Σε «πολεμικό» κλίμα οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα στην Κριμαία
14/03/2014 11:00
Του Μάρκο Πόλο
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε «πολεμικό» κλίμα οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Μέσα σε απειλές αλλά και στρατιωτικές προετοιμασίες, μπαίνουν στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή, την Κυριακή, στην Κριμαία του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης δημοκρατίας. Στην περιοχή τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ένοπλοι φρουρούν όλα τα κυβερνητικά κτίρια και τα στρατηγικής σημασίας σημεία, ενώ ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε νέα γυμνάσια πυροβολικού καλώντας 8.500 άνδρες κοντά στα σύνορα όπου παραμένει και ο κύριος όγκος των στρατευμάτων που είχαν κινητοποιηθεί πριν από λίγες ημέρες. Παράλληλα, αμερικανικά και βουλγαρικά πλοία κάνουν κοινές ασκήσεις στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας και αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τη Ρουμανία και την Πολωνία.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο, ή τουλάχιστον ό,τι έχει απομείνει από αυτό αφού οι περισσότεροι βουλευτές των ανατολικών περιοχών της χώρας δεν έχουν εμφανιστεί μετά την ανατροπή Γιανουκόβιτς, ενέκρινε τη δημιουργία εθνοφρουράς 60.000 ανδρών, στην οποία θα συμμετάσχουν απόφοιτοι των στρατιωτικών ακαδημιών της χώρας αλλά και «ακτιβιστές» που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της πλατείας Μεϊντάν. Δεν δόθηκαν περισσότερες διευκρινήσεις αλλά δημιουργήθηκε έντονα η εντύπωση ότι πρόκειται για τους ένοπλους διαδηλωτές που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τα νεοναζιστικά ακροδεξιά κόμματα της πρώην αντιπολίτευσης.

Κλιμακώνουν τις απειλές ΗΠΑ - ΕΕ

Για άλλη μια φορά, χθες, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ απείλησαν με «καταστροφικές» οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις την Μόσχα αν δεν υπαναχωρήσει και δεν δώσει τέλος στην «παρωδία», όπως λένε, του δημοψηφίσματος χαρακτηρίζοντας τις ενέργειας αυτές κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, του συντάγματος της Ουκρανίας καθώς και της εθνικής της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στον προσωρινό πρωθυπουργό Αρσένιι Γιατσενιούκ, τον οποίο δέχτηκε στο Λευκό Οίκο, ο οποίος με τη σειρά του κατέστησε σαφές ότι η Ουκρανία «δεν θα υποχωρήσει ποτέ», κάλεσε τον Πούτιν «να ρίξει τον τοίχο που χτίζει» (επιχειρώντας έναν συγκινησιακό παραλληλισμό για την αμερικανική κοινή γνώμη επιλέγοντας φράσεις που είχε χρησιμοποιήσει ο πρώην πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν για το τείχος του Βερολίνου) και δήλωσε «έτοιμος για διάλογο προκειμένου να απαντηθούν όλες οι ανησυχίες της Μόσχας για τα δικαιώματα των πολιτών της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας». \

Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και οι Βρυξέλλες πιέζουν ασφυκτικά την Μόσχα να αρχίσει διάλογο με την κυβέρνηση που έχει αναδειχθεί στο Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι είναι η μόνη νόμιμη, κάτι που η Ρωσία αρνείται πεισματικά ανταπαντώντας ότι έχει καταπατηθεί κάθε έννοια νομιμότητας από τον τρόπο ανάδειξής της και ότι το γεγονός ότι την αποδέχεται ως συνομιλητή η Δύση δεν αλλάζει τα γεγονότα και την παραβίαση του ουκρανικού συντάγματος. Τις πιέσεις αυτές αναμένεται να επαναλάβει, μαζί με απειλές φυσικά, στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, την Παρασκευή στο Λονδίνο, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Παράλληλα, ολοένα περισσότερες απειλές εκτοξεύονται κατά της Μόσχας. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, εγκαταλείποντας τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων το διαπραγματευτικό ύφος, κατηγόρησε εμμέσως την Μόσχα ότι αν και δέχτηκε να συζητήσει τη σύσταση «ομάδας επαφής», δεν προχώρησε σε καμία σχετική ενέργεια. Προειδοποίησε τη ρωσική ηγεσία ότι αν δεν αλλάξει στάση άμεσα, τότε θα υποστεί «μαζικές καταστροφικές» συνέπειες διπλωματικώς και οικονομικώς σημειώνοντας ότι αυτές θα είναι πολύ πιο σοβαρές από την πρόκληση μόνο αναταράξεων στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Διπλωματικές πηγές προσκείμενες στην ΕΕ υποστήριζαν ότι οι Βρυξέλλες έχουν, ήδη, επεξεργαστεί έναν πρώτο κατάλογο κυρώσεων, που πιθανότατα θα αποτελείται από «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε σειρά Ρώσων αξιωματούχων, επιχειρηματιών, χωρίς, όμως, να περιλαμβάνονται σε αυτόν ο ίδιος ο Πούτιν ή ο Λαβρόφ, προκειμένου να συνεχίσει ο διάλογος. Ανάλογα μέτρα καλεί την αμερικανική ηγεσία να λάβει και η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας μετά από σχετική συνεδρίαση. Στο «χορό» των απειλών, εισήλθε και ο ΟΟΣΑ που ανακοίνωσε ότι «σταματά» προς το παρόν τις συνομιλίες για ένταξη της Ρωσίας στους κόλπους του ενώ τα μέλη της G7 (Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιταλία, ΗΠΑ, Γερμανία) απείλησαν με ξεχωριστές αλλά και κοινές ενέργειες προκειμένου να υποχρεωθεί η Ρωσία ν’ αλλάξει τη στάση που τηρεί.

Προειδοποιεί με «αντίμετρα» η Μόσχα

Όπως ανακοινώθηκε, ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Γάλλο πρόεδρο αλλά και με τον Ελβετό υπουργό Εξωτερικών, όπου κατέστησε, για άλλη μια φορά, σαφές ότι δεν μπορεί να γίνεται δεκτή ως νόμιμη μια μη εκλεγμένη κυβέρνηση που αναδείχτηκε δια της βίας καταπατώντας κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας. Επανέλαβε, επίσης, αυτό που δήλωσε και δημόσια στο Σότσι ότι η Ρωσία δεν είναι αυτή που ευθύνεται για τη δημιουργία των σημερινών συνθηκών.

Σχολιάζοντας τις απειλές για κυρώσεις, ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεξέι Λικατσόφ κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα δεν θα μείνει «άπρακτη» αν υλοποιηθούν τα μέτρα αυτά, και θα προχωρήσει σε αντίστοιχα αντίμετρα. Ήδη, η Δούμα επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων δυτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Ο Λικατσόφ προειδοποίησε, επίσης, ότι η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να εξετάσει το ενδεχόμενο να συναλλάσσεται εμπορικά με τρίτες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες, σε άλλα εθνικά νομίσματα, εγκαταλείποντας το δολάριο, μια προοπτική που προφανώς απειλεί την παγκόσμια οικονομική ισορροπία. Κατέληξε, δε, υπενθυμίζοντας, κυρίως προς την ΕΕ, ότι οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας ξεπερνούν τα 33,5 δισεκατομμύρια ευρώ (10 φορές περισσότερες από ό,τι με τις ΗΠΑ) και ότι η ΕΕ εισάγει το 1/3 της ενέργειας που χρειάζεται από τη Ρωσία.

«Δεν θα υποφέρει μόνο η Ρωσία σε περίπτωση κυρώσεων» επεσήμαιναν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί οικονομικοί αναλυτές, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις διαβεβαιώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία, και κυρίως η γερμανική, θα υποστεί πολύ μικρές συνέπειες σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σαφέστερος όλων ο Κινέζος πρέσβης στη Γερμανία Σι Μινγκτνέ ο οποίος προειδοποίησε για παγκόσμιες συνέπειες σε περίπτωση κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας τονίζοντας ότι μπορεί κάλλιστα να προκληθεί «απόλυτο χάος παγκοσμίως».

Τα ρωσικά ΜΜΕ, από την πλευρά τους, συνεχίζοντας και αυτά το δικό τους πόλεμο προπαγάνδας φιλοξενούν δηλώσεις του πρώην επικεφαλής των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Γιακιμένκο, ο οποίος επιμένει ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές που ευθύνονται για τις περισσότερες δολοφονίες στην πλατεία Μαϊντάν προέρχονται από την τότε αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι τα πυρά προέρχονταν κυρίως από κτίρια που έλεγχε η αντιπολίτευση. Συνέντευξη σε ρωσικά μέσα έδωσε και ο προσωρινός επικεφαλής της αυτόνομης Κριμαίας, Βολοντομίρ Κονσταντίνοφ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι λίγες εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα η Κριμαία θα είναι σε θέση να ενωθεί με τη Ρωσία. Το ερώτημα που καλούνται ν’ απαντήσουν στο δημοψήφισμα οι περίπου δύο εκατομμύρια κάτοικοι της αυτόνομης περιοχής είναι αν θέλουν να ενωθούν με τη Ρωσία ή αν θέλουν να επιστρέψουν στο προηγούμενο σύνταγμα που περιέγραφε ως κυρίαρχο κράτος την Κριμαία, γεγονός που ανοίγει και πάλι το δρόμο της ένωσης με τη Ρωσία, εφόσον το αποφασίσει το τοπικό κοινοβούλιο.

Πηγές: bbc, reuters, ria novosti, Russia today, Interfax

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Soible avatar
    Soible 13/03/2014 22:09:48

    "Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση". Μάο Τσε Τούνγκ. Για να δούμε τι θυσίες είναι έτοιμοι να κάνουν οι γεναιόδωροι Δυτικοί για τους φίλους τους απ' την Ουκρανία. (Εμείς δεν είμαστε πια φίλοι τους αφού φοροδιαφεύγουμε...) Οι Ρώσοι ό,τι και να πάθουν για τους συμπολίτες και την Πατρίδα τους θα το πάθουν .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.