#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/09/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαρωτικές επιθέσεις των Κούρδων στην ΤουρκίαΟι κουρδικές επαρχίες στην Τουρκία έχουν σαρωθεί από ένα κύμα επιθέσεων από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Οι μάχες ξέσπασαν όταν η ομάδα απέκτησε τον έλεγχο σε δεκάδες χωριά σε ολόκληρη τη βόρεια Συρία αυτό το καλοκαίρι και όταν το καθεστώς συγκέντρωσε τις δυνάμεις του στο Χαλέπι.

Δέκα στρατιώτες και είκοσι μαχητές του ΡΚΚ σκοτώθηκαν, σε ολονύκτιες συγκρούσεις στην Μπεϊτουσεμπάπ της επαρχίας Σιρνάκ της Τουρκίας. Ήταν η μεγαλύτερη από τις τέσσερις ξεχωριστές επιθέσεις του ΡΚΚ κοντά στα σύνορα της Συρίας. Σε ένα άλλο περιστατικό, ένας ύποπτος βομβιστής αυτοκτονίας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας κοντά στην πόλη Σανλιούρφα.

Το PKK βρίσκεται σε πόλεμο με την Άγκυρα εδώ και τριάντα χρόνια και η σύγκρουση έχει στοιχίσει 45.000 ζωές. Αλλά οι πρόσφατες μάχες ήταν οι χειρότερες για περισσότερο από μια δεκαετία και οι Τούρκοι ηγέτες έχουν καταδείξει ευθέως τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Είναι γνωστό ότι το PKK εργάζεται χέρι-χέρι με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας», δήλωσε ο Χουσεΐν Τσελίκ, αντιπρόεδρος του τουρκικού κόμματος AK. «Ο Άσαντ έχει την τάση να βλέπει τον εχθρό της Τουρκίας, το ΡΚΚ, σαν φίλο».

Αξιωματούχοι είπαν ότι το διασυνοριακό στοιχείο για τις επιθέσεις μπορεί να ανιχνευθεί στις απομονωμένες περιοχές της ανατολικής Συρίας, όπου οι σημαίες του PKK και των συμμάχων του έχουν ανυψωθεί για να επιδεικνύουν τον de facto έλεγχο.

Οι τουρκικές υποψίες μιας συνωμοσίας μεταξύ των γειτονικών καθεστώτων τροφοδοτήθηκε από μια ταυτόχρονη επίθεση του ΡΚΚ στην ανατολική επαρχία Σεμντινλί, η οποία συνορεύει με το Ιράν. Οι τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχουν υποψίες πως πάνω από 100 Ιρανοί πράκτορες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία εργάζονται για λογαριασμό του PKK.

Εν τω μεταξύ, έγγραφα του συριακού καθεστώτος που κατασχέθηκαν από τους αντάρτες περιλαμβάνουν οδηγίες για να αντισταθούν εκ των προτέρων σε μια τουρκική επιρροή.
Πόλεις όπως το Αφρίν, δυτικά του Χαλεπίου, και του Καμισλί, προς τα ανατολικά, ελέγχονται από το ΡΚΚ και το τοπικό παρακλάδι του, το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), και είναι εκτός ορίων για τους αντάρτες της Συρίας.Ο Μοχάμεντ Χασάν Χαζ, ο πιο σημαντικός Κούρδος διοικητής στο επαναστατικό κίνημα που πολεμά στο Χαλέπι, δήλωσε στην Daily Telegraph ότι το PKK κρατά γερά τους Κούρδους που το ακολουθούν.
«Δεν υπάρχουν μέρη διαφυγής για μας λόγω των δεσμών του PKK με το καθεστώς», είπε. «Όταν η εξέγερση ξέσπασε, δόθηκαν όπλα στο ΡKK και μας πολέμησαν. Τώρα υπερασπίζονται τις πόλεις που ελέγχουν, αλλά δεν μας αφήνουν να εισέλθουμε. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της επανάστασης».
Με ένα μεγάλο μέρος του εθνικού τουρκικού πληθυσμού να κατοικεί πολύ κοντά με τους Κούρδους, η βόρεια Συρία είναι γεμάτη με πιθανά σημεία ανάφλεξης.

Ο Χισάμ Μούσα, ένας αγρότης του Τουρκμενιστάν από την πόλη της Τζακάλα, είπε ότι οι απειλές του PKK στο Νουντιάν, το διπλανό χωριό, είχαν αναγκάσει ορισμένους από τους γείτονές του να φύγουν. «Έχουμε πολύ λίγες σχέσεις με το Ντουντιάν. Έχουν τον τρόπο τους και εμείς τον δικό μας» είπε. «Αλλά τώρα είναι υπό τον έλεγχο του PKK και πολύ απειλητικοί για όσους από εμάς έχουν προσχωρήσει στην επανάσταση. Κάποιοι έχουν πάει μακριά, γιατί φοβούνται ότι θα γίνουν μάχες».
Ο κ. Χασάν, ένας δάσκαλος που έγινε πολέμαρχος, δήλωσε ότι η ισχυρή οργάνωση του ΡΚΚ στην περιοχή κατέστησε δύσκολο για τους ντόπιους μετριοπαθείς να αντιμετωπίσουν τα στελέχη του.

«Ο Άσαντ καλλιεργεί το PKK από το 1980 για να προσφέρει ακριβώς αυτό το επίπεδο προστασίας στο καθεστώτος του», είπε. «Είναι ένα χαρτί για τη Δαμασκό και το παίζουν εναντίον μας και παράλληλα εναντιον της Τουρκίας».
Οι αντάρτες της Συρίας φοβούνται ότι το ΡΚΚ εκμεταλλεύτηκε την εξέγερσή τους για να μεταφέρει όπλα και εκρηκτικά κατά μήκος των συνόρων. Οι αντάρτες της Ααζάζ στα τουρκικά σύνορα είπαν ότι είχαν στήσει σημεία ελέγχου για να ελέγξουν την κυκλοφορία τις ημέρες που οδήγησαν σε μια επίθεση με αυτοκίνητο-βόμβα τον περασμένο μήνα στο Γκαζιαντέπ που σκότωσε δέκα. «Υπήρξε ένα σημείο ελέγχου για να σταματά ύποπτα οχήματα λίγο πριν από την επίθεση» δήλωσε ο Αμπού Αμίρ, ένας ντόπιος επαναστάτης. «Ωστόσο, η βόμβα πέρασε μέσα στην πόλη».

Τούρκοι αναλυτές πιστεύουν ότι η απελευθερώνοντας το ΡΚΚ, ο κ. Άσαντ έχει επιτύχει μια τακτική νίκη που κάνει την ξένη στρατιωτική επέμβαση εκ μέρους των ανταρτών λιγότερο εφικτή. «Η ιδέα πίσω από αυτή την πολιτική είναι να δημιουργηθεί μια διοίκηση που θα είναι ριζικά αντίθετη στην τουρκική κυριαρχία της περιοχής, ή να ενεργεί ως ζώνη απομόνωσης ή αποτρεπτικά στην περίπτωση της απευθείας στρατιωτικής εισβολής από την Τουρκία», δήλωσε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bogazici της Κωνσταντινούπολης, Αμπάς Βάλι, στην εφημερίδα Zaman. Η κυβέρνηση της Τουρκίας είχε ξεκινήσει μια δοκιμαστική διαδικασία ειρήνευσης με το ΡΚΚ, του οποίου ο ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν μαραζώνει σε απομόνωση στις τουρκικές φυλακές, πριν ξεσπάσει η συριακή κρίση. Αλλά με την επιστροφή του οργανισμού σε πλήρεις επιθέσεις ανταρτών, οι ελπίδες για μια διευθέτηση που θα δώσει επίσημα αυτονομία σε 14 εκατομμύρια Κούρδους της χώρας έχουν εκτιναχθεί. «Οι πρόσφυγες κάποια μέρα θα πάνε σπίτι», είπε ένας Τούρκος αξιωματούχος. «Αλλά η ξένη επιρροή του PKK σημαίνει ότι αυτό το πρόβλημα θα παραμείνει».

http://icmu.nyc.gr/Syria-and-Iran-backing-Kurdish-terrorist-group-says-Turkey

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 08/09/2012 12:14:15

  Μέρος τής συνέντευξης τού καθηγητή Andrej Fursow, διευθυντή του Κέντρου Ρώσικων Μελετών τού Πανεπιστημίου ανθρωπιστικών επιστημών της Μόσχας και μέλους της Διεθνούς Ακαδημίας Επιστημών (Μόναχο).
  Η παρακάτω συνομιλία δόθηκε στήν δημοσιότητα στίς 9 Αυγούστου 2012 στό KP.ru.
  Πηγή: KP.ru, Συγγραφέας: Yevgeny Chernykh.

  ............
  - Γιατί πρό πάντων, η Ρωσία;

  - Η αναμενόμενη παγκόσμια συστημική κρίση αναδεικνύει τήν αδήριτη ανάγκη τού ελέγχου τών διαθέσιμων πόρων. Η σημασία δέ αυτή ενισχύεται πολλαπλασιαστικά, λαμβάνοντας υπ’όψιν τήν προβλεπόμενη γεωκλιματολογική καί γεωφυσική καταστροφή. Δεν αναφέρομαι τώρα στόν μύθο τής «υπερθέρμανσης τού πλανήτη", αλλά πολύ πεζά στήν καταβύθιση τού Gulf Stream καί στήν αλλαγή τής θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας στούς παγκόσμιους Ωκεανούς (αυτό συμβαίνει μία φορά σέ 11,5 – 12,5 χιλιετίες) πού θά επιφέρει. Αυτό είναι μιά αλλαγή πλανητικών διαστάσεων, η οποία άρχισε, περίπου, στίς αρχές του 20ου Αιώνα καί θά ολοκληρωθεί στό πρώτο τρίτο του 22ου Αιώνα. Υπό τέτοιες συνθήκες κρίσης στον κόσμο, καί μετά από μια τέτοια κρίση, η μόνη σταθερή περιοχή μέ τούς αναγκαίους πόρους θά είναι η βόρεια Ευρασία, δηλαδή κυρίως η γεωγραφική περιοχή τής Ρωσίας. Αυτό καθιστά τήν περιοχή μας τό πιό σημαντικό θήραμα τού 21ου αιώνα καί τών μετέπειτα αιώνων. Οι γνωστοί Ρωσόφοβοι Brzezinski, Albright καί άλλοι δυτικοί, τό έχουν αναφέρει αρκετές φορές: είναι άδικο νά κατέχει η Ρωσία μιά τέτοια περιοχή, μέ τόσους πόρους. Θά έπρεπε νά ανήκουν στήν παγκόσμια κοινότητα - δηλαδή στίς ατλαντικές ελίτ, οι οποίες είναι οργανωμένες σέ στοές, Clubs, επιτροπές, τάγματα καί λοιπές περίεργες θρησκειολογικές δομές.

  Ωστόσο, χρειάζεται νά αποκτηθεί ό έλεγχος τής βόρειας Ευρασίας. Η Κεντρική Ασία είναι περιοχή επικείμενης εισβολής . Οι Αμερικανοί είναι ήδη στήν περιοχή, αλλά από τήν ελεγχόμενη Μέση Ανατολή μέ τήν Κεντρική Ασία τούς χωρίζει η Συρία καί τό Ιράν. Εδώ κόβεται τό καλώδιο τής ανάφλεξης, τουλάχιστον μέχρι τώρα, τό οποίο άναψαν στήν Βόρεια Αφρική καί σβήνει. Χωρίς τήν καταστροφή αυτών τών δύο χωρών δέν μπορούν οι Ατλαντιστές νά ολοκληρώσουν τήν πορεία τους γιά τόν έλεγχο τής βόρειας Ευρασίας. Θεωρούν τήν Ρωσία ώς πηγή των πρώτων υλών, τήν Κίνα ώς μιά πηγή εργατικού δυναμικού, πού σημαίνει, ώς κάτι δευτερεύον. Καί όταν αυτό τό δευτερεύον αντίκειται στά σχέδιά τους , τούς εκνευρίζει τρομακτικά.Η λύση τού ρώσικου καί τού κινεζικού προβλήματος, επιχειρείται νά λυθεί μέ τήν βοήθεια τού Ισλάμ, τών Αράβων. Αδιάφορο άν αυτό θά συμβεί μέσω τού ελεγχόμενου χάους, μιάς αραβικής κατάκτησης ή ενός νέου πολέμου μεταξύ Χαλιφάτου καί απίστων. Εδώ, οι Αγγλοσάξονες, πιστοί στήν παράδοσή τους, θά υποκινήσουν μεγαλύτερα κράτη καί λαούς, ο ένας εναντίον του άλλου, νά τούς αποδυναμώσουν ή νά τούς συντρίψουν (δύο φορές κατά τήν διάρκεια του 20ου αιώνα υπακινήσανε τήν Ρωσία και τήν Γερμανία. Τήν μιά εναντίον τής άλλης), αλλά καί συγχρόνως θά προσπαθήσουν νά ελέγξουν τό Ισλάμ. Αυτό συμβαίνει μέσω τής ριζοσπαστικοποίησης μέ τόν βαχαμπισμό καί τήν απώλεια τής οικονομικής καί δημογραφικής του δύναμης κατά τήν διάρκεια τών Ευρασιατικών πολέμων. Τό αποτέλεσμα τών εξελίξεων, αργότερα, θά είναι η μετατροπή τού ισλαμικούς κόσμου σἐ ένα είδος νέο-παραδοσιακού γκέτο. Όποιοι στήν παιδική τους ηλικία παίξανε τό “Dungeons & Dragons”, θά ενθυμούνται, πιθανώς, τήν παραλλαγή ενός "κόσμου τού μαύρου ήλιου". Οι παγκοσμιοποιητές θά προσπαθήσουν νά κομματιάσουν τόν ισλαμικό κόσμο σέ πολλές μικρές μονάδες, τίς οποίες εύκολα θά μπορούν νά κουμαντάρουν ιδιωτικοί στρατοί ή μισθοφόροι εταιριών, νά απομυζήσουν τά απομεινάρια τών πλουτοπαραγωγικών τους πόρων καί νά τούς πετάξουν στήν χωματερή τής ιστορίας. Η Δύση θα ασκήσει έλεγχο μόνο στά σημεία συγκέντρωσης πόρων (για παράδειγμα, ήδη μιά πραγματικότητα, τά 1.800 χιλιομέτρα μεσογειακής ακτής τής Λιβύης), τό υπόλοιπο θά είναι στήν διάθεση τών φυλών, φατριών καί οργανωμένων εγκληματικών συνδικάτων, καί ο καθένας θά ελέγχει τό κομμάτι ή κομματάκι του . Τέτοιου είδους «κομμάτια» μπορεί νά γίνουν επίσης μέρη τής Σαουδικής Αραβίας, τού Πακιστάν (απόσχιση τού Βελουχιστάν), τού Ιράν - ένα ισλαμικό μωσαϊκό. Ταυτόχρονα, η Δύση χρειάζεται επιστάτες στήν περιοχή, και αυτός ο ρόλος μπορεί να ταιριάξει μιά χαρά στό Μεγάλο- Κουρδιστάν. Ένα ενιαίο κράτος, στό οποίο θά επιτραπεί να είναι μεγάλο.

  - Γιατί;

  - Στην περιοχή τού Μείζονος Κουρδιστάν, εφ’όσον κάποια στιγμή δημιουργηθεί, θά βρίσκονται οι πηγές όλων τών μεγάλων ποταμών της περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι στίς ερχόμενες εποχές μέ περιορισμένα υδάτινα αποθέματα καί συνεπώς, σέ εποχές πολέμων γιά τό νερό, ώς αναγκαίος όρος επιβίωσης, ο πιό σημαντικός μοχλός επιρροής στήν περιοχή θα είναι στα χέρια ενός αρχαίου λαού -όπως στήν εποχή τών Ασσυρίων-, τών Κούρδων . Τό Κουρδιστάν θά μπορούσε να γίνει ο πιό σημαντικός φύλακας τής περιοχής καί νά αντικαταστήσει τό Ισραήλ σέ αυτόν τον ρόλο.

  - Παρακαλώ, σχετικά με το Ισραήλ κάπως πιό συγκεκριμένα!

  - Οι προοπτικές τού Ισραήλ, στήν Μέση Ανατολή πού αλλάζει, είναι κάπως ομιχλώδεις. Κατά πάσα πιθανότητα η Δύση θά αποδομήσει το Ισραήλ , επειδή, απλά, το Ισραήλ δέν θά είναι πλέον αναγκαίο, έτσι, όπως ο Arnold J. Toynbee ήδη τό 1957 πρόβλεψε. Σίγουρα μόνο μετά τήν εκκένωση τού «ανώτερου τρίτου" τού πληθυσμού. Η πιθανότητα τής δημιουργίας ενός Μείζονος Κουρδιστάν καί τής αποδόμησης τού Ισραήλ δέν είναι εκατό τοίς εκατό, αλλά πολύ πιθανό. Φυσικά αυτό δεν είναι ένα θέμα γιά τά επόμενα χρόνια.
  .............

 2. cobalt avatar
  cobalt 08/09/2012 12:39:46

  Τικ-τακ, τικ-τακ...

 3. Νικήτας avatar
  Νικήτας 09/09/2012 15:38:14

  Μην βάζετε τέτοια κείμενα θα δυσαρεστηθούν οι εγχώριοι γλείφτες των τούρκων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.