#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/05/2011 09:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στη καρδιά του σκότους της ΔύσηςΗ κυριακάτικη New York Times είχε δυο ιστορίες, που αν τις δούμε μαζί, έχουν ένα  ιδιαίτερο και  κοινό ενδιαφέρον.

Πρώτο θέμα: Η σύλληψη του Dominique Strauss-Kahn για το βιασμό μιας καμαριέρας ξενοδοχείου. Ένας άνδρας που φημίζεται για τη προοδευτική του προσέγγιση στα οικονομικά, για τη συμπαράστασή του στους φτωχούς του κόσμου, κατηγορείται για το βιασμό μιας Αφρικανής μετανάστριας, μέσα σε μια πολυτελή σουίτα ($3.000 τη βραδιά), σε ένα πανάκριβο ξενοδοχείο, μιας από τις πιο ακριβές γειτονιές του πλανήτη.

Δεύτερο θέμα: Μια σύντομη αναφορά σε ένα  από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου, τη Δημοκρατία του Κονγκό, όπου σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το American Journal of Public Health, μια γυναίκα βιάζεται κάθε ένα λεπτό που περνάει, εν μέσω συγκρούσεων που διεξάγονται για τα πολύτιμα μέταλλα της χώρας. Η φωτογραφία που συνόδευε το άρθρο, έδειχνε μια σειρά από καταταλαιπωρημένες γυναίκες στο νοσοκομείο, απεικονίζοντας το πρόσωπο της γενικευμένης σεξουαλικής βίας. Η φρίκη της φωτογραφίας έδειχνε μακρινή.

Και όμως, λιγότερο από 2 χιλιόμετρα πιο πέρα από εμένα, στη Νέα Υόρκη, ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της Δύσης βρίσκονταν στο κελί της φυλακής, κατηγορούμενος για βιασμό.

Οι μπλόγκερς της Δύσης δεν έχασαν καθόλου χρόνο για να αναφερθούν σε αυτό που θεωρούν αμερικανικό «πουριτανισμό». Όπως γράψανε, στην Αμερική ανεχόμαστε τα σκάνδαλα που έχουν σχέση με το χρήμα αλλά όχι αυτά που έχουν σχέση με το σεξ.

Ο «μπερμπάντης» Γάλλος έκανε αυτό που κάνουν όλοι Γάλλοι. Έτσι δεν είναι; Η πράξη του όμως είναι βάρβαρη, και αν δεν την αντιμετωπίσουμε ως τέτοια, τότε είναι σαν να συμφωνούμε με τη βαρβαρότητα που υφίσταται και στο μακρινό Κονγκό.

Στον δυτικό μας κόσμο, το χρήμα και η εξουσία μεθάνε τους άνδρες όπως είναι ο DSK, καθώς και άπειρους άλλους, οι οποίοι διαφημίζουν το στάτους τους, χρησιμοποιώντας τις γυναίκες ως καταναλωτικά αναλώσιμα αγαθά. Και εδώ έγκειται η καρδιά του σκότους της Δύσης. Η καπιταλιστική μας μανία με τη κατανάλωση. Η συνεχής επιθυμία του όλο και πιο πολύ, με αποτέλεσμα να βιάζουμε και να λεηλατούμε για να το αποκτήσουμε. Για αυτό, το γεγονός ότι κάποιες πουριτανικές αρχές συνεχίζουν να υφίστανται στην Αμερική, όσο προβληματικές κι αν είναι, μας δίνουν τουλάχιστον τη ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν ηθικοί φραγμοί που θα ελέγξουν τις αρπακτικές και βίαιες καπιταλιστικές μας παρορμήσεις.

Οι εικόνες των bunga bunga πάρτι του Berlusconi, όπου ανήλικες κοπέλες παίζουν το ρόλο επιλογών σε μενού, όπως τα κοκτέιλς και τα πούρα, αναδεικνύουν μια ευρωπαϊκή πολιτική κουλτούρα που λίγο απέχει από τη βία. Δεν πρόκειται για χαριτωμένο ηδονισμό ή απελευθέρωση, αλλά για μια σκληρή επιβολή που βασίζεται στο χρήμα και στην ισχύ.

Ο αγώνας ενάντια στη βίαιη επιβολή δεν είναι αγώνας εναντίον κάποιου διεφθαρμένου ή ψυχοπαθή ατόμου, αλλά εναντίον της εξουσίας που το άτομο αυτό αντιπροσωπεύει.

Ο DSK αντιπροσωπεύει την εξουσία που ελέγχει ένα παγκόσμιο σύστημα στο οποίο λίγοι απολαμβάνουν τα προνόμια, και οι περισσότεροι αποτελούν αντικείμενα εκμετάλλευσης. Εν μέρει επειδή υποβλήθηκαν στις νέο- φιλελεύθερες πολιτικές του ΔΝΤ, τα αναπτυσσόμενα κράτη έχουν υποστεί τεράστια ανισότητα, περιβαλλοντική καταστροφή, και εξασθένηση της εργασιακής τους νομοθεσίας.

Το ΔΝΤ δεν αποτελεί ένα δημοκρατικό θεσμό όπου κάθε κράτος μέλος έχει από μια ίση ψήφο. Είναι ένα σύστημα στο οποίο κυριαρχούν τα πλούσια έθνη, τα οποία και το ελέγχουν. Οι συνήθεις νικητές από τις πολιτικές του Ταμείου είναι οι τραπεζίτες, οι επενδυτές, και οι πολυεθνικές. Οι λαοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Λαοί όπως αυτός του Κονγκό, που δέχεται αφόρητες πιέσεις από το ΔΝΤ για να ιδιωτικοποιήσει τα ορυχεία του, επιτρέποντας στις ξένες πολυεθνικές να λεηλατήσουν τους φυσικούς του πόρους.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος της εμφύλιας σύρραξης σε αυτή την αφρικανική χώρα, και των βιασμών που συμβαίνουν με ρυθμό πολυβόλου.

Σε ένα άρθρο της Guardian, με θέμα το ποιος θα αντικαταστήσει τον DSK, γίνεται αναφορά στο πως επιλέγονται οι επικεφαλείς του ΔΝΤ. «Σε μια συμφωνία κυρίων που ανάγεται στις εποχές της ίδρυσης του Ταμείου, και της αδελφής του της Παγκόσμιας Τράπεζας, στη συνάντηση του  Bretton Woods το 1944, οι Ευρωπαίοι επιλέγουν τον εκάστοτε διοικητή του ΔΝΤ, και οι Αμερικάνοι αυτόν της Παγκόσμιας Τράπεζας».

Έφτασε όμως ο καιρός να ξεφύγουμε από αυτή τη συμφωνία κυρίων, που πολύ συχνά είναι μια εσωτερική συμφωνία μεταξύ κάποιων που δεν είναι καθόλου κύριοι, και με σκοπό την οικονομική  λεηλάτηση των μη εχόντων του κόσμου μας.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της γης είναι έτοιμοι να δουν ένα νέο πρόσωπο στο ΔΝΤ, ένα μη Δυτικό πρόσωπο, όπως ο νομπελίστας Ινδός οικονομολόγος Amartya Sen. Η τοποθέτηση του στο πηδάλιο του ΔΝΤ θα έσπαζε μια κακιά παράδοση και θα επανέφερε τη πίστη προς το Ταμείο, καλλιεργώντας μια παγκόσμια κουλτούρα στην οποία η βία κάθε είδους θα ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

 

S.A.-New Deal 2.0

http://www.newdeal20.org/2011/05/16/dsk-and-global-capitalisms-heart-of-darkness-44947/

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 18/05/2011 10:20:25

  Ουσιαστικά, το να μπει επικεφαλής του ΔΝΤ ο διαπρεπής ινδός οικονομολόγος Amartya Sen θα είναι χρησιμοποίησή του για να "εξωραϊσει" τους σκοπούς και τις μεθόδους του ΔΝΤ.

 2. Κρητικός avatar
  Κρητικός 18/05/2011 10:54:14

  Βλέπουμε και τους αλλους οργανισμούς όπου κατα καιρούς βάζουν απο τρίτες χώρες πχ. Α(υ)ναν η Μπα κιμουν στον ΟΗΕ .πάντα με το πλευρό τωβ αδυνάτων ήταν και συμφωνα με τις εντολές των αφενιτκών τους.
  Απλά εδώ οι New York Times δείχνουν την "δημοκρατική" τους ευαισθησία
  σάμπως δεν ανήκουν ιδιοκτησιακά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που μας κυβερνα.

 3. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 18/05/2011 12:11:03

  ΑΥΤΙΣΤΙΚΗ Ή ΕΣΩΣΤΡΕΦΗΣ Η ΑΜΕΡΙΚΗ; ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΌΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ..

 4. χρηχα avatar
  χρηχα 18/05/2011 14:41:55

  Nαι , να εξωραϊσουμε τον οργανισμό, για να αποκτήσουμε πιο φιλάνθρωπο προφίλ...αλλά τα προφίλ δεν τα κάνουν οι φάτσες.....τα κάνουν οι πολιτικές.....και δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι στις πολιτικές του ΔΝΤ αν βάλουν οποιονδήποτε , ότι χρώματος και να είναι....ο σκοπός του είναι να εξασφαλίσει τους επενδυτές του ότι θα εισπράττουν σε κάθε περίπτωση τα κέρδη τους, απρόσκοπτα, χωρίς να υπολογίζεται σαν συνιστώσα η κατάσταση των "υπηκόων " και η ποιότητα ζωής των "υποκειμένων".....(βλέπε από Ελλάδα μέχρι και Κονγκό, απλά εμείς, ενώ για τις αφρικάνικες χώρες το θεωρούσαμε σχεδόν φυσικό, για εμάς ήταν αδιανόητο να το δούμε έτσι ,γιατί ήμασταν μαθημένοι στο απυρόβλητο τέτοιων οργανισμών και τώρα μας κακοφαίνεται)
  Απλά οι ΝΥΤ προετοιμάζουν το έδαφος για κάποια κατεύθυνση , για την οποία πήραν οδηγίες.....προφανώς.....
  Έτσι όλα θα κυλήσουν φυσικά....ήταν ο τάδε και ο δείνα υποψήφιοι , και προτιμήθηκε ο τάδε , για αυτόν, και εκείνον τον λόγο....
  κουβέντα για το ψητό....

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ χρηχα 18/05/2011 14:45:41

   Η πρόταση είναι του συντάκτη του άρθρου του Νew Deal 2.0 (που απλά αναφέρεται σε άρθρο της NY Times)

 5. thanasis avatar
  thanasis 18/05/2011 16:02:06

  Το άρθρο κινείται σε σωστή βάση, αλλά τι εννοεί "Ένας άνδρας που φημίζεται για τη προοδευτική του προσέγγιση στα οικονομικά" για κάποιον που είναι διευθυντής στον πιο φασιστικό οργανισμό της υφηλίου.

 6. ΜΠΛΟΥΜ avatar
  ΜΠΛΟΥΜ 19/05/2011 01:51:50

  Μπα? φημίζεται (λέει το άρθρο) ο στρος καν γιά τη συμπαράσταση του στους φτωχούς του κόσμου? Ποιός το λέει αυτό?
  Και οι τόσοι πολλοί βιασμοί οφείλονται στην εμφύλια σύρραξη του Κονγκό ή στον έτσι κι αλλιώς τρέχα γύρευε πολιτισμό τους -λέω εγώ!!!!
  Μας δουλεύεις ρε αρθογράφε?????

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.