17/08/2009 22:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχέδια ανατροπής του Αλιέντε είχε κάνει ο ΝίξονΟ πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον είχε συμβουλευτεί, το 1971, τον ομόλογό του της Βραζιλίας, για το ενδεχόμενο ανατροπής του Χιλιανού προέδρου, Σαλβαδόρ Αλιέντε, δύο χρόνια πριν γίνει το πραξικόπημα με το οποίο ανετράπη, σύμφωνα με αμερικανικά αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν και δίνονται τώρα στη δημοσιότητα.

    Τα έγγραφα αυτά, που δημοσιοποιούνται από την ανεξάρτητη υπηρεσία Εθνικό Αρχείο Ασφαλείας, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, δείχνουν ότι ο Ρίτσαρντ Νίξον είχε ρωτήσει τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, Εμίλιο Γκαραστάζου Μεντίσι, στη διάρκεια συνάντησής τους στο Λευκό Οίκο - το Δεκέμβριο του 1971-εάν πίστευε ότι οι χιλιανοί στρατιωτικοί ήταν σε θέση να ανατρέψουν την κυβέρνηση Αλιέντε.

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας είχε απαντήσει στον Νίξον, ότι κατά την εκτίμησή του οι Χιλιανοί αξιωματικοί ήταν σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο και "είχε κάνει σαφές ότι η Βραζιλία θα εργαζόταν προς αυτή την κατεύθυνση", σύμφωνα με σχετικό υπόμνημα που είχε χαρακτηριστεί απόρρητο και σήμερα αποχαρακτηρίζεται.

    Ο Ρίτσαρντ Νίξον, που είχε δώσει το πράσινο φως για την επιχείρηση αποσταθεροποίησης στη Χιλή, είχε δηλώσει στον Βραζιλιάνο ομόλογό του, ότι η Ουάσινγκτον δεν θα μπορούσε παρά να εργαστεί παρασκηνιακά για την ανατροπή Αλιέντε.

    "Ο πρόεδρος (Νίξον) είχε δηλώσει ότι είναι πολύ σημαντικό η Βραζιλία και οι ΗΠΑ να συνεργαστούν σε αυτό το θέμα" και είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Μεντίσι να πράξει ότι μπορεί για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε ανετράπη από το πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, περίπου δύο χρόνια μετά την συνάντηση Νίξον-Μεντίσι, στην οποία αναφέρονται τα αμερικανικά έγγραφα που αποχαρακτηρίζονται.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Strange Attractor avatar
    Strange Attractor 17/08/2009 22:19:22

    Δείτε τη ταινία Missing του Κ. Γαβρά με τον Τζακ Λέμον. Αυτό το θέμα περιγράφει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.