#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/12/2012 16:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο μυαλό του Χαμενεΐ



Γιατί ο σκληροπυρηνικός αγιατολάχ είναι καχύποπτος με τις ΗΠΑ και τι σημαίνει αυτό για τις συνομιλίες για τα πυρηνικά και την πιθανότητα πολέμου με τη Δύση; Ο Scott Peterson επιχειρεί να απαντήσει με άρθρο του στο Christian Science Monitor.

Το Ιράν μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα που προκάλεσαν οι «βάρβαρες»  οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν τα δυτικά κράτη εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος, είπε ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Έχοντας την απόλυτη εξουσία στο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν σήμερα, ο Χαμενεΐ θα αποφασίσει για πόλεμο ή ειρήνη και θα υπαγορεύσει το πόσο μακριά θα προχωρήσει το Ιράν με τα πυρηνικά όπλα. Για πολλούς, ο Χαμενεΐ, του οποίου το μαύρο τουρμπάνι υποδηλώνει καταγωγή από τον προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ, παραμένει ένα αίνιγμα. Ένας σχολαστικός επαναστάτης κληρικός με πάθος για την ποίηση, που πριν από χρόνια φορούσε κληρικό κολάρο στο στυλ των «σικ σεΐχηδων» και θεωρούταν φιλελεύθερος.

Από τότε που ανέλαβε την ηγεσία το 1989, ο Χαμενεΐ είναι ένας υπολογίσιμος παίκτης στην παγκόσμια σκηνή, που δεν φεύγει ποτέ από το Ιράν, αλλά διεκδικεί την ηγεσία με ατέλειωτη ρητορική για μια παγκόσμια ισλαμική επανάσταση. Έχει επιζήσει από απόπειρες δολοφονίας, παραμένει βαθιά παρανοϊκός για την προσωπική του ασφάλεια και τον απασχολούν πολύ οι Βελούδινες Επαναστάσεις που θεωρεί απειλή για την ισλαμική δημοκρατία. Σήμερα, ο Χαμενεΐ αυτοπαρουσιάζεται ως ασυμβίβαστος διοικητής ενός ενισχυμένου Ιράν που οδηγεί τον «Άξονα της Αντίστασης», ενάντια στην «αλαζονική» εξουσία των ΗΠΑ, άλλες δυτικές χώρες, και το Ισραήλ.

Ωστόσο, το Ιράν αντιμετωπίζει μια σειρά από κυρώσεις που στοχεύουν στην οικονομία του, πνίγοντας τις εξαγωγές πετρελαίου και αποκόβοντας την κεντρική του τράπεζα με σκοπό να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Μήπως ο Χαμενεΐ βλέπει  έναν άλλο τρόπο πέρα από το μυστικό πόλεμο που έχει συγκλονίσει την Τεχεράνη τα τελευταία χρόνια με τη δολοφονία πυρηνικών επιστημόνων, ανεξήγητες εκρήξεις και τους ιούς των υπολογιστών με στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – για τις οποίες ο ίδιος κατηγορεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ; Και τι θα κάνει αν το Ισραήλ ή οι βόμβες των ΗΠΑ πλήξουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας;
Ενώ ο Χαμενεΐ τρέφει μια βαθιά δυσπιστία προς τη Δύση, έχει δείξει συχνά μια ρεαλιστική προσέγγιση. Έχει θέσει τη μακρά επιβίωση του ισλαμικού καθεστώτος πάνω απ 'όλα. Και αξιωματούχοι του δηλώνουν τώρα πρόθυμοι να μιλήσουν και ακόμη και να ασχοληθούν με τις ΗΠΑ - αν και η άλλη πλευρά είναι έτοιμη.

Η κοσμοθεωρία του Χαμενεΐ μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί εξετάζοντας τις σημαντικές στιγμές στην ιστορία του. Υπάρχει μια φωτογραφία του που τον δείχνει νεότερο και αγέλαστο, με ένα παχύ μαύρο μούσι, διαπεραστικό βλέμμα και ελαφρώς στραβά γυαλιά, να μοιάζει ατρόμητος. Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας από τις έξι συλλήψεις του Χαμενεΐ. Αυτές τις μέρες οι φοιτητές που επισκέπτονται μια παλιά πολιτική φυλακή ακολουθούν ένα μονοπάτι από ίχνη αίματος σε κόκκινο χρώμα, που απεικονίζει τις πρακτικές της μυστικής αστυνομίας να χτύπα γυμνά πόδια με μεταλλικά καλώδια και μαστίγια. Δεν χάνει την ευκαιρία να αποδείξει τη σχέση μεταξύ του πόνου που προκαλείται στους Ιρανούς και την αμερικανική CIA αλλά και τους ισραηλινούς εκπαιδευτές της Σαβάκ. Πολλά από τα μοντέλα των βασανιστών είναι φτιαγμένα ώστε να μοιάζουν ακριβώς σε αμερικανούς πράκτορες, πιο ψηλοί και φορώντας γραβάτες και τιράντες. Στέκονται πάνω από τα κέρινα ομοιώματα-θύματα που στάζουν ψεύτικο αίμα από τις πληγές τους. Μερικοί από τους κρατούμενους κρέμονται ανάποδα, με καμένα και πληγωμένα σώματα.

Ο αντι-αμερικανισμός υπήρξε πυλώνας της επανάστασης. Όλες οι προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων έχουν αποτύχει.  Το 2008 ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι «δεν υπήρξε ημέρα κατά την οποία η Αμερική να είχε καλές προθέσεις απέναντι στο Ιράν». O Χαμενεΐ ήταν ένας από τους αγαπημένους μαθητές του Χομεϊνί από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, αλλά η θητεία του ως ανώτατος ηγέτης δεν είχε ποτέ την ίδια λάμψη. Ο Χαμενεΐ εργαζόταν καιρό στη σκιά ισχυρών προσωπικοτήτων, αρχής γενομένης με τον δικό του πατέρα. Γεννήθηκε στην ιερή πόλη Μασχάντ, τόπο ταφής του Ιμάμη Ρεζά, του όγδοου σιΐτη ιμάμη. Το να μπει στον κλήρο ήταν αναμενόμενο. «Μια από τις εμπειρίες που τον σημάδεψαν ήταν η σχέση με τον πατέρα του, η οποία ήταν πολύ προβληματική και τον έκανε να χάσει την αυτοπεποίθησή του» σχολιάζει ο Μεχντί Χαλαζί, ειδικός στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για τη Μέση Ανατολή. «Ο πατέρας του ήταν επιθετικός και καθόλου επικοινωνιακός. Δεν ήθελε ο γιος του να γίνει κληρικός. Ήταν αντίθετος με ό,τι και αν έκανε». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Χαμενεΐ να «μην μπορεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις και να αναλάβει ευθύνη. Θέλει να έχει την απόλυτη εξουσία χωρίς την απόλυτη υπευθυνότητα επειδή φοβάται. Δεν είναι σαν τον Χομεϊνί που διακήρυττε τις αποφάσεις του».

Το πάθος του Χαμενεΐ για τη λογοτεχνία ξεκίνησε από νωρίς, όταν η μητέρα του του διάβαζε ποιήματα του Πέρση Χαφέζ και αποσπάσματα από το Κοράνι. Στη Μασχάντ είχε μπει σε λογοτεχνικούς κύκλους και αργότερα του κόλλησε το παρατσούκλι «πρόεδρος ποιητής». Του άρεσε επίσης και η μουσική. Όταν το 1988 –που η περισσότερη μουσική απαγορευόταν- τον ρώτησαν κάποιοι φοιτητές νομικής πως θα ξέρουν  τι επιτρέπεται αυτός απάντησε: «Όταν έχετε αμφιβολίες απλά ακούστε».

Η τρίχρονη φυλάκισή του έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην προσωπικότητά του. Το 1974 μοιραζόταν ένα μικροσκοπικό κελί με τον Χουσχάνκ Ασάντι, έναν κομμουνιστή που εντυπωσιάστηκε από τη θρησκευτικότητα του συγκρατούμενού του. Όπως γράφει στα απομνημονεύματά του, ο Χαμενεΐ «ήταν πάντα κεφάτος και έτοιμος για αστεία». Παρά το διαφορετικό παρελθόν τους, οι δύο άντρες ήρθαν πολύ κοντά. Όταν χωρίστηκαν, θυμάται ο Ασάντι, έδωσε στον Χαμενεΐ  το πουλόβερ του και ένιωσε τα «καυτά δάκρυά του να πέφτουν στο πρόσωπό του». «Υπό μια ισλαμική κυβέρνηση, ούτε ένα δάκρυ αθώου δεν θα χυθεί» του είπε ο Χαμενεΐ. Το 1983, αξιωματούχοι του Χαμενεΐ τον συνέλαβαν. Ακολούθησαν χρόνια βασανισμών. Το 1979, ο Χαμενεΐ έγινε ο ιμάμης της Παρασκευής και υφυπουργός άμυνας. Ο παρασκηνιακός ρόλος του στην οργάνωση του ιρανικού στρατού οδήγησε στην απόπειρα εναντίον του το 1981, όταν ένα πακέτο με εκρηκτικά ανατινάχθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παραλύοντας το δεξί του χέρι. Οι εκρήξεις που ακολούθησαν και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 73 ανθρώπων οδήγησαν στην εκλογή του στη θέση του προέδρου. ΄Έκτοτε κυκλοφορεί με αλεξίσφαιρο και θωρακισμένο αυτοκίνητο.

Η μεγάλη σφαγή του πολέμου ανάμεσα σε Ιράν και Ιράκ τη δεκαετία του 1980 - και η  υποστήριξη της Δύσης στον Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη διάρκειά του- έκανε πιο έντονη τη δυσπιστία του Χαμενεΐ. Περίπου 400.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση. Ενώ οι ιρακινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα σε μεγάλο βαθμό, η Τεχεράνη δεν το έκανε.

Κατά τις δύο προεδρικές του θητείες, ο Χαμενεΐ βρέθηκε συχνά αντιμέτωπος με τον πρωθυπουργό Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί. Πολλές φορές οι διαμάχες τους έφταναν ως τον Χομεϊνί, ο οποίος συχνά έκρινε υπέρ του Μουσαβί. Στην πραγματικότητα, η ιστορία δείχνει πόσο διστακτικός ήταν ο Χαμενεΐ στο να δεχθεί το ρόλο. Μέσα σε λίγες ώρες από το θάνατο του Χομεϊνί, η Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε για να επιλέξει έναν διάδοχο, να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα του Θεού από τον έναν θνητό στον επόμενο. Μια βιντεοκασέτα της συνάντησης, που δημοσιοποιήθηκε το 2008, αποκαλύπτει ιστορίες για την σιωπηλή υποστήριξη του Χομεϊνί στον Χαμενεΐ.

Δύο δεκαετίες αργότερα, ο εκπρόσωπος του Θεού στη γη ανέβηκε σε ένα άλλο βάθρο, αυτή τη φορά για να οδηγήσει τις προσευχές της Παρασκευής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, καθώς το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν αντιμετώπιζε τη σοβαρότερη κρίση του τα τελευταία χρόνια: η βίαιη περίοδος  μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2009. Η γενειάδα του Χαμενεΐ άσπρισε. Καθώς ανέβηκε στο αναλόγιο, άρπαξε ένα τουφέκι AK-47 -μια παράδοση για τους ιμάμηδες της προσευχής της Παρασκευής καθόλη την επανάσταση.

Ήταν μία εβδομάδα μετά την ψηφοφορία που επανεγκατέστησε τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στη δεύτερη προεδρική θητεία. Ο Χαμενεΐ είχε χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα μια «θεϊκή εκτίμηση», αλλά εκατομμύρια Ιρανοί αισθάνθηκαν εξαπατημένοι, πεπεισμένοι ότι ο Μουσαβί είχε κερδίσει πραγματικά. Έτσι βγήκαν στους δρόμους με συνθήματα του στυλ «που πήγε η ψήφος μου;» Μέλη της παραστρατιωτικής Μπασίζ του πάταξαν.  Όλο και περισσότεροι έσκιζαν τα πορτρέτα του Χαμενεΐ, φωνάζοντας «Θάνατος στο δικτάτορα!»

Εκείνο το σημείο δεν ήταν εύκολο. Όταν ο Χαμενεΐ έγινε ανώτατος ηγέτης, το 1989, ήταν κατοχυρωμένες με τον τίτλο του Χομεϊνί, αλλά δεν κληρονόμησε τη χαρισματική μαγεία του – ούτε τη θεολογική αξία του. Σε όλη τη σταδιοδρομία του, ανώτατοι κληρικοί ανέφεραν συχνά το θέμα της ηγεσίας του και της υποτιθέμενης «θείας» κατάστασης.

Ο Χαμενεΐ διαβάζει δυο-τρία βιβλία την εβδομάδα και κοιμάται μόλις τρεις-τέσσερις ώρες. Πολλά από αυτά τα βιβλία αφορούν την κλασική λογοτεχνία και την πολιτική ιστορία του Ιράν. Δεν έχει ιδέα για τη λογοτεχνία του 20ου αιώνα και δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στη Δύση. Καμιά φορά σερφάρει στο Διαδίκτυο.

Οι σημαντικές αποφάσεις για τα πυρηνικά του Ιράν τους επόμενους μήνες θα δείξουν τις προθέσεις του. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πάντως δεν θεωρούν τον Χαμενεΐ και τόσο απρόβλεπτο. Η αρμόδια υπηρεσία θεωρεί ότι οι στρατηγικές κινήσεις της χώρας βασίζονται σε  μια λογική ανάλυση που υπολογίζει το κόστος. Η λογική της «αντίστασης» πάντως είναι βασική στην ισλαμική επανάσταση. Ο Χαμενεΐ θεωρεί τα αποτελέσματα κάθε νέου πολέμου αναπόφευκτα. Όπως είπε, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Γάζα, «η αντίσταση είναι ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστείς τους εχθρούς του Ισλάμ».

csmonitor

 Πυθία 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αντρίκος avatar
    Αντρίκος 06/12/2012 23:42:24

    Το μόνο κράτος του οποίου οι αρχές και αξίες της οποίας είναι τελείως αντίθετες με την Δύση

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.