#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/01/2013 10:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στις κάλπες το Ισραήλ 

Στις κάλπες αναμένεται να προσέλθουν περίπου 5,66 εκατ. ισραηλινοί ψηφοφόροι για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη χώρα. Οι δημοσκοπήσεις πάντως δίνουν ήδη τη νίκη στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρότι με μειωμένη πλειοψηφία. Για πρώτη φορά φέτος οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο την καταμέτρηση των ψήφων μέσω της ιστοσελίδας της κυβέρνησης, όπως γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.

Στην προεκλογική του εκστρατεία στη Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου είπε ότι «η επιλογή θα είναι μεταξύ αυτών των κομμάτων που θα οδηγήσουν σε ένα διχασμένο και αδύναμο Ισραήλ ή σε ένα ενωμένο και δυνατό».Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Νετανιάχου πιθανώς να συστήσει έναν νέο δεξιό συνασπισμό.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και παρά το γεγονός ότι αυτές είναι οι πρώτες εκλογές στο Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη, πριν από δύο χρόνια, η πορεία της διαδικασίας για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών - Παλαιστινίων δεν βρισκόταν στην ατζέντα των περισσότερων παρατάξεων. Μια πιθανή εκλογική νίκη του Νετανιάχου, ωθεί το εβραϊκό κράτος ακόμη πιο μακριά από την ειρήνη με τους Παλαιστινίους, φέρνοντας πιο κοντά μια αναμέτρηση με το Ιράν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου και το κόμμα Ισραήλ Μπεϊτέινου του υπερθνικιστή Αβίγκντορ Λίμπερμαν αναμένεται ότι θα κερδίσουν από 32 ως 35 έδρες στην Κνεσέτ. Ένας δεξιός συνασπισμός αναμένεται να δώσει στο Νετανιάχου περίπου 63 έδρες στην Κνεσέτ των 120 μελών. Αντίπαλος του Λικούντ του Νετανιάχου είναι το κόμμα Μπαγίτ Γεχουντί, του οποίου ηγείται ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ναφτάλι Μπένετ. Το Μπαγίτ Γεχουντί εκτιμάται ότι θα πάρει 14 έδρες και θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παράταξη στην Κνεσέτ. Το Εργατικό Κόμμα με επικεφαλής την Σέλι Γιακίμοβιτς, περιορίζεται μέχρι στιγμής στις 8 έδρες, αλλά προβλέπεται ότι μπορεί να επανέλθει με περίπου 18, εξαιτίας ενός μεγάλου κύματος αγανάκτησης για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Το νέο κοσμικό κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ (Υπάρχει μέλλον), με επικεφαλής τον δημοσιογράφο, Γερ Λαπίντ και το κεντρώο Χατένουα υπό την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, αναμένεται να πάρουν επίσης καλά ποσοστά. Και οι δύο αρχηγοί έχουν πει ότι θα συνταχθούν με μία κυβέρνηση υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η οικονομία του Ισραήλ πάντως δεν είναι και σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, καθώς το 2012 το έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξήθηκε στο 4,2% επί του ΑΕΠ , ποσοστό διπλάσιο της αρχικής εκτίμησης, κάτι που καθιστά βέβαιες τις μετεκλογικές περικοπές των δαπανών και την αύξηση των φόρων.

http://www.reuters.com/article/2013/01/22/us-israel-election-idUSBRE90K0FP20130122

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θεόδωρος avatar
    Θεόδωρος 22/01/2013 12:23:57

    Το Ισραηλ είναι μία χώρα στην οποία τρεις διαφορετικές αλλά ταυτόχρονα και συγγενείς μεταξύ τους ομάδες πληθυσμού, αμιλλώνται για τον έλεγχο του πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι - οι Σιωνιστές, οι Εβραίοι και οι Ισραηλινοί. Οι τρεις αυτές ομάδες είναι, κατά γενικό τρόπο, η μία υποσύνολο της άλλης ή αλληλοτεμνόμενα σύνολα,με ευρύτερο εκείνο των Ισραηλινών. Ετσι, ο Σιωνιστής είναι απαραίτητα Εβραίος, όχι όμως κατ'ανάγκην και Ισραηλινός. Ο Εβραίος δεν είναι κατ'ανάγκην ούτε Σιωνιστής ούτε Ισραηλινός. Ο Ισραηλινός, τέλος, δεν είναι κατ' ανάγκην ούτε Σιωνιστής, ούτε Εβραίος. Οι τρείς αυτές ομάδες, καίτοι διαχέονται σε όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων μη διαθέτοντας συγκεκριμένη πολιτική έκφραση η κάθε μία, διαγκωνίζονται για την χάραξη του μέλλοντος του ισραηλινού κράτους , της κοινωνίας και των σχέσεών του, όχι μόνο με τους Αραβες αλλά με τη διεθνή κοινότητα γενικότερα. Σ'αυτό το πλαίσιο, η αναζήτηση πολιτικών όρων δυτικού τύπου με όλες τις αποχρώσεις τους - αριστερός, κεντρώος, δεξιός - δεν απηχεί την ισραηλινή πολιτική πραγματικότητα που είναι πολύ πιο σύνθετη απ' το να χαρακτηριστεί ακροδεξιός εθνικιστής ο Νετανιάχου ή μετριοπαθής σοσιαλιστής ο Πέρες. Τα ίδια ισχύουν σε κάθε επιχειρούμενη ανάλυση των τεκταινομένων στο Ισραήλ - οικονομική, πολιτιστική, κοινωνική κ.λ.π ακόμη και θρησκευτική αφού ο Ιουδαισμός είναι διηρημένος σε τρεις τουλάχιστον κυρίαρχες τάσεις όπως άλλωστε και ο χριστιανισμός. Η προσέλευση στις κάλπες ορίζει συνεπώς μόνο μία παράμετρο των τεκταινομένων, όντας μονοδιάστατη, ενώ πολλοί άλλοι, μάλλον σημαντικότεροι παράγοντες, θα καθορίσουν τη στάση του ισραηλινού κράτους - τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.