30/10/2011 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα εναλλακτικά σενάρια και η δημιουργία ευρωζώνης πολλών ταχυτήτων

Με το δικαίωμα αυτού που πληρώνει, το Βερολίνο παρακάμπτει πλέον κάθε θεσμοθετημένη διαδικασία και θεσμικό όργανο στην Ε.Ε., λαμβάνοντας αποφάσεις μετά από διαβουλεύσεις με το Παρίσι, το οποίο όμως κατά το μεγαλύτερο μέρος αναγκάζεται να αποδεχθεί τις γερμανικές απόψεις. Οι υπόλοιποι απλά ενημερώνονται. Η Γερμανία, μέσω και της περιορισμένης αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών, επιχειρεί να προσαρμόσει την Ε.Ε. απολύτως στις επιδιώξεις της, μετατρέποντάς τη σε lebenstraum και μάλιστα με θεσμική βούλα. Μία γερμανική Ευρώπη.

Η πρακτική αυτή έχει αρχίσει να δηλητηριάζει το κλίμα στην Ε.Ε. τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων, αλλά κυρίως μεταξύ των λαών. Η  Ευρώπη των εθνών γίνεται Ευρώπη των Γερμανών και αυτό προκαλεί αντιδράσεις. Τα κράτη – μέλη  βιώνουν μία κατάσταση όπου καλούνται αφενός να εκχωρούν όλο και μεγαλύτερο μέρος εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες, δηλαδή στο Βερολίνο, αφετέρου να υφίστανται πολιτική σκληρής λιτότητας και αποδόμησης του κοινωνικού κράτους. Αυτή η Ευρώπη καθίσταται όλο και λιγότερο ελκυστική. Οπως είχε γραφτεί κατά τις αρχές της πρώτης φάσης της κρίσης «η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας είναι το αντίτιμο που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για να έχει το ίδιο νόμισμα με τη Γερμανία».


Την ίδια ώρα, παρά την ύφεση που μαστίζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τη συνακόλουθη μείωση της κατανάλωσης, οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν μηνιαία αύξηση 3,5% τον Αύγουστο, φθάνοντας σε ιστορικά υψηλά 90,5 δισ. ευρώ και διευρύνοντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 13,8 δισ. Η ασυμβατότητα των οικονομιών της ευρωζώνης δημιουργεί αμφιβολίες για την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος καθώς το ευρώ γίνεται βρόχος για τους οικονομικά αδύναμους. Η Γερμανία το αντιλαμβάνεται αυτό και εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, όπως μια ευρωζώνη πολλών ταχυτήτων, ομόκεντρων κύκλων, αν η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης δεν κριθεί βιώσιμη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 30/10/2011 11:30:28

  Μιά διόρθωση μόνο θα ήθελα να κάνω....
  Το σωστό είναι Lebensraum, αυτό που γράψατε σημαίνει "όνειρο ζωής", που σε ελεύθερη μετάφραση δεν απέχει από τις επιδιώξεις των Γερμανών για καθολική κυριαρχία στην Ευρώπη.

 2. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 30/10/2011 12:27:06

  Απολύτως σωστές διαπιστώσεις στο άρθρο, όπως και η αυθαιρεσία της Γερμανίας, που εξηγούνται, φιλοσοφικά, από την περί δικαιωμάτων και υποχρεώσεων ενότητα στην "ΑΥΓΗ" του Νίτσε, αλλά και το «η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας είναι το αντίτιμο που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για να έχει το ίδιο νόμισμα με τη Γερμανία». Άρα, όσοι δεν διαπραγματεύονται τμήμα της εθνικής κυριαρχίας πρέπει, ΚΑΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ, να προάγουν την επαναφορά της δραχμής. Άλλωστε, όσο διαλύεται η θολούρα των υπεσχημένων λύσεων, η δραχμή μένει η μόνη πρόταση με πιθανότητες επιτυχίας (άν δεν είχα με ΑΘΛΙΟ πολιτικό σύστημα, θα έλεγα "με βεβαιότητα επιτυχίας -αλλά τότε, δεν θα χρειαζόταν καν να το εξετάζουμε).

 3. Πηνελόπη avatar
  Πηνελόπη 30/10/2011 22:30:08

  Δυστυχώς ή ευτυχώς πάντα υπερισχύει το δίκαιο του ισχυροτέρου . Οι Γερμάνοι επιχειρηματίες δεν μετακίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε χώρες με φθηνό εργατικό δυναμικό είναι αληθινοί πατριώτες για να μην πώ εθνικιστές . Οι δικοί μας επιχειρηματίες τι έκαναν όσοι δεν είναι κρατικοδίαιτοι φύγαν για τις Βαλκανικές χώρες .Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί ακόμη και στα Σκόπια. Τι είπαν οι Ιταλοί βιομήχανοι όταν άρχισε να δέχεται επιθέσεις από τις αγόρες η Ιταλία . Θα στηρίξουμε τη χώρα μας. Αναρωτέμαι μερικές φορές τι κάνουν οι Ελληνες εφοπλίστές είμαστε η δεν είμαστε η πρώτη Ναύτικη δύναμη στόν κόσμο ποια η συνησφορά τους .Ακουσα την Κανέλη να λέει ότι δεν πληρώνουν καθόλου φόρους δεν ξέρω άν αληθεύει. Τό μόνο που κάνουν είναι να στηρίζουν το σάπιο καθεστώς.

 4. mx avatar
  mx 30/10/2011 22:30:51

  .....osoi armegoun tin xwra theloun na meinei sto eyrw.....ews na min exei noima i apopsi epi tou thematos....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.