Συμφωνία Ρωσίας- Ουκρανίας για το φυσικό αέριο
03/03/2015 17:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμφωνία Ρωσίας- Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατέληξαν σε συμφωνία αργά τη Δευτέρα για να εξασφαλίσουν την προμήθεια φυσικού αερίου στην εμπόλεμη Ουκρανία για το μήνα Μάρτιο, αποτρέποντας πιθανές περικοπές που θα μπορούσαν να πλήξουν τον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο χώρες έχουν διεξάγει πολλούς «πολέμους» τιμών στο φυσικό αέριο κατά τα προηγούμενα έτη και η Μόσχα είχε απειλήσει να σταματήσει την παροχή στην Ουκρανία την Τρίτη, εκτός και αν λάμβανε προ-πληρωμές, όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Οκτώβριο, στο λεγόμενο «χειμερινό πακέτο». «Είμαι ικανοποιημένος που καταφέραμε να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή του χειμερινού πακέτου για τις ανάγκες εφοδιασμού στην Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής Ενέργειας της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, μετά τη μεσολάβηση στις έκτακτες συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου Υπουργού Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ντεμτσίσιν. Ο Ντεμτσίσιν είπε ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει «να τηρούν τους κανόνες» μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

Βάσει της συμφωνίας των Βρυξελλών, η ουκρανική Naftogaz θα προπληρώσει και θα παραγγείλει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου για να εξασφαλιστεί η εγχώρια κατανάλωση για το μήνα Μάρτιο και ο αδιάκοπος εφοδιασμός της ΕΕ. Η Gazprom δεσμεύεται να παρέχει μια καθορισμένη ποσότητα φυσικού αερίου κάθε μέρα βάσει της συμφωνίας σε σημεία παράδοσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει περίπου το 40 τοις εκατό του αερίου της από τη Ρωσία, το μισό μέσω της Ουκρανίας. Η κατάσταση όμως έγινε περίπλοκη με τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο διέκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου προς τις περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα η Ρωσία να στέλνει εκεί φυσικό αέριο απευθείας. Η Ρωσία δήλωσε ότι αυτές οι παραδόσεις θα πρέπει να υπολογίζονται στις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ουκρανία.

Βάσει της συμφωνίας, το Κίεβο και η Μόσχα αναγνώρισαν ότι το ζήτημα της προσφοράς στην ανατολική Ουκρανία «είναι εξαιρετικά περίπλοκο νομικά, τεχνικά και πολιτικά» και συμφώνησαν ότι θα απαιτηθούν περισσότερες συζητήσεις, όπως αναφέρει η σχετική δήλωση. Η εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕ ζήτησε από τα δύο μέρη να προτείνουν πιθανά σημεία της ημερήσιας διάταξης για περαιτέρω συνομιλίες πριν από το τέλος του Μαρτίου, με στόχο να συμφωνηθεί μια νέα διευθέτηση για το φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες.

abcnews.go.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. η Dimi avatar
    η Dimi 09/03/2015 17:08:47

    ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ! – ΤΙ ΕΙΧΕ ΔΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ!(απόσπασμα) ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που τρέχουν πια με μεγάλη ταχύτητα και αφορούν τα επερχόμενα γεγονότα, καθώς ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ ζήτησε με συνέντευξή του στην κυριακάτικη Die Welt τον σχηματισμό ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ με κύριο σκοπό την άμυνα της Ευρώπης ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ! Έναντι απειλής κατά χώρας μέλους ή φιλικής γειτονικής χώρας όπως είπε, υπονοώντας την Ουκρανία! Σύμφωνα δε με την DW, η Γερμανία είναι θετική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο! Και έτσι ετοιμάζεται και ο Στρατός του Δ' Ράϊχ, ο οποίος θα μπορεί να καταλάβει "διά την τάξιν" και χώρα της Ε.Ε. που δεν θα συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις.... Θα είναι δε η πρώτη φορά, που τα Σήματα των απογόνων των Ναζί θα υψωθούν ξανά στην Ευρώπη σαν "Προστάτες" της... ΡΩΣΙΑ Η Ρωσία πάλι ετοιμάζεται για ολική αναμέτρηση με τη Δύση, σκοπεύοντας να ενσωματώσει Ουκρανία και Βουλγαρία, στρατιωτικά, πολιτικά ή οικονομικά, με κάθε τρόπο, ώστε να μην βρεθεί αποκλεισμένη στη Μαύρη Θάλασσα, με το ΝΑΤΟ να επεκτείνεται τριγύρω της... Ο Ευρωπαϊκός Στρατός θα κληθεί τότε να αναμετρηθεί με την Ρωσία, ενώ το ΝΑΤΟ θα παραμένει επισήμως δισταχτικό για να μην προκληθεί Παγκόσμιος Πόλεμος που θα είναι Πυρηνικός και θα γίνει αναπόφευκτος όπως ξέρουμε παρακάτω... Στην ετοιμαζόμενη πολεμική αναμέτρηση Ευρω-Γερμανο-Γάλλων κλπ με την Ρωσία ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ (πιθανόν στον Ευρωστρατό) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΦΘΑΣΟΥΝ όπως λέει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, προφητεύοντας με εκπληκτική ακρίβεια όλα τα γεγονότα, που αφορούν και Χρέος και Φόρους και ΕυρωΣτρατό, 240 χρόνια πριν: α. "Θα σας ρίξουν παρά (χρήμα) πολύ. Θα σας ζητήσουν να τον πάρουν πίσω, αλλά δεν θα μπορέσουν"! β. "Θα σας επιβάλουν μεγάλο και δυσβάσταχτο φόρο, αλλά δεν θα προφθάσουν"! γ. "Θα βάλουν φόρο στις κότες και στα παράθυρα"! δ. "ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΦΘΑΣΟΥΝ ΟΜΩΣ"! ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ/ 16 ώρες πριν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.