#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/09/2012 15:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σοβαρή κόντρα ανάμεσα σε ΕΕ και Gazprom

Μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν οι Βρυξέλλες κατά της Gazprom για μονοπωλιακή θέση στην αγορά φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να αντιδράσει ακόμα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τώρα η ΕΕ προτείνει συνομιλίες με το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό.Η Gazprom και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μπέλα Κόβατς, δήλωσε στις 10 Σεπτεμβρίου πως η ΕΕ δεν επιμένει στην επιβολή προστίμου στην Gazprom, αλλά ότι ενδιαφέρεται για διάλογο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η απειλή του προστίμου υφίσταται, αλλά δεν πιστεύει ότι αυτό θα επιβληθεί, και πρόσθεσε, ότι ο ίδιος είναι πάντα υπέρμαχος των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης συμφωνίας μέσω αυτών.

Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Αλεξάντρ Μεντβέντιεφ, δήλωσε ότι η ρωσική εταιρία είναι έτοιμη να συζητήσει τις διαφωνίες που προέκυψαν και ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα πρόκειται να συναντηθεί με τον αναπληρωτή επίτροπο για θέματα ανταγωνισμού, ώστε να εξετάσουν με κάθε ειλικρίνεια τα σχετικά ζητήματα. Εξάλλου, η Gazprom καταλαμβάνει μόνο το 1/3 της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου και γι’ αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί μονοπώλιο, τόνισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας Βλαντίμιρ Μαρκόφ.

Υπενθυμίζουμε, ότι  η Gazprom συγκαταλέγεται  μεταξύ των εταιρειών που έχουν  εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

Ευρωπαϊκή έρευνα για την Gazprom

Στις 4 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη αντιμονοπωλιακής έρευνας όσον αφορά την Gazprom για τρεις περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού.

1.Η Gazprom εικάζεται ότι μοίρασε τις αγορές φυσικού αερίου δυσχεραίνοντας την απρόσκοπτη προμήθεια στις χώρες μέλη της ΕΕ.

2.Η εταιρία είναι πιθανό να εμπόδισε τη διαφοροποίηση όσον αφορά τους προμηθευτές φυσικού αερίου.

3.Η Gazprom ίσως όρισε άδικες ως προς το μέγεθός τους τιμές για τους πελάτες της, εξισώνοντάς τις με τις τιμές του πετρελαίου.

Αντίδραση Πούτιν

Αυτά αναφέρονταν στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο γραμματέας Τύπου της τελευταίας, Αντουάν Κολομπανί, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι η έρευνα αυτή δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας, αλλά αφορά τη συμπεριφορά της Gazprom η οποία δραστηριοποιείται στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, και θα πρέπει και αυτή, όπως όλες οι εταιρίες, να ακολουθεί τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η δήλωση Κολομπανί ήταν η απάντηση στην τοποθέτηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για την έναρξη της έρευνας. Ο κ. Πούτιν είχε πει ότι η ενωμένη Ευρώπη θέλει να διατηρήσει την πολιτική της επιρροή και μάλιστα με τη Ρωσία να πληρώνει παράλληλα και κάποιο ποσό, αλλά ότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί εποικοδομητική προσέγγιση.

“Τηρούμε απόλυτα τους κανόνες”

Από την πλευρά της η Gazprom επιμένει ότι δεν παραβίασε κανένα κανόνα της ΕΕ. Η ρωσική εταιρία αποτέλεσε πρωτοπόρο της φιλελευθεροποίησης της αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, «όταν κανείς ακόμη δεν έκανε δώρα υπό τη μορφή μεριδίου της αγοράς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της διεύθυνσης, Μεντβέντιεφ. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος, η Gazprom εξακολουθεί να πλήττεται από τους περιορισμούς των ροών στην ευρωπαϊκή αγορά, λειτουργώντας πάντοτε με αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται.

Σχετικά με τη δεσπόζουσα θέση της εταιρίας, τόνισε ότι η Gazprom ενεργεί αποκλειστικά βάσει των όρων των συμβολαίων και τα αιτήματα για αναθεώρηση των τιμών θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένα. Πρόσθεσε δε, ότι σήμερα δεν έχουν συμφωνηθεί οι τιμές μόνο με την RWE στην Τσεχία, την πολωνική PGNiG και τη Λιθουανία.

Εκτιμήσεις ειδικών

Η αντιμονοπωλιακή έρευνα είναι ένα μέσο πίεσης προς τη Gazprom, προκειμένου η εταιρία να προβεί σε παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου, θεωρεί ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της επενδυτικής εταιρίας «Univer Capital», Ντμίτρι Αλεξαντρόφ. Παράλληλα, ο αναλυτής δεν αποκλείει την πιθανότητα επιβολής προστίμου στη Gazprom. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιτυχή πείρα στο να αποδεικνύει την ενοχή και να αιτιολογεί με επιχειρήματα την επιβολή κυρώσεων σε άλλες εταιρίες.

Ο πρόεδρος της εταιρίας συμβουλευτικών υπηρεσιών East European Gas Analysis, Μιχαήλ Κορτσέμκιν, στο μπλογκ του Zhivoi Zhurnal (Ζωντανό περιοδικό), πιθανολογεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα επιβάλει πρόστιμο στη Gazprom, και ότι η ρωσική εταιρία μάλλον θα υποχρεωθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού, δηλαδή να επιτρέψει τις προμήθειες εκ περιτροπής, την εικονική αντιστροφή της ροής κλπ. Όπως θεωρεί, όλα αυτά θα είναι προς όφελος της εταιρίας και κατ’ επέκταση για τη χώρα. Κερδισμένοι θα βγουν και οι ρώσοι καταναλωτές, εφόσον οι τιμές θα γίνουν χαμηλότερες και για αυτούς.

rbth.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. victoria (true) avatar
    victoria (true) 14/09/2012 01:30:44

    Ο Αντουάν Κολομπανί είναι εκπρόσωπος τύπου του Αλμούνια, παλιού γνώριμου και νυν επιτρόπου ανταγωνισμού.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.