#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/03/2011 23:34
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνέντευξη του ηγέτη των αντικαθεστωτικών της Λιβύης
Η μόνη ελπίδα που απέμεινε στους αντικαθεστωτικούς της Λιβύης είναι κάποιου είδους εξωτερική παρέμβαση, όπως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, την οποία επιθυμεί ακόμη και η Αραβική Ένωση.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Hillary Clinton προγραμμάτισε συνάντηση με τον αρχηγό της λιβυκής αντίστασης Mustafa Abdul Jalil, και άλλους.

Ο  Jalil, που έχει επικηρυχθεί με $400.000 από τον Καντάφι, παραχώρησε συνέντευξη στο The Daily Beast.

 

Ερώτηση: Τι ζητάτε από τη διεθνή κοινότητα;

Jalil- Ζητάμε απαγόρευση πτήσεων, και ναυτικό αποκλεισμό. Ο Καντάφι χρησιμοποιεί την αεροπορία και το ναυτικό για να καταστρέψει τη χώρα. Εμείς απλά ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να κάνει τους όρους πιο ίσους. Δεν ζητάμε να σταλεί στρατός στο έδαφος. Πολεμάμε από μόνοι μας και είναι τιμή μας να πεθάνουμε για να απελευθερώσουμε τη χώρας μας.

Χρειαζόμαστε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το Συμβούλιό μας ως το μοναδικό εκπρόσωπο του λαού της Λιβύης. Κανένας Λίβυος δεν μας έχει αμφισβητήσει μέχρι στιγμής, εκτός από τον ίδιο τον Καντάφι, και ότι απέμεινε από το καθεστώς του.

Χρειαζόμαστε ανθρωπιστική βοήθεια όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Αυτή η αναποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας δίνει ένα λάθος μήνυμα στον Καντάφι, και τον αποθρασύνει έτσι ώστε να συνεχίζει τα εγκλήματά του εναντίον του λαού.

Περιμένουμε ακόμη πιο δύσκολες ημέρες, αφού είδατε τι έκανε ο Καντάφι στη Zawiya, και πως βομβάρδισε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ras Lanouf. Θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία, ενώ ο λαός αποφάσισε τελεσίδικα πως πρέπει να φύγει. Αν δεν συμφωνήσει η διεθνής κοινότητα, και αν δεν μας βοηθήσει, θα δούμε να εκτυλίσσεται μια γενοκτονία.

 

Ερώτηση: Οι δυνάμεις του Καντάφι είναι στην επίθεση, με τους αντάρτες να υποχωρούν. Πως εκτιμάτε τη σημερινή στρατιωτική κατάσταση;

Jalil- Αυτό που βλέπουμε δεν είναι ένας πόλεμος μεταξύ δυο στρατών, αλλά κάποιοι επαναστάτες που προσπαθούν να απελευθερώσουν τη πατρίδα τους. Ξεκίνησαν ειρηνικά αλλά δέχθηκαν επίθεση με σφαίρες, με αντιαεροπορικά, με πυραύλους, και μάλιστα από ξένους μισθοφόρους. Προσπαθούν να απελευθερώσουν μια χώρα όμηρο στον Καντάφι.

Η ισορροπία δυνάμεων δεν είναι ίση, αλλά θα υπερισχύσει η θέληση του λαού να ξεριζώσει τον καρκίνο του Καντάφι. Αυτό απαιτεί θυσίες και μια σοβαρή εγχείριση. Θα νικήσουμε όμως.

 

Ερώτηση-: Τι γίνεται με την Αλ Κάιντα στη Λιβύη; Ο Καντάφι αποδίδει την εξέγερση σε αυτήν, και παράλληλα υπάρχουν κάποιες αναφορές για παρουσία της στη χώρα.

Jalil- Δεν υπάρχει Αλ Κάιντα στη Λιβύη. Την χρησιμοποιεί ο Καντάφι ως φόβητρο  για να προκαλέσει τρόμο και έλλειψη εμπιστοσύνης στη διεθνή κοινότητα. Ο κόσμος όμως γνωρίζει πολύ καλά πως δεν πρέπει να τον πιστεύει.

Οι Λίβυοι είναι μετριοπαθείς Μουσουλμάνοι και δεν υιοθετούν εξτρεμιστικές ιδεολογίες. Στη Λιβύη θα συνεχίσει να ισχύει ένας μετριοπαθής ισλαμισμός, και θα είναι μια χώρα δημοκρατική όπου θα κυριαρχεί ο νόμος.

Έχουμε υποφέρει τα πάνδεινα εδώ και 41 χρόνια, από τους εξτρεμισμούς του Καντάφι, και το μόνο που θέλουμε τώρα είναι η δημοκρατία. Η χώρα μας έχει μια πλούσια ιστορία μετριοπάθειας και σταθερότητας. Θα σεβαστούμε τη διεθνή νομιμότητα, και θα συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα, θέτοντας τέρμα στη σκοτεινή περίοδο του Καντάφι.

 

Ερώτηση: Υπάρχουν πολλές αναφορές στον τύπο της Δύσης ότι απουσιάζει μια κεντρική αντιπολίτευση. Πως δημιουργήθηκε το Συμβούλιο σας, και αντιπροσωπεύει στα αλήθεια τον λαό της Λιβύης;

Jalil- Το Συμβούλιο έλκει τη νομιμότητά του από τα τοπικά συμβούλια που οργανώθηκαν από τους επαναστάτες της κάθε μικρής κοινότητας σε όλα τα χωριά και τις πόλεις, και τα πολιτικά συμβούλια που συστάθηκαν για να διαχειριστούν τις καθημερινές ανάγκες όπως φαγητό, νόμο, και τάξη.

Ο κάθε τόπος απέστειλε εκπροσώπους στο κεντρικό όργανο με βάση τη πληθυσμιακή του σύνθεση. Ο βασικός μας ρόλος είναι να εκπροσωπούμε τον λαό σε όλα τα επίπεδα, τοπικά και διεθνή. Τα μέλη μας έχουν εκλεγεί ασχέτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

 

Ερώτηση: Πόσο χρόνο θα κρατήσει το Συμβούλιο;

Jalil- Ο ρόλος του θα τερματιστεί μόλις φύγει ο Καντάφι. Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί μια προσωρινή κυβέρνηση.

 

Ερώτηση: Αν επικρατήσετε, ποιο θα είναι το όραμά σας για τη νέα Λιβύη;

Jalil- Παλεύουμε για μια νέα δημοκρατική, πολιτισμένη Λιβύη, με μια πολιτική δημοκρατική ηγεσία, που θα  εστιάζει στην οικονομική ανάπτυξη, στη δόμηση μιας πολιτισμένης κοινωνίας, με πολιτικούς θεσμούς και με ένα πολυκομματικό σύστημα. Μια Λιβύη που σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες, που είναι καλή με τους γείτονές της, που αντιστέκεται στη τρομοκρατία, και που σέβεται όλες τις θρησκείες και τις εθνότητες.

 

Ερώτηση: Πώς θα περάσετε ομαλά σε μια δημοκρατική Λιβύη;

Jalil- Θα αναζητήσουμε μια ομαλή και ειρηνική μετάβαση, με τη χάραξη ενός νέου Συντάγματος, που θα οδηγήσει τη χώρα σε ελεύθερες βουλευτικές εκλογές, καθώς και σε εκλογή προέδρου.

Κανένα από τα μέλη του μεταβατικού Συμβουλίου δεν θα επιτρέπεται να συμμετάσχει ως υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές. Θα δεχθούμε ευχαρίστως και την παρουσία διεθνών παρατηρητών.

 

S.A.-The Daily Beast

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.