Συγγνώμη από Φρ. Ολάντ: Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, να μιλήσουμε για το χρέος - Μέρκελ: Χρειαζόμαστε μια ενωμένη Ευρώπη
07/10/2015 20:34
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συγγνώμη από Φρ. Ολάντ: Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, να μιλήσουμε για το χρέος - Μέρκελ: Χρειαζόμαστε μια ενωμένη Ευρώπη

Ιστορική ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο

«Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μάς φωτίζει ακόμη. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα ν αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με την Άγκελα Μέρκελ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ένας θαρραλέος πολιτικός και θέλησε να συμβουλευτεί τον λαό του πριν συμφωνήσει για το πρόγραμμα. Τώρα ελπίζω να αρχίσουμε να μιλάμε και για το χρέος», προσέθεσε τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετεξέλιξή της σε ανθρωπιστική, οι μεταναστευτικές ροές και η τρομοκρατία, με «ευθύνη, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», τρεις αρχές που επανέλαβε με έμφαση.

«Η ΕΕ χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και μια κοινή ακτοφυλακή που θα αναλάβουν τη φύλαξη του Χώρου Σένγκεν» δήλωσε ακόμα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συγγνώμη από Φρ. Ολάντ: Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, να μιλήσουμε για το χρέος - Μέρκελ: Χρειαζόμαστε μια ενωμένη Ευρώπη

Ο Ολάντ υποστήριξε ότι η Ευρώπη "καθυστέρησε" να εκτιμήσει το εύρος των "τραγωδιών" στη Μέση Ανατολή και την Αφρική οι οποίες πυροδότησαν τη χειρότερη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μετά το 1945.

«Η Ευρώπη ανέλαβε να σώσει ζωές, να αγωνιστεί κατά των εγκληματικών οργανώσεων που επωφελούνται από τις μεταναστευτικές ροές όμως ταυτόχρονα "η Ευρώπη καθυστέρησε να καταλάβει ότι οι τραγωδίες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα είχαν συνέπειες για την ίδια», τόνισε ο Ολάντ, προσθέτοντας ότι «δεν βοήθησε αρκετά στην αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων».

Συγγνώμη από Φρ. Ολάντ: Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, να μιλήσουμε για το χρέος - Μέρκελ: Χρειαζόμαστε μια ενωμένη Ευρώπη

Ο πρόεδρος Ολάντ προειδοποίησε ότι θα έρθει "το τέλος της Ευρώπης" και "η επιστροφή στα εθνικά σύνορα" αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιδείξει μεγαλύτερη ενότητα απέναντι στις κρίσεις, καταχειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές.

«Ναι, το τέλος της Ευρώπης, δηλαδή η επιστροφή στα εθνικά σύνορα, η διάλυση των κοινοτικών πολιτικών, η εγκατάλειψη του ευρώ», επέμεινε.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν υποστήριζε ότι ο εθνικισμός είναι πόλεμος. "Η προειδοποίησή του ισχύει ακόμη", πρόσθεσε ο Ολάντ.

Συγγνώμη από Φρ. Ολάντ: Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, να μιλήσουμε για το χρέος - Μέρκελ: Χρειαζόμαστε μια ενωμένη Ευρώπη

«Ζούμε σε μια εποχή τεράστιων προκλήσεων, που δεν είναι παρά η "πρόβα τζενεράλε" αυτών που έρχονται» δήλωσε από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ στην ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναφερόμενη στη συνάντηση των τότε Προέδρων Χελμουτ Κολ και Φρανσουά Μιτεράν στο ίδιο ημικύκλιο, τον Νοέμβριο του 1989, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, υπογράμμισε ότι τότε και οι δύο Πρόεδροι αναγνώρισαν ότι είχε έλθει η ώρα μιας μεγάλης αλλαγής και από κοινού έπρεπε να βρουν μια ευρωπαϊκή λύση.

«Είμαστε περήφανοι για αυτήν την ιστορική στιγμή τότε, τη χρωστάμε στην Ευρώπη, γιατί μαζί με αυτήν μεγαλώσαμε και εμείς» υπογράμμισε η καγκελάριος.

«Μάθαμε από την ιστορία μας. Διδαχθήκαμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πολυμορφία προς όφελός μας. Αυτή η πολυμορφία, μας οδηγεί στην ελευθερία, η δε ανοχή είναι το πολύτιμο αγαθό που μας οδήγησε σε όλα αυτά», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Το μήνυμα που θέλω να δώσω σήμερα, είναι ότι πρέπει να συνεισφέρουμε αποφασιστικά ώστε να δοθεί λύση στις κρίσεις που βιώνουμε. Να καταπολεμήσουμε τον πόλεμο, τους πολιτικούς διωγμούς, τη φτώχεια, τις μεσαιωνικές προοπτικές».

Αναφορικά με την ουκρανική κρίση, δήλωσε ότι «η Γερμανία και η Γαλλία είναι αποφασισμένες να συμβάλλουν ώστε να δοθεί ένα τέλος στη φρικτή διαμάχη ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία», ενώ αναφερόμενη στην προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας είπε: «Ευτυχώς στην Ευρώπη αποφασίσαμε και επιβάλαμε από κοινού κυρώσεις, δηλώνοντας ότι πρόκειται για παραβίαση των βασικών θεμελιωδών αρχών μας και δεν μπορούμε να δεχθούμε» είπε η Καγκελάριος.

Σε σχέση με την αναπτυξιακή πολιτική της Ευρώπης η Α. Μέρκελ δήλωσε πεπεισμένη ότι «θα πρέπει να προσανατολισθεί πολύ περισσότερο στην επίλυση κρίσεων, επίλυση συρράξεων και την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος».

Υποστήριξε, επίσης, ότι απαιτείται μεγαλύτερη ταχύτητα στις αποφάσεις, διότι «η Ευρώπη θα αλλάξει πολύ σύντομα και πολύ γρήγορα, όπως άλλαξε πριν από 25 χρόνια». Ζήτησε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, να ληφθεί υπόψη η πρόκληση της ψηφιοποίησης, ενώ σχετικά με την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ τόνισε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι ευρωπαϊκές αξίες. Ζήτησε επίσης βελτίωση του ευρωπαϊκού συντονισμού «ώστε να διορθωθούν τα βασικά λάθη που έγιναν».

Σε σχέση με την προσφυγική κρίση, η Α. Μέρκελ ανέφερε ότι οι τεράστιες προσφυγικές ροές αλλάζουν τον προσανατολισμό της Ευρώπης.

«Ως Ευρωπαίοι είμαστε ενώπιον αυτής της πρόκλησης την οποία δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, πρέπει να παρέμβουμε στις αιτίες που δημιουργούν πρόσφυγες. Απαιτείται προσπάθεια, υπομονή και επιμονή» είπε.

Υποστήριξε ότι η Τουρκία «παίζει ρόλο κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης», «έχει υποδεχθεί πάνω από 2 εκατ. πρόσφυγες γι' αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί».

Αναγνώρισε, επίσης, ότι η Συμφωνία του Δουβλίνου έχει πλέον ξεπεραστεί, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση και θα πρέπει να αλλάξει.

Καθ' όλη τη διάρκεια της παρέμβασής της, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι μόνο η ενότητα θα βοηθήσει την Ευρώπη να προχωρήσει και εκθείασε τη συνεργασία της με τον Φρανσουά Ολάντ. «Χάρη σ’ αυτή τη συνεργασία επιτεύχθηκε η διαχείριση της κρίσης χρέους και κρατήσαμε ζωντανή την ευρωζώνη» υπογράμμισε.

«Μόνο ενωμένοι θα πετύχουμε αυτήν την πολύ σημαντική πρόβα τζενεράλε της ιστορίας μας, και θα καταφέρουμε να βγούμε πιο δυνατοί από αυτήν την κρίση, να εκπροσωπήσουμε ακόμα καλύτερα στο παγκόσμιο στερέωμα τα συμφέροντά μας, αλλά και τις αξίες μας» κατέληξε η Άγγελα Μέρκελ.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.