#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/10/2012 15:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε τροχιά σύγκρουσης Μέρκελ - Στάινμπρουκ για την ΕλλάδαΕκτενή δημοσιεύματα για την Ελλάδα και τον τρόπο που χειρίζονται την ελληνική κρίση Μέρκελ και Στάινμπρουκ περιλαμβάνει σήμερα ο γερμανικός Τύπος.

Σε άρθρο της εφημερίδας Handelsblatt γίνεται αναφορά στην επικείμενη πρώτη σύγκρουση στο κοινοβούλιο μεταξύ της Αγκελα Μέρκελ και του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ.

Την Πέμπτη η καγκελάριος θα προβεί σε ανακοίνωση για τις θέσεις της Γερμανίας στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα ξεκινήσει λίγες ώρες αργότερα στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο της συζήτησης στο κοινοβούλιο αναμένεται να βρεθούν οι θέσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στο ζήτημα της Ελλάδας.

«Με την κυβερνητική ανακοίνωση αρχίζει ο προεκλογικός αγώνας για τις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013. Η καγκελάριος θέλει να προετοιμάσει στη Βουλή το έδαφος για μια στροφή στο ζήτημα της Ελλάδας, στροφή που έχει αποφασιστεί ήδη στο εσωτερικό του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζουν το έδαφος για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Μέχρι πρόσφατα μια μεγάλη μερίδα του κόμματος είχε διαφορετική άποψη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε νέα ψηφοφορία», παρατηρεί η εφημερίδα.

 

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι ο Στάινμπρουκ επιδιώκει να εκμεταλλευθεί αυτά τα δεδομένα. «Η εποχή όπου οι Σοσιαλδημοκράτες βοηθούσαν την κυβέρνηση να εξασφαλίζει πλειοψηφία έχει περάσει», ακούγεται από σοσιαλδημοκρατικούς κύκλους, σύμφωνα με τους οποίους στο παρελθόν οι Σοσιαλδημοκράτες διευκόλυναν πολλές φορές την καγκελάριο.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι αν τώρα η Αγκελα Μέρκελ επιθυμεί την αλλαγή πολιτικής απέναντι στη Ελλάδα θα πρέπει να την δικαιολογήσει και να αγωνιστεί για να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου, πιστεύουν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Ως απάντηση στην κυβερνητική ανακοίνωση ο Στάινμπρουκ αναμένεται να επικρίνει τις αντιφάσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ και να σταθεί στο κόστος της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

Με τίτλο «Η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει» η Die Welt δημοσιεύει τα πρακτικά μιας συζήτησης που διοργάνωσε η ίδια η εφημερίδα για το μέλλον της Ευρώπης. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία και πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο Στάινμπρουκ τόνισε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην περιστολή των δημοσίων δαπανών, που όμως δεν αναγνωρίζεται στην Γερμανία.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν προοπτική», υπογραμμίζει και συνεχίζει: «Δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ και αυτό εξηγεί εν μέρει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα».

«Πολλοί πιστεύουν ότι η κρίση στην Ευρώπη είναι αποκλειστικά κρίση χρέους. Όμως αυτό είναι μια επιφανειακή ανάλυση, η οποία οδηγεί σε λανθασμένη θεραπεία. Η κρίση σήμερα είναι κυρίως κρίση των προβληματικών τραπεζών. Πού είναι όμως μια στρατηγική για την ρύθμιση και σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος;», συμπληρώνει ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών.

Τέλος, σε άρθρο με τίτλο «Μια νέα Νορβηγία, αλλά στη Μεσόγειο» η Handelsblattαναφέρεται στις ελπίδες της Ελλάδας να λύσει μέρος του οικονομικού της προβλήματος εκμεταλλευόμενη τον ορυκτό της πλούτο.

«Το πόσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο κρύβει το ελληνικό υπέδαφος είναι άγνωστο. Ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ότι το φθινόπωρο του 2013 θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τα αποθέματα και μέχρι το τέλος του 2014 θα δοθούν οι πρώτες άδειες εκμετάλλευσης. Εικάζεται ότι και στο Αιγαίου υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, για την εκμετάλλευση των οποίων διαφωνούν Αθήνα και Αγκυρα. Για τις οικονομικές ζώνες στα νότια της Ελλάδα θα πρέπει να υπογραφούν συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Λιβύη», αναφέρεται.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/10/2012 16:50:01

  "Πολλοί πιστεύουν ότι η κρίση στην Ευρώπη είναι αποκλειστικά κρίση χρέους. Όμως αυτό είναι μια επιφανειακή ανάλυση, η οποία οδηγεί σε λανθασμένη θεραπεία. Η κρίση σήμερα είναι κυρίως κρίση των προβληματικών τραπεζών".
  Ο Στάινμπρουκ, ορθά, μετατοπίζει τη συζήτηση για την κρίση από τα προσχηματικά και "επικοινωνιακά", προς τον πραγματικό πυρήνα της: Η Ευρωπαική οικονομική κρίση δεν είναι τόσο κρίση δημόσιου χρέους, αλλά κυρίως ιδιωτικής υπερχρέωσης και υπερεπένδυσης στα ακίνητα και άλλους καταναλωτικούς τομείς. Έχει στο κέντρο τις άρρωστες τράπεζες.
  Άν η Μέρκελ χρειαστεί νέα ψηφοφορία στη Βουλή για πρόσθετη χρηματοδότηση και οι Σοσιαλδημοκράτες της αρνηθούν στήριξη, η κυβέρνηση θα πέσει πρόωρα. Οι "αντάρτες" της δεν θα κάνουν πίσω. Και οι Πράσινοι δεν θα την στηρίξουν κόντρα στους Σοσιαλδημοκράτες.
  Μέχρι τα Χριστούγεννα θα παιχτεί μια κόμη παρτίδα ενδογερμανικού πόκερ.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/10/2012 17:06:38

  Οι επεικρατούσες πολιτικο-ιδεολογικές δυνάμεις στην Ευρώπη, η σημερινή πολιτική καθοδήγηση της ΕΕ, "έκαψε μόνη της την καλύβα της".
  Σήμερα βγήκαν τα στατιστικά στοιχεία ότι η Ευρωπαική αγορά αυτοκινήτου καταρρέει. Πτώση 11 %. Κυρίως λόγω παντελούς έλλειψης αγοραστών στον Ευρωπαικό Νότο (Ιταλία - Ισπανία).
  Μην ξεχνάμε ότι για χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία (αλλά επίσης για Ισπανία, Τσεχία, Ολλανδία), οι εξαγωγές αυτοκινήτων αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομίας τους. Η υπάρχουσα οικονομική διάρθρωση δεν αντέχει την εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας. Ή θα αλλάξει η πολιτική ή θα καταρρεύσει η διάρθρωση.
  Εν τω μεταξύ ο Τζώρτζ "Αλεπούς" Σόρος καλεί την Γερμανική κυβέρνηση ή να αλλάξει αμέσως πολιτική ή να βγάλει την χώρα έξω από το ευρώ.
  Παρακολουθούμε ένα μεγαλοπρεπές μπρά ντε φέρ και "σφίξιμο της βίδας": Στην Ελλάδα, στην Γερμανία, στην Ευρωζώνη όλη.

 3. armageddon avatar
  armageddon 16/10/2012 18:36:02

  Ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί ...

 4. Γεωργία avatar
  Γεωργία 16/10/2012 18:37:41

  Ο Στάινμπρουκ δεν θα βγει γιατί δεν τον θέλουν οι Γερμανοί βιομήχανοι και τραπεζίτες. Τόσο απλά.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Γεωργία 16/10/2012 19:00:07

   Μάλλον έχουν αντίθετα μεταξύ τους συμφέροντα στη Γερμανία οι βιομήχανοι και οι τράπεζες.
   Οι πρώτοι θέλουν πελάτες (και στην λοιπή Ευρώπη) με αγοραστική δύναμη, για να εξάγουν τα προιόντα τους.
   Οι δεύτερες είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση (όπως ΟΛΕΣ οι τράπεζες στην Ευρώπη). Γι αυτές προέχει - για όλες μαζί - να καλύψουν τις "τρύπες" τους με λεφτά φορολογουμένων (Γερμανών, Γάλλων, Ελλήνων, Ισπανών, Ιταλών, Φινλανδών και λοιπών Ευρωπαίων).
   Αυτά τα δύο δεν συμβιβάζονται...

   • Γεωργία avatar
    Γεωργία @ Ο Θείος 16/10/2012 19:32:32

    O Στάινμπρουκ εκτός του ότι είναι εναντίον της λιτότητας(οι βιομήχανοι την θέλουν για φθηνά εργατικά χέρια), θέλει και να διαχωρίσει τις τράπεζες σε επενδυτικές και αποταμιευτικές, ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνει ο φορολογούμενες τα ρίσκα των πρώτων.

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ Γεωργία 16/10/2012 20:02:43

     Άν τό καταφέρει αυτό, στείλτε μου τηλεγράφημα.
     Στήν συγκεκριμένη φάση πού διάγουμε, είναι σάν νά θέλεις νά αφαιρέσεις τόν πνεύμονα καί νά επιμένεις ότι η καρδιά θά αναλάβει τήν λειτοργία του καί ο ασθενής (τό χρηματοπιστωτικό σύστημα) θά αναρρώσει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.