«Σκούπα» Ερντογάν κατά της ελευθερίας του λόγου
08/02/2014 18:54
του Μάρκο Πόλο
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Σκούπα» Ερντογάν κατά της ελευθερίας του λόγου

Ο Αζέρος δημοσιογράφος είχε αναρτήσει στο twitter παραπομπές σε άρθρα του σχετικά με τα εμπόδια που ουσιαστικά έθεσε η κυβέρνηση Ερντογάν και το κομμάτι του κρατικού μηχανισμού που ελέγχει στην πραγματοποίηση ερευνών και συλλήψεων για εμπλοκή στην υπόθεση του σκανδάλου που συγκλονίζει την κυβέρνηση από τα τέλη του 2013

Ολοένα πιο πνιγηρό και απροκάλυπτο γίνεται το δίχτυ που στήνει η κυβέρνηση Ερντογάν κατά της ελευθερίας του λόγου και της ελευθεροτυπίας προχωρώντας σε ευθείες επιθέσεις και διώξεις κατά δημοσιογράφων. Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, εκδιώχθηκε από την Τουρκία ο Αζέρος δημοσιογράφος της αγγλόφωνης γνωστής εφημερίδας «Zaman» Μαχίρ Ζεϊνάλοφ εξαιτίας αναρτήσεών του στο twitter οι οποίες ήταν επικριτικές για τον Ερντογάν.

Ο ίδιος ο Ζεϊνάλοφ, ο οποίος ζει χρόνια στην Τουρκία και είναι παντρεμένος με Τουρκάλα εδώ και 15 μήνες) δήλωσε στο «al Arabiya» με το οποίο συνεργάζεται ότι του κοινοποιήθηκε απόφαση απέλασης με την αιτιολογία ότι έχει λήξει η άδεια παραμονής του, κάτι όμως που επρόκειτο να γίνει στις 10 Μαρτίου και μπορεί εύκολα να διευθετηθεί εφόσον είναι παντρεμένος με Τουρκάλα υπήκοο. Συμπλήρωσε, δε, ότι ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο σε φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες περιέχονταν απειλές εναντίον του και υπέρ της απέλασής του ενώ κατήγγειλε ότι δεχόταν και προσωπικές απειλές στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. Το «al Arabiya» δημοσίευσε φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν τον Ζεϊνάλοφ να αναχωρεί από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης συνοδευόμενος από αστυνομικούς.

Ο εκδότης της «Zaman» Μπουλέντ Κενές δήλωνε ότι πρόκειται για επίθεση γενικά κατά της ελευθερίας του λόγου και όχι συγκεκριμένα κατά της εφημερίδας του, σημειώνοντας ότι η καταστολή στον τομέα της ενημέρωσης και των ΜΜΕ αρχίζουν να ξεπερνούν κάθε όριο. Η εφημερίδα, πάντως, δεν διευκρινίζει αν εκδόθηκε εντολή απέλασης ή αν ο Ζεϊνάλοφ «υποχρεώθηκε» δια της πίεσης να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο Αζέρος δημοσιογράφος είχε αναρτήσει στο twitter παραπομπές σε άρθρα του σχετικά με τα εμπόδια που ουσιαστικά έθεσε η κυβέρνηση Ερντογάν και το κομμάτι του κρατικού μηχανισμού που ελέγχει στην πραγματοποίηση ερευνών και συλλήψεων για εμπλοκή στην υπόθεση του σκανδάλου που συγκλονίζει την κυβέρνηση από τα τέλη του 2013. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τέθηκαν και εμπόδια στην πραγματοποίηση μυστικής επιχείρησης της αστυνομίας για τη σύλληψη 40 υπόπτων για εμπλοκή στο σκάνδαλο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας Γιασίν αλ Κάντι, ο οποίος μέχρι πρόσφατα «φιγουράριζε» και σε όλες τις λίστες τρομοκρατών των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ζεϊλάνοφ είχε σχολιάσει ότι «οι Τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν την αστυνομία να συλλάβει συνεργάτες της αλ Κάιντα, και οι διοικητές που έχει διορίσει ο Ερντογάν αρνήθηκαν να εκτελέσουν την εντολή» και λίγο αργότερα είχε συμπληρώσει ότι αρκετοί από τους «υπόπτους» αυτούς διέφευγαν από την Τουρκία εκμεταλλευόμενοι το χρόνο που τους έδωσε ο Ερντογάν. Για αυτά και για παρόμοια «τιτιβίσματα» του, ο Ζεϊλάνοφ είχε, ήδη, δεχτεί μήνυση από το Κέντρο Συντονισμού του πρωθυπουργού για «αναρτήσεις που δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα».

Προφανώς για τον ίδιο λόγο, «κατέβηκε» εν ριπή οφθαλμού και η ιστοσελίδα SoundCloud στην οποία είχαν δημοσιευτεί μυστικοί διάλογοι του Ερντογάν με το επιχειρηματία Μουστάφα Λατίφ Τοπμπάς, στους οποίους καταγράφεται ο πρωθυπουργός να προθυμοποιείται να αποχαρακτηρίσει περιοχή στην επαρχία Ιζμίρ από ζώνη υψίστης περιβαλλοντικής προστασίας προκειμένου ο επιχειρηματίας να του χαρίσει δύο βίλλες από τα συγκροτήματα που σχεδιάζει να χτίσει. Η ιστοσελίδα «κατέβηκε» αμέσως μετά την ψήφιση του νέου νομοθετικού περιοριστικού πλαισίου για το διαδίκτυο, που στο όνομα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, νομιμοποιεί την παρακολούθηση της δραστηριότητας των χρηστών και το «κλείσιμο» σελίδων μέσα σε λίγες ώρες άνευ δικαστικής εντολής και αιτιολογίας.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη παρατήρησε ότι «πρόκειται για βήματα που δεν προάγουν τη δημοκρατία στην Τουρκία». Ανάλογα ευχολόγια διατυπώθηκαν και από Ευρωπαίους αξιωματούχους.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.