Συμφωνία Ρωσίας- Ουκρανίας για το φυσικό αέριο
31/10/2014 14:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμφωνία Ρωσίας- Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι κατέληξαν σε συμφωνία το βράδυ της Πέμπτης για να συνεχιστούν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου και να προληφθούν οι ελλείψεις εν όψει του χειμώνα. Η συμφωνία σφράγισε μήνες επίπονων συνομιλιών υπό την αιγίδα των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το πόσο, και το πόσο σύντομα, η Ουκρανία έπρεπε να πληρώσει τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που έχει ήδη καταναλωθεί, καθώς και σχετικά με τους όρους για τις μελλοντικές παραδόσεις.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου προκάλεσε επίσης ανησυχίες στην Ευρώπη, ότι το ρωσικό φυσικό αέριο που διοχετεύεται σε όλη την Ουκρανία, ένα πρώην σοβιετικό κράτος, θα μπορούσε να διακοπεί. Δεν υπάρχει «κανένας λόγος οι Ευρωπαίοι να παραμείνουν στο κρύο αυτόν τον χειμώνα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου. Η Ουκρανία και η Ρωσία θα πρέπει «να ενεργούν ως αξιόπιστοι εταίροι», είπε.

Οι διαπραγματεύσεις κορυφώθηκαν την Πέμπτη το βράδυ, όταν ο Αλεξάντερ Νόβακ, υπουργός ενέργειας της Ρωσίας, πήγε στις Βρυξέλλες για να υπογράψει με τον Γιούρι Πρόνταν, τον Ουκρανό ομόλογό του. Πριν από μία εβδομάδα, οι δύο άνδρες είχαν μια διαμάχη, όταν ο Νόβακ απαίτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Ουκρανία να πληρώσει 1,6 δις δολάρια για να τη βοηθήσει να καλύψει τα χρέη της και μετά ο Πρόνταν απαίτησε από τη Ρωσία να υπογράψει μια δεσμευτική συμφωνία για την πώληση φυσικού αερίου μέχρι την επόμενη άνοιξη, με 385 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα. Την Πέμπτη το βράδυ, οι υπουργοί υπέγραψαν μια συμφωνία που εγγυάται τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία μέχρι το Μάρτιο του 2015, με φόντο ρωσικές και ουκρανικές σημαίες. Μια δεύτερη υπογραφή «έπεσε» μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και του ομόλογού του στην ουκρανική Naftogaz, Αντρέι Κομπόλεφ.

Ο Νόβακ, ο Ρώσος υπουργός, είπε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι ήταν ικανοποιημένος που η Ουκρανία «έχει τα κεφάλαια» να πληρώσει για το φυσικό αέριο κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Είπε επίσης ότι οι Ουκρανοί θα πληρώσουν 3,1 δις δολάρια σε δύο δόσεις μέχρι το τέλος του έτους για να καλύψουν τα χρέη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι δόσεις θα πρέπει να βασίζονται σε μια προκαταρκτική τιμή των 268,50 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ο Πρόνταν, ο Ουκρανός υπουργός, δήλωσε ότι η συμφωνία επέτρεψε στη χώρα του να αγοράσει επιπλέον ρωσικό φυσικό αέριο με κόστος 378 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος του έτους και με κόστος 365 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο του επόμενου έτους. Τόνισε όμως ότι μια οριστική επίλυση της διαμάχης για το φυσικό αέριο θα πρέπει να διευθετηθεί με διεθνή διαιτησία.

Ο Γκίντερ Ότινγκερ, Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος έχει ήδη μεσολαβήσει σε πολλές συνομιλίες, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσουν να βοηθάνε την Ουκρανία οικονομικά στον προϋπολογισμό της, στα χρέη για το φυσικό αέριο, καθώς και στις μελλοντικές πληρωμές του φυσικού αερίου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένεται η Ουκρανία να πληρώσει περίπου 1,5 δις δολάρια για τις παραδόσεις των περίπου 4 δις κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η ροή του φυσικού αερίου προς τα σπίτια και τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι κρίσιμη για τη διατήρηση στην εξουσία της φιλοδυτικής κυβέρνησης στο Κίεβο, καθώς Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επενδύσει ένα τεράστιο πολιτικό και οικονομικό κεφάλαιο στο μέλλον της Ουκρανίας. Οι υπογραφές ήταν «ίσως η πρώτη αχτίδα φωτός όσον αφορά την χαλάρωση της σχέσης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών» δήλωσε ο Ότινγκερ στην συνέντευξη Τύπου. Αλλά η Μόσχα και το Κίεβο μπορεί να δυσκολευτούν να εφαρμόσουν τη συμφωνία.

Η ουκρανική οικονομία εξακολουθεί να χωλαίνει, οκτώ μήνες μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έπειτα από αιματηρές διαδηλώσεις στους δρόμους για την απόφασή του να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τη Ρωσία. Και οι φιλορώσοι αντάρτες και δυνάμεις που συμμάχησαν με την κυβέρνηση στο Κίεβο αμφισβητούν τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας. Η κύρια ανησυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η εξάρτησή της από την αποστολή του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, όσον αφορά περίπου το ένα πέμπτο των προμηθειών της. Η ρωσική Gazprom έκλεισε τις στρόφιγγες το 2006 και το 2009 λόγω των διαφορών με την Ουκρανία, αφήνοντας πολλά σπίτια στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη χωρίς θέρμανση και αναγκάζοντας την εφαρμογή καταμερισμού στους βιομηχανικούς πελάτες.

Η συμφωνία ήταν «κάτι σαν πραξικόπημα για τους ευρωπαίους διαπραγματευτές, δεδομένης της πραγματικής απροθυμίας από την πλευρά τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας» σχολίασε ο Timothy Ash της Standard Bank στο Λονδίνο. «Καμία πλευρά δεν ήθελε να υπογράψει, ούτε όμως ήθελε να κατηγορηθεί ότι ήταν η πλευρά που άσκησε βέτο σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και, στη συνέχεια, να χαρακτηριστεί και να στιγματιστεί». Ο Ash εικάζει ότι η γερμανική πίεση στην κυβέρνηση στο Κίεβο μπορεί να έσπρωξε την Ουκρανία να συνάψει μια συμφωνία, ενώ η κυβέρνηση της Μόσχας μπορεί να ανησυχούσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιβάλλει αυστηρότερες κυρώσεις και να εμποδίσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Gazprom.

Ο τρέχων γύρος των συνομιλιών ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου, αφού η Gazprom αύξησε απότομα την τιμή του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία τον Μάρτιο. Η τιμή αυξήθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και επέβαλε ένα τιμολόγιο εξαγωγής. Σε απάντηση, η Ουκρανία σταμάτησε όλες τις πληρωμές. Μέχρι τον Ιούνιο, η Ρωσία είχε κόψει τις προμήθειες και πάλι, απαιτώντας από το Κίεβο να τακτοποιήσει τους εκκρεμείς λογαριασμούς του και να πληρώσει εκ των προτέρων για τις μελλοντικές παραδόσεις.

http://www.nytimes.com/2014/10/31/business/international/ukraine-and-russia-reach-deal-on-natural-gas-supplies.html?_r=0

ΣΧΟΛΙΑ

 1. KM avatar
  KM 01/11/2014 07:58:34

  Διαβάζοντας τους όρους της συμφωνίας, βλέπει κανείς ότι είναι οι ίδιοι όροι στους οποίους επέμενε εξαρχής, τόσους μήνες η Ρωσία και η Ουκρανία παλινωδούσε (υπό αμερικανική υπαγόρευση και πονοκεφαλιάζοντας την ΕΕ): - Μερική εξόφληση του μέχρι τώρα φεσιού των 5 δις (που υπολογίζεται με βάση την φτηνή τιμή 268 ευρώ /m3, την οποία απολάμβανε η Ουκρανία πριν το πραξικόπημα). - Τιμή 378 ευρώ/m3 στο εξής (ίδιες τιμές περίπου με αυτές που πληρώνει η Ευρώπη). Τα ελαφρώς λιγότερα 365 ευρώ/m3 από Γενάρη και μετά, που διαβάζω, μάλλον ήταν ευγενική παραχώρηση των ρώσων, για να λέν και οι Ουκρανοί ότι κάτι κατάφεραν να βελτιώσουν (και να δικαιολογήσουν την μέχρι τώρα κωλυσιεργία τους). - Προεξόφληση όλων των ποσοτήτων, από Ουκρανικής πλευράς. Ποιοί κερδίζουν και ποιοί χάνουν όμως από τη συμφωνία;
  - Η Ρωσία κερδίζει, γιατί πρώτον παίρνει μέρος των χρημάτων που οι Ουκρανοί χρώσταγαν (και που προσωπικά) εγώ τα είχα ξεγραμμένα! Κατά δεύτερον, απομακρύνεται το ενδεχόμενο διακοπής της τροφοδοσίας της ΕΕ με αέριο κατά το χειμώνα από Ουκρανούς, που θα ζημίωνε οικονομικά την Ρωσία. Κατά τρίτον, τώρα ξαναπουλάει και στους Ουκρανούς και, επιτέλους, με εύλογο τίμημα. Πάνε οι τρελές εκπτώσεις, που στην τελική δεν απέφεραν και κανένα διπλωματικό όφελος. - Η Ουκρανία κερδίζει κι αυτή γιατί δεν θα μείνει χωρίς αέριο κατά το χειμώνα (που θα πήγαινε χαμένη!). Φυσικά θα πρέπει να κόψει τα φέσια στο εξής και να αποπληρώσει τα παλιά, αλλά μάλλον τα λεφτά για φέτος θα τα βάλουν τα χαϊβάνια οι Δυτικοευρωπαίοι. (Με τί υποθήκες και ανταλλάγματα είναι άλλο θέμα) - Ούτε η ΕΕ όμως βγαίνει χαμένη. Φυσικά, θα χρειαστεί να βάλει λεφτά σε ένα βαρέλι άπατο, που λέγεται Ουκρανία. Οι Ρώσοι θα πάρουν ζεστό χρήμα στο χέρι για τα φέσια τα Ουκρανικά και μετά οι Ευρωπαίοι θα κυνηγάνε τους Ουκρανούς για να εξοφληθούν με τη σειρά τους. Όμως, αυτές τις λυπητερές, η βλακο-ΕΕ τις είχε ήδη αναλάβει όταν υποστήριζε το πραξικόπημα. Εδώ που φτάσαμε, με τη χτεσινή συμφωνία περιορίζει την δυνητική μελλοντική χασούρα και εξασφαλίζει ότι τα καπρίτσια του Κιέβου δεν θα της στοιχήσουν την τροφοδοσία της με αέριο. Οπότε, αυτή τη φορά, καλά το χειρίστηκε. - Οι ΗΠΑ χάνουν γιατί ήθελαν μια ανοιχτή πληγή και ευκαιρία να παρεμβαίνουν αλλά τα πράγματα βαίνουν προς εξομάλυνση. ΥΓ: Το μόνο που φοβάμαι είναι το ενδεχόμενο να μην πληρώσουν οι Ουκρανοί στην ώρα τους τις δυο δόσεις για τα παλιά τα φέσια. Ίσως η Βικτώρια η Νούλαντ να τους το εισηγηθεί κι αυτό!

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ KM 01/11/2014 20:07:11

   @ΚΜ, εύστοχη και διαφωτιστική η ανάλυσή σου, πολύ περισσότερο από το φλύαρο και μάλλον αποπροσανατολιστικό άρθρο των NY Times. Παρόμοια συλλογιστική με τον ΚΜ αναπτύσσει στους RT και ο ειλικρινής αναλυτής της Wall Street Michael Hudson. http://rt.com/op-edge/201127-gas-deal-ukraine-russia-europe/ Το βασικό συμπέρασμά του από οικονομική άποψη: ‘Europe to pay for the whole mess in Ukraine’ … και από γεωστρατηγική: ’The US pressure to set Europe against Russia has failed.’

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.