#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/10/2012 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σλοβενία: Η άλλοτε χώρα "πρότυπο" στην ΕΕ, έτοιμη να υποδεχθεί τη δική της τρόικαΌταν η Σλοβενία το 2007 έμπαινε στην ευρωζώνη, είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε αυτή, ενώ οι περίπου δύο εκατομμύρια Σλοβένοι απολάμβαναν ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα σε όλη την (ανατολική) Ευρώπη.

Περίπου πέντε χρόνια μετά, η σλοβενική οικονομία μαστίζεται από βαθιά ύφεση, η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, ενώ η κυβερνητική προσπάθεια επικεντρώνεται, παρά τις περιοδικές επίσημες διαψεύσεις, στην αποτροπή της υποβολής αιτήματος για εξωτερικό δανεισμό από την γνωστή τρόικα. Η οικονομική κρίση σε όλη την Ευρώπη, έπληξε καίρια μια οικονομία στηριγμένη στις εξαγωγές οχημάτων και ανταλλακτικών τους, φαρμάκων, οικιακών ειδών κ.ά., αναδεικνύοντας, ταυτοχρόνως, τον βραδύ ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και των ανακατατάξεων στους κόλπους ενός καλά "βολεμένου" πολιτικού προσωπικού.

"Η Σλοβενία είχε μια άριστη πρώτη εικόνα, η οικονομία της ανήκε στα προπορευόμενα μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, η κρίση έφερε στο φως πολλές προβληματικές καταστάσεις που της κληροδότησε το σοσιαλιστικό παρελθόν της στη πρώην Γιουγκοσλαβία", υποστηρίζει η Αυστριακή αναλύτρια Ερμίνα Βίντοβιτς, του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σπουδών με έδρα τη Βιένη.

Οι κατά πλειοψηφία κρατικές σλοβενικές τράπεζες είναι πλέον αντιμέτωπες με σωρεία "τοξικών" δανείων, τα οποία ισούνται σχεδόν στο 19% του σλοβενικού ΑΕΠ. Οι δανειολήπτες που τα δάνειά τους "κοκκίνισαν" με την κρίση είναι κυρίως οι κατασκευαστικές εταιρείες μετά το σκάσιμο, το 2009, της φούσκας –και εδώ- στην αγορά ακινήτων.

Το σλοβενικό δημοσιονομικό συνολικό έλλειμμα ανέρχεται πλέον περίπου στο 4,2% του ΑΕΠ - παρά την κυβερνητική προσπάθεια να συγκρατηθεί στο 3,5% . Στο τέλος του 2011 αυτό προσέγγιζε το 6,5% και όπως εγκύρως αναλύεται, η παραμικρή προσπάθεια να "διασωθούν" οι τοξικές τράπεζες με χρήματα του φορολογούμενου θα εκτινάξει αυτό το έλλειμμα, εκτός αν μαθηματικά οδηγήσει τη χώρα στην 'τρόικα', κατά το ιρλανδικό μοντέλο.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αποκλεισμένη από την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές δανεισμού τους ερχόμενους λίγους μήνες έχει να εξοφλήσει κρατικά ομόλογα αξίας δύο δισ. ευρώ. "Όσο  επιμένει το κλίμα κερδοσκοπίας για την επικείμενη υπαγωγή της σλοβενικής οικονομίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, τόσο αυτός έρχεται πιο κοντά, μοιάζει με αυτοεκπληρούμενη προφητεία" εκτιμά ο οίκος οικονομικών αναλύσεων-ερευνών Eurasia Group, υπογραμμίζοντας "την κρισιμότητα, που έχουν για την πορεία της σλοβενικής οικονομίας οι ερχόμενες 60 μέρες".

"Η Σλοβενία δεν έχει χρόνο για χάσιμο", συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Τα 10ετή ομόλογα της Σλοβενίας πριν από περίπου δυο μήνες είχαν απόδοση 7,6%, που μειώθηκε στο 6,29% μόλις σήμερα. Τον Απρίλιο είχε ακυρωθεί μία έκδοση εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό το σλοβενικό υπουργείο των Οικονομικών θα αποπειραθεί πλέον να το εξασφαλίσει στην αμερικανική χρηματαγορά.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γιάνεζ Γιάνσα, έχει οριακή κοινοβουλευτική στήριξη. Διαδέχθηκε ένα κεντροαριστερό κυβερνητικό σχήμα, που κατέρρευσε πέρυσι, όταν η πρότασή του για τους όρους εργασίας και τις συντάξεις έγινε δεκτή με λαϊκή οργή, διαδηλώσεις και πορείες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. barman avatar
  barman 03/10/2012 06:27:34

  Εδώ πάντως η τρόικα σήμερα δεν θα τολμήσει να πάει με τα πόδια κάπου!

 2. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 03/10/2012 07:46:48

  Η Σλοβενία είναι ένα προηγμένο ευρωπαικό κράτος από κάθε άποψη: οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, οικολογική. Ζευγάρι φίλων μου δασκάλων που ταξιδεύουν ανά την Ευρώπη για να γνωρίσουν χώρες και λαούς μου μίλησαν με τα καλύτερα λόγια γι αυτήν. Ανέφεραν και για το υψηλό επίπεδο των μισθών τους. Όμως το σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης της γερμανικής πολιτικής -πρώτα στις χώρες της περιφέρειας -δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους λαούς να προοδεύσουν.

 3. franc avatar
  franc 03/10/2012 09:54:54

  Tώρα τα βγάζουν, αφού έχουν σχεδόν ολοκληρώσει το πλιάτσικο στην Ευρωζώνη...
  Η κρίση οφείλεται αποκλειστικά στα τοξικά ομόλογα των τραπεζών που προέκυψαν από το "σκάσιμο"της φούσκας –και εδώ- στην αγορά ακινήτων.
  Η κρίση ξεκίνησε για τους ίδιους ακριβώς λόγους το 2007 στην Αγγλία όπου έσκασε η Northern Rock bank . Μερικούς μήνες ύστερα μεταδόθηκε στις ΗΠΑ όπου έσκασε η Leehman Bros bank η AIG κ.ά.
  Χρεωκόπησαν πρώτα τα Βόρεια Ευρωπαικά κράτη-πρότυπα Νεοφιλελευθερισμού, η Ισλανδία και η "τίγρις του Βορρά" Ιρλανδία. Στη συνέχεια ήρθε η σειρά των Νοτίων με πρώτη την Πορτογαλία και δεύτερη την Ελλάδα μαζί με την Ισπανία. Ακολούθησε η Ιταλία, Μάλτα, Κύπρος και τώρα το άλλο κράτος-πρότυπο τύπου Φινλανδίας ,η Σλοβενία. Παντου η εκδήλωση της κρίσης ήταν η ίδια ακριβώς.
  Πρώτα "στέγνωναν" οι τράπεζες οπότε τα κράτη πανικόβλητα δίναν τα τελευταία χρηματικά τους αποθέματα (π.χ. 28 δις Καραμανλή) με αποτέλεσμα να μην έχουν να πληρώσουν την επόμενη δόση χρέους -κρατικών ομολόγων και να μπαίνουν στα ραντάρ των αγορών. Αμμέσως οι "οίκοι αξιολόγησης" που στην περίπτωση της Leehman Bros επέδειξαν παροιμιώδη "ασχετοσύνη" και καθυστέρηση στην περίπτωση των κρατών, εν ριπη οφθαλμού (για να μην προλάβουν να αντιδράσουν) κατακτημνίζουν σε χρόνο μηδεν την τραπεζική τους αξιοπιστία απο το Α στο D =σκουπίδια.

  Ολα αυτά δεν σημαίνουν οτι εμείς ως χώρα δεν πρέπει να αποκτήσουμε κάποτε ενα προηγμένο κράτος χωρίς τα κουσούρια του "Ανατολίτη" που έχει σήμερα.
  Ομως η καθυστέρηση στο Ελληνικό κράτος (Μπαξίσι,διαφθορά,πελατειακό κράτος, μεγάλο δημόσιο χρέος) ούτε προκαλεί καμμιά κρίση ούτε εμποδίζει την ανάπτυξη. Ολα τα "Ανατολίτικα" κράτη (και η Ελλάς μέχρι το 2009) έχουν ρεκόρ ανάπτυξης.πχ Τουρκία,Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία κλπ. Τα κουσούρια δημιουργούν μεγάλη κοινωνική αδικία στο εσωτερικό του κράτους αυξάνοντας υπέρμετρα την διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών, δηλαδή βάρβαρο Καπιταλισμό.
  Αυτό όμως δεν θεωρείται απο τις αγορές μειονέκτημα, αλλά αντιθέτως πλεονέκτημα, γιατί ο υπέρμετρος πλουτισμός περιορισμένου αριθμού ατόμων αυξάνει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας.
  Στό ΑΕΠ δυστυχώς μετράται ο μέσος όρος...(1 Λάτσης +1 γύφτος=λίστα Forbes και ο γύφτος!!!).
  Τελικά η διαφορά μας μέσα στην κοινή κρίση με τα άλλα κράτη ήταν αυτή που παρατήρησε ένας έμπειρος Αγγλος δημοσιογράφος, οτι στην Ελλάδα σε αντίθεση με τους άλλους όπου όλα τα λεφτα των δανείων τα έφαγαν οι Τραπεζίτες οι Νταβατζήδες και οι πολιτικοί, εδώ, σε βάρος των κοινωνικών παροχών του κράτους, μοιράστηκαν και ψίχουλα σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ωστε να καταστεί "συνένοχος" και να μην μπορεί να αντιδράσει, όπως και έγινε...
  Η μεταρρύθμιση του κράτους είναι ανεπίτρεπτο να επιχειρείται κατα τη διάρκεια της κρίσης. Επρεπε να είχε γίνει πολύ πριν την κρίση. Τώρα πρέπει να γίνει μετά την κρίση, (αφου πριν οι "οίκοι" και οι τράπεζες της επιστρέψουν την τραπεζική της πίστη, με τη μέθοδο που ξέρουν πολύ καλά) και να μην χρησιμοποιείται απο τους τοκογλύφους- δανειστές ως ψευδοεπιχείρημα για να επιρρίπτουν τις δικές τους ευθύνες (που είναι και οι σημαντικώτερες) για την χρεωκοπία της χώρας στον Ελληνικό λαό...

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/10/2012 10:55:12

  Το μεγάλο Σλοβενικό πρόβλημα είναι η διασύνδεση των τραπεζών με Ιταλικές.
  Τις παρασύρουν τα "απόνερα" της Ιταλικής κρίσης, όπως παρέσυραν την Κύπρο τα Ελληνικά "απόνερα".

  • franc avatar
   franc @ Ο Θείος 03/10/2012 11:25:25

   Χαίρομαι που συμφωνείς αγαπητέ θείο. Οπως το λές, όλα τα θύματα αυτής της κρίσης οφείλονται στα “απόνερα” της κρίσης των Παγκοσμιοποιημένων τραπεζών (από τις πιό μεγάλες ως τις πιο μικρές) και όχι των διαρθρωτικών προβλημάτων που όλα τα κράτη διαθέτουν λίγο πολύ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.