#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/12/2012 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σενάρια για την κρίση της ευρωζώνης το 2013

[caption id="attachment_197254" align="alignnone" width="600" caption="Ιταλία"][/caption]

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, στις αρχές του χρόνου, θα μπορούσαν να προβλέψουν πως θα τελειώσει το 2012. Οι χειρότεροι εφιάλτες τους δεν πραγματοποιήθηκαν. Η ευρωζώνη παραμένει, αλλά είναι μια οικονομική ζώνη στην εντατική. Ο Gavin Hewitt  γράφει στο BBC τι μέλλει γενέσθαι με την κρίση το 2013.

Πρόσφατα, όπως λέει, ρώτησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά πόσο θεωρεί ότι ξεπεράσαμε την κρίση. Η απάντησή του ήταν γύρω στο 50- 60%. Ποια είναι όμως τα σημάδια;

Καταρχήν υπάρχουν αυτοί που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Οι ηγέτες της Ευρώπης απέδειξαν την απόλυτη δέσμευσή τους να υπερασπιστούν το ευρώ και οι αγορές έχουν αρχίσει να τους πιστεύουν. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ήταν ο σταρ της χρονιάς. Με την υπόσχεση να κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί το νόμισμα, μείωσε το κόστος δανεισμού των χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Η υπόσχεσή του παραμένει υπό δοκιμή, αλλά οι αγορές είναι επιφυλακτικές στο  να στοιχηματίζουν εναντίον των τραπεζών.

Στη συχνή ερώτηση για το τι κρύβεται πίσω από το ευρώ, η απάντηση είναι τώρα η ΕΚΤ. Ένας από τους οίκους αξιολόγησης είπε ότι «το μέλλον του ευρώ θα αποφασιστεί στις πύλες της Ρώμης». Υπό τη διαχείριση του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας συρρικνώθηκε και οι μεταρρυθμίσεις προωθήθηκαν.

Η Ευρώπη έχει δεσμευθεί σε μια ένωση τραπεζών - και μια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή των μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης. Θα περιλαμβάνει μια μεγάλη μεταφορά της εθνικής αρχής σε ένα ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο – την ΕΚΤ. Δεδομένου ότι οι τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της κρίσης, αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα.
Όταν η αρχή εποπτείας των τραπεζών οριστεί, οι προβληματικές τράπεζες θα είναι σε θέση να υποβάλουν αίτηση για βοήθεια απευθείας από το μόνιμο ταμείο διάσωσης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αυτό θα πρέπει να σηματοδοτήσει το τέλος των τραπεζικών προβλημάτων που καταλήγουν στα βιβλία της κυβέρνησης και μεγαλώνουν τα χρέη τους.
Η Ελλάδα δεν έφυγε από το ευρώ - κάτι που πολλοί Γερμανοί βουλευτές και αξιωματούχοι είχαν αφήσει να εννοηθεί τον Ιούλιο. Η λέξη «Grexit» δεν ακούγεται πλέον. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κρίνεται «σοβαρός» και «αξιόπιστος».
Η Frau της Ευρώπης Άνγκελα Μέρκελ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επανεκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, αν και μπορεί να γίνει ακόμη πιο προσεκτική βραχυπρόθεσμα.
Και τώρα τα κακά νέα ...
Δεύτερον,  για όσους βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο.
Αν κοιτάξουμε την πραγματική οικονομία, αντί της νέας αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, οι προοπτικές για το 2013 είναι δυσοίωνες. Οι περισσότερες χώρες οδεύουν σε ύφεση και η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται. Το ελληνικό πρόβλημα έχει μεταφερθεί. Σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο. Αργά ή γρήγορα, κάποια από το χρέος της θα πρέπει να διαγραφεί. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι, σε κάποιο στάδιο, είναι πιθανό να μάθουν ότι θα χάσουν χρήματα για την Ελλάδα.

Η οικονομία της Ισπανίας έχει εγκλωβιστεί σε έναν κύκλο παρακμής. Σχεδόν κανείς δεν περιμένει να βγει από την ύφεση το 2013. Έχει αποδειχθεί ότι οι επικριτές της έκαναν λάθος μέχρι τώρα, αλλά στις αρχές του επόμενου έτους, η ερώτηση θα επιστρέψει – η Ισπανία θα χρειαστεί ένα πλήρες πακέτο διάσωσης; Αυτό είναι ένα πρόβλημα άλυτο. Ο κοινωνικός ιστός της ξεφτίζει. Κάθε μεγάλη διαμαρτυρία γίνεται πιο βίαιη.
Η Ιταλία έχει εισέλθει σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να αποδειχθεί ένας μικρότερος παίκτης απ’ ότι φανταζόμασταν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα να ανελιχθεί στην εξουσία. Ο Μάριο Μόντι, ο αγαπημένος της αγοράς, μπορεί ακόμη να γίνει ο επόμενος ηγέτης, αλλά οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ λιγότερο εντυπωσιακές από ότι προανήγγειλε και η Ιταλία έχει κολλήσει στην ύφεση.

Σπασμωδική κίνηση αντι-λιτότητας

Οι Βρετανοί έχουν κουραστεί από το ευρωπαϊκό εγχείρημα και κάποιοι Ευρωπαίοι κουράστηκαν από τη βρετανική εξαίρεση. Η πραγματική πολιτική συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Θα ξεκινήσει με μια «μεγάλη ομιλία» του Ντέιβιντ Κάμερον στις αρχές του νέου έτους.

Η Γαλλία είναι η χώρα που ζαλίζει τους Γερμανούς. Οι αξιωματούχοι στο Βερολίνο πιστεύουν ότι οι  πρώτοι μήνες της διοίκησης του Φρανσουά Ολάντ ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Ο νέος Γάλλος πρόεδρος έχει κάνει προτεραιότητά του την τήρηση των προεκλογικών του υποσχέσεων. Αυτό που θέλουν να δουν οι επικριτές είναι μια δέσμευση για τον εκσυγχρονισμό της Γαλλίας, με εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αυξανόμενη αντίσταση στη λιτότητα. Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι τώρα μπαίνουμε στην πιο επικίνδυνη περίοδο – την αναμονή για την υλοποίηση των  μεταρρυθμίσεων. Ένας ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι εάν η ανάπτυξη δεν επανέλθει σε δύο χρόνια όλα τα στοιχήματα είναι χαμένα.

Ετυμηγορία: Μια καλύτερη χρονιά για Ευρώπη αναμένεται, αλλά το επόμενο έτος είναι γεμάτο προκλήσεις. Εάν αποδεχτείτε, όπως ένας ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος, ότι πάνω από το 50% της οικονομικής πολιτικής αφορά την ψυχολογία, τότε η διάθεση είναι πιο αισιόδοξη από ό,τι αναμενόταν. Η συμβουλή μου για το 2013, καταλήγει ο Gavin Hewitt, είναι να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο κοιτάζοντας τις θεσμικές αλλαγές και περισσότερο για την πραγματική οικονομία.
Το μέλλον της ευρωζώνης μπορεί να καθοριστεί από την υπομονή που θα δείξουν οι ευρωπαίοι, περιμένοντας να δουν αν οι περικοπές σε περίοδο ύφεσης θα αποδώσουν.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-20795528

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αστρο1 avatar
  αστρο1 28/12/2012 10:14:50

  Αν το Γερμανικό σχέδιο για την Ευρώπη πετύχει, οι Γερμανοί την τρίτη φορά θα έχουν καταφέρει με το Ευρώ αυτό που τις δύο προηγούμενες είχαν αποτύχει με τα όπλα. Ο "Νότος" με πρώτη την Ελλάδα θα έχει παραδοθεί αμαχητί στον Γερμανό κατακτητή και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα...Η νέα εποχή της μετανάστευσης όλων των αρτιμελών Ελλήνων έχει ήδη αρχίσει.
  Και η μόνη περίπτωση να αποτύχει το ΓερμανοΤραπεζιτικό σχέδιο είναι να εκλεγούν στα περισσότερα Ευρωπαικά κράτη κυβερνήσεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα χλωμό, έως αδύνατο αφού το πείραμα έδειξε ότι τόσο οι Ελληνες όσο και οι Ισπανοί ανέχονται πολύ περισσότερα προκειμένου να μην στερηθούν τα΄καύσιμα για το ΙΧ τους, τα τρόφιμα και τα φάρμακά τους.
  Επομένως, όσοι μπορείτε φύγετε, οι υπόλοιποι στοπ στα παιδιά και βολευτείτε για πάρα πολλά χρόνια , 20+, μέχρι να το συνηθίσετε, να τα "φέρνετε βόλτα" με 500ευρώ/οικογένεια και ίσως πάλι τα εμβάσματα απο την ξενητιά...Και προφανώς γεννόσημα Ινδίας αντι για φάρμακα καθώς και κάθε είδους "τέχνη" που η πενία κατεργάζεται...

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ αστρο1 28/12/2012 11:30:56

   .....Κάθε λαός δεν είναι απολύτως υπεύθυνος αλλά και άξιος των συνθηκών τις οποίες βιώνει; Όσο πιό υπομονετικός, ανεκτικός και....ευπροσάρμοστος είσαι στη μιζέρια, τόσο αυτή σου ...πηγαίνει.
   Για να δούμε λοιπόν. Πόσο έλληνες είμαστε;
   Είμαστε αλήθεια ακόμα, ή πρόκειται περί παραπλανητικής ...συνωνυμίας??? :-)

 2. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 28/12/2012 11:55:25

  ετσι ακριβως και επειδη είμαι και εγω α-προσάρμοστος θα ψηφίσω συριζα και θα αποκτησω φαρμακα,πετρέλαιο,παιδεία και 25 εκ πέος.
  Ρε θα μας τρελάνετε πρωί-πρωί στο ρεπό μας

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ Μεγάλες στιγμές 28/12/2012 13:38:28

   Nα ψηφίσετε ότι σας ευχαριστεί, αρκεί να μην επιμένετε να συντηρείτε αυταπάτες, τουλάχιστον για τα 25 cm...... Αν δεν σας τα πρόσφερε η φύση με γενναιοδωρία, προτείνω να συμβιβαστείτε με την υπάρχουσα πραγματικότητα :-) !!
   Όλες οι άλλες ελπίδες σας πάντως, έχουν κάποιες έστω και ελάχιστες πιθανότητες, πραγματοποίησης....

   • Αναξιμανδρος-αστρο avatar
    Αναξιμανδρος-αστρο @ BLACKQUEEN 28/12/2012 23:47:58

    Πολύ αγαπητή Βασίλισσά μου υποκλίνομαι!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.