#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/01/2012 08:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαρκοζί και Μόντι εναντίον… ΜέρκελΜερικές φορές, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να αποτύχουν ακόμη και τα καλύτερα σχέδια. Ο καθηγητής οικονομικών Mario Monti και πρώην Επίτροπος της ΕΕ Mario Monti, υποστηρίχτηκε σθεναρά από το Βερολίνο, όταν η Ιταλία έψαχνε να βρει τον διάδοχο του Berlusconi. Ο Monti θα ήταν αυτός που θα επέβαλλε μέτρα λιτότητας στην καταχρεωμένη χώρα, προκειμένου να την σώσει, αλλά και να αποτρέψει την κατάρρευση ολόκληρης της ευρωζώνης.

Στην αρχή ο Monti έκανε αυτό που όλοι περίμεναν. Πέρασε ένα πακέτο εξοικονόμησης πόρων, αξίας €30 δις. Και το Βερολίνο πίστεψε πως θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Τώρα όμως, όπως όλα δείχνουν, ο Ιταλός πρωθυπουργός έχασε τον αρχικό του ενθουσιασμό υπέρ της λιτότητας. Άρχισε να αλλάζει κατεύθυνση, και να πορεύεται σε διαμετρικά αντίθετη με την Angela Merkel πορεία.

Ο Monti θέλει να δει το ταμείο διάσωσης να αυξάνεται κατά πολλά δισεκατομμύρια, έτσι ώστε να έχει αποτέλεσμα. Παράλληλα υποστηρίζει την έκδοση των ευρωομολόγων, ώστε να μπορέσουν οι ασθενείς οικονομίες να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Επιπλέον θέλει έναν μεγαλύτερο ρόλο για την ΕΚΤ. Τέλος, πιστεύει πως η λιτότητα θα πρέπει να εγκαταλειφθεί για χάρη της ανάπτυξης.

Σε όλα τα παραπάνω συμφωνεί και ο Nicolas Sarkozy. Όμως το Βερολίνο δείχνει αμετακίνητο. Ως η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης, η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό, όποια τακτική και αν επιλεγεί. Για αυτό και η Merkel προτιμά να τα βάλει με τους εταίρους της, παρά με τους Γερμανούς ψηφοφόρους.

Μέχρι σήμερα κατάφερνε να μπλοκάρει τις προτάσεις της Γαλλίας.

Τώρα όμως, η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ (Ιταλία) ενώνει την φωνή της με αυτήν της Γαλλίας. Οπότε τα πράγματα δυσκολεύουν για την Merkel. Πρόσφατα συναντήθηκαν στο Παρίσι ο ο Monti και ο  Sarkozy, και τα βρήκαν σε όλα.

Και όπως έγραψε η εφημερίδα La Repubblica, ιταλική κυβερνητική πηγή ανέφερε μετά την συνάντηση πως «τώρα είμαστε δυο μαζί…».

Ο Sarkozy, που σύντομα θα χρειαστεί να πασχίσει για την επανεκλογή του, χρειάζεται νίκες, και έτσι, ο Ιταλός πρωθυπουργός αποτελεί θεόσταλτο δώρο για τις επιδιώξεις του.

Από την δική του πλευρά, ο Monti δεν συμφωνεί με την γερμανική εμμονή στην σκληρή λιτότητα. Όπως είπε, «η Ιταλία έφερε σε πέρας τις υποχρεώσεις της… τώρα θα πρέπει να αλλάξει πορεία… η δημοσιονομική συμφωνία του περασμένου Δεκέμβρη δεν θα πρέπει να αφεθεί να στραγγαλίσει τις πληγείσες οικονομίες της ευρωζώνης».

Ο Monti προειδοποίησε πως αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν, φοβάται κοινωνικές εκρήξεις.

Και πράγματι, παρά την μεγάλη εξοικονόμηση, οι αγορές συνεχίζουν να στοχοποιούν τη χώρα του με τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της να αγγίζουν το 7%.

Αλλά και η Γαλλία υφίσταται ισχυρές πιέσεις, και αν τυχόν χάσει την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ που έχει, θα χάσει δισεκατομμύρια, και θα αναγκαστεί να επεκτείνει τα δικά της μέτρα λιτότητας.

Και κάθε νέο μέτρο λιτότητας πλήττει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Παράλληλα αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων, αλλά και τον αριθμό των πτωχεύσεων.

Δυστυχώς, με κάθε νέο μέτρο αντιμετώπισης της, η κρίση μεγαλώνει.

Αυτό όμως θέλουν να το σταματήσουν οι Monti και Sarkozy, και για αυτό θέλουν τον νέο μηχανισμό διάσωσης και την ΕΚΤ να προσφέρουν το απαραίτητο μαξιλάρι ασφαλείας. Μόνο έτσι, λένε, θα επανέλθει η ανάπτυξη.

Η Μέρκελ όμως;

 

Spiegel

http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,808443,00.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Silence t. avatar
  Silence t. 12/01/2012 09:16:42

  Οι Γερμανοί στείλανε στους Ιταλούς το Μόντι , τύπος Ρομπότ το οποίο παρουσιάζει συχνά βλάβες και στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτομόλησε , ενεργώντας εναντίον του κατασκευαστή του .
  Το ρομπότ Παπαδήμος που στείλανε σε εμάς , είναι πολύ πιο αξιόπιστο (χωρίς τσίπα , αισθήματα , πατρίδα , θρησκεία , οικογένεια) θεό του έχει το χρήμα και ενεργεί πάντα υπέρ του αφεντικού του (Γερμανία) , όπως πολυ καλά διαπιστώνουμε καθημερινά .

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Silence t. 14/01/2012 13:58:05

   !!!! Έτσι ακριβώς!!!

 2. Δαναός avatar
  Δαναός 12/01/2012 10:23:44

  Αν δεν κάνω λάθος, κάτι τέτοιο δεν έλεγε το 2010και ο Σαμαράς; Όμως οι μαθητευόμενοι μάγοι, να μην το πω χειρότερα, τότε εκτελούσαν άλλες εντολές και φέραν τα πράγματα στην τραγική σημερινή οικονομική κατάσταση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.