#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/01/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στον "αέρα" η δημοσιονομική ένωση της ΜερκελΤο αγαπημένο όραμα της Angela Merkel είναι μια νέα  συμφωνία, που θα διασφαλίζει την δημοσιονομική πειθαρχία, μέσα από σκληρότερους ελέγχους των εθνικών προϋπολογισμών. Αυτό θέλει η καγκελάριος, αλλά πολλοί νομικοί δεν το θεωρούν βιώσιμο ως σχέδιο.

Άλλοι πάλι θεωρούν το συγκεκριμένο ζήτημα ως δευτερεύον.

Η τελική απόφαση θα παρθεί στην Σύνοδο Κορυφής, όπου οι 26 από τους 27 ηγέτες των χωρών μελών θα οριστικοποιήσουν την νέα συμφωνία.

Οι νέοι αυστηροί κανόνες είναι ήδη καθυστερημένοι. Θα έπρεπε να ισχύουν από καιρό. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ υπογράφτηκε πριν από 20 χρόνια. Τώρα, θα αποκτήσει επιτέλους και «δόντια». Ή μήπως όχι;

Κάθε χώρα που συνυπογράφει, θα πρέπει να επιβάλλει και νομικά όρια στα ελλείμματά του προϋπολογισμού της, ένα είδος «φρένου του  χρέους». Όποια ξεπεράσει το όριο χρέους του 0.5% επί του ΑΕΠ, θα δει το φρένο αυτό να ενεργοποιείται, και θα έχει να αντιμετωπίσει χρηματικά πρόστιμα από πλευράς του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οι προσδοκίες όμως της Μέρκελ μάλλον δεν θα πραγματοποιηθούν. Υπάρχουν πολλά στοιχεία στο εν λόγω σχέδιο που είναι νομικώς έωλα.

Δεν μπορεί να εφαρμοστούν ως Συνθήκη της ΕΕ, αφού η Βρετανία αρνείται να τα προσυπογράψει. Αυτό σημαίνει, πως η εν λόγω συμφωνία θα περάσει ως μια «δια-κυβερνητική» συμφωνία μεταξύ των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης, και μερικών άλλων, που θα συμμετάσχουν εθελοντικά.

Το σχέδιο εξελίσσεται αρνητικά. Τα χέρια της Κομισιόν είναι δεμένα, επειδή μπορεί να δράσει μόνο εκ μέρους των 27 μελών της ΕΕ. Παρά τις επιθυμίες της Γερμανίας, η Κομισιόν δεν μπορεί να παραπέμψει τους παραβάτες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με την νέα συμφωνία, αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τις εθνικές κυβερνήσεις.  Όμως, στην ιστορία της ΕΕ, ποτέ καμία χώρα δεν πήρε νομικά μέτρα εναντίον μιας άλλης. Κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου.

Ακόμη όμως κι αν γίνονταν κάτι τέτοιο, οι αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τίθενται υπό αμφισβήτηση. Σύμφωνα με τις προτάσεις, οι δικαστές του Λουξεμβούργου θα μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα ίσα με το 0.1% του ΑΕΠ μιας χώρας, αν αυτή δεν εισάγει  το «φρένο χρέους» στην εθνική νομοθεσία της.

Τέτοιου είδους όμως κυρώσεις δεν προβλέπονται από την νομοθεσία της ΕΕ. Μάλιστα, αποκλίνουν από το άρθρο 126 της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Και σύμφωνα με ειδικούς, για να γίνουν δεσμευτικά τα νέα μέτρα, θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Οι όροι και οι δεσμεύσεις της νέας δημοσιονομικής συμφωνίας δεν αποτελούν νόμο της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπερισχύουν του εθνικού δικαίου των κρατών μελών. Έτσι, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, κάποια εθνική κυβέρνηση θα μπορούσε να τους αγνοήσει.

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο θα πρέπει  τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν είναι το ποιοι θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στις μελλοντικές συνόδους κορυφής. Σύμφωνα με τις προτάσεις στο τραπέζι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μπορεί να προσκληθεί. Πολλοί όμως θεωρούν πως η παρουσία του θα έπρεπε να είναι επιβεβλημένη, όπως κι αυτή του προέδρου της Κομισιόν, του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και της ΕΚΤ.

Για κάποιους παρατηρητές των λειτουργιών της ΕΕ, η δημοσιονομική συμφωνία είναι δευτερεύουσας σημασίας. Πολλοί την θεωρούν ως ένα ακόμη όνειρο της Μέρκελ, ενώ  ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Jean Asselborn έφτασε στο σημείο να την χαρακτηρίσει ως «χάσιμο χρόνου και ενέργειας».

Όπως πιστεύουν κάποιοι, το πρωτεύον ζήτημα αυτή την εποχή είναι η άμεση εξεύρεση λύσης στα προβλήματα της Ελλάδας, και η ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης ESM, που θα αντικαταστήσει τον προσωρινό μηχανισμό EFSF από την 1η Ιουλίου.

Στους παραπάνω συγκαταλέγεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron. Πριν από δυο μέρες, στο Νταβός, ο  Cameron τόνισε πως αυτό που προέχει είναι να βρεθούν βραχυπρόθεσμες λύσεις για την διάσωση της Ελλάδας, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης. «Χρειάζεται θάρρος, και όχι επιφυλακτικότητα…», είπε, αφήνοντας υπονοούμενα για την Γερμανίδα καγκελάριο, που έχει την φήμη της υπερβολικής διστακτικότητας για δράση.

Το τελευταίο διάστημα, η γερμανική κυβέρνηση έχει επαναλάβει ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί η τόνωση του ESM προς το παρόν. Θυμίζει την συμφωνία του περασμένου Δεκέμβρη, όπου αποφασίστηκε ότι το θέμα της επάρκειας των κεφαλαίων του μηχανισμού θα συζητηθεί τον Μάρτιο. Σίγουρα όμως το συγκεκριμένο ζήτημα θα τεθεί και πάλι στο τραπέζι αύριο, από κάποιον Ευρωπαίο ηγέτη.

spiegel.de

Απόδοση: S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. the mechanic avatar
  the mechanic 30/01/2012 10:52:23

  Μέρκελ, ένα πράγμα σου λέω: Όσους πολέμους έκανε η γερμανία, τους έχασε όλους.

  • ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
   ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ @ the mechanic 30/01/2012 14:20:35

   ''Bismarck successfully waged war on Denmark in 1864. Prussian victory in the Austro-Prussian War of 1866 enabled him to create the North German Federation (Norddeutscher Bund) and to exclude Austria, formerly the leading German state, from the federation's affairs. After the French defeat in the Franco-Prussian War, the German Empire was proclaimed 1871 in Versailles, uniting all scattered parts of Germany except Austria''

   http://en.wikipedia.org/wiki/Germany

   ....οπότε έγραψες κοτσάνα.

 2. franc avatar
  franc 30/01/2012 12:19:38

  Δηλαδή αν υπογραφεί και μάλιστα ανευ όρων και απο την Βρεττανία η νέα δημοσιονομική συμφωνία, η Ιταλία σώζεται? Και στη συνέχεια η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία άντε κι απο πίσω και η Ελλάδα?
  Θα πεισθούν "οι αγορές" και οι "δανειστές" θα πάψουν να ζητάνε πίσω τα δανεικά, επειδή οι 17 θα υπογράψουν άλλη μια συμφωνία?
  Τους πιστεύει κανείς?

 3. ΣΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ avatar
  ΣΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ 30/01/2012 13:28:51

  Η Μέρκελ η χειρότερη καγκελάριος της Γερμανίας και κρατάει στην Ε.Ε. Ανθελληνική στάση. Η κυβέρνηση του ΓΑΠ και ο ΓΑΠ μας οδήγησαν στο ΔΝΤ και στο να εξαρτάται η Ελλάδα από τις αποφάσεις της Γερμάνιας. Στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα πάθει ΣΟΚ και θα πάρει 12%.
  Δυστυχώς ο Λουκάς Παπαδήμος ακολουθεί και αυτός λάθος τακτική, για αυτό η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να βελτίωση την ζώη των Ελλήνων και Ελληνίδων πολιτών .
  Δείτε το παρακάτω βίντεο με τον ΓΑΠ , Μέρκελ και Σαρκοζί :
  http://www.youtube.com/watch?v=VeUCOQC_lTM
  http://www.youtube.com/watch?v=nqG7nnZCKOk

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.