#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/12/2012 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο ΔΝΤ η Κύπρος μετά την άρνηση Ρωσίας - ΚίναςΒαρύ θα είναι το τίμημα της διάσωσης από τη χρεοκοπία για τους Κύπριους πολίτες με βάση το Μνημόνιο που συμφώνησε η Λευκωσία με την Τρόικα.

Το Μνημόνιο θα βρεθεί σήμερα στο «τραπέζι» του Εurogroup στις Βρυξέλλες, ενώ η οριστική έγκρισή του αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η Κύπρος θα γίνει η τέταρτη στη σειρά χώρα της ευρωζώνης που οδηγείται σε Μνημόνιο, μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Εξέλιξη που καταρρίπτει και ένα μύθο ο οποίος καλλιεργήθηκε συστηματικά το τελευταίο διάστημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ό,τι δηλαδή υπάρχει εναλλακτική λύση.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας με το κόμμα του, το ΑΚΕΛ, συνεχιστής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, έκανε τα πάντα προκειμένου να αποφύγει την Τρόικα και το Μνημόνιο. Στράφηκε στη Μόσχα και το Πεκίνο, ζητώντας διμερή δάνεια, ωστόσο η απάντηση ήταν αρνητική, ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα θέλησαν να αναλάβουν τον παραμικρό κίνδυνο.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο έχουν ανευρεθεί μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και θα υπάρχουν εγγυημένα δημόσια έσοδα.

Η μόνη λύση που απέμεινε στον κ. Χριστόφια ήταν οι εταίροι και το ΔΝΤ, δηλαδή η Τρόικα, ενώ η άλλη λύση θα ήταν η χρεοκοπία. Μάλιστα, η καθυστέρηση του Κύπριου Προέδρου να ζητήσει στήριξη επιδείνωσε σημαντικά την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Η Κύπρος διαπραγματεύεται ένα τεράστιο για τα δεδομένα της δάνειο, το οποίος θα κυμανθεί μεταξύ 16 και 18 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο και το ετήσιο ΑΕΠ της. Είναι προφανές ότι το δάνειο αυτό θα υπερδιπλασιάσει το χρέος της Κύπρου.

Η κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας είναι προϊόν των συνεχών υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης της Ελλάδας, που την έθεσαν και εκτός αγορών. Φυσικά, η καθυστέρηση στην υποβολή αιτήματος στους εταίρους και το ΔΝΤ έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.

Έλεγχος τραπεζών

Σήμερα στο Εurogroup, το σχέδιο του κυπριακού Μνημονίου θα είναι και το βασικό θέμα της συνεδρίασης, ωστόσο, δεν θα ληφθούν αποφάσεις. Κι αυτό γιατί απουσιάζει μια βασική παράμετρος που θα κρίνει και το ακριβές ποσό του δανείου, που είναι το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου του τραπεζικού τομέα από την Pimco. Αυτό αναμένεται να γίνει γνωστό στο τέλος της βδομάδας, ενώ θεωρείται πολύ πιθανή μια έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup στις 13 Δεκεμβρίου για τη λήψη της οριστικής απόφασης.

Οι ανάγκες του τραπεζικού τομέα σε κεφάλαια υπολογίζονταν τον Ιούνιο από την ΕΚΤ σε 10 δισ. και από το ΔΝΤ σε 12 δισ. ευρώ.

Τώρα οι πρώτες πληροφορίες από το διαγνωστικό έλεγχο κάνουν λόγο για 9,3 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα μέχρι τα 16 ή 18 δισ. του δανείου θα καλύψουν τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας για την περίοδο που η χώρα θα μείνει εκτός αγορών.

Πάντως, πριν από τη λήψη της οριστικής απόφασης από τους εταίρους και το ΔΝΤ, η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει για έγκριση και να υπερψηφιστούν από τη Βουλή περίπου 20 προαπαιτούμενες ενέργειες, δηλαδή νομοσχέδια που αφορούν μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και επιβολής φόρων τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ των δυο πλευρών. Επιπλέον, θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή και ο Προϋπολογισμός του 2013.

Το Μνημόνιο θα φέρει μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα, «πάγωμα» της ΑΤΑ μέχρι να καταργηθεί, αύξηση της φορολογίας (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης), μείωση των κοινωνικών επιδομάτων.

Οι μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι κλιμακωτές και θα εφαρμόζονται πάνω από τα 1.000 ευρώ, ενώ θα αρχίζουν για την πρώτη χαμηλή κλίμακα με 6,5% και θα φτάνουν το 12,5%.Θα μειωθούν επίσης τα επιδόματα στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά 15%.

Περικοπές στα Δώρα

Οι κοινωνικές παροχές μειώνονται επίσης με πρώτο το δώρο των Χριστουγέννων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20%, καθώς επίσης και το πασχαλινό επίδομα, ενώ καταργούνται το κονδύλι συνοχής για τους ηλικιωμένους, το επίδομα θέρμανσης, το επίδομα γάμου, το βοήθημα για τα έξοδα κηδείας και επιδόματα προς τους φοιτητές. Μειώνονται ακόμη κατά 9% τα επιδόματα βαριάς κινητικής αναπηρίας και τυφλών, καθώς και το επίδομα διακοπών για άτομα με αναπηρίες. Καταργούνται το επίδομα μάνας και άλλα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και οι ειδικές χορηγίες για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, τα παραπάνω μέτρα θα πλήξουν 38.000 δημοσίους υπάλληλους, 45.000 εξαρτώμενους δημοσίων υπαλλήλων, 44.000 ωρομίσθιους, 12.744 πολύτεκνες οικογένειες και 23.000 τρίτεκνες οικογένειες.

«Ψαλίδι» και στις δαπάνες της Υγείας όχι μόνο για τους εργαζόμενους στον τομέα αλλά και τους ασθενείς. Γιατροί και νοσηλευτές θα εργάζονται περισσότερο, ενώ επεκτείνεται το όριο συνταξιοδότησης μέχρι τα 65 έτη. Προβλέπονται επίσης εισοδηματικά κριτήρια για τη διατήρηση δωρεάν περίθαλψης και αγορά φαρμάκων, ενώ καθιερώνεται τέλος 5 ευρώ για επίσκεψη σε γιατρό του εθνικού συστήματος για τους δικαιούχους και 20 ευρώ για τους μη δικαιούχους.

Τα μέτρα θα βαθύνουν την ύφεση που πλήττει σήμερα την κυπριακή οικονομία, ενώ θα αυξήσουν περαιτέρω και την ανεργία που ήδη βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.

Νίκος Μπέλλος, στον Ελεύθερο Τύπο

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 03/12/2012 10:18:12

  Κάτι μου θυμίζει αυτο

 2. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 03/12/2012 10:28:58

  Θυμάμαι όλη αυτή την παραφιλολογία, που είχε αναπτυχθεί πριν κανένα χρόνο, γύρω από τα λεφτά (€ 25 δισ.), που η Ρωσία έδινε στην Ελλάδα, αλλά εμείς δεν τα πήραμε και γι αυτό πέσαμε στο ΔΝΤ.

  Το ερώτημα, που μάλλον δεν απαντήθηκε ποτέ, ήταν και είναι τι θα μάς έκαναν αυτά το € 25 δισ. και αν η Ρωσία θα έδινε κι άλλα και πόσα;

  Σήμερα το θέμα έχει εντελώς ξεχαστεί (έτσι γίνεται πάντα στην Ελλάδα) και δεν είμαι καθόλου βέβαιος κατά πόσο ήταν σοβαρό, ή απλώς μία φούσκα εντυπωσιασμού.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/12/2012 11:00:21

  Ούτε η Μόσχα ούτε το Πεκίνο υπήρχε ποτέ περίπτωση να αναμιχθούν σε "εσωτερικές υποθέσεις" της Ευρωζώνης (όπως η οικονομική στήριξη χωρών της).
  Υπάρχουν άτυποι, σιωπηροί "κανόνες εμπλοκής" στις σχεσεις τους με την ΕΕ και τις ισχυρές οικονομικά χώρες της - δηλαδή Γ/Γ "άξονα" και Βρετανία.
  Ξεχάστε τις ίδιες αυταπάτες που υπήρχαν και για την Ελλάδα το 2010.

  • απων avatar
   απων @ Ο Θείος 03/12/2012 11:52:50

   Οπως τα λες θείο. Και καθόλου να μην υπήρχε η Ελλάδα, τίποτε δεν θα άλλαζε στην Ευρωπαική κρίση, στην οποία όλο κι όλο το "βάρος" της Ελλάδας είναι 2% και το πρόβλημά της (άν ήθελαν) μπορεί να λυθεί σε 5 λεπτά (Ρομάνο Πρόντι) αλλά δεν θέλουν, αφού βασικά αυτοί το δημιούργησαν (με τη συνεργασία των πλιατσικολόγων πολιτικών μας). Κι όπως επισημαίνεις θείε, έπεται η Σλοβενία. Ολοι θα περάσουν τελικά απο τον πάγκο του χασάπη για να εισπράξουν το μισθό της ύβρης οι Τραπεζ'ίτες...

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/12/2012 11:01:26

  Η συνέχεια του Ευρωζωνικού σήριαλ: Quo vadis Σλοβενία;

 5. τάσος avatar
  τάσος 03/12/2012 16:36:12

  Πάνε και αυτοί.

 6. απων-αλφα avatar
  απων-αλφα 03/12/2012 17:49:48

  Κύπρος, Ισπανία, Σλοβενία, και ακολουθούν άλλοι...Οσο μένουμε ξεμοναχιασμένοι, οι λύκοι-μπάνκστερς θα μας τρωνε εναν-εναν. Αν δεν ξυπνήσουμε και δεν αντιδράσουμε ενωμένοι και ταυτόχρονα, με απαίτηση τη διαγραφή του χρέους εδώ και τώρα, θα μας καταπιούν όλους...

 7. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 03/12/2012 19:20:04

  Global Governance welcomes Cyprus to the Family!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.