Στα άκρα η κόντρα των Λεπέν
05/05/2015 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα άκρα η κόντρα των Λεπέν

Η νέα ηγεσία του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία διέγραψε τον ιδρυτή του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν, μετά τα αντισημιτικά και ρατσιστικά του σχόλια, σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από τον «πατριάρχη» της γαλλικής ακροδεξιάς. Η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος συνεκλήθη για να του επιβάλει πειθαρχικές ποινές με πρωτοβουλία της κόρης και διαδόχου του, Μαρίν Λεπέν. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η ιδιότητα του κομματικού μέλους του Ζαν- Μαρί Λεπέν και ότι θα συγκληθεί, εντός τριών μηνών, συνέδριο του κόμματος, όπου θα συζητηθεί η αφαίρεση και της ιδιότητας του επιτίμου προέδρου.

Πρόσφατα, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν χαρακτήρισε τους ναζιστικούς θαλάμους αερίων «λεπτομέρεια της Ιστορίας» και έκανε λόγο για ανωτερότητα του «λευκού κόσμου». Ο 86χρονος πολιτικός αρνήθηκε, πάντως, να παραστεί στη σχετική συνεδρίαση, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να λογοδοτήσει για τις δηλώσεις του. «Δεν είμαστε σοβιετικό κόμμα. Δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε ίδια για όλα τα θέματα», σχολίασε χαρακτηριστικά. «Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν δεν θα έπρεπε πλέον να μιλά στο όνομα του Εθνικού Μετώπου, καθώς τα σχόλιά του αντιστρατεύονται την επίσημη κομματική γραμμή», δήλωσε την Κυριακή στο γαλλικό ραδιόφωνο η κόρη του Μαρίν.

Η διαμάχη κορυφώθηκε εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017, καθώς το κόμμα αντιμετωπίζει το εξής δίλημμα, όπως το θέτει ο Jean-Yves Camus, διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τον Πολιτικό Ριζοσπαστισμό στο ίδρυμα Jean Jaurès στο Παρίσι: «Από τη μια, υπάρχει κάποια που θέλει να ομαλοποιήσει το κόμμα για να κερδίσει εξουσία και από την άλλη κάποιος που θεωρεί ότι αυτό είναι ένα μοιραίο λάθος». Το 2002, παρά τις ακραίες θέσεις της, ο Λεπέν ήταν προεδρικός υποψήφιος απέναντι στον Ζακ Σιράκ. Μπορεί να έχασε, αλλά έκτοτε άλλαξε όλη η πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Μια δεκαετία αργότερα η Λεπέν μετρίασε τη γλώσσα του κόμματος και πλέον το Εθνικό Μέτωπο αντιμετωπίζει το θέμα αν πρέπει να γίνει ακόμα πιο μετριοπαθές.

Σε μια ένδειξη της δυσμένειας στην οποία έχει βρεθεί ο ιδρυτής του Μετώπου, ο Λεπέν δεν βρέθηκε στη σκηνή μαζί με τα άλλα στελέχη του κόμματος κατά τις παραδοσιακές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι. Όντας όμως αποφασισμένος να επισκιάσει την κόρη του, κατάφερε να βρεθεί απρόσκλητος στο βήμα και να εξασφαλίσει το χειροκρότημα του πλήθους. «Νομίζω ότι ήταν μια κακόβουλη ενέργεια, μια πράξη περιφρόνησης σε μένα», είπε η Μαρίν την Κυριακή και πρόσθεσε ότι μάλλον ο πατέρας της δεν αντέχει στη σκέψη ότι «το Εθνικό Μέτωπο συνεχίζει να υπάρχει παρόλο που δεν ηγείται αυτού ο ίδιος». Ο Λεπέν πέρασε στην αντεπίθεση επικρίνοντας δριμύτατα την κόρη του, λέγοντας ότι αυτός είχε χτίσει το κόμμα και δεν κληρονόμησε τίποτα, υπονοώντας ότι η κόρη του είχε επωφεληθεί από τη σκληρή δουλειά του και τώρα τον προδίδει. «Αυτό είναι προδοσία», είπε. «Θέλω η Μαρίν Λεπέν να μου δώσει πίσω το όνομά μου». Και πρόσθεσε: «Είναι ατιμωτικό να έχω το ίδιο όνομα με την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου».

Η οικογενειακή βεντέτα ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όταν ο Λεπέν έπλεξε το εγκώμιο του Φιλίπ Πετέν, συνεργάτη των ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κόρη του χαρακτήρισε τα σχόλιά του πολιτική αυτοκτονία και δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να στηρίξει την υποψηφιότητά του στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές. Στη θέση του επελέγη η 25χρονη εγγονή του, Μαριόν, η οποία είναι ήδη βουλευτής.

reuters.com, nytimes.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. 06/05/2015 14:24:19

    Kι έτσι η Μαρίν πλέει πλεισίστια προς την Προεδρία το 2017, απαλλαγμένη απο τη ρετσινιά του φσίστα πατέρα της...Θα την ανακόψει ο υπόδικος Σαρκοζί? Ιδίως αν αναψηλαφηθεί η δίκη του για το σκάνδαλο Μπετανκούρ, και το άλλο με τον Μπερνάρ Ταπί?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.