#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/03/2013 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συρία: Οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να αρχίσουν να εξοπλίζουν τους αντάρτεςΟρισμένες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να αρχίσουν την παροχή όπλων στους αντάρτες της Συρίας μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, όπως δήλωσε ο Ουαλίντ Σαφούρ, εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης στη Βρετανία, στην Guardian. 

Όπως προέβλεψε, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των δυτικών και αραβικών Φίλων της Συρίας στην Τουρκία, στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού, «θα υπάρξει μια σημαντική αποκάλυψη που θα λήξει τους περιορισμούς των ευρωπαϊκών χωρών». «Αυτό θα αφορά τα πυρομαχικά που χρειαζόμαστε και τα όπλα ποιότητας τα οποία θα αποτρέψουν το καθεστώς της Συρίας να χρησιμοποιήσει τα αεροπλάνα και τους πυραύλους Scud για να βομβαρδίζει χωριά και αρτοποιεία» δήλωσε ο Σαφούρ. Ένα άλλο στέλεχος της αντιπολίτευσης που συμμετέχει στον εξοπλισμό των ανταρτών δήλωσε ότι υπήρξε αξιοσημείωτη χαλάρωση τις τελευταίες ημέρες στους αυστηρούς περιορισμούς που οι ΗΠΑ και η Τουρκία είχαν επιβάλει στα τουρκικά σύνορα. Ισχυρίστηκε ότι ένα ελικόπτερο του στρατού της Συρίας και ένα πολεμικό αεροπλάνο Mig είχαν καταρριφθεί κατά τις τελευταίες δύο ημέρες, για πρώτη φορά από εισαγόμενους πυραύλους.

Η ΕΕ άλλαξε επισήμως το εμπάργκο όπλων της για τη Συρία την Πέμπτη, ώστε να επιτραπεί η προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων, μη φονικού στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνικής βοήθειας για την αντιπολίτευση. Η κίνηση αυτή ήρθε καθώς η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, έκανε το πρώτο του ταξίδι σε μια μουσουλμανική χώρα από την ανάληψη των καθηκόντων, όταν επισκέφθηκε την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με Τούρκους ηγέτες για να συζητήσουν για τη Συρία.
Ενώ ο Σαφούρ δεν κατονόμασε τις χώρες που αναμένεται να εφοδιάζουν με όπλα, η βρετανική κυβέρνηση, η οποία πρωτοστάτησε στην πίεση για την χαλάρωση των κυρώσεων, αναμένεται να δράσει γρήγορα, αντιδρώντας στους νέους κανόνες της ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ πρόκειται να ανακοινώσει στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, λεπτομερώς, το νέο εξοπλισμό και την εκπαίδευση που το  Ηνωμένο Βασίλειο θα δώσει στους αντάρτες.

Η αναθεώρηση του εμπάργκο της ΕΕ θα συζητηθεί τον Ιούνιο και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να πιέσει για περαιτέρω χαλάρωση σε ό, τι μπορεί να παρασχεθεί στην αντιπολίτευση. Ο Σαφούρ εκτιμά ότι «αν το εμπάργκο δεν αρθεί, τότε κάποιες χώρες της ΕΕ θα αλλάξουν την πολιτική τους, αν όχι φανερά, έμμεσα.

Υπήρξαν αναφορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ότι η ροή όπλων προς τους αντάρτες έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων αντιαρματικών όπλων που κατασκευάζονται στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Η κροατική κυβέρνηση έχει αρνηθεί τα ρεπορτάζ που θέλουν την βιομηχανία όπλων της να παρέχει κάποια από τα όπλα.

guardian

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. stamoschios avatar
    stamoschios 02/03/2013 22:24:16

    Δυστυχώς η χώρα μας στηνκατάσταση που έχει περιέλθει αδυνατεί να διαδραματίσει ρόλο στα της Συρίας. Η Ελλάς έχει συμφέροντα στην περιοχή που απέχουν πόρρω από τα αντίστοιχα των δυτικοευρωπαίων, αλλά ας όψεται... η ανέχεια.

  2. anorfografos avatar
    anorfografos 03/03/2013 23:10:04

    η χωρα μας καλα θα κανε ινα μην κανει τιποτα γιατι μας βλεπω προσεχως συρια

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.