Σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία
29/07/2014 20:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιβάλλουν σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία, με στόχο τις κρατικές τράπεζες, επιβάλλοντας εμπάργκο όπλων και τον περιορισμό πωλήσεων ευαίσθητης τεχνολογίας, καθώς και την εξαγωγή του εξοπλισμού για τη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας, σε απάντηση στη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Μόσχας στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

Τα κατασταλτικά μέτρα, οι πιο εκτεταμένες κυρώσεις της ΕΕ που επιβάλλονται στην Ρωσία από τον Ψυχρό Πόλεμο, συμφωνήθηκαν από τους εκπροσώπους των 28 κρατών μελών μετά από συζήτηση επτά ωρών. Αποφάσισαν ότι η Μόσχα δεν είχε εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που ορίστηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα, για να σταματήσει η προμήθεια όπλων προς τους αντάρτες και να παρέχουν πλήρη συνεργασία στην έρευνα σχετικά με την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines. Αναμένεται να ακολουθήσουν και οι κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, δήλωσε ότι τα μέτρα της ΕΕ αποτελούν μια ισχυρή προειδοποίηση, ότι η «παράνομη προσάρτηση εδάφους και η εσκεμμένη αποσταθεροποίηση μιας κυρίαρχης γειτονικής χώρας δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».

«Καθώς η βία που δημιουργήθηκε βγήκε εκτός ελέγχου και οδήγησε στη δολοφονία περίπου 300 αθώων πολιτών, κατά την πτήση τους από την Ολλανδία στη Μαλαισία, η κατάσταση απαιτεί επείγουσα και αποφασιστική απάντηση», είπε. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την προστασία και τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών της. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στους γείτονες και τους εταίρους της».

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, το πιο σημαντικό μέτρο που συμφωνήθηκε ήταν να αρνηθούν στις ρωσικές κρατικές τράπεζες πρόσβαση στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Βάσει των συμφωνημένων κυρώσεων, οι Ευρωπαίοι δεν θα επιτρέπεται να αγοράσουν χρέος, μετοχές ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα με διάρκεια μεγαλύτερη από 90 ημέρες σε ρωσικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Απαγορεύθηκε επίσης η διαμεσολάβηση ή άλλες υπηρεσίες που συνδέονται με τέτοιες συναλλαγές.

Κάθε εμπόριο όπλων και «σχετικού υλικου» με τη Ρωσία, τόσο στις εισαγωγές όσο και τις εξαγωγές, θα απαγορευτεί, αλλά ο αποκλεισμός θα ισχύει μόνο για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και ως εκ τούτου δεν θα επηρεάσει την πώληση 1,2 δις ευρώ των δύο γαλλικών Mistral μεταγωγικών ελικοπτέρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Η Ρωσία εισάγει σχετικά λίγα όπλα από την ΕΕ, αλλά πουλά στην Ευρώπη όπλα αξίας άνω των 3 δις ευρώ.

Ορισμένες τεχνολογίες που σχετίζονται με τη βιομηχανία ενέργειας θα απαιτήσουν ειδική προέγκριση και δεν θα δοθούν άδειες εξαγωγής για την εξερεύνηση ή παραγωγή εξοπλισμού για γεωτρήσεις βαθέων υδάτων ή αρκτικές γεωτρήσεις, ούτε για την εξερεύνηση σχιστολιθικού αερίου. Τα μέτρα αυτά δεν επηρεάζουν το πραγματικό εμπόριο πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άλλα εμπορεύματα. «Αφορούν το πώς η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της περαιτέρω στο μέλλον, κάτι που προφανώς είναι ένα σημαντικό κομμάτι κέρδους για το ρωσικό κράτος, και το γεγονός ότι θα μπορούσε πιθανότατα να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία από άλλες χώρες για να κάνει κάτι τέτοιο» δήλωσε βρετανική κυβερνητική πηγή.

Βάσει των νέων μέτρων, ο εξοπλισμός και η τεχνολογία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ειδών διπλής χρήσης της ΕΕ, τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, δεν μπορούν να πωληθούν σε ρωσικές εταιρείες που συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στη βιομηχανία όπλων – ένα εξαγωγικό εμπόριο που εκτιμάται περίπου στα 20δις ευρώ. Οι οικονομικές κυρώσεις πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από το τέλος της εβδομάδας και θα επανεξεταστούν μετά από τρεις μήνες.

Επιπλέον, άλλα οκτώ ονόματα ατόμων και τρεις οντότητες θα προστεθούν στη μαύρη λίστα της ΕΕ για του Ρώσους που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση. Από αυτούς, τέσσερα από τα νέα πρόσωπα στους καταλόγους κυρώσεων περιγράφονται ως «φίλοι» του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα μέτρα της αγοράς κεφαλαίων είναι πιθανό να αποδειχθούν τα πιο επώδυνα για τη Ρωσία. Πέρυσι, περίπου τα μισά από τα ομόλογα που εκδόθηκαν από ρωσικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκδόθηκαν στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές τράπεζες θα μπορούσαν να πάνε αλλού για να αντλήσουν κεφάλαια, η ανασφάλεια θα προσθέσει στο κόστος δανεισμού της χώρας.
Στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την εισαγωγή των τομεακών κυρώσεων στην Ευρώπη, μια κίνηση για την οποία πίεζε εδώ και μήνες, και λίγο μετά ανακοίνωσε τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ. Λίγο πριν από την εισαγωγή των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ , Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε ότι «σήμερα υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ εννοούν αυτό που λένε και συνδράμουμε τη διεθνή κοινότητα στη στήριξη των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των λαών ανά τον κόσμο». Οι ΗΠΑ εφάρμοσαν κυρώσεις σε τρεις ρωσικές τράπεζες, ένα ναυπηγείο, αλλά και στον ενεργειακό τομέα. Ειδικότερα, η Ουάσιγκτον απαγορεύει σε Αμερικανούς πολίτες να έχουν συναλλαγές με την VTB, τη δεύτερη σε μέγεθος ρωσική τράπεζα, τη θυγατρική της Bank of Moscow και τη Russian Agriculture Bank. Επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις και στο ναυπηγείο United Shipbuilding Corp. που θα παγώσουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος και απαγορεύουν τις συναλλαγές με αυτό. Κυρώσεις θα εφαρμοστούν και στον ενεργειακό τομέα.

http://www.theguardian.com/world/2014/jul/29/economic-sanctions-russia-eu-governments

http://www.bbc.com/news/world-europe-28551391

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΜ avatar
  ΚΜ 30/07/2014 00:26:28

  Μερικές πρώτες (απλές) παρατηρήσεις: 1) Το τελευταίο πακετάκι κυρώσεων μοιάζει σχεδιασμένο έτσι ώστε να πλήξει όσο το δυνατόν λιγότερο, επί του παρόντος, τις μεγάλες χώρες της ΕΕ. Πχ, πρόκληση μεν δυσχερειών στις Ρωσικές τράπεζες αλλά ουδεμία περιπλοκή στις εισαγωγές φυσικού αερίου (γιατί δεν θέλει να βάλει τα χέρια της και να βγάλει τα μάτια της η Γερμανία). Επίσης, φραγμοί μεν στις νέες αγοραπωλησίες όπλων αλλά οι φρεγάτες θα παραδοθούν κανονικότατα από τη Γαλλία στη Ρωσία και στην ώρα τους (γιατί έχουν καταβληθεί εν τω μεταξύ και κάτι ρωσικά δίς - και ποιός έχει να τα επιστρέψει;). Δεν είναι και τελείως αμελητέες οι κυρώσεις αλλά προδίδουν ότι τα μεγάλα κράτη της ΕΕ, δεν τα παίρνει να τραβήξουν το σκοινί σε βαθμό που να ζημιωθούν και τα ίδια. 2) Περιμένω με ενδιαφέρον τις αντι-κυρώσεις των Ρώσων που σίγουρα έπονται συντόμως. Πιστεύω ότι θα είναι αναλογικές μεν, μη προβλέψιμες δε. 3) Από προσχήματα, δεν τα πάνε πολύ καλά οι δυτικοευρωπαίοι «δημοκράτες». Το Ρομπάι ενώ απ'τη μία ισχυρίζεται ότι η Ρωσία δεν διευκολύνει την έρευνα για το αεροπλάνο κλπ κλπ (ενώ η ΕΕ την θέλει για να λάμψει η αλήθεια, να επιμερισθούν ευθύνες και άλλα τέτοια ευγενή) γράφει: «Καθώς η βία που δημιουργήθηκε βγήκε εκτός ελέγχου και οδήγησε στη δολοφονία (sic) περίπου 300 αθώων πολιτών, κατά την πτήση τους από την Ολλανδία στη Μαλαισία, η κατάσταση απαιτεί επείγουσα και αποφασιστική απάντηση». Και η «αποφασιστική απάντηση» κλπ είναι οι κυρώσεις στη Ρωσία - για το καθεστώς του Κιέβου δεν έχει κυρώσεις. (Άρα, δικάσαμε και βγάλαμε και απόφαση και όλα τα άλλα περί έρευνας κλπ είναι να'χαμε να λέγαμε.) 4) Κάτι «κυρώσεις» του τύπου «βάζουμε στον κατάλογο με τα άτομα που υφίστανται κυρώσεις άλλους 3-4, που είναι φίλοι του Πούτιν», δεν είναι καν κυρώσεις και δεν απευθύνονται καν στη Ρωσία. Εντάσσονται καθαρά στην προπαγάνδα και σκοπό έχουν να δώσουν την εντύπωση ότι δήθεν τη Ρωσία την κυβερνάει μια κλίκα (όπως στα διεφθαρμένα καθεστώτα του τρίτου κόσμου που η Δύση έχει για πελάτες) και ότι ο Πούτιν δρα πρωσοποπαγώς και όχι θεσμικώς, ως εκλεγμένος ηγέτης με λαϊκή εντολή που κοιτάει τα συμφέροντα της χώρας του. Κάτι τέτοια βρίσκουν ακόμα απήχηση/πατάνε κουμπάκια σε μερίδα της κοινής γνώμης ορισμένων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, όσο κι αν το παραμύθι περί ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κλπ έχει προ πολλού αρχίσει να ξεφτίζει.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ ΚΜ 30/07/2014 10:27:50

   Καίριες οι παρατηρήσεις ΚΜ!
   Η υποκρισία της ΕΕ είναι εμφανής. Ουδεμία αναφορά στην ουσία της έρευνας για την κατάρριψη του μαλαισιανού. Όμως, η αμερικανοκίνητη φασιστική "κυβέρνηση" του Κιέβου έχει καταρρεύσει μετά την απόσυρση υποστήριξης από τα Svoboda & UDAR στις 24 Ιουλίου, κίνηση που φαίνεται ότι έγινε με εντολή του Βερολίνου. Ο αρχιφασίστας Γιάτσενιουκ τότε δήλωσε, εμφανώς σκυλιασμένος, ότι η οικονομία καταρρέει και από την 1η Αυγούστου το Κίεβο δεν θα μπορεί να χρηματοδοτεί τον πόλεμο.

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 30/07/2014 08:59:27

  Είναι λάθος εκτίμηση της ρωσίας ότι η εισβολή στην ουκρανία ή η υποστήριξη ανταρτών, θα ξεχαστεί τώρα κοντά.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Άπαντα Επιστάμενος 30/07/2014 12:58:03

   Ίσως. Όμως, ακόμα κι άν υπάρχει εκ μέρους των Ρώσων λάθος εκτίμηση για το ποιές θα είναι οι αντιδράσεις (ή μη) των Δυτικοευρωπαίων και Αμερικανών στην Ρωσική πολιτική αναφορικά με το Ουκρανικό (και αντιπαρέρχομαι τον όρο «εισβολή στην Ουκρανία», που αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητος), η ουσία είναι μία: Η Ρωσική πολιτική ΔΕΝ βασίζεται σε κάποια τέτοια εκτίμηση, οπότε και εσφαλμένη να είναι (η εκτίμηση), δεν αλλάζει κάτι. Στο συγκεκριμένο ζήτημα (σε άλλα δευτερεύοντα, όχι) δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να εμμείνει στις κόκκινες γραμμές τις με ΚΑΘΕ κόστος, άν θέλει να μείνει πλήρως ανεξάρτητο κράτος. Και θέλει. Λάθος είναι η εκτίμηση των δυτικών αναλυτών ότι θα κάνει πίσω.

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ ΚΜ 30/07/2014 16:46:18

    Η ρωσική οικονομία είναι ήδη σε ύφεση, κατα πάσα πιθανότητα δίχως να έχουν επιδράσει ακόμη οι κυρώσεις. Η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. Αν η ρωσία κάνει ότι κάνει δίχως να κάνει εκτιμήσεις για το μετά, τότε το πρόβλημά της γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Πήρε την κριμαία. Ωραία. Η προσάρτηση θα θεωρείται σχεδόν αιώνια παράνομη, όπως και το ψευδοκράτος στην κύπρο. Κάθε 3 και λίγο όταν συμφέρει την δύση θα επαναφέρει το θέμα της κριμαίας. Επίσης η υπόλοιπη ουκρανία χάθηκε οριστικά για την ρωσία. Και ναι ήταν εισβολή. Λίγα λεπτά μετά την αλλαγή καθεστώτος στην ουκρανία εμφανίστηκαν πανοπλοι ρώσοι δίχως διακρητικά στην κριμαία. Αλλά και το απλά να εξοπλίσεις τους ντόπιους ρωσόφρονες (γιατί δεν τα γέννησαν τα όπλα φυσικά) άμεση εισβολή συνιστά. Σα να δώσει αύριο όπλα η τουρκία στους μουσουλμάνους της θράκης που παρεπιτπωντως είναι αναλογικά περισσότεροι απότι οι ρωσόφρονες στην ανατολική ουκρανία....

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Άπαντα Επιστάμενος 30/07/2014 23:40:49

     Ναι, πάει για ύφεση η ρωσική οικονομία αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Κάνεις ένα λάθος στον συλλογισμό σου που πάει κάπως έτσι: Α) Η ρωσική οικονομία θα πάθει μεγάλη νίλα από τις κυρώσεις που οι δυτικοί θα κλιμακώσουν. Β) Άν το γνώριζαν αυτό εξαρχής οι Ρώσοι, η μέχρι τώρα στάση τους στο Ουκρανικό θα ήταν διαφορετική. Γ) Από το Α) και το Β) προκύπτει ότι οι Ρώσοι υποτίμησαν τις κυρώσεις από τη Δύση, που θα έρχονταν ως απάντηση στην στάση τους. Ακόμα κι άν δεχτούμε το Α), που είναι πολύ συζητήσιμο σε τί βαθμό ισχύει και χρειάζεται σοβαρή ανάλυση, με στοιχεία που δεν διαθέτουμε, στο Β) είσαι λάθος. Γι'αυτό και το συμπέρασμα Γ) είναι μετέωρο. Και είσαι λάθος στο Β) γιατί δεν ζυγίζουν οι Ρώσοι τις αποφάσεις τους με τα κριτήρια των Αμερικανών ή των Δυτικοευρωπαίων. Προέχει γι'αυτούς η ανεξαρτησία τους από την έξωθεν χειραγώγηση και την ξένη κυριαρχία. (Κάτι που οι Δυτικοευρωπαίοι έχουν προ πολλού εκχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στους Αμερικανούς.) Όχι με 5% και 10% αλλά ούτε με 50% και 80% ύφεση δεν κάνει πίσω στο συγκεκριμένο θέμα η Ρωσία. Γλίτωσε ως εκ θαύματος από την θανάσιμη δίνη στην οποία είχε πέσει την δεκαετία του '90 και δεν αποδέχεται ξανά δυτικό γύψο με τη θέλησή της. Θέλει να ζήσει και θα το πάει μέχρι τέρμα. Η Δύση (και ειδικά η Δυτική Ευρώπη) πόσο «πόνο» αντέχει και για πόσο χρόνο, άν τυχόν κλιμακωθεί η κρίση; ΥΓ: Τα άλλα που γράφεις για να δικαιολογήσεις τον όρο «εισβολή» είναι λεκτικές και λογικές ακροβασίες...

 3. Seagull avatar
  Seagull 30/07/2014 13:38:19

  Ο κατήφορος της ΕΕ συνεχίζεται αμείωτος, ενώ ακόμη η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί και πολλές χώρες βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και το ίδιο το ευρώ, συμμετέχει σε σειρά μέτρων που της στερούν πόρους για το καπρίτσιο & τα οφέλη των υπερατλαντικών συμμάχων. Κρίμα για την ΕΕ που άγεται και φέρεται κατ΄αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς δεν πρόκειται να σηκώσει ποτέ κεφάλι και σε περίπτωση πολέμου - που δεν φαίνεται και απίθανος όπως έχουν τώρα τα πράγματα- οι χώρες της ευρώπης είναι αυτές που θα πληγούν πρώτες και μάλιστα ανεπανόρθωτα.

 4. Δήμος avatar
  Δήμος 30/07/2014 15:23:09

  Τη μεγαλύτερη κύρωση την έκανε η ΕΕ στον εαυτό της. Η Ρωσία δε χρειάζεται να κάνει τίποτα... Και εξηγούμαι: Εδώ και 3 -4 χρόνια υπήρχε συζήτηση στη Ρωσία για τα χρηματοοικονομικά εργαλεία και τις δεσμεύσεις που είχε η Ρωσία απέναντι στη Δύση με την επιβαλλόμενη εμπλοκή της με τη δυτική οικονομία, από την καταραμένη, για τους ρώσους, δεκαετια το ΄90. Η γεωπολιτική κρίση, και οι ανόητες κυρώσεις, ήδη έχουν κάνει πολλούς στη Ρωσία να πανηγυρίζουν με την έννοια ότι είναι η χρυσή ευκαιρία να ακολουθήσει μια αυτόνομη οικονομική πολιτική χωρίς τις δεσμεύσεις που ουσιαστικά επιβάλλονταν απο τη Δύση. Με άλλα λόγια, κυρίως η ΕΕ, χάνει τα εργαλεία με τα οποία έδενε μέχρι τώρα τη Ρωσία και μπορούσε να έχει επιχειρήσεις στα εδάφη της οι οποίες απέφεραν δις κέρδη και ταυτόχρονα να αποκλείουν την επέκταση ρωσικών επιχειρήσεων. Το σενάριο που θέλει να πληγεί η ρωσική οικονομία, να επέλθει φτώχεια και ο λαός να ρίξει το Πούτιν, ούτε από πρωτοετείς φοιτητές διεθνών σχέσεων δεν θα κατασκευαζόταν, κι όμως σχεδιάστηκε από τους φωστήρες της Δύσης. Εδώ δεν έπνιξαν τέτοιες κυρώσεις χώρες με 100 φορές μικρότερες δυνατότητες από τη Ρωσία... Ήδη τα πρώτα βήματα αποστασιοποίησης φάνηκαν με τη δοκιμή πυρηνικών μέσου βεληνεκούς, κάτι που σύντομα θα αναγκάσει την ΕΕ να ξοδεύει τεράστια κεφάλαια για άμυνα (θυμίζει τίποτα αυτό ;). Σήμερα, η Πολωνία είναι η πρώτη χώρα που "έφαγε" αντίποινα με ολική απαγόρευση αγροτικών προϊόντων. Ας τα αγοράσουν οι άγγλοι και οι γάλλοι. Από την άλλη, παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η Ρωσία ήδη ανήκει στις δυνάμεις εκείνες που ασκούν ψηλή τεχνολογία. Κατά τα άλλα, θεωρείται ότι δε μπορεί μόνη της να φτιάξει γεωτρύπανα ή να έχει αυτόνομη παραγωγή οπλικών συστημάτων, τη στιγμή που μπορεί να φτιάχνει διαστημόπλοια. Ανοησίες της προπαγάνδας που απευθύνονται στη δυτική κοινή γνώμη για να νομίσει ότι η Δύση εξακολουθεί να ελέγχει τον πλανήτη. Η εισαγωγή τέτοιων προϊόντων στη Ρωσία, γινόταν, όχι επειδή δε μπορούσε να τα κατασκευασει αλλά επειδή δεσμευόταν να έχει τις συγκεκριμένες συναλλαγές σε εμπορικό επίπεδο. Τώρα απαλάσσεται από τέτοιες δεσμεύσεις... Άλλο ένα παράδειγμα ανοησιών για την "καταστροφή" που θα υποστεί η ρωσική οικονομία από την "παντοδύναμη Δύση" και τον βοηθό "πλανητάρχη" Μπαρόζο είναι το γεγονός ότι δεν τόλμησαν να αγγίξουν το φυσικό αέριο αλλά και να απαντήσουν στην οργή της BP που κατέχει το 40% της Ροσνέφτ. Η τακτική της Ρωσίας με τη μη λήψη αντι-κυρώσεων εντυπωσιασμού (γίνονται αθόρυβα και πολύ στοχευμένα) δείχνει πως άλλοι πέφτουν όλο και πιο βαθειά στην παγίδα που πήγαν να στήσουν.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Δήμος 30/07/2014 22:13:28

   Η απαγόρευση εισαγωγής πολωνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία θα πονέσει τους Πολωνούς. Να χαίρονται την κυβέρνησή τους και ιδιαίτερα τον Υπ.Εξ. Σικόρσκι, που μαγνητοφωνήθηκε στις 23/6 να λέει μεταξύ άλλων τα εξής ωραία:
   “ ‘The Polish-American alliance is not worth anything. It’s even damaging, because it creates a false sense of security in Poland,’ Sikorski allegedly said. … ’ Complete bullshit, …We will get a conflict with both Russians and Germans, and we’re going to think that everything is great, because we gave the Americans a blowjob. Suckers. Total suckers.’ ”

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Δήμος 01/08/2014 13:26:15

   Η μετοχή της Αντίντας (γερμανική!) γκρεμοτσακίστηκε χτες (-16%), λόγω της αρνητικής δυναμικής που πήγαν κι έφτιαξαν στα καλά καθούμενα με τις κυρώσεις. Θύμωσε ο αγάς κι έκοψε τα αχαμνά του...

 5. Έφεδρος avatar
  Έφεδρος 31/07/2014 15:50:32

  Οι πολιτικάντηδες της Δύσης, αν δεν πούνε με κάθε ευκαιρία κάτι κακό κατά της Ρωσίας και του Πούτιν, χτυπάει το τηλέφωνό τους και ο αντίστοιχος πρέσβυς των ΗΠΑ ή ο αντίστοιχος τοπικός σταθμάρχης της CIA τους τραβάνε το αυτάκι και τους θυμίζουν ότι η καρέκλα τους είναι ετοιμόρροπη και τρίζει.
  Έτσι, σύρονται από τους μαρξιστές των ΗΠΑ σε γελοία μέτρα κατά της Ρωσίας, που μόνο προβλήματα προκαλούν στα κράτη τους.
  Μερικές μάλιστα φορές, διατυπώνουν και την σκέψη, ότι ο Πούτιν, θα απομονωθεί και δεν θα είναι αποδεκτός σαν δημοκρατικός ηγέτης, από τους ψευτοδημοκράτες της πλάκας του Δυτικού Κόσμου.
  Προφανώς, σαν τυχάρπαστοι και άσχετοι που είναι οι περισσότεροι από αυτούς, δεν γνωρίζουν, ή καλύτερα δεν έχουν ιδέα από γεωστρατηγικές ισορροπίες και δεν έχουν κατά νου, ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελούν πλέον ένα υπερχρεωμένο μικρόκοσμο φούσκα, που έχοντας μέσα του πάνω από εκατό εκατομμύρια λαθρομετανάστες, όταν καταρρεύσει οικονομικά θα μετατραπεί σε πεδίο ασταμάτητων λεηλασιών.
  Δεν έχουν λοιπόν υπόψη τους, το ότι η αγορά της Άπω Ανατολής, αλλά και της Κεντρικής Ασίας, στην οποία απευθύνεται η Ρωσία, είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από τον Δυτικό οικονομικό μικρόκοσμο, αλλά ούτε και ότι όλη η βιομηχανική δραστηριότητα της Δύσης μεταφέρθηκε, λόγω της Ατέντας 21, εδώ και χρόνια στην Ανατολή, έχοντας ανάγκη τις Ρωσικές ενεργειακές πηγές.
  Μερικοί μάλιστα, ξεπερνώντας σε γραφικότητα τους πάντες, ονειρεύονται να έχει ο Πούτιν, το τέλος του Καντάφι, ή του Μιλόσεβιτς, ή του Σαντάμ, ξεχνόντας ότι δεν πρέπει να μπλέκουν τις βούρτσες με τις .,,, σκούπες.
  Η Ρωσία είναι το κράτος με το μικρότερο, σχεδόν ανύπαρκτο εξωτερικό χρέος, είναι απόλυτα ανεξάρτητη από τους τοκογλύφους της Δύσης, δεν έχει ανάγκη να εισάγει τίποτε από πουθενά, αντίθετα, αν κόψει το φυσικό αέριο που στέλνει στην Ευρώπη, η Ευρώπη θα βυθιστεί στο χάος και το σκοτάδι.
  Από την άλλη μεριά, η Ρωσία, για να υπάρχει, δεν έχει ανάγκη την Ευρώπη και έχοντας το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, κανείς δεν μπορεί να της πουλήσει μαγκιά.
  Ξεχνούν επίσης, ότι οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες των εβραϊκών συμφερόντων της Δύσης, είναι στο έλεος της Ρωσίας αφού μέσα στη ρωσική υφαλοκρυπίδα δραστηριοποιούνται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.