Στα χέρια των Αγανακτισμένων η Βαρκελώνη
25/05/2015 14:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα χέρια των Αγανακτισμένων η Βαρκελώνη

Οι Αγανακτισμένοι της Ισπανίας έκαναν το πρώτο βήμα για τη μετάβαση από τους δρόμους στις αίθουσες της εξουσίας την Κυριακή, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις οποίες μια ακτιβίστρια κατά της φτώχειας εξελέγη δήμαρχος της Βαρκελώνης και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα υπέστη σοβαρές απώλειες. Η 41χρονη Αντα Κολάου, ηγετική μορφή της «Πλατφόρμας Πληγέντων από Εξώσεις και Κατασχέσεις» εξελέγη δήμαρχος της Βαρκελώνης. «Είναι μια νίκη του Δαυίδ έναντι στον Γολιάθ», είπε στην είδηση της ιστορικής νίκης της.

Ένα λαϊκό κίνημα πολλών αριστερών πολιτικών κομμάτων και χιλιάδων πολιτών, το «Κοινή Βαρκελώνη», υπόσχεται να επιστρέψει τη λήψη αποφάσεων στην πόλη και στους ανθρώπους, να καταργήσει τις εξώσεις, να αυξήσει την δημόσια στέγαση και την αναδιανομή του πλούτου της πόλης. Το κόμμα της Κολαόυ κέρδισε 11 από τις 41 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να σχηματίσει συμμαχίες για να κυβερνήσει.

Στη Μαδρίτη, το Λαϊκό κόμμα δεν είναι βέβαιο αν θα συνεχίσει να είναι στην εξουσία, σε μια πόλη όπου κυριαρχεί εδώ και δύο δεκαετίες. Η υποψήφια του κόμματος, η 63χρονη Εσπεράνσα Αγκίρε, η οποία έχει και τον τίτλο της κοντέσας, κέρδισε 21 έδρες στο συμβούλιο της πόλης. Η Αγκίρε θεωρείται ως μια δύσκολη υπόθεση, αλλά βρίσκεται πολύ κοντα με την υποψήφια «γιαγιά» των Αγανακτισμένων, την 71χρονη πρώην δικαστή Μανουέλα Καρμένα η οποία στηρίζεται από το Podemos.

Η ισχυρή παρουσία των αριστερών συνασπισμών στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη δείχνει ότι στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας θα επικρατήσουν τα αντικαθεστωτικά κόμματα. Με τις γενικές εκλογές να αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους, οι εκλογές της Κυριακής σε 13 περιοχές και πάνω από 8.100 δήμους θεωρούνται ευρέως ως μια ευκαιρία να δοκιμαστεί η διάθεση των ισπανών ψηφοφόρων. Το μήνυμα που προέκυψε ήταν σαφές, με τους Ισπανούς να ψηφίζουν το τέλος του δικομματισμού. Με το 90% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές είχαν λάβει το 52% των ψήφων, μια σημαντική μείωση από το 65% που είχαν κερδίσει τα δύο μεγάλα κόμματα στις εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια.

Ενώ το ΡΡ παρέμεινε στην εξουσία σε εννέα περιφέρειες, οι εκλογές έδειξαν ότι δεν έχει συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία σε καμία περιοχή. Πολλοί ψηφοφόροι φάνηκαν αβέβαιοι για το μήνυμα του κόμματος όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη και βαρέθηκαν την λιτότητα, την αυξημένη ανεργία και τα σκάνδαλα διαφθοράς, με αποτέλεσμα να στραφούν στα δύο εναλλακτικά κόμματα: το αριστερό Podemos και το κεντροδεξιό Ciudadanos. Οι νεοεισερχόμενοι ήρθαν στην τρίτη ή την τέταρτη θέση στις περισσότερες περιοχές, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα κρατήσουν την ισορροπία δυνάμεων σε πολλές περιφερειακές κυβερνήσεις. «Θα θέλαμε η πτώση των παλαιών κομμάτων να είναι ταχύτερη» δήλωσε ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. «Αλλά οι συνθήκες μας υποχρεώνουν να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό».

Καθώς η ισπανική πολιτική σκηνή διευρύνεται σε τετρακομματική, φαίνεται πως οι συμμαχίες θα είναι απαραίτητες μεταξύ των κομμάτων. Οι διαδικασίες θα εξελιχθούν τις επόμενες εβδομάδες και οι διαπραγματεύσεις μπορεί να πάρουν μήνες. Στην Ανδαλουσία, όπου μια κυβέρνηση μειοψηφίας εξελέγη πριν από δύο μήνες, ακολούθησε η πολιτική παράλυση, με την ηγέτιδα των σοσιαλιστών Σουζάνα Ντίας να μην έχει καταφέρει τρεις φορές μέχρι τώρα να αποκτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.

theguardian.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. cynthia avatar
  cynthia 25/05/2015 18:48:02

  Σημαντικές αναγεννητικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο της Ισπανίας , πόρρω απέχουσες από την δική μας πολιτική σήψη που δεν δείχνει να διαθέτει (προς το παρόν) κανένα υγιές στοιχείο ανάκαμψης .

 2. UncleStgm avatar
  UncleStgm 25/05/2015 23:44:33

  Σωστό στο σχόλιο της cynthia.Ισπανία - Ελλάδα 4-0
  και το αδιέξοδο της ελληνικής «κεντροαριστεράς»

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. @ UncleStgm 26/05/2015 08:47:59

   "Η ισχυρή παρουσία των αριστερών συνασπισμών στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη δείχνει ότι στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας θα επικρατήσουν τα αντικαθεστωτικά κόμματα." Δεν κατάφεραν βλέπεις οι "θεσμοί" να αναγκάσουν τον Τσίπρα να προσκυνήσει πριν τις Ισπανικές Δημοτικές εκλογές και να δείξουν στους Ισπανούς οτι η Αριστερά είναι σύντομη "παρένθεση"... Στις βουλευτικές εκλογές το Δεκέμβριο, θα δούμε και την κατάληξη του "Success story" του Ραχόι...

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. 26/05/2015 11:58:05

    Από ό,τι δείχνει πάντως, για πανωλεθρίαμβο μάλλον πηγαίνει. Ίσως δεν την αντέχουνε την τόση επιτυχία, ούτε οι αγνώμονες οι παλιο Ισπανοί. Δεν εκτιμούν....

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/05/2015 09:40:56

  Δεν σημαίνει τίποτε για το Λαικό Κόμμα η Βαρκελώνη.Έτσι κι αλλιώς εκεί δεν υπάρχει (όπως δεν υπάρχει στη Σκωτία το Συντηρητικό Κόμμα Αγγλίας) αφού τη θέση του έχουν οι Καταλανοί αυτονομιστές.Δηλαδή οι Ποδέμος κέρδισαν την πόλη από τους αυτονομιστές και κάτι τρέχει.Στη Μαδρίτη το Λαικό Κόμμα ήλθε πρώτο όπως και στις περισσότερες περιφέρειες. Δεν υπάρχει καμμιά πιθανότητα κυβέρνησης Ποδέμος γιατί πολύ απλά δεν έχουν τις ψήφους.Μπορεί ωστόσο να γίνει κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Ποδέμος.Αλλά ποιοί είναι οι Σοσιαλιστές;Είναι αυτοί που άρχισαν τη λιτότητα με τον Θαπατέρο και μετά πήρε τη σκυτάλη ο Ραχόι. ΠΑΣΟΚ δηλαδή και ΓΑΠ.Τι θα συνέβαινε εδώ εάν σχηματιζόταν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - σύριζα.Μια άλλη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα ήταν με κάποια πυροτεχνήματα. Με άλλα λόγια δεν απειλείται κρίση ευρωζώνης από κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Ποδέμος.Οι συριζανέλ θα φύγουν από την ευρωζώνη μόνοι τους.Ούτε η Κύπρος δεν θα ακολουθήσει.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. @ ψυχραιμια 26/05/2015 16:28:38

   Δηλαδή τώρα φίλε ψυχραιμία δεν έχουμε ΠΑΣΟΚ-Σύριζα?

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/05/2015 21:15:43

  @ Άλλο τα πρόσωπα και άλλο η πολιτική.Αυτό που έχουμε τώρα έστω και αν είναι τίγκα στους πασόκους αμφιταλαντεύεται εάν θα μείνει στην Ευρώπη ή όχι. Το ισπανικό PSOE - Podemos δεν θα διστάσει καθόλου.

  • UncleStgm avatar
   UncleStgm @ ψυχραιμια 28/05/2015 15:05:41

   Σωστή διαπίστωση. Άλλο Podemos, άλλο ΣΥΡΙΖΑ. Και άλλο ΠΑΣΟΚ, άλλο PSOE. Βασικά, η πολιτική παιδεία των Ισπανών αριστερών και των Ελλήνων "αριστερών" είναι εντελώς διαφορετική. Δεν υπάρχουν αντιδυτικοί Ισπανοί, "δεξιοί" ή "αριστεροί". Ούτε "ανάδελφοι" Ισπανοί. Ο διχασμός της ταυτότητας αυτού του τύπου, είναι άγνωστος στην Ιβηρική. Εκεί μετρούν οι διαφορές τοποθέτησης πάνω στον άξονα "δεξιά - αριστερά" και κυρίως οι ταξικές διαφορές, βέβαια.

   • ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. avatar
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. @ UncleStgm 28/05/2015 20:11:50

    Ο Τσίπρας και το κόμμα του μπορεί να χαρακτηριστεί αντιδυτικό Θείο? Επειδή έχει το πολύ 2% αντιδυτικούς ψηφοφόρους?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.