05/08/2010 12:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκληραίνει η κόντρα στρατού-κυβέρνησης στη Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση ματαίωσε χθες τη προσπάθεια του στρατού να επιβάλλει τον υποψήφιο του για την ηγεσία των χερσαίων δυνάμεων της χώρας. Αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά την συνεχώς μειούμενη ισχύ των στρατηγών.

Η συνάντηση του τουρκικού Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου διήρκεσε 4 ημέρες και χαρακτηρίστηκε από σκληρές κόντρες μεταξύ των «κοσμικών» στρατιωτικών, που πραγματοποίησαν ή στήριξαν τέσσερα πραξικοπήματα από το 1960, και του «ισλαμικού» κυβερνώντος κόμματος AKP.

Τελικά υπερίσχυσε η κυβέρνηση, η οποία απέρριψε τον υποψήφιο των στρατηγών Hasan Igsiz. Τώρα οι στρατηγοί θα πρέπει να επανέλθουν με κάποια νέα υποψηφιότητα.

Στη διάρκεια που το Συμβούλιο συνεδρίαζε, η εισαγγελία κάλεσε τον στρατηγό Hasan Igsiz, που είναι μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, να καταθέσει σε σχέση με σχεδιαζόμενο πραξικόπημα, μια κίνηση που υπονόμευσε τις πιθανότητες του στο να διεκδικήσει τη θέση του επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων. Με βάση τα έγγραφα στοιχεία της υπόθεσης, ο στρατηγός εμπλέκεται εμμέσως  στην υπόθεση του πραξικοπήματος, καθώς το όνομά του αναφέρεται σε αυτά αρκετές φορές.

Έντεκα ακόμη στρατηγοί και ναύαρχοι που αναμένουν τη δίκη τους για μια άλλη υπόθεση πραξικοπήματος, δεν προήχθησαν.

Ο τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που κάποτε ήταν και πολιτικά πανίσχυρες, βρίσκονται σε διαρκή άμυνα από το 2008, οπότε και η κυβέρνηση πέρασε στην επίθεση ξεκινώντας ποινικές διώξεις εναντίον στελεχών τους. Οι κατηγορίες εναντίον των στρατιωτικών αφορούν σε σχέδια να τοποθετηθούν βόμβες σε τεμένη, σχεδιαζόμενες δολοφονίες, σχεδιασμό  κατάρριψης ελληνικού μαχητικού, και την απαξίωση θρησκευτικών κινημάτων με σκοπό την υπονόμευση της κυβέρνησης.

Wall Street Journal

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.