#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/03/2010 07:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σενάρια πολέμουΕάν το Ισραήλ αποφασίσει μια μέρα να χτυπήσει το Ιράν, λόγω των πυρηνικών σχεδίων της Τεχεράνης, οι αγορές του πλανήτη θα περιμένουν ένα και μόνο πράγμα: Την αντίδραση των Ιρανών. Από το μέγεθος αυτής της αντίδρασης θα εξαρτηθεί αν απλώς θα αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου, ή αν θα πάμε για μια νέα γενικευμένη παγκόσμια οικονομική κρίση.

Παρακάτω είναι μερικά σενάρια, που έχουν προταθεί από αναλυτές, οικονομολόγους και διεθνολόγους.

1-Το Ιράν δεν αντιδρά άμεσα.

Η Τεχεράνη ανακοινώνει πως τα στρατιωτικά χτυπήματα του Ισραήλ έπληξαν αμάχους, αλλά δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές. Οι Ιρανοί εξαπολύουν λεκτική επίθεση εναντίον των Ισραηλινών, αλλά αποφεύγουν να αντιδράσουν στρατιωτικά. Όπως λέει ένας αναλυτής της HIS, «Είναι πολύ λογικό για τους Ιρανούς να παραστήσουν το θύμα, μια τέτοια στάση μπορεί να τους βοηθήσει να ενδυναμώσουν εσωτερικά το καθεστώς τους».

Η επίθεση θα προκαλέσει μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου μεταξύ $10-$20, και μια φυγή των επενδυτών από τις ευαίσθητες αγορές προς την ασφάλεια του αμερικανικού δολαρίου, ενώ τα επίφοβα νομίσματα θα υποστούν σοβαρό πλήγμα. Αν όμως δεν υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις, τότε η οικονομία θα επανέλθει σύντομα. Οι ισραηλινές αγορές, που είναι συνηθισμένες σε συγκρούσεις, θα αποδειχθούν πολύ πιο ανθεκτικές. Μερικοί αναλυτές μάλιστα, επιμένουν πως μια πετυχημένη επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, μπορεί να είναι κάτι το πολύ θετικό για την ισραηλινή οικονομία. Η επιτυχία όμως μιας επίθεσης, θα είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί σωστά. Οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες στην εσωτερική πολιτική σκηνή του Ιράν, αλλά και στη πολιτική κατάσταση της ευρύτερης περιοχής  είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Εξίσου δύσκολο είναι να προβλεφθεί και ο βαθμός που η Δύση θα υποστηρίξει ή όχι το Ισραήλ.

2-Αντίδραση δι` αντιπροσώπου.

Το Ιράν δεν αντιδρά φανερά, αλλά στηρίζει επιθέσεις εκ μέρους της Hamas από τη παλαιστινιακή περιοχή, και της Hezbollah από τον Λίβανο. Μπορεί επίσης να στηρίξει κρυφά, επιθέσεις εναντίον των Δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Όπως λέει κάποιος αναλυτής: «Η πιο πιθανή αντίδραση του Ιράν θα ήταν η υπονομευτική δράση σε όλα τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής. Η δράση αυτή θα εστιαστεί στη Παλαιστίνη και στο Λίβανο, και ίσως στη περιοχή του περσικού κόλπου». Το σενάριο αυτό θα προκαλούσε βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στη τιμή του πετρελαίου, ιδίως αν εμπλέκετο και το Ιράκ, αλλά οι παγκόσμιες αγορές δεν θα επηρεάζονταν ιδιαίτερα. Η ισραηλινή οικονομία δεν θα πληγεί άμεσα, αλλά μια παρατεταμένη στρατιωτική κρίση θα έσερνε την οικονομία, ανεβάζοντας στα ύψη τις στρατιωτικές και αμυντικές δαπάνες, και υπονομεύοντας τις αγορές, όπως έγινε στη περίοδο της παλαιστινιακής Ιντιφάντα. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη διάρκεια της κρίσης, ενώ η ιρανική αντίδραση μέσω τρίτων θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε βαθμό που να σημειωθούν επιθέσεις εναντίον Δυτικών στόχων, ή πετρελαιοπηγών. Αν η Hezbollah χτυπήσει το Ισραήλ, αυτό θα αντιδράσει έτσι ώστε να κλιμακωθεί η βία. Το Ισραήλ έχει από καιρό δηλώσει πως σε μια τέτοια περίπτωση, θα θεωρήσει υπεύθυνες τις κυβερνήσεις της Συρίας και του Λιβάνου.

3-Πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Το Ιράν αντιδρά εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους με συμβατικές όμως κεφαλές. Αν και πιο ακριβείς από τους Scud του Saddam Hussein, οι ζημιές που θα προκαλέσουν θα είναι σχετικά περιορισμένες. Ο Metsa Rahimi, πολιτικός αναλυτής, λέει: «Δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί. Οι Ιρανοί θα θελήσουν να ανταποδώσουν. Γνωρίζουν όμως πως αν το κάνουν, θα ξαναδεχτούν επίθεση».

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν, αν και οποιαδήποτε επίθεση σε ισραηλινό στόχο δεν θα επηρεάσει πολύ τη παραγωγή του πετρελαίου. Οι παγκόσμιες αγορές θα αρχίσουν να πουλάνε και θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικές αναμένοντας κάποια τυχόν κλιμάκωση της βίας. Η ισραηλινή οικονομία μάλλον θα αντέξει. Το 1991, στη διάρκεια της πυραυλικής επίθεσης από το Ιράκ, η ισραηλινή αγορά πήρε τα πάνω της μόλις ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για συμβατικές και όχι χημικές επιθέσεις. Όλα βέβαια εξαρτώνται από το μέγεθος και τη χρονική διάρκεια των επιθέσεων που τυχόν θα δεχτεί το Ισραήλ.

Οι αστάθμητοι παράγοντες είναι: η αντίδραση τόσο του Ισραήλ όσο και της Δύσης. Θα υπάρξει αντεπίθεση; Θα παραμείνει συμβατική ή όποια αντίδραση; Θα χτυπήσει το Ισραήλ κάποιους πετρελαϊκούς στόχους στο Ιράν; Κάτι τέτοιο θα εκτοξεύσει τις τιμές πετρελαίου,  και η Κίνα (μεταξύ άλλων) θα αρχίζει να ψάχνει αλλού για πετρέλαιο.

4-Το Ιράν κλείνει τα στενά του Χορμούζ.

Σε αυτό το σενάριο, οι Ιρανοί πραγματοποιούν τη πάγια απειλή τους και αποκλείουν τα στενά του Χορμούζ, μπλοκάροντας 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου (την ημέρα), ένα ποσοστό περίπου 40% ολόκληρης της θαλάσσιας μεταφοράς, αλλά προκαλούν την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ.

Ο Michael Wittner της Societe Generale λέει: «Το Ιράν δεν χρειάζεται καν να πραγματοποιήσει την απειλή του. Ακόμη και μια σκέτη απειλή θα ανεβάσει τα ασφάλιστρα. Σε μια τέτοια περίπτωση, κανένας δεν θα μεταφέρει πετρέλαιο από εκεί για πολλές εβδομάδες, μέχρι να αποκατασταθεί ο έλεγχος από κάποιες ναυτικές δυνάμεις».

Οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πως μια τέτοια κίνηση από πλευράς Ιράν θα ανεβάσει τις τιμές του πετρελαίου στα $150 το βαρέλι. Εναλλακτικές πηγές παραγωγής, όπως είναι η Ρωσία, η Νιγηρία, και η Αγκόλα θα κερδίσουν κάτι, αλλά το ανεβασμένο κόστος του πετρελαίου θα ανακόψει την παγκόσμια ανάπτυξη. Η Κίνα, που αποτελεί τον κύριο πελάτη του ιρανικού πετρελαίου, θα αναγκαστεί να ψάξει για άλλο προμηθευτή. Οι οικονομικές αγορές θα πληγούν, και οι δείκτες των χρηματιστηρίων θα πέσουν, ειδικά αν θεωρηθεί πως η κρίση θα διαρκέσει για καιρό. Η ισραηλινή οικονομία θα υποστεί απώλειες, αν και μικρότερες από άλλες πιο ευαίσθητες οικονομίες. Πόσο καιρό θα μπορέσει το Ιράν να διατηρήσει τον αποκλεισμό; Οι διεθνείς στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν πως τα σχετικά λιγοστά σκάφη των Ιρανών, θα αντιμετωπιστούν σύντομα και επιτυχώς από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Σε τελική ανάλυση, οι συνέπειες μια ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν, είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Στη χειρότερη περίπτωση, μια τέτοια επίθεση μπορεί να οδηγήσει σε ευρεία πολεμική σύγκρουση στη περιοχή. Σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου Ναύαρχος Mike Mullen δήλωσε πως «Ανησυχώ πάρα πολύ για τις μη ηθελημένες συνέπειες μιας επίθεσης».

Μια βίαιη Μέση Ανατολή δημιουργεί μεγάλα ρίσκα για το πετρέλαιο, ανεβάζοντας τις τιμές του και ίσως υπονομεύοντας σοβαρά την προσπάθεια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Μπορεί μάλιστα να οδηγήσει τις καταναλώτριες χώρες προς άλλες πηγές πετρελαίου ή και προς εναλλακτικές μορφές ενέργειας.  Οι επενδυτές θα αρχίσουν να βλέπουν το Ισραήλ ως ρίσκο, ενώ οι αμυντικές δαπάνες στις οποίες θα υποχρεωθεί η χώρα, θα εξασθενήσουν την οικονομία της.

Οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πάντα η διάρκεια και η ένταση της όποιας σύγκρουσης. Και σε περίπτωση σύγκρουσης, τι θα γίνει με τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας; Θα κινηθούν συναινετικά ή η κρίση θα μεγεθύνει τις ήδη υπάρχουσες διαφορές τους;

 (S.A.) Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καπσουλης avatar
  Καπσουλης 31/03/2010 09:44:03

  ....Εξίσου δύσκολο είναι να προβλεφθεί και ο βαθμός που η Δύση θα υποστηρίξει ή όχι το Ισραήλ.....
  Καλο ανεκδοτο.Μεχρι τωρα η Δυση στηριζει ολα τα εγκληματα των Ισραηλινων.Και αυτη η τυφλη στηριξη εχει προκαλεσει την αντιδραση.Τελευταιο παραδειγμα την περασμενη εβδομαδα που οι νεοι οικισμοι του Ισραηλ προχωρουν ακαθεκτοι παρα την βερμπαλιστικη καταδικη απο την Κλιντον.

 2. Lewnidas avatar
  Lewnidas 31/03/2010 11:09:18

  κανεις δεν θελει ενα πυρηνικο ιραν, ισραηλινοι, ευρωπαιοι και αραβες. ειναι θεμα χρονου η επιθεση. το ποιο λογικο ειναι να απαντησουν με χεζομπολαχ και πυραυλους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.