Στα χέρια του ουκρανικού στρατού το Σλαβιάνσκ
05/07/2014 22:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα χέρια του ουκρανικού στρατού το Σλαβιάνσκ

Ισοπεδωμένο το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης από το ουκρανικό πυροβολικό

H ουκρανική σημαία κυματίζει στο κτίριο του δημαρχείου του Σλαβιάνσκ και πάλι από το Σάββατο το πρωί καθώς η πόλη που έγινε σύμβολο των μαχών των ρωσόφωνων ακτιβιστών της ανατολικής Ουκρανίας πέρασε στον έλεγχο του ουκρανικού στρατού. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η αποχώρηση των περισσότερων μαχητών έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου με θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα και λεωφορεία, περίπου 20 συνολικά στον αριθμό. Από τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι φιλορώσοι ακτιβιστές δεν έγινε σαφές αν έμειναν κάποιοι μαχητές εντός πόλης ούτε το πού ακριβώς πηγαίνουν. Αυτό που έγινε σαφές είναι ότι αποφάσισαν να φύγουν από την πόλη καθώς η παρουσία του ουκρανικού στρατού και της εθνοφρουράς από την αντίπαλη πλευρά ήταν πολύ πιο πολυάριθμη και δεν είχαν ελπίδες να μπορέσουν να συνεχίσουν να μάχονται. Κατά τις εκτιμήσεις του, η αναλογία ήταν ένας φιλορώσος ένοπλος για 50 άνδρες της αντίπαλης πλευράς, κάτι που πρακτικά σήμαινε καταστροφή.

Ώρες αργότερα, δημοσιοποιήθηκε ότι αρχικώς κατευθύνθηκαν στην πόλη Κραματόρσκ αλλά στη συνέχεια, φοβούμενοι ότι θα επαναληφθεί το σκηνικό του Σλαβιάνσκ, δηλαδή ο βομβαρδισμός των κατοικημένων περιοχών στράφηκαν προς την πόλη Γκορλόβκα. Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, επιβεβαιώθηκε ότι αρκετοί ένοπλοι από το Σλαβιάνσκ έφτασαν στο Ντονέτσκ και οι τοπικές, επίσης φιλορωσικές αρχές, κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν προσεκτικοί και στα σπίτια τους, αναγνωρίζοντας ότι γενικώς τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα τεταμένα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ θριαμβολόγησε στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης για την υποχώρηση των ενόπλων φιλορώσων από το Σλαβιάνσκ και έκανε λόγο και για παραδώσεις ανδρών στον ουκρανικό στρατό, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή. Το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης περιπολούσαν περίπου 150 – 200 στρατιώτες ενώ ακούγονταν σποραδικά πυρά από διάφορες συνοικίες.

Aυτό που δεν σχολιάζει το Κίεβο είναι το γεγονός ότι από τον Μάη ο ουκρανικός στρατός πολιορκεί την πόλη των 120.000 κατοίκων χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό. Όπως μετέδιδαν πολλοί ανταποκριτές, πολλά τμήματα της πόλης έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί, έχουν πληγεί νοσοκομεία, οι σταθμοί παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, και χιλιάδες σπίτια μεγιστοποιώντας τον αριθμό των νεκρών πολιτών, ο οποίος ακόμη δεν είναι τελικός και σαφής.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι από στρατιωτικής άποψης, το Κίεβο δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει γιατί κατάφερε να ελέγξει μια σχετικά μικρή πόλη την οποία υπεράσπιζαν μερικές εκατοντάδες ένοπλοι μόνο αφού την ισοπέδωσε, την υποχρέωσε σε πείνα και την πολιόρκησε για περισσότερο από δύο μήνες. Κατά τις ίδιες, δε, πηγές, πάντα από στρατιωτικής άποψης, οι μαχητές του Σλαβιάνσκ έπαιξαν πολύ καλά το ρόλο που είχαν να παίξουν και ήταν να συγκεντρώσουν γύρω τους την πλειοψηφία των ουκρανικών δυνάμεων και της πολιτοφυλακής και να τους καθυστερήσουν το περισσότερο δυνατό, εκθέτοντάς τους τα μέγιστα μέχρις ότου μπορέσει να στηθεί και ενισχυθεί η βασική «γραμμή άμυνας» στην ανατολική Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στον άξονα Ντονέτσκ, Λουγκάντσκ και Γκορλόβκα.

Από πολιτικής και προπαγανδιστικής άποψης, όμως, σίγουρα η κατάληψη του Σλαβιάνσκ που είχε εξελιχθεί σε μέγα σύμβολο των φιλορώσων ενόπλων, αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιτυχία του ουκρανικού στρατού. Ταυτόχρονα, αποτελεί, κατά πολλούς αναλυτές, σοβαρό πλήγμα στην τακτική που, με σχετική επιτυχία, ακολουθεί μέχρι στιγμής το Κρεμλίνο, καθώς το Σλαβιάνσκ «έπεσε» μέσα σε λίμνες αίματος, αλλά η Μόσχα που κοπτόταν ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει μακελειό, και το επέτρεψε και δεν είχε αντιδράσει ιδιαίτερα έντονα μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Η «συμβιβαστική», όπως γίνεται αντιληπτή από αρκετό κόσμο, στάση του Ρώσου προέδρου έχει αρχίσει να προκαλεί εκνευρισμό στους φιλορώσους ακτιβιστές, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, εδώ και καιρό προσπάθησαν, σε διάφορες ευκαιρίες, να δείξουν ότι δεν δέχονται οδηγίες αδιαμαρτύρητα από τη Ρωσία. Ακόμη και αν η υποχώρηση από το Σλαβιάνσκ είναι μια «κίνηση τακτικής» σε ένα γενικότερο πλαίσιο, τόσο στρατιωτικό όσο και διπλωματικό, το αντίκτυπο, σε πρώτο έστω επίπεδο, για τη ρωσική διπλωματία ως προς τον πληθυσμό της ανατολικής Ουκρανίας, δεν είναι θετικό.

Οι εξελίξεις στο Σλαβιάνσκ φαίνεται ότι επηρεάζουν και άμεσα τη διπλωματία καθώς αν και είχε κανονιστεί συνάντηση αντιπροσωπειών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, του ΟΑΣΕ και των φιλορώσων για το Σάββατο το απόγευμα κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας, στα μέσα της εβδομάδας, φαινόταν να είναι «στον αέρα». Και αυτό γιατί ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο δεν είχε δώσει, μέχρι την τελευταία στιγμή, το τελικό οκ «παγώνοντας» τη στάση του μετά την πτώση του Σλαβιάνσκ και εκτιμώντας πιθανώς ότι υπάρχει αλλαγή ισορροπιών στο στρατιωτικό πεδίο και ενδεχομένως να μη χρειάζεται κανένας διάλογος πια.

Πηγές: bbc, reuters, Russia today, ria novosti, france info, le monde

Μάρκο Πόλο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΜ avatar
  ΚΜ 06/07/2014 00:23:36

  Ο στρατός του Μπαντεριστάν δεν κατέκτησε το Σλαβιάνσκ κερδίζοντας τη μάχη. Απλώς, οι αντάρτες αποσύρθηκαν. Πρόκειται για στρατηγική αναδίπλωση. Οδυνηρότατη ασφαλώς. Ο δε Πούτιν, δεν επεμβαίνει μέχρι στιγμής γιατί γνωρίζει ότι οι εχθροί της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αυτή ακριβώς την επέμβαση προσπαθούν να προκαλέσουν, μέσω της κλιμάκωσης των εγκλημάτων πολέμου και των θηριωδιών (λευκός φωσφόρος, κάψιμο αμάχων ζωντανών, βομβαρδισμός νοσοκομείων κλπ). Σίγουρα, κοιτάει να κερδίσει χρόνο. Δεν μπορώ να μαντέψω ποιά και πότε θα είναι η επόμενη κίνησή του - ευτυχώς, γιατί άν μπορούσα εγώ να την μαντέψω, θα μπορούσαν και οι Δυτικοί! Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τραβήξει για πολλά χρόνια αυτή η ιστορία...

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ ΚΜ 06/07/2014 09:58:01

   Ο οικονομικός χρόνος κυλάει σαφώς υπέρ του Πούτιν, καθώς όλοι οι Ουκρανοί ζουν την οικονομική κατάρρευση στην οποία τους οδηγεί το αμερικανοκίνητο φασισταριό του Κιέβου. Ο πολιτικός χρόνος επίσης, καθώς φέρνει στην επιφάνεια τις έριδες μεταξύ των "δυτικόφιλων" φατριών.

 2. σκεπτικιστης avatar
  σκεπτικιστης 06/07/2014 10:41:19

  με καθε μεσο τα πιονια των ηπα, προσπαθουν να συρουν τη ρωσια σε επεμβαση, ωστε να αναπαραχθει η ιστορια του αφγανισταν. Απ οτι φαινεται, ο πουτιν εχει μαθει το μαθημα και δεν τσιμπαει. Δεν εχει παρα να περιμενει μερικους μηνες, μεχρι να μπει ο χειμωνας και να κοψει το τζαμπα αεριο. Τοτε να δουμε ποιος θα σωσει τον ουκρανικο λαο, που θα πληρωσει την απαθεια του στους φασιστες.

 3. Δήμος avatar
  Δήμος 09/07/2014 20:11:44

  Η ιστορία της Ουκρανίας ξεπερνάει την ίδια τη χώρα. ΟΙ ΗΠΑ προσπαθούν να προκαλέσουν απομόνωση της Ρωσίας προκαλώντας την να επέμβει στην Ουκρανια. Η Ρωσία αποτελεί τον ένα από τους δυο πυλώνες του νεου κόσμου που δημιουργείται, με τη νέα Παγκόσμια Τράπεζα των BRICS, τους νέους οίκους αξιολόγησης, την αμφισβήτηση του δολαρίου (προσφάτως ακόμα και από τους γάλλους), το νεο στρατιωτικό σύμφωνο Κίνας Ρωσίας με την προοπτική μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας κάτω από τις ΗΠΑ (διώρυγα της Νικαράγουα). Και σε αυτά τα σχέδια περιλαμβάνονται τα 2/3 του πλανήτη, από Λατινική Αμερική, Αφρική, Ασία Ευρασία). Οι αμερικανοί βιαζονται όσο ποτέ άλλοτε να βρουν την ευκαιρία να ανοίξουν έναν σκληρό οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας ελπίζοντας ότι θα την αποδυναμώσει και στρατιωτικά ώστε να έχουν την ευχέρεια να την απειλήσουν και σε αυτόν τον τομέα κάτι που τώρα δεν μπορούν να το κάνουν. Επίσης, βιάζονται γιατί όσο περνάει ο καιρός τόσο μεγαλώνει η διάσπαση των ευρωπαίων όσο αφορά τη διάθεσή τους για πραγματικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να «χτυπάνε» οι ΗΠΑ τη γαλλική τράπεζα BNP επειδή η γαλλική κυβέρνηση ενέδωσε στην παράδοση 2 ελικοπτεροφόρων στο ρωσικό κράτος. Δηλαδή, ήδη από τις «συμμαχικές συμβουλές» ο Ομπάμα πέρασε στις εκβιαστικές ενέργειες, κατά συμμαχικών χωρών ενώ το ένα κατασκοπευτικό σκάνδαλο μετά το άλλο διαταράσσει τις σχέσεις Γερμανίας ΗΠΑ (εδώ μπορούμε να φανταστούμε και τη συνεισφορά των ρώσικων υπηρεσιών). Στόχος των αμερικανών είναι να πλήξουν τον ένα από τους δυο ισχυρούς πυλώνες (Ρωσία) του νέου κόσμου ώστε το «εναλλακτικό» εγχείρημα της παγκοσμιοποίησης που δεν περιλαμβάνει το μονοπολικό κόσμο και την αμερικανική παγκόσμια ηγεμονία να πληγεί στα πρώτα του βήματα. Για αυτό η Κίνα έσπευσε ξεκάθαρα να υποστηρίξει τη Ρωσία στο ουκρανικό, ξεπερνώντας εύκολα τις πιέσεις που πήγαν να της προκαλέσουν ο αμερικανοί μέσω των ιαπώνων ή μέσω μουσουλμανικών αυτονομιστικών κινημάτων. Το παιχνίδι φαίνεται να είναι σκληρό και τα αποτελέσματα θα τα δούμε πολύ σύντομα αφού δεν πιέζονται οι ρώσοι μόνο αλλά και οι αμερικανοί αφού γνωρίζουν ότι ο χρόνος μετράει σε βάρος τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.