#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/04/2011 08:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Fatah και Hamas
Οι ανταγωνιστικές παλαιστινιακές πολιτικές ομάδες Fatah και Hamas προχώρησαν ξαφνικά σε μια συμφωνία σύμπραξης, που θα οδηγήσει σε κοινές εκλογές στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Η είδηση αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις, κυρίως εξαιτίας του ότι η Hamas θεωρείται από πολλούς ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η Hamas είναι ένα ισλαμικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε το 1987, ως παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και έχει ως ηγέτες της τους Khaled Mashal και Ismail Haniyah.

Η οργάνωση απαιτεί την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τις κατεχόμενες από το 1967 περιοχές, και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των προσφύγων που απελάθηκαν από το Ισραήλ το 1948. Παράλληλα, το καταστατικό της ζητάει την καταστροφή του Ισραήλ, που ποτέ δεν αναγνώρισε ως κράτος.

Η Hamas βρίσκεται συνεχώς εκτός της κύριας πολιτικής σκηνής, όπου πρωταγωνιστεί το αντίζηλο κόμμα της Fatah, αλλά κατάφερε να κερδίσει τη πλειοψηφία των εδρών το 2006. Τον Μάιο του 2007, πήρε δια της βίας την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία κρατά έκτοτε.

Από την άλλη, η Fatah είναι ένα κοσμικό πολιτικό κόμμα που ίδρυσε ο Yasser Arafat τη δεκαετία του 1950, και που αποτέλεσε αντιστασιακό κίνημα εναντίον του Ισραήλ, υπεύθυνο για χιλιάδες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στις δεκαετίες του `60 και `70. Προς το παρόν είναι το κυβερνών κόμμα στη Δυτική Όχθη. Το 2003, η οργάνωση αποκήρυξε τη βία και έκτοτε συνεργάζεται με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των Ισραηλινών, προκαλώντας την οργή πολλών Παλαιστινίων.

Οι ηγέτες της, Mahmoud Abbas και  Salam Fayyad θεωρούνται άκρως μετριοπαθείς, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση και τη προσφορά βοήθειας προς το κόμμα, εκ μέρους των ΗΠΑ. Πολλοί Παλαιστίνιοι όμως,  θεωρούν τη Fatah ως διεφθαρμένη και μη αποδοτική.

Όσον αφορά στη συμφωνία συνεργασίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Hamas Mahmoud Zahar δήλωσε πως δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, ούτε αναγνώρισή του. Αυτό σημαίνει πως συνεχίζουν να υπάρχουν βασικές διαφωνίες μεταξύ των δυο πλευρών.

Παρά τον χαρακτηρισμό της ως τρομοκρατική οργάνωση, η Hamas εκλέχτηκε δημοκρατικά το 2006, και η παρουσία της στις ειρηνευτικές διαδικασίες είναι απαραίτητη. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να ψηφιστεί από τον ΟΗΕ η ανεξαρτησία της Παλαιστίνης, οπότε η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα πολιτικής αξιοπιστίας.

Πολλοί Παλαιστίνιοι επέμεναν εδώ και χρόνια για ενότητα μεταξύ των κομμάτων, οι διαμάχες των οποίων δεν έχουν κανέναν σκοπό την ώρα που επιδιώκεται κάτι μεγάλο όπως είναι η εθνική ανεξαρτησία.

Μεγάλο ρόλο πρέπει να έπαιξαν και οι πρόσφατες ανακατατάξεις στη περιοχή. Οι φασαρίες στη Συρία έχουν καταστήσει αβέβαιη τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Hamas από πλευράς του Bashar al-Assad. Παράλληλα, η ανατροπή του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, άνοιξε χώρο για διαπραγματεύσεις.

Από τη πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benyamin Netanyahu δήλωσε: «Η παλαιστινιακή αρχή θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ ειρήνης με το Ισραήλ ή ειρήνης με τη Hamas, Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και με τους δυο». Τόνισε ότι η Hamas θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ και πως η «συμφιλίωση μαζί της αποδεικνύει την αδυναμία της παλαιστινιακής αρχής, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε αν η Hamas θα πάρει τον έλεγχο της Ιουδαίας και της Σαμάρειας, όπως έκανε στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Avigdor Lieberman ανέφερε πως η συμφωνία σημαίνει το «πέρασμα της κόκκινης γραμμής». Προειδοποίησε πως έτσι ανοίγει ο δρόμος για τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης από την Hamas.

Από τη πλευρά του όμως, ο συνεργάτης του Abbas  Nabil Abu Rdaineh, δήλωσε πως η εν λόγω συμφωνία δεν αφορά το Ισραήλ. «Η συμφωνία αποτελεί εσωτερικό μας ζήτημα, και δεν έχει σχέση με το Ισραήλ. Ο Netanyahu είναι αυτός που θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ μιας δίκαιης ειρήνης με τον ενωμένο παλαιστινιακό λαό, και τους οικισμούς».

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ξεκάθαρα πως στηρίζουν τη συμφωνία, εφόσον έτσι προωθείται η ειρήνευση.

Η Βρετανία κράτησε κάποιες επιφυλάξεις, λέγοντας πως θα εξετάσει το θέμα.

Σε γενικές γραμμές, η συμφωνία αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό. Είναι άλλωστε πολύ δύσκολο να υπάρξει μια ενιαία κυβέρνηση σε δυο γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές, η διακίνηση μεταξύ των οποίων είναι αυστηρά περιορισμένη.

 

S.A.-First Post, Al Jazeera

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.