#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/08/2011 08:43
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συρία: μια σύγκρουση εγκλωβισμένη στο παρελθόνΗ δυναστεία Άσαντ ρίζωσε στην εξουσία ύστερα  από την απόφαση των Γάλλων αποικιοκρατών να ενισχύει τους Αλαουίτες  της Συρίας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αντίβαρο στην πλειοψηφία των σουνιτών στην οποία στηριζόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στα τέλη της δεκαετίας του '60, Αλαουίτες αξιωματικοί πήραν την εξουσία ύστερα από πραξικοπήματα. Στη συνέχεια έχτισαν ένα στρατό και μια υπηρεσία πληροφοριών, με αξιοθρήνητες επιδόσεις απέναντι στο Ισραήλ αλλά θανατηφόρα αποτελεσματικούς κατά των ίδιων των Σύριων.

Ως εκ τούτου, η Συρία έχει ακολουθήσει μια πορεία εντελώς διαφορετική από εκείνη της Λιβύης και της Αιγύπτου. Ο στρατός της δεν είναι διχασμένος (όπως του Καντάφι) ή ανεξάρτητος (όπως του Μουμπάρακ). Είναι ικανός να συντρίψει τους συμπατριώτες του - και όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις είναι έτοιμος να το κάνει.  Το 80% των στρατιωτών και των υπαλλήλων επιχειρήσεων της Συρίας είναι Αλαουίτες. Η 4η μηχανοκίνητη μεραρχία, η προεδρική φρουρά και οι υπηρεσίες-κλειδί της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελούνται εξ ολοκλήρου από άνδρες αυτής της κοινότητας. Η Chabiha, η πολιτοφυλακή των Αλαουϊτών, είναι επίσης μια σημαντική δύναμη καταστολής.

Έτσι ο στρατός της Συρίας έχει μετατραπεί τελικά σε μια θρησκευτική πολιτοφυλακή. Για το λόγο αυτό, οι διοικητές δεν μπορούν να φανταστούν μια μετα-Άσαντ εποχή στη Συρία. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι αγωνίζονται σκληρά για την θεσμική επιβίωση τους. Η 5η Μεραρχία, με επικεφαλής τον αδελφό του Bashar al-Assad, τον Maher, χρησιμοποιήθηκε για να υποταχθεί η Deraa, στο Νότο. Οι ίδιες δυνάμεις πολιόρκησαν και την πόλη Al-Jisr Choughour στα νοτιοδυτικά της Συρίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι να διαφύγουν στην Τουρκία, ενώ χρησιμοποιούνται τώρα για να συντρίψουν τις διαδηλώσεις με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των Σύριων είναι σουνίτες. Από την αρχή των συγκρούσεων η 5η Μεραρχία αντιμετώπισε προβλήματα με λιποταξίες σουνιτών. Άλλοι σουνίτες έστρεψαν ακόμα και τα όπλα τους εναντίον συντρόφων τους στην 4η Μεραρχία. Άλλες μονάδες, όπως η 9η Μεραρχία έχασαν δυνάμεις όταν λιποτάκτησαν κληρωτοί από φτωχές αγροτικές περιοχές που διατάχθηκαν να ανοίξουν πυρ εναντίον ομοθρήσκων τους. Το λουτρό αίματος στο Hama μπορεί να επιταχύνει τα φαινόμενα λιποταξίας. Αλλά, σε αντίθεση με το λιποταξίες που έλαβαν χώρα μαζικά στην ανατολική Λιβύη, οι αντάρτες της Συρίας είναι ακόμα διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα και δεν μπορούν να αποτελέσουν υπολογίσιμη δύναμη. Οι αντάρτες θα πετύχουν μόνο αν υπάρξει μια συντριπτική για το καθεστώς αποστασία σουνιτών από τις ένοπλες δυνάμεις και αν η εξέγερση εξαπλωθεί προς την Δαμασκό.

Η Τουρκία, στο μεταξύ, ανησυχεί για την εισροή των προσφύγων.  Και η εσωτερική κρίση που προκλήθηκε στο καθεστώς της , μετά τις μαζικές παραιτήσεις στην στρατιωτική ηγεσία της 29ης Ιουλίου 29 μειώνουν την τουρκική απειλή προς την Συρία. Έτσι προς το παρόν οι Αλαουίτες θα συνεχίσουν την τακτική καμένης γης

courrier international

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.