#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/02/2012 15:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συρία : Η Επόμενη Μέρα

Ο διεθνής απόηχος του βέτο  Ρωσίας-Κίνας στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) του Ο.Η.Ε και οι πιθανές επιπτώσεις μιας συνεχιζόμενης εμφύλιας διαμάχης για την Ελλάδα

[caption id="attachment_146480" align="alignnone" width="600" caption="Τελετή ταφής θυμάτων από τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού, στη γειτονιά Khalidiya της Χομς το Σάββατο"][/caption]

Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, λίγο πριν τη διεξαγωγή της κρίσιμης συνεδρίασης του Σ.Α. του Ο.Η.Ε για την Συρία, ο συριακός στρατός σφυροκόπησε διάφορες συνοικίες της πόλης-σύμβολο της συριακής επανάστασης, Χομς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, πάνω από 260 άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν, ‘στην τρομακτικότερη σφαγή από την αρχή της εξέγερσης στη Συρία.’ (Logan και Worsnip, 2012).

Αν και η Δαμασκός εξακολουθεί να αρνείται το σφυροκόπημα της Χομς, επεισόδια σημειώθηκαν από Σύριους διαδηλωτές σε διάφορες πρεσβείες της χώρας στο εξωτερικό, όπως στην Αίγυπτο, Αμερική, Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία, Ελλάδα και Κουβέιτ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη χώρα τους (El-Shimy, 2012).

 

Το σχέδιο ψηφίσματος του Σ.Α. για τη Συρία και οι λόγοι απόρριψής του από Ρωσία-Κίνα

Στην συνάντηση των 15 εκπροσώπων του Σ.Α. του Ο.Η.Ε το Σάββατο, 13 αποδέχθηκαν το προτεινόμενο σχέδιο από το Μαρόκο, που συνυπογραφόταν από Βρετανία και Γαλλία, για την κατάσταση στη Συρία. Το προτεινόμενο ψήφισμα παρείχε ‘πλήρη υποστήριξη’ στο σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου που εγκρίθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2012 και είχε τους εξής όρους: την παράδοση της συριακής ηγεσίας από τον Μπασάρ αλ-Άσαντ στον σύρο αντιπρόεδρο, την έναρξη εθνικού διαλόγου με την αντιπολίτευση με σκοπό την επίσπευση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, την άμεση απόσυρση των δυνάμεων ασφαλείας από τα αστικά κέντρα, και την ‘ελεύθερη πρόσβαση’ των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη χώρα (Associated Press, 2012).

Εν τούτοις, η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο στην έγκριση του ψηφίσματος του Σ.Α. για τη Συρία. Η Μόσχα δικαιολόγησε την απόφασή της υποστηρίζοντας πως δεν θα μπορούσε να δεχθεί τελεσίγραφες αποφάσεις για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, όπως η παράδοση της συριακής ηγεσίας από τον Πρόεδρο Άσαντ. Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών υποστήριξε πως το σχέδιο του ψηφίσματος ήταν μεροληπτικό, εφόσον έπαιρνε ξεκάθαρη θέση σε ένα εσωτερικό ζήτημα της Συρίας (Williams, 2012). Αντιστοίχως, η Κίνα, έκανε έκκληση για μια ειρηνική διευθέτηση της μακροχρόνιας συριακής διαμάχης, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από βιαστικές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις του Σ.Α. Όπως υποστήριξε ο κινέζος εκπρόσωπος του Ο.Η.Ε., ‘με την απόρριψη του ψηφίσματος, η Ρωσία και η Κίνα δίνουν τον απαραίτητο χρόνο στη Συρία ώστε να βρει μια πολιτική λύση, η οποία θα αποτρέψει ένα νέο αιματοκύλισμα’ (Syan, 2012). Τέλος, ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα μεταβεί την ερχόμενη Τρίτη στη Δαμασκό, με στόχο την επίσπευση της υιοθέτησης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

 

Οι διεθνείς αντιδράσεις στο ρωσικό-κινεζικό βέτο της απόφασης για τη Συρία

Μιλώντας την Κυριακή από τη Σόφια, η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι το ρωσικό-κινεζικό βέτο του ψηφίσματος του Σ.Α. για τη Συρία ‘ήταν μια παρωδία.’ Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα οι ‘φίλοι της Συρίας’ έχουν καθήκον να σταματήσουν το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα και να προωθήσουν μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας (Syal, 2012). Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επέκρινε τη Μόσχα και το Πεκίνο ότι ενθαρρύνουν το συριακό καθεστώς να συνεχίζει τις απάνθρωπες πολιτικές του και ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να σταματήσει τον αγώνα της εδώ. Επομένως, ο Σαρκοζί δεσμεύτηκε πως η Γαλλία θα ηγηθεί του ‘γκρούπ των φίλων του συριακού λαού,’ το οποίο στοχεύει στην εφαρμογή των αποφάσεων του Αραβικού Συνδέσμου (Irish, 2012).

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε πως υπάρχει μια έκδηλη διεθνή υποστήριξη για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Αραβικού Συνδέσμου και η Ρωσία με την Κίνα  το αναγνωρίζουν αυτό (Moffett και Brown, 2012). Παρομοίως, ο αιγύπτιος υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι το πρόβλημα της Συρίας πρέπει να επιλυθεί μέσα σε ένα αραβικό πλαίσιο και διεμήνυσε ότι οι υπουργοί εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα συναντηθούν στο Κάιρο το ερχόμενο Σάββατο για να συζητήσουν την πολιτική τους μετά τον απόηχο του ρωσικού-κινεζικού βέτο.

Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστήριξε από το Μόναχο πως ψυχροπολεμικές πολιτικές όπως το ρωσικό-κινεζικό βέτο δεν βοηθούν τον Ο.Η.Ε. να λάβει μια ‘σαφή θέση’ για το αιματοκύλισμα στη Συρία. Ωστόσο, η Τυνησία ακολούθησε μια πιο σκληρή πολιτική (Moffett και Brown, 2012). Πιο συγκεκριμένα, μετά τα επεισόδια στη Χομς, ο τυνήσιος πρωθυπουργός διέταξε το κλείσιμο της πρεσβείας του στη Δαμασκό, σε μια ένδειξη αλληλεγγύης με τους σύριους αντιφρονούντες και τις ιδέες της Αραβικής Άνοιξης που πρωτοεφαρμόστηκαν στην τυνησιακή επανάσταση. Τέλος, ο ιρανός υπουργός εξωτερικών διεμήνυσε πως μια επερχόμενη στρατιωτική επέμβαση της δύσης στη Συρία, θα πυροδοτήσει μια έκρηξη βίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή (Jerusalem Post, 2012).

 

Οι πιθανές επιπτώσεις μιας συνεχιζόμενης εμφύλιας σύρραξης για την Ελλάδα

Η παρούσα κατάσταση στη Συρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Όπως διαφαίνεται από τη διαμάχη των δύο πλευρών, οδηγούμαστε σταδιακά σε μια εμφύλια σύρραξη με απρόβλεπτες συνέπειες για την χώρα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Μια περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στη Συρία, είναι ικανή να αναζωπυρώσει ήδη υπάρχοντα προβλήματα στη Μέση Ανατολή αλλά και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως, μια έκρηξη βίας στη Συρία, θα δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα στην προσπάθεια της Ελλάδας να συνέλθει σε οικονομικό επίπεδο και παράλληλα να εδραιώσει την επιρροή της στην Ανατολική Μεσόγειο. Καταρχήν, θα δυσκόλευε το έργο της ανεύρεσης και αξιοποίησης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεύτερον, μια ανθρωπιστική κρίση στη Συρία θα είχε ως αποτέλεσμα την μαζική έξοδο χιλιάδων προσφύγων πολέμου προς τις γειτονικές χώρες. Τρίτον, μια επικείμενη βύθιση της Συρίας σε αναρχία σε συνδυασμό με την ιρανική κρίση, θα εκτίνασσε ακόμα περισσότερο την τιμή του πετρελαίου, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις, -δηλαδή, πάνω από 200 δολάρια το βαρέλι.

Πάνος Παρασκευόπουλος  

 

Βιβλιογραφία

Associated Press (2012), ‘Text of Proposed UN Resolution on Syria,’ Associated Press, 4 Φεβρουαρίου 2012

El-Shimy, Ahmed (2012), ‘Syrians Storm Embassies after Uprising’s Worst Violence,’ Reuters, 5 Φεβρουαρίου 2012

Irish, John (2012), ‘France, Partners Planning Syria Crisis Group: Sarkozy,’ Reuters, 4 Φεβρουαρίου 2012

Jerusalem Post (2012), ‘Foreign Intervention in Syria Will Ignite Region,’ Jerusalem Post, 5 Φεβρουαρίου 2012

Logan, Joseph και Patrick Worsnip (2012), ‘Anger after Russia, China Block U.N. Action on Syria,’ Reuters, 5 Φεβρουαρίου 2012

Moffett, Sebastian και Stephen Brown (2012), ‘Arabs, Turkey Criticise Veto of Syria Resolution,’ Reuters, 5 Φεβρουαρίου 2012

Syal, Rajeev (2012), ‘Clinton Calls for ‘Friends of Democratic Syria’ to Unite against Bashar al-Assad,’ Guardian, 5 Φεβρουαρίου 2012

Williams, Stuart (2012), ‘Defiant Russia Says Lavrov to Seek Reform in Syria,’ Agence France Presse, 5 Φεβρουαρίου 2012

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΔΗΜΟΣ avatar
    ΔΗΜΟΣ 07/02/2012 09:15:00

    ΤΟ ΝΑΤΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ! ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ; ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.