#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/09/2012 08:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Στροφή» στην ευρωζώνη, ελπίδες στην ΕλλάδαΗ πολιτική βούληση των ηγετών της ευρωζώνης και κυρίως της καγκελαρίου Μέρκελ, για συνολική διευθέτηση των προβλημάτων, που επιβεβαιώνεται συνεχώς τις τελευταίες μέρες, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για θετικές εξελίξεις και σε σχέση με τη χώρα μας στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 18 και τις 19 Οκτωβρίου. Ανησυχίες των εταίρων για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντέξει τις πιέσεις από το εσωτερικό.

Την εβδομάδα που πέρασε οι θετικές εξελίξεις για την ευρωζώνη ήταν πολλές και ήρθαν να προστεθούν στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στις αρχές του μήνα, ότι αποφάσισε να αγοράζει ομόλογα χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα στη δευτερογενή αγορά. Στόχος η μείωση των υπερβολικά υψηλών ιταλικών και ισπανικών επιτοκίων. Η απόφαση αυτή δεν έφερε μείωση των επιτοκίων μόνο στην Ιταλία και την Ισπανία, αλλά και στους άλλους «αδύναμους κρίκους» που δεν βγαίνουν σήμερα στις αγορές, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Κατ’ αρχάς, η απόφασή του συνταγματικού δικαστηρίου της Καρσλρούης, με την οποία έδωσε το «πράσινο φως» στη γερμανική Βουλή να επικυρώσει τη συνθήκη για τη σύσταση και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), διέλυσε όλες τις ανησυχίες που υπήρχαν σχετικά με το ενδεχόμενο να θέσουν οι δικαστές αυστηρούς όρους στη γερμανική συμμετοχή. Χωρίς τη Γερμανία που συνεισφέρει το 27% των πόρων του ΕΜΣ, δηλαδή 190 δισ. ευρώ, το Ταμείο Διάσωσης της ευρωζώνης δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Ο ΕΜΣ θεωρείται απαραίτητος για τη συμπλήρωση οικονομικής διακυβέρνησης, διότι με τα 700 δισ. ευρώ που θα διαθέτει συνολικά μαζί με το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), θα μπορεί να επεμβαίνει για τη διάσωση χωρών, καθώς και για την κάλυψη ανακεφαλαιοποιήσεων τραπεζών, οι οποίες μέχρι τώρα επιβάρυναν το δημόσιο χρέος των χωρών-μελών.

Την ίδια μέρα, η Κομισιόν, με τις προτάσεις που παρουσίασε για τη σύσταση την 1η Ιανουαρίου 2013 ενός Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) τραπεζών, υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, έθεσε τις βάσεις για την τραπεζική ενοποίηση, που είχε τεθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες ως προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ΕΜΣ.

Βασικός στόχος των προτάσεων της Κομισιόν είναι η αποφυγή στο μέλλον προβλημάτων, όπως αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα ο τραπεζικός τομέας σε πολλά κράτη-μέλη, και κυρίως να μην επιβαρύνεται πλέον ο Ευρωπαίος φορολογούμενος για τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το βασικό στοιχείο της πρότασης είναι ένας κανονισμός με τον οποίο ανατίθενται στην ΕΚΤ διευρυμένες εξουσίες για την εποπτεία των περίπου 6.000 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην ευρωζώνη. Την ΕΚΤ θα επικουρεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπέι, άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι στο πλαίσιο του οδικού χάρτη για τη μεγαλύτερη οικονομική και δημοσιονομική ενοποίηση της ευρωζώνης, που θα υποβάλει τον Οκτώβριο στους Ευρωπαίους ηγέτες, θα εισηγείται την έκδοση ευρωομολόγου για την κοινή διαχείριση μέρους του δημόσιου χρέους των χωρών του ενιαίου νομίσματος. Φυσικά, η εισαγωγή ενός τέτοιου μέτρου θα πάρει χρόνο, αφού θα χρειαστεί τροποποίηση συνθηκών και δημοψηφίσματα, ωστόσο είναι ενδεικτική της αλλαγής της στάσης ορισμένων κυβερνήσεων, όπως της γερμανικής, η οποία μέχρι τώρα δεν ήθελε ούτε να ακούσει για ευρωομόλογο. Και φυσικά, η τοποθέτηση αυτή βελτίωσε περαιτέρω το κλίμα.

Τέλος, θετική εξέλιξη για την ευρωζώνη είναι και η επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στις εκλογές της Ολλανδίας, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί βαρόμετρο. Κι αυτό γιατί στην Ολλανδία, στη Φινλανδία και τη Γαλλία καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια μια σημαντική αύξηση της δύναμης των ακροδεξιών κομμάτων, που ανησυχούσε ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες. Ο καταποντισμός των ακροδεξιών του Γκέερντ Βίλντερς, που είχε κηρύξει ανένδοτο για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καταδεικνύει και τα όρια για τα ακραία κόμματα που είχαν σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχυ.

Στην ατζέντα και η αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

Η εξάλειψη των προβλημάτων στην ευρωζώνη δημιουργεί τις συνθήκες στις κυβερνήσεις και τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ευελιξία το ελληνικό πρόβλημα, προχωρώντας σε μια συνολική διευθέτηση. Ηδη, τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μια σημαντική μεταστροφή του κλίματος υπέρ της χώρας μας.

Πέρα από την επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, που αναμένει από τους εταίρους, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει πλέον βάσιμα και σε άλλες σημαντικές αποφάσεις, εκτός της επιμήκυνσης του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής, κυρίως μετά το ξεκαθάρισμα της κατάστασης σχετικά με τον ΕΜΣ και τις προτάσεις της Κομισιόν για την τραπεζική ενοποίηση.

Ειδικότερα, η χώρα μας, μαζί με την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Κύπρο, θα ζητήσει να έχει αναδρομική ισχύ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με αυτόν το τρόπο τα δάνεια των 50 δισ. ευρώ, που θα λάβει η χώρα μας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στον ΕΜΣ και να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Για την αναδρομική ισχύ θα χρειαστεί πολιτική απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία είναι πιο εύκολο να ληφθεί την παρούσα περίοδο στο πλαίσιο μιας συντονισμένης συνολικής προσπάθειας για την εκτόνωση της κρίσης δημόσιου χρέους.

Είναι βέβαιο επίσης ότι και η ΕΚΤ θα κάνει κινήσεις στήριξης της Ελλάδας, είτε επιμηκύνοντας την περίοδο αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων (γύρω στα 40 δισ. ευρώ που κατέχει) είτε, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από την εξιολόγηση της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, να αποδεχθεί «κούρεμα» των ομολόγων, κάτι που προς το παρόν αποκλείει ο Μάριο Ντράγκι.

Για τους εταίρους το ζητούμενο πλέον δεν είναι εάν θα στηρίξουν τη χώρα μας, αυτό έχει ήδη αποφασιστεί, αλλά εάν η κυβέρνηση αντέξει τις πιέσεις που δέχεται από την κοινή γνώμη για το «πακέτο» των 11,7 δισ. ευρώ. Η ανησυχία τους έχει να κάνει με το κατά πόσο τα κόμματα που θα τη στηρίξουν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που έχουν στο εσωτερικό τους.

Νίκος Μπέλλος για τον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. 16/09/2012 10:54:58

    Βέβαια! Ανησυχούν για το αν θα περάσουν τα μέτρα... Και γιατί δε δίνουν τώρα την επιμήκυνση για να μη χρειάζονται τέτοια μέτρα και να είμαστε όλοι ήρεμοι; Εδώ ταιριάζει γάντι η ρήση: Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.