08/06/2010 12:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στους δρόμους και οι Ισπανοί για τα μέτρα

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ισπανία διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των αποδοχών τους κατά 5%.

Οι περικοπές θα εφαρμοστούν από αυτό το μήνα στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την εξοικονόμηση 15 δις.ευρώ.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Ισπανοί εργάζονται στο δημόσιο τομέα και τα συνδικάτα ελπίζουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες θα συμμετάσχουν στην απεργία. Επίσης προγραμματίζονται διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε μέτρα λιτότητας που αποσκοπούν στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος από το 11,2% το 2009 στο 6% το 2011 και κάτω από το όριο του 3% ως το 2013.

Τα μέτρα προβλέπουν μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5% από αυτόν τον μήνα και πάγωμα το 2011, ενώ κάποιες συντάξεις θα «παγώσουν». Οι περικοπές αυτές υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσουν 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι ισχυρίζονται ότι τιμωρούνται άδικα και κατηγορούν τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές για αθέτηση των υποσχέσεών τους, τη στιγμή που επέμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι η Ισπανία δεν θα επηρεαζόταν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.

Μόλις το 16% του εργατικού δυναμικού της Ισπανίας ανήκει σε συνδικάτα, με τη συμμετοχή μεγαλύτερη ανάμεσα στους δημόσιους υπαλλήλους με μόνιμες συμβάσεις.

Σημαντικό τεστ για την κυβέρνηση θα είναι και η ανακοίνωση αύριο της εργασιακής μεταρρύθμισης, που θα έχει στόχο να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στους υπαλλήλους με συμβάσεις απεριορίστου χρόνου και αυτούς που έχουν συμβάσεις προσωρινής εργασίας

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αγανάκτηση avatar
    Αγανάκτηση 08/06/2010 12:38:27

    Το μείζον διεθνές πρόβλημα σήμερα είναι η έλλειψη σοβαρών ηγετών που θα έρθουν αντιμέτωποι με τα διάφορα συμφέροντα που ξεζουμίζουν διεθνώς τον κοσμάκι.

    Ηγέτες που θα έχουν για σύνθημα το "Πρώτα ο λαός" και μετά οι τραπεζίτες.

    Οι ηγεσίες των κρατών της ευρώπης και της αμερικής Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η συνεχής συμπίεση των εισοδημάτων του απλού κόσμου με μόνο στόχο την εικονική βελτίωση κάποιων, επί της ουσίας επίπλαστων, οικονομικών δεικτών μακροπρόθεσμα δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά εκεί που προσπαθούν να αποφύγουν, δηλαδή την χρεωκοπία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.