#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/12/2011 13:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην Γαλλία ετοιμάζονται για έξοδο από το ... Ευρώ!

[caption id="attachment_138308" align="alignnone" width="576" caption="Σχεδιάγραμμα της Echos για τις συνέπειες της εξόδου από το Ευρώ"][/caption]

Πληθαίνουν στην Γαλλία οι φωνές που μιλούν πια ανοικτά για την πιθανότητα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ και συνεπακόλουθης κατάρρευσης της Ευρωζώνης.

«Η έξοδος από το ευρώ, μια εκδοχή που ποτέ μέχρι την κατάρρευση της Ελλάδας δεν παρουσιάστηκε στα σοβαρά από κανέναν, έχει εισέλθει πλέον στη σφαίρα του πιθανού» αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημερινό της δημοσίευμα η γαλλική Les Echos. H οικονομική εφημερίδα παραθέτει στη σημερινή της έκδοση σχεδιαγράμματα, συνεντεύξεις και μια μελέτη του ινστιτούτου Montaigne για τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας επιστροφής της Γαλλίας (!) στο εθνικό νόμισμα.

Και δεν είναι μόνον η κορυφαία γαλλική εφημερίδα που αναφέρεται σε ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης.

Και η Le Monde, στο οικονομικό της ένθετο, φιλοξενεί άρθρα γνώμης και αναλύσεις οικονομολόγων που αναφέρονται σε σενάρια κατάρρευσης της ευρωζώνης υπό το φως των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χαρακτηριστικό είναι πως το γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών συνέταξε μελέτη για τις επιπτώσεις που θα είχε μια ενδεχόμενη έξοδος της Γαλλίας από το κοινό νόμισμα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν πως μια τέτοια εξέλιξη θα στερούσε έως και το 20% του ΑΕΠ της Γαλλίας σε ορίζοντα 10 ετών ενώ το ίδιο διάστημα ο κάθε πολίτης θα έχανε κατά μέσο όρο 9.000 ευρώ. Επίσης θα χάνονταν συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Πέραν αυτών, μια έξοδος της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας από το ευρώ θα οδηγούσε σε … καταστροφή το κοινό νόμισμα. Τότε αυτομάτως η Γαλλία θα έχανε κι άλλους «πόντους ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας της καθώς το «νέο φράγκο» θα δεχόταν μια υποτίμηση περί το 20% έναντι της τωρινής αξίας του ευρώ, αλλά τα εθνικά νομίσματα χωρών όπως η Ισπανία και την Ιταλία θα ήταν ακόμα πιο υποτιμημένα.

 

'Ενα έως -το πολύ- δύο χρόνια ζωής έδωσε στη σημερινή μορφή της ευρωζώνης ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγιερ, μιλώντας χθες μέσω τηλεδιάσκεψης σε συνέδριο του «Economist» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Μεταφέροντας ξεκάθαρα το στίγμα των προθέσεων και των απόψεων του Βερολίνου, οι οποίες, όπως διεφάνη, κάθε άλλο παρά αποκλείουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τη διάσπαση της νομισματικής ένωσης, ο κ. Μάγιερ εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία θα καθορίσουν τα πάντα. Προέβλεψε επίσης πως αν οι αποφάσεις της πρόσφατης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής αποδειχθούν στην πράξη αναποτελεσματικές, τότε το πιθανότερο είναι να οδηγηθούμε ως τα τέλη του 2013 σε μια μικρότερη Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) όπου θα συμμετέχουν η Γερμανία, η Γαλλία και λίγες ακόμα χώρες με ευέλικτες οικονομίες. «Ολλανδία, Φινλανδία, Βερολίνο, Φρανκφούρτη κάνουν ό,τι μπορούν για να κινηθούμε προς ΟΝΕ ενός σκληρού νομίσματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε με νόημα: «Για κάποια κράτη αυτό το εγχείρημα θα είναι πολύ δύσκολο και μπορεί να μην τα καταφέρουν». Αναφερόμενος στην Ελλάδα, εκτίμησε ότι αν βγει κάποια στιγμή εκτός ευρώ, οι εταίροι της θα τη βοηθήσουν.

Ελεύθερος Τύπος - Πρώτο Θέμα

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Michal.V. avatar
  Michal.V. 13/12/2011 14:10:17

  Αν περιμένει η Ελλάδα βοήθεια από τους αχυρανθρώπους των τραπεζών, που φυτεύτηκαν άνωθεν, καλό που τη βρήκε. Μόνο με την αποτίναξη των δεσμών δουλείας που μας επιφύλαξε ο ΓΑΠ (που δεν ξέρω αυτό πόσο είναι εφικτό), μπορεί μετά πάροδο αρκετών ετών να ξαναδούν τα εγγόνια μας άσπρη μέρα.-

 2. Αχινός avatar
  Αχινός 13/12/2011 15:59:58

  Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν πως μια τέτοια εξέλιξη θα στερούσε έως και το 20% του ΑΕΠ της Γαλλίας σε ορίζοντα 10 ετών ενώ το ίδιο διάστημα ο κάθε πολίτης θα έχανε κατά μέσο όρο 9.000 ευρώ.

  Καλά, κοντά 9.000 ευρώ χάσαμε εμείς σε ΕΝΑ έτος, όχι σε 10, με τις μειώσεις μισθών, αυξήσεις ΦΠΑ, καυσίμων, κομμένα επιδόματα, έκτακτα χαράτσια, κλπ.

 3. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 13/12/2011 17:11:22

  Με βάση τα μισθολογικά δεδομένα της Γαλλίας - ένας καθηγητης Μέσης Εκπαίδευσης παίρνει πολύ πάνω από 2000 ευρώ τον μήνα, χώρια τα επιδόματα τέκνων, τα οποία δεν είναι αμελητέα -, η απώλεια 1000 ευρώ το έτος, σύμφωνα με τον παραπάνω υπολογισμό, δεν είναι σχεδόν τίποτα, σε σύγκριση φυσικά με αυτά που έχουμε χάσει εμείς στο αντίστοιχο διάστημα.
  Επίσης, να λάβετε υπ' όψη ότι οι τιμές σε ένα γαλλικό σούπερ μάρκετ είναι περίπου όπως σε ένα ελληνικό και σε μερικά προϊόντα φθηνότερες.
  Επίσης, ο Γάλλος, λόγω και κουλτούρας, ξοδεύει απείρως λιγότερα χρήματα σε κοινωνικές υποχρεώσεις (του στυλ γιορτές, γάμοι, βαφτίσια, δώρα σε βαφτιστήρια, ανίψια, κλπ), ενώ και το ψυγείο του, σε σύγκριση με το ψυγείο μιας οικογένειας αντίστοιχης οικονομικής επιφάνειας είναι σχεδόν...άδειο. Ουσιαστικά, το μόνο που είναι πραγματικά ακριβό είναι τα ενοίκια, ειδικά μέσα στο Παρίσι.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΒΙΣ 13/12/2011 17:16:01

   Και για να δώσω μία εικόνα, σας λέω ότι ένα σάντουιτς μπαγκέτα με τυρί ή και ζαμπόν, μεγάλου μεγέθους, σχεδόν δηλαδή ένα γεύμα, κοστίζει γύρω στα 3 ευρώ από φούρνο στο Παρίσι, τη στιγμή που ο "έξυπνος" τυροπιτάς στο όμορφο και γραφικό αθηναϊκό Κέντρο (...) πουλάει τη μικροσκοπική σκέτη σπανακόπιτα (χωρίς τυρί, δηλαδή σπανάκι κατεψυγμένο και φύλλο) 2 ευρώ. Και μάλιστα, ο συγκεκριμένος που έχω υπ' όψη (ας μη γράψω και τη διεύθυνση...) την είχε 1,70, αν θυμάμαι καλά, και εν μέσω κρίσης την πήγε στο 1,80 και κατόπιν στα 2. Και έχει να κάνει ανακαίνιση στο μαγαζί του από τη δεκαετία του 1980 τουλάχιστον...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.