#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/05/2013 09:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνάντηση των G7 για την τραπεζική μεταρρύθμισηΜερικοί  από τους πιο ισχυρούς οικονομικούς ηγέτες του κόσμου  συναντώνται σήμερα και αύριο στη Βρετανία, με σκοπό την επιτάχυνση των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών μεταρρυθμίσεων. Έχοντας ακόμα φρέσκια στο μυαλό τους την περίπτωση της Κύπρου, οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της G7 πιθανότατα δεν θα προτείνουν τίποτα νέο για το πώς να διορθώσουν την αδύναμη παγκόσμια οικονομία, καθώς οι συζητήσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλαβαν χώρα μόλις πριν από τρεις εβδομάδες.

Αξιωματούχοι από δύο χώρες της G7 είπαν ότι οι συνομιλίες - που θα γίνουν την Παρασκευή και το Σάββατο σε ένα σπίτι του 17ου αιώνα, 40 χλμ βορειοδυτικά του Λονδίνου - ήταν πιθανό να επικεντρωθούν περισσότερο στην αργή πρόοδο των τραπεζικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε όλο τον κόσμο. «Είναι πολύ σπάνιο η G7 να επικεντρώνεται στην οικονομική ρύθμιση», σχολίασε ένας από τους αξιωματούχους. Η διάσωση έκτακτης ανάγκης της Κύπρου τον Μάρτιο λειτούργησε ως υπενθύμιση της ανάγκης να τελειώσει η αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα, πέντε χρόνια αφότου άρχισε η οικονομική κρίση. «Είναι λογικό οι ηγέτες των οικονομιών της G7 να στείλουν ένα μήνυμα, από την κορυφή, ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με τις κατάλληλες ρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν», είπε ο αξιωματούχος.

Η Γερμανία μπορεί να δεχθεί νέες πιέσεις για να στηρίξει περισσότερο μια τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη, όπως έπραξε κατά την πρόσφατη συνάντηση των IMF/G20 στην Ουάσιγκτον. Η ιδέα προτάθηκε πέρυσι για να συμβάλει στην ενίσχυση της ζώνης του ενιαίου νομίσματος, αλλά το Βερολίνο ανησυχεί ότι μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό για τις μελλοντικές διασώσεις τραπεζών.

Ενώ το πρώτο βήμα - να δημιουργηθεί μια ενιαία εποπτική αρχή τραπεζών υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - φαίνεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα του 2014, ένας δεύτερος πυλώνας, ένας οργανισμός «επίλυσης» και ένα ταμείο που θα κλείσει τις χρεοκοπημένες τράπεζες, είναι υπό αμφισβήτηση. Και υπάρχουν ελάχιστες προοπτικές ένας τρίτος πυλώνας, ένα ενιαίο σύστημα εγγύησης των καταθέσεων, να δει ποτέ το φως της ημέρας.

Ένας άλλος αξιωματούχος της G7 δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες για τα παράγωγα των συναλλαγών και το σχέδιο της Βασιλείας ΙΙΙ για τα ελάχιστα επίπεδα τραπεζικού κεφαλαίου καθυστερούσαν, κάτι που θα συζητηθεί από τη G7, όπως και ο κίνδυνος μιας αντιστροφής στη ραγδαία αύξηση των τιμών των μετοχών σε ορισμένες χώρες, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με την χαμηλή ανάπτυξη. Κάποιοι αξιωματούχοι πάντως είπαν ότι δεν γνωρίζουν γιατί η Βρετανία, η οποία προεδρεύει της G7, ζήτησε τη συνεδρίαση.


Νέος ρόλος για την Ομάδα των Επτά ισχυρών

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών συνήθιζαν να κρατούν «ομήρους» τις παγκόσμιες αγορές κάθε φορά που συναντιόνταν, δεδομένης της οικονομικής δύναμης των μελών της ομάδας - Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Ιαπωνία, Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία και Καναδάς.

Αλλά η συνάντηση έχασε την ισχύ της ως το κύριο φόρουμ για την εξομάλυνση των διαφορών για την παγκόσμια οικονομία το 2009, όταν η ευθύνη πέρασε στην ευρύτερη ομάδα των 20 που περιλαμβάνει τις αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία.

Από τότε, η G7 συνεδριάζει στο περιθώριο των συναντήσεων της G20 και του ΔΝΤ, αλλά έχει πραγματοποιήσει και λίγες αυτόνομες συνεδριάσεις, αν και αξιωματούχοι υποστηρίζουν  ότι η μικρότερη ομάδα κάνει για μια πιο ανοιχτή συζήτηση. «Όπως συχνά συμβαίνει, η G7 είναι μια ευκαιρία για φωτογραφίες. Αλλά είναι σημαντικό ότι παραμένει ως φόρουμ για την αντιμετώπιση των ζητημάτων», δήλωσε ο Marc Chandler, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής συναλλάγματος στην Brown Brothers Harriman στη Νέα Υόρκη.

Ένας  αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να ζητά από την Ευρώπη να τονώσει τη ζήτηση και να διατηρήσει την εστίασή της στην επιθετική νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας, η οποία έχει προκαλέσει την ανησυχία των ΗΠΑ για την αποδυνάμωση του γιεν. Ένας καναδός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν και πάλι στο σωστό βαθμό πίεσης στις χρεωμένες χώρες που αγωνίζονται να αναπτύξουν τις ετοιμοθάνατες οικονομίες τους και έχουν στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στα μαζικά ερεθίσματα των κεντρικών τραπεζών.

Δεν αναμένεται κανένα ανακοινωθέν και καμία επίσημη απόφαση κατά τη συνάντηση, η οποία μάλλον θα προετοιμάσει το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στη Ρωσία το Σεπτέμβριο.

Η συνάντηση πάντως έρχεται σε μια σχετικά καλή στιγμή για τον οικοδεσπότη της, τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ  Όσμπορν, ο οποίος έχει επικριθεί για τις πολιτικές λιτότητάς του, καθώς θα είναι σε θέση να επισημάνει μερικά σημεία ζωής της στάσιμης οικονομίας της Βρετανίας. Η συνάντηση θα είναι επίσης μια ευκαιρία για την G7 να γνωρίσει τα νέα μέλη της ομάδας - όπως τους υπουργούς Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιταλίας - και να αποχαιρετήσει τον Μέρβιν Κίνγκ, ο οποίος αποχωρεί από την Τράπεζα της Αγγλίας τον Ιούνιο.

reuters.com

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.