#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/06/2013 13:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκάνδαλο 20 εκατ. ευρώ στο Βατικανό


Ένας ανώτερος κληρικός του Βατικανού, για τον οποίον υπάρχουν υποψίες ότι προσπαθούσε να βοηθήσει πλούσιους φίλους του να φέρνουν εκατομμύρια ευρώ στην Ιταλία παράνομα, συνελήφθη ως μέρος μιας έρευνας σχετικά με την Τράπεζα του Βατικανού.

Ο 61χρονος μονσινιόρ Νούντσιο Σκαράνο, ο οποίος εργάστηκε ως ανώτερος λογιστής στη χρηματοοικονομική διαχείριση του Βατικανού, εμπλέκεται και σε μια άλλη έρευνα από δικαστές στη Νότια Ιταλία. Συνελήφθη σε μια ενορία στα προάστια της Ρώμης και μεταφέρθηκε στις φυλακές της πόλης. Επίσης, συνελήφθη και ένα μέλος των μυστικών υπηρεσιών της Ιταλίας ονόματι Τζοβάνι Ζλιτι και ένας ακόμα επενδυτής, ο Τζοβάνι Καρέντσιο.

Ο Σιλβέριο Σίκα, δικηγόρος του ιερέα, είπε ότι κατηγορείται επειδή βοήθησε φίλους του να μεταφέρουν € 20 εκατ. στην Ιταλία από την Ελβετία με το αεροπλάνο, σε συνεργασία με τον πράκτορα τον οικονομικό διαμεσολαβητή. Ο δικηγόρος, που είχε πρόσβαση στο κατηγορητήριο, είπε ότι τα χρήματα δεν έφυγαν ποτέ από την Ελβετία. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι το Βατικανό προτίθεται να συνεργαστεί με τις Αρχές στην έρευνα, αλλά δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κανένα επίσημο αίτημα. Είπε επίσης ότι η οικονομική Αρχή του Βατικανού παρακολουθούσε την υπόθεση και θα αναλάμβανε δράση εάν ήταν απαραίτητο. Οι συλλήψεις ήρθαν δύο ημέρες αφού το Βατικανό ανακοίνωσε πως ο Πάπας Φραγκίσκος είχε συστήσει εξεταστική επιτροπή για την τράπεζα, επισήμως γνωστή ως το Ινστιτούτο για τα  Έργα της Θρησκείας, η οποία έχει πληγεί από πολυάριθμα σκάνδαλα κατά καιρούς.

Ο Σκαράνο εργαζόταν για χρόνια ως ανώτερος λογιστής σε ένα τμήμα του Βατικανού γνωστό ως Διοίκηση της Κληρονομιά της Αποστολικής Έδρας. Τον είχαν παύσει από τα καθήκοντά του πριν από μερικές εβδομάδες, όταν άρχισε η έρευνα των δικαστών  στο Σαλέρνο, τη γενέτειρά του. Σε αυτή την έρευνα, ο Σίκα δήλωσε ότι οι πλούσιοι φίλοι του είχαν δωρίσει χρήματα στον Σκαράνο  για να τον βοηθήσουν να χτίσει ένα σπίτι για όσους βρίσκονταν στο τελικό στάδιο μια ασθένειας. Σύμφωνα με το δικηγόρο, ο πελάτης του ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να πληρώσει την υποθήκη του, έτσι ώστε να μπορέσει να πουλήσει ένα ακίνητο στο Σαλέρνο και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για την κατασκευή της εγκατάστασης.
Σε μια προφανή προσπάθεια να καλύψει τα ίχνη του, ο Σκαράνο έχει κατηγορηθεί ότι έκανε  σταδιακά ανάληψη € 560.000 σε μετρητά από τον λογαριασμό του στην Τράπεζα του Βατικανού -συνήθως € 10.000 τη φορά- και ότι τα έδωσε στους φίλους οι οποίοι στη συνέχεια του έδωσαν επιταγές. Κατέθεσε τις επιταγές σε ένα ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό για να ξεπληρώσει την υποθήκη.

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/28/vatican-bank-inquiry-nunzio-scarano

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.