#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/05/2013 10:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σλοβενία: Επέβαλαν εθνικό «Μνημόνιο» για να γλιτώσουν την τρόικαΒαρύ τίμημα για να μην υπαχθεί σε Μνημόνιο και σε  τροϊκανή επιτήρηση αποφάσισε να πληρώσει η Σλοβενία, μπαίνοντας «εκούσια» σε φαύλο κύκλο ύφεσης.

Υπό την ασφυκτική πίεση της Κομισιόν και των οίκων αξιολόγησης (η Moody’s την υποβίβασε δύο βαθμίδες στις αρχές του μήνα λόγω των επισφαλειών 7 δισ. ευρώ του τραπεζικού της συστήματος) η κυβέρνηση της 44χρονης Σοσιαλδημοκράτισσας Αλένκα Μπράτουσεκ εξήγγειλε σκληρό πακέτο μέτρων, που θα ελαφρύνουν κατά 1 δισ. ευρώ τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ούρος Τσάφερ.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και θα πάει προς έγκριση στο Eurogroup της Δευτέρας περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, αλλά κυρίως σωρεία αποκρατικοποιήσεων 15 επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα στη βαλκανική χώρα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων. Μεταξύ άλλων, θα πουληθούν σε ιδιώτες η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Σλοβενίας Nova KBM, η εταιρία τηλεπικοινωνιών Telecom Slovenia και ο εθνικός αερομεταφορέας. Επιπλέον, τον Ιούλιο  θα αυξηθεί ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ από 20% σε 22% (στα τρόφιμα από 8,5% σε 9,5%), θα επιβληθεί έκτακτος φόρος 5% σε μισθούς και συντάξεις ως το τέλος του 2014 και θα καταβληθεί προσπάθεια συνεννόησης με τα συνδικάτα για μειώσεις αποδοχών στο Δημόσιο.

Ακόμη και το κρατικό ινστιτούτο μακροοικονομικών της Λιουμπλιάνα παραδέχθηκε ότι αυτά τα μέτρα θα παρατείνουν την ύφεση το 2014, τη στιγμή που  η σλοβενική οικονομία προβλέπεται φέτος να συρρικνωθεί 1,9%.

Ωστόσο, αυτός ο γολγοθάς ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση, από τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, προειδοποίησε πως η Σλοβενία θα αποφύγει τα πακέτα διάσωσης μόνο αν μειώσει δραστικά το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Με τη βοήθεια των μέτρων αναμένεται να το ρίξει του χρόνου από 7,8% στο 3,3%.

Σημειώνεται πως η Σλοβενία δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα εξωτερικού χρέους (μόλις 54% του ΑΕΠ), αλλά οι τράπεζές της έπεσαν θύμα μιας φούσκας ακινήτων στην προ κρίσης εποχή, σε συνδυασμό με κακοδιαχείριση και σκάνδαλα, που οδήγησαν στην παραίτηση τον κεντροδεξιό, πρώην πρωθυπουργό, Γιάνες Γιάνσα. Η τραπεζική μαύρη τρύπα προήλθε από θαλασσοδάνεια σε διαπλεκόμενες με πολιτικούς κατασκευαστικές εταιρίες, που άφησαν κατάλοιπο εκατοντάδες ημιτελή κτίρια. Η κρίση έπληξε απότομα τη Σλοβενία όταν μειώθηκαν οι εξαγωγές αυτοκινήτων Ρενό και φαρμακευτικών προϊόντων, αφήνοντας γυμνό το τραπεζικό σύστημα.

Παρά τα σοβαρά διαρθρωτικά της προβλήματα, η Σλοβενία εξακολουθεί να δανείζεται από τις αγορές. Πρόσφατα άντλησε 3,5 δισ. από δημοπρασία ομολόγων με σχετικά ανεκτό επιτόκιο, καθώς η κυβέρνηση Μπράτουσεκ είχε ήδη εκφράσει την πολιτική βούληση για επώδυνα μέτρα. Σημειώνεται πως η «μεγάλη επίθεση» των αγορών και της Γερμανίας είχε εκδηλωθεί τον Μάρτιο, όταν το επιτόκιο του δεκαετούς σλοβενικού ομολόγου ξεπέρασε το 7%.

Γιάννης Παπαδάτος, στον "Ελεύθερο Τύπο"

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tpe avatar
  tpe 10/05/2013 10:59:41

  Αυτοί δεν ήταν που μας έλεγαν να βγούμε από το Ευρώ;

  • Γιάννης avatar
   Γιάννης @ tpe 10/05/2013 12:47:06

   Όχι, οι Σλοβάκοι ήταν. Η κυβέρνηση και ο τύπος της Σλοβακίας έχουν μιλήσει με τέτοιο πρόστυχο απαξιωτικό λόγο εναντίον της Ελλάδας που κάνουν τη Μπιλντ να φαίνεται σαν το Μαρί Κλερ και τους Γκρίζους Λύκους σαν λυκοπρόσκοπους. Κανονικά θα έπρεπε ως Ελλάδα να διακόψουμε διπλωματικές σχέσεις με τη Σλοβακία. Από την άλλη η Σλοβενία είναι από τις χώρες που μας φέρθηκαν με σχετική ανθρωπιά και σεβασμό.

   • Kimon avatar
    Kimon @ Γιάννης 12/05/2013 08:27:52

    Οι Σλοβένοι είναι από τους πλέον φιλλεληνικούς λαούς στην Ευρώπη.Θαυμάζουν και αγαπούν την Ελλάδα, ενώ 200 χιλ επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. Στον αντίποδα βρίσκονται Σλοβάκοι και Φιλανδοί.

 2. Aρχιμήδης avatar
  Aρχιμήδης 10/05/2013 11:59:05

  Κανένας αδύνατος δεν θα γλυτώσει απο τα νύχια της Αυτοκρατορίας των Τραπεζών για τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστο.
  Η ίδια συνταγή για όλους: Φούσκες στις τράπεζες, ΔΝΤ, μνημόνια ακούσια ή εκούσια και πτώματα ανέργων και αυτοκτονούντων...

 3. Γιάννης avatar
  Γιάννης 10/05/2013 12:44:40

  "Μόλις" 54% του ΑΕΠ το χρέος της Σλοβενίας, μιας χώρας που ήταν το "ανφάν γκατέ" της Γιουγκοσλαβίας και το 1990 είχε μηδενικό χρέος.

  Όλες οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες έχουν χαμηλό χρέος, αλλά έχουν 20 χρόνια που δανείζονται, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία δανείζεται εδώ και 200 χρόνια χωρίς σταματημό. Να τις δούμε τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες πού θα βρίσκονται σε άλλα 20 χρόνια.

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ Γιάννης 10/05/2013 20:27:04

   To είδαμε ήδη στη Λεττονία...Οι χώρες αυτές δεν θα είναι πια εκεί σε 20 χρόνια, αφου η νεολαία τους θα έχει ολη μεταναστεύσει...Και εμάς το ΔΝΤ μας έχει κατατάξει στην ίδια κατηγορία μ' αυτές... Πόσοι νέοι με 500 Ευρώ θα μείνουν και θα κάνουν παιδια στην Ελλάδα σε 10 χρόνια, ακόμα κι αν σταματήσει η ύφεση?

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Αρχιμήδης 11/05/2013 16:51:37

    Η διαφορά είναι όταν μετανάστευαν οι εσθονοί είχαν κάπου να πάνε. Εμείς σε λίγο δεν θα έχουμε που να πάμε. Υπάρχει μία καταρρέουσα ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος που έχει ήδη καταρρεύσει.....

 4. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 10/05/2013 13:28:22

  Αυτονόητες κινήσεις που θα έπρεπε να έχει κάνει και η κυβέρνηση Καραμανλή και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση Παπανδρέου. Ένας ρεαλιστής πρωθυπουργός από το 2009 θα είχε ψηφίσει ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής-εξισορρόπησης των ελλειμμάτων, μαζικών αποκρατικοποιήσεων και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που θα ''ηρεμούσαν'' τις αγορές και θα αποκλιμάκωναν την ελληνική κρίση χρέους. Παράλληλα, θα απαιτούσε διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους όταν ακόμα οι γαλλικές ή οι γερμανικές τράπεζες ήταν εκτεθειμένες σε μεγάλο βαθμό στο ελληνικό χρέος και οι κυβερνήσεις τους απροετοίμαστες. Η πιθανότερη εξέλιξη αυτής της στρατηγικής πάλι -λογικά- δε θα οδηγούσε σε άμεση και ριζική αναδιάρθρωση, όχι μόνο γιατί θα έπληττε τα χαρτοφυλάκια των γαλλικών ή γερμανικών τραπεζών ή γενικά των τραπεζών των χωρών της ΕΖ με έκθεση στο ελληνικό χρέος, αλλά γιατί θα έστελνε μήνυμα στις αγορές ότι η ΕΖ ''κουρεύει'' χρέη με αποτέλεσμα την αύξηση των πιέσεων ειδικά στα ιταλικά ομόλογα. Λογικά πάλι θα επιλεγόταν η λύση των μακροχρόνιων, ήπιων και σταδιακών αναδιαρθρώσεων χρέους απλά θα μπορούσε η χώρα να πετύχει την ύπαρξη ως αντάλλαγμα ενός μεγάλου -και συνεχώς ελεγχόμενου από τα ευρωπαϊκά όργανα για τη χρήση του από την Ελλάδα- αναπτυξιακού πακέτου, που θα αποτελούσε και το ασφαλέστερο λιμάνι επιτυχίας της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμαγής και των μεταρρυθμίσεων. Μετά από 3 χρόνια και ένα κάρο αντιφατικές αποφάσεις από πλευράς ΕΖ, η Σλοβενία λόγω και του μεγέθους της δε μπορεί να στοχεύει παρά μόνο στην προσωρινή ''τιθάσευση'' των πιέσεων των αγορών.
  Υ.Γ.1: Οι 3 συστημικές τράπεζες της Σλοβενίας που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα είναι και οι 3 κρατικές.
  Υ.Γ.2: Η Alenka Bratusek, πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί σοσιαλδημοκράτισσα, καθώς και το Zares που συμμετείχε και το Pozitivna Slovenija που είναι το σημερινό κόμμα της είναι καθαρά κόμματα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, τοποθετημένα στο ριζοσπαστικό Κέντρο κάτι σαν τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στη Μ. Βρετανία.

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 10/05/2013 14:45:37

  Φούσκα ακινήτων. Η "μητέρα όλων των φουσκών". Παντού το ίδιο.
  Στην Ελλάδα την κρύψανε καλά και μετέφεραν το οικτρό αποτέλεσμα της στα δημόσια οικονομικά - γι αυτό μας πλήττει χειρότερα απ' όλους.
  Και Εκεί και Εδώ, Ροκανίζουν Εργολάβοι και μανατζαραίοι τραπεζών.
  Αλλά οι "δικοί μας" είχαν σιγαστήρες στις μασέλες.

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ Uncle Stgm 10/05/2013 20:31:37

   Θείε καλά τα λες, αλλά λύση δε βλέπω. Μοναδική ελπίδα η Μαφία ίσως, αν τη ζορίσουνε πολύ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.