#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/11/2012 08:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην πιο θρησκευόμενη χώρα του κόσμου, οι κοσμικοί αναζητούν χώροΠρόσφατα, η Γκάνα ανακηρύχθηκε σε σχετική έρευνα η πιο θρησκευόμενη χώρα του κόσμου. Μια ομάδα ανθρωπιστών αναζητούν χώρο για το κοσμικό, κάτι που είναι ανήκουστο στην χώρα. Παρ 'όλα αυτά, η ομάδα έχει ήδη επεκταθεί στη Δυτική Αφρική.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ένωση φιλοξένησε ανθρωπιστές από όλη την περιοχή για μια διάσκεψη στην πρωτεύουσα Άκρα, όπου οι συμμετέχοντες άκουσαν την επίδραση που οι ανθρωπιστές θα μπορούσαν να έχουν στην κοινωνία της Δυτικής Αφρικής. Οι ομιλητές μίλησαν για το πώς μπορούν οι ανθρωπιστές να συμπαρασταθούν στα δικαιώματα των γκέι και λεσβιών και να εναντιωθούν σε παραδοσιακές πρακτικές όπως το κυνήγι μαγισσών. Μια συζήτηση ασχολήθηκε με το αν ανθρωπισμός είναι συμβατός με την πίστη στο Θεό.

«Η ανθρωπιστική κίνηση δεν αφορά στην πραγματικότητα την αλλαγή κάποιου, ούτε αναγκάζει κανέναν να σκέφτεται με έναν ορισμένο τρόπο» λέει η Μόνικα Μολυντή, μέλος της ομάδας. «Αφορά απλά έναν τρόπο για να πούνε οι άνθρωποι: εγώ μπορώ να πάρω τις δικές μου αποφάσεις και μπορώ να κάνω τις δικές μου σκέψεις». Ο ανθρωπισμός είναι μια φιλοσοφία που βασίζεται στην έμφαση των ανθρώπων  πάνω από θεότητες ή θρησκευτικά κείμενα. Ενώ πολλοί ανθρωπιστές είναι άθεοι, δεν είναι απαραίτητο, ενώ κάποιοι ανθρωπιστές πιστεύουν ότι μπορείς να ασκήσεις τη φιλοσοφία και ταυτόχρονα να είσαι θρησκευόμενος.

 

Ο θεός με πολλά ονόματα

Παρ 'όλα αυτά, ο ανθρωπισμός θεωρείται στην καλύτερη περίπτωση μια μοναδικότητα και στη χειρότερη περίπτωση ένα αδίκημα στην βαθιά κατανυκτική Γκάνα. Στους δρόμους της πρωτεύουσας Άκρα, τα πάντα, από τα ταξί ως τα εστιατόρια και τα μεσιτικά γραφεία φαίνεται να έχουν το όνομα «Nyame», τη λέξη για το Θεό στην τοπική γλώσσα Twi. Η τάση μεταφέρεται και στην πολιτική: το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας έχει το σύνθημα, «η μάχη είναι του Κυρίου» στις αφίσες της εκστρατείας τους.

Μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων WIN-Gallup International, δείχνει ότι το 96% των κατοίκων της Γκάνα είναι θρησκευόμενοι, κάτι που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων σε 57 χώρες. Η Νιγηρία ήρθε δεύτερη, με 93% των ατόμων να δηλώνουν θρησκευόμενοι.
Περίπου το 70% των Γκανέζων είναι Χριστιανοί, το 17% είναι μουσουλμάνοι και οι υπόλοιποι ανήκουν σε παραδοσιακές θρησκείες ή άλλες θεολογίες, λέει ο Kwabena Asamoah-Gyadu, ένας καθηγητής του Αφρικανικού Χριστιανισμού και της θεολογίας της Πεντηκοστής στη θεολογική σχολή Trinity της Άκρα.
Ακόμη και πριν να φτάσει στην ήπειρο ο Χριστιανισμός, η θρησκεία σε ένα μεγάλο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής ασκούνταν δημόσιο, είπε ο κ. Asamoah-Gyadu. «Ζούμε σε μια χώρα όπου σε αντίθεση με το δυτικό κόσμο, ακόμη και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανοίγουν καθημερινά με προσευχή. Το Κοινοβούλιο ανοίγει καθημερινά με την προσευχή» λέει ο κ. Asamoah-Gyadu. «Αν είσαι ανθρωπιστής σε μια τέτοια κοινωνία, είναι πολύ δύσκολο».
Το μηδέν τοις εκατό

Οι άθεοι είναι μια μικρή μειοψηφία στην Γκάνα. Τόσο μικρή, στην πραγματικότητα, που η έρευνα της WIN-Gallup δήλωσε ότι το μηδέν τοις εκατό των Γκανέζων αναγνωρίζονται ως τέτοια.
Ο Amanor Apenkro, μέλος της ένωσης που χαρακτηρίζονται άθεοι, λέει ότι έχασε μια φίλη και τον προσέβαλαν στο δρόμο λόγω της απιστίας του. «Δεν προσπαθώ να το κρύψω, αλλά δεν το φωνάζω κιόλας» λέει ο Apenkro. «Επειδή όταν το λες στους ανθρώπους σε θεωρούν κακό. Δεν μπορούν καν να πιστέψουν ότι δεν πιστεύεις».
Αλλά η μη πίστη διαδίδεται όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο.
Ο αριθμός των θρησκευόμενων ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκε κατά 9% από το 2005, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ ο αριθμός των αθεϊστών αυξήθηκε κατά 3%. Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι οι λιγότερο ευημερούσες χώρες τείνουν να είναι πιο θρησκευόμενες, ενώ οι τάξεις των πιστών ήταν λιγότερες σε χώρες με περισσότερα χρήματα.
Ακόμα, ένα φτωχό έθνος

 

Αν και η Γκάνα έχει παρουσιάσει πρόσφατα εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης που βασίζονται στις εξαγωγές κακάο, χρυσού και πετρελαίου, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας εξακολουθεί να είναι φτωχό και υπανάπτυκτο. «Προσευχόμαστε για τα πάντα, και αν υπάρχει θεός εκεί έξω που να μας ακούει, εμείς θα πρέπει να είμαστε οι πιο αναπτυγμένοι» λέει ο Apenkro. «Οι άνθρωποι που δεν προσεύχονται καθόλου, ή προσεύχονται ελάχιστα... φαίνεται να είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς».

Ο James Yamoah, κοσμήτορας της σχολής στο Christian University College της Γκάνα και σχολιαστής θρησκευτικών θεμάτων, λέει ότι δεν βλέπει τίποτα λάθος με την εμπλοκή των ανθρωπιστών στη Γκάνα. Αλλά λέει ότι θα μπορούσε να συμβεί μια σπασμωδική κίνηση αν οι ανθρωπιστές γίνει πάρα πολύ ειλικρινείς με τις πεποιθήσεις τους. «Φυσικά, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το γεγονός ότι ο διάβολος είναι μερικές φορές πίσω από αυτά τα πράγματα» λέει ο Yamoah. «Αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα να επιστρέψουν κάποιοι. Και δεν θα επιστρέψουν εξαιτίας μιας διαφωνίας αλλά μιας λογικής συζήτησης».

Η Mould λέει ότι πιστεύει πως υπάρχει περιθώριο για ανθρωπιστές στο θρησκευτικό τοπίο της Γκάνας. «Ξέρω πολλούς ανθρώπους που είναι θρησκευόμενοι, αλλά έχουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με τη θρησκεία και μπορούν να κατανοήσουν την αξία της κριτικής σκέψης» λέει η Mould. «Εφ 'όσον καταλήξεις σε μια  απόφαση έπειτα από ορθολογική σκέψη, τότε είσαι στο σωστό δρόμο».

http://www.csmonitor.com/World/Africa/2012/1125/In-world-s-most-religious-country-humanists-rally-for-secular-space

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τσιριγώτης avatar
  Τσιριγώτης 27/11/2012 09:40:11

  Ὁ Χριστιανισμός εἶναι ἡ θρησκεία τοῦ Θεοῦ,πού ἔγινε ἄνθρωπος.Προϋποθέτει ὄχι μόνο τήν πίστη στό Θεό,ἀλλά καί τήν πίστη στήν ἀξία «ἄνθρωπος».Ἀπό τήν ἰδέα πού ἔχει κάποιος περί τοῦ Χριστοῦ,θά ἐξαρτηθεῖ καί ἡ ἰδέα πού ἔχει περί τοῦ ἀνθρώπου.

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 27/11/2012 09:42:02

  Οι "ανθρωπιστές" να φέρουν μαζί τους και την "πολιτική ορθότητα", τον "κομμουνισμό του 21ου αιώνα", αφού έκρυψαν καλά στα μπαούλα τους τα γκουλάγκ και τα ψυχιατρεία. Κάτι μου λέει ότι οι εν λόγω "ανθρωπιστές" είναι σταλμένοι από γνωστά κέντρα και ιδρύματα της αποχριστιανισμένης (ή αντιχριστιανικής) Δύσης....
  Οι υποσαχάριοι Αφρικανοί είναι βαθύτατα θρησκευόμενοι εκ φύσεως, άλλο που η θρησκευτικότητα παίρνει σε αυτούς και εξαιρετικά αρνητικές τροπές (μαγεία). Αλλά ο χριστιανισμός έχει μέλλον στην Αφρική και ειδικά η Ορθοδοξία. Στο Κογκό πολλοί ρωμαιοκαθολικοί έρχονται στους Ορθόδοξους αυτοβούλως. Στη Γκάνα υπάρχουν πολλές ανθηρές ορθόδοξες κοινότητες, που δεν έγιναν από ιεραποστόλους Έλληνες, αλλά από Γκανέζους που μόνοι τους αναζήτησαν μια αυθεντική μορφή του χριστιανισμού.

 3. Γιώργος avatar
  Γιώργος 27/11/2012 12:08:00

  Οι ανθρωπιστές να πάνε στην Νιγηρία και να πουν στην Μπόκο Χαράμ να μην βάζει βόμβες σε εκκλησίες και θρησκευτικά σχολεία... Κάθε μέρα σκοτώνονται Χριστιανοί εκεί... Άντε... με τους "ανθρωπιστές"...

 4. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 27/11/2012 12:18:12

  Είδες όμως υποκρισία; Δεν πηγαίνουν οι "ανθρωπιστές" (=άθρησκοι) στη Νιγηρία, όπου στις βόρειες επαρχίες, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι Χάουζα και Φουλάνι και βάζουν βόμβες στις εκκλησίες εν ώρα λατρείας, και έβαλαν στόχο μία ειρηνική και χριστιανική στη μεγάλη πλειονότητα χώρα, τη Γκάνα!!! Γιατί δεν προσπαθούν να πείσουν τους νιγηριανούς μουσουλμάνους να ζήσουν ειρηνικά με τους χριστιανούς συμπατριώτες τους;
  Είναι ή δεν είναι βαλτοί και χρηματοδοτούμενοι; Christian Science Monitor, "Εκκλησία της Χριστιανικής Επιστήμης"... Σου λέει κάτι αυτό; 1000% αμερικάνικο κατασκεύασμα...
  Μου έκανε φοβερή εντύπωση σε πρόσφατη περιοδεία του πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Κονγκό, ο κυβερνήτης μιας μεγάλης επαρχίας τον δέχτηκε στο γραφείο του και, αφού μίλησαν για κοινού ενδιαφέρονοτος τρέχοντα ζητήματα, του εκμυστηρεύθηκε προσωπικό του πρόβλημα και του ζήτησε να τον σταυρώσει και να του διαβάσει ευχή!!! Σκέφτεσαι ποτέ ευρωπαίο ηγέτη να ζητά τέτοιο πράγμα;

 5. Γιώργος avatar
  Γιώργος 27/11/2012 13:54:16

  Αυτές οι "ανθρωπιστικές" οργανώσεις είναι σίγουρα στημένες και χρηματοδοτούμενες από συγκεκριμένα ιδρύματα. Στόχος τους πάντα είναι οι Χριστιανοί και ο Χριστιανισμός γενικότερα και φυσικά η εθνική ομοιογένεια των δυτικών κρατών. Δεν βλέπουν τίποτα το κακό στα δικαιώματα που δεν έχουν οι γυναίκες και οι Χριστιανοί στην Σαουδική Αραβία (αν κάποιος γίνει Χριστιανός εκεί, τιμωρείται με θάνατο...), αλλά βγάζουν σκληρές ανακοινώσεις για τον Πούτιν επειδή φυλακίστηκαν οι Pussy Riot... Και ούτω καθεξής. Είπαμε όμως: Στις θεούσες λέοντες και στους μουλάδες γατάκια... Αυτοί είναι!

  • DebbyTant avatar
   DebbyTant @ Γιώργος 27/11/2012 21:12:33

   Ο λευκος ευρωπαιος ειναι η ανωτερη εξελιξη. Προβλεποταν κι αλλη μα δεν σταθηκε δυνατο.

 6. Λεωνίδας avatar
  Λεωνίδας 04/03/2013 02:19:55

  Το άθεος έχει αρνητική σημασία. Γιατί δεν λέμε τους Χριστιανούς ανάθεους (δηλαδή μη άθεους);
  Είναι πιο σωστό σύμφωνα με την σύγχρονη ψυχολογία να αυτοπροσδιοριζόμαστε θετικά
  με βάση τα όσα πιστεύουμε και αγαπάμε και όχι με βάση τον αρνητισμό και τα αντίθετα.
  Φυσιονομιστής είναι ο θετικά προσδιοριζόμενα άθεος. Απ' το φύση και νόμος.
  Δηλαδή οι Σουηδοί είναι Αντιέλληνες και οι Άντρες Αντιγυναίκες;
  Γιατί να προσδιορίζουμε κάτι αρνητικά εφ' όσον υπάρχουν κι άλλες λεξούλες;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.