#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/03/2011 08:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε δίκη παραπέμπεται ο Jacques Chirac
Ήταν γνωστός ως «ο ανέγγιχτος», και «ο μπουλντόζας». Ένας αγαπητός πολιτικός, που είχε και από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια πολιτικές καριέρες της Ευρώπης, αποφεύγοντας με επιτυχία τη λάσπη αλλά και τις κατηγορίες που πολλοί κατά καιρούς εκτόξευαν εναντίον του.

Τώρα όμως, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Jacques Chirac θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, σε μια ιστορική δίκη διαφθοράς. Η δικαστική αίθουσα μάλιστα, θα είναι η ίδια στην οποία δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο κάποτε και η Μαρία Αντουανέτα.

Από σήμερα, ένα παρισινό δικαστήριο θα εξετάσει την υπόθεση ενός σκανδάλου κομματικής επιχορήγησης , από την εποχή που ο Chirac ήταν δήμαρχος της πόλης στη δεκαετία του 1990.

Ο Chirac κατηγορείται ως ο ιθύνων νους ενός σχεδίου κομπίνας, βάσει του οποίου κάποιοι υπάλληλοι του κόμματός του (RPR), πληρώνονταν από τον Δήμο, για θέσεις εργασίας που δεν υπήρχαν καν. Ο Chirac θα εξεταστεί αύριο. Υπάρχει όμως η πιθανότητα αναβολής της δίκης, και όπως όλα δείχνουν ο Chirac θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη δημοσιότητα και τα ΜΜΕ.

 

Πρόκειται για τον πρώτο Γάλλο πρώην αρχηγό κράτους που θα δικαστεί, από τότε που δικάστηκε ο Στρατάρχης Philippe Petain, αρχηγός του καθεστώτος που συνεργάστηκε με τους Ναζί, και που τελικά καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία. Ο 78χρονος Chirac, έχει διατελέσει δυο φορές πρόεδρος, δυο φορές πρωθυπουργός, και 18 χρόνια δήμαρχος του Παρισιού. Επί δεκαετίες ολόκληρες, πολλές  υπήρξαν οι προσπάθειες να οδηγηθεί σε δίκη, εξαιτίας σκανδάλων κατάχρησης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Αυτή τη φορά, οι κατηγορίες αφορούν σε δυο περιπτώσεις στις οποίες τα έσοδα του δήμου πήγαιναν στα κομματικά ταμεία. Ένας από τους κατηγορουμένους είναι και ο ανιψιός του Charles de Gaulle, και πρώην αρχισυνδικαλιστής. Ο Chirac μάλλον δεν κινδυνεύει με πραγματική ποινή φυλάκισης, αλλά θεωρητικά μπορεί να τιμωρηθεί με 10 χρόνια, και συνεπώς με πρόστιμο ύψους €150.000.

Η διαφθορά των κομμάτων, και τα σκάνδαλά με τη χρηματοδότηση τους, βασανίζουν τη γαλλική κοινωνία ανέκαθεν. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε ένας άγραφος νόμος, πως αν τα χρήματα δεν πήγαιναν απευθείας στις τσέπες κάποιου πολιτικού, τότε κανένας δεν μιλούσε.

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Chirac, Alain Juppé καταδικάστηκε για το ίδιο σκάνδαλο  το 2004 σε 14μηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή, και σε ένα χρόνο στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων. Κι όμως, πρόσφατα διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών του Nicolas Sarkozy, και στην ουσία αναπληρωτής πρόεδρος.

Αν και ο Chirac δεν παραδέχεται την ενοχή του, αυτός και το κόμμα του προχώρησαν σε συμφωνία με τον Δήμο του Παρισιού (που ελέγχεται από τους σοσιαλιστές) να επιστρέψουν €2.2 εκατομμύρια για το εν λόγω σκάνδαλο. Το αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας είναι πως ο Δήμος δεν θα συμμετάσχει ως πολιτική αγωγή στη δίκη.

Παρά τις κατηγορίες, η δημοτικότητα του Chirac παραμένει υψηλή. Σε λίγο καιρό μάλιστα θα εκδοθεί και το δεύτερο μέρος των απομνημονευμάτων του. Πάντως υπάρχουν πολλές φήμες για τη κατάσταση της υγείας του. Όπως είπε η γυναίκα του, «έχει δυσκολίες στην ακοή, και στο περπάτημα, και μερικές φορές δεν θυμάται». Ο ίδιος δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι τα καταφέρνει μια χαρά.

 

 

S.A.-The Guardian

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. καθρέφτης avatar
    καθρέφτης 08/03/2011 09:18:04

    Ακόμη τρέχουν τους πολιτικούς στα δικαστήρια οι "κουτό-φραγκοι της Εσπερίας;
    Θα αρκούσε να αντιγράψουν την μέθοδο της αλληλο-αθώωσης από εμάς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.