#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/05/2011 09:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σένγκεν: «Φρούριο» ο Βορράς, «σουρωτήρι» ο ΝότοςΝίκος Μπέλλος από τις Βρυξέλλες για τον "Ελεύθερο Τύπο"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μία απαράδεκτη πρόταση που εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα των βορείων χωρών της Ε.Ε. άφησε χθες απόλυτα εκτεθειμένο τον κοινοτικό Νότο, ο οποίος καλείται χωρίς κοινοτική αλληλεγγύη να διαχειριστεί τη μαζική είσοδο λαθρομεταναστών προερχόμενων από τις αραβικές χώρες ή το τουρκικό έδαφος.

Η Σουηδέζα επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρομ, ανταποκρινόμενη απόλυτα στις γαλλικές και γερμανικές πιέσεις, παρουσίασε χθες προτάσεις που υιοθετήθηκαν από την Κομισιόν, οι οποίες στην ουσία επιτρέπουν την πραγματοποίηση ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των χωρών της Συμφωνίας του Σένγκεν.

 

ΤροποποίησηΗ εν λόγω συμφωνία διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, δηλαδή χωρίς ελέγχους, σε 22 χώρες-μέλη (δεν την εφαρμόζουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κύπρος, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία) και σε 3 μη κοινοτικές ευρωπαϊκές χώρες (Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία). Με βάση τη συμφωνία μπορούν να γίνονται έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα μόνο εφόσον ένα κράτος αποδείξει ότι «απειλείται η δημόσια τάξη ή η εσωτερική του ασφάλεια».

Έρχεται τώρα η Κομισιόν και προτείνει ένα κράτος-μέλος να μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα ακόμη κι όταν υπάρχει κίνδυνος μαζικής εισόδου λαθρομεταναστών από άλλο κράτος-μέλος. Με άλλα λόγια, εάν η Γαλλία κρίνει ότι λαθρομετανάστες μπορούν να εισέλθουν στη χώρα από την Ιταλία ή την Ελλάδα, θα μπορεί να προχωρεί σε ελέγχους στα σύνορα και να τους εμποδίζει.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι χώρες του κοινοτικού Νότου αφήνονται στο έλεος της τύχης τους, δεδομένου ότι η Κομισιόν δεν προτείνει ούτε τον επιμερισμό του οικονομικού βάρος ούτε κάποια άλλη μορφή κοινοτικής αλληλεγγύης. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα θα πρέπει μόνες τους να αντιμετωπίζουν τη μαζική είσοδο λαθρομεταναστών, επειδή έχουν την ατυχία να βρίσκονται στις βασικές πύλες εισόδου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η γαλλική κυβέρνηση αμέσως μετά την υποβολή της πρότασης «χαιρέτισε το γεγονός ότι η Κομισιόν ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανησυχίες της. Την επιβολή ελέγχων είχε ζητήσει με επιστολή του στον πρόεδρο Μπαρόζο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τη χθεσινή πρόταση της Επιτροπής διαφώνησε η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, η οποία κατέθεσε και σχετική δήλωση στα πρακτικά, χωρίς φυσικά να μπορεί να εμποδίσει την υιοθέτησή της.

Η κ. Μάλμστρομ επιχείρησε να καθησυχάσει ισχυριζόμενη ότι το «πράσινο φως» για την επιβολή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα θα δίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Στην ερώτηση γιατί δεν προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις επίδειξης κοινοτικής αλληλεγγύης προς τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, απάντησε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να προταθεί από την Κομισιόν, αλλά να εκφραστεί εθελοντικά από τα κράτη-μέλη...

 

Απόφαση στη Σύνοδο

Αναφορικά με την Ελλάδα, είναι η δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους μήνες που αφήνει τη χώρα μας απολύτως εκτεθειμένη. Η πρώτη ήταν στις αρχές του χρόνου με το περιεχόμενο της συμφωνίας επανεισδοχής που υπέγραψε με την Τουρκία. Πρόκειται για μια συμφωνία κενού περιεχομένου διότι για τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα αφορά την επανεισδοχή λαθρομεταναστών υπηκόων τρίτων χωρών, αλλά μόνο Τούρκων υπηκόων.

Οι εισηγήσεις της Επιτροπής θα εξεταστούν στις 12 Μαΐου σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ οι πολιτικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής (24 Ιουνίου). Για τη λήψη αποφάσεων στο συγκεκριμένο θέμα δεν απαιτείται ομοφωνία, αλλά αρκεί η ειδική πλειοψηφία.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 05/05/2011 09:58:59

  Ζήτω η Ευρώπη των (αφρικανικών) λαών!
  Την εν λόγω τροποποίηση επιδίωξε η Νορβηγία λόγω τρομακτικής αύξησης της εγκληματικότητας στη Σκανδιναβία εξαιτίας των μεταναστών από Βαλτική και πρώην ΕΣΣΔ.

 2. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 05/05/2011 10:19:07

  Η Νορβηγία του Νότου όλους τους δέχεται. Σπουδές Νομικής για όλους όσους διώχνουν οι απολίτιστοι του Βορρά.
  Μπράβο στην Κομισιόν που για μια ακόμη φορά πιστοποιεί το ρόλο της ως η τσατσά της ηπείρου.

  • EtsiMareSei avatar
   EtsiMareSei @ ΝΙΚΟΛΑΣ 05/05/2011 12:53:00

   Η αλληλεγγύη δεν μπορεί λέει να προταθεί απ'την κομισιόν,αλλά να εκφράζεται μόνο σε εθελοντική βάση απο χώρες μέλη!?
   Δηλαδή αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι οτι και πιέσεις να ασκηθούν στην κομισιόν για ειλικρινέστερη συνεργασία και περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών,η κομισιόν (δεν θα τσιμπήσει) δηλώνοντας εκ των προτέρων οτι κάτι τέτοιο δεν αρμόζει στον ρόλο της και δεν πρόκειται να μετουσιωθεί σε πρόταση!!!
   Κουτσή στραβή και αναποδη αυτή η Κομισιόν και..ενεργεί οπως της συμφέρει(για λογαριασμό ποιών?), ενώ το παίζει και παρθένα μαζί!

   • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ @ EtsiMareSei 05/05/2011 14:00:55

    Που θα πάει, θα το γκρεμίσουν και το δικό τους το μαγαζί έτσι όπως πάνε.

 3. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 05/05/2011 10:29:20

  Αν η Ελλάδα αρχίσει να χορηγεί μαζικά προσωρινή βίζα εισόδου στους λαθρομετανάστες οι άλλες χώρες θα έχουν δικαίωμα βάσει της συμφωνίας Σέγκεν να τους σταματήσουν στα σύνορά τους;

  • o βουνίσιος avatar
   o βουνίσιος @ o βουνίσιος 05/05/2011 10:32:29

   Υ.Γ. Να βάλουμε και 300 ευρώ χαρτόσημο σε κάθε βίζα…

 4. enianos avatar
  enianos 05/05/2011 10:35:40

  Όταν για κυβέρνηση έχεις εκλέξει λιράτες κότες σου φταίει ο μη αλληλέγγυος βοράς ? Βαρεθήκαμε να ακούμε διάφορες φωνές που έχουν αναγάγει την ζητιανιά και την κουτοπονηριά σε πολιτική .Παρεμπιπτόντως οι αρμόδιοι για την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας κατηγορούνται και τους ασκήθηκε μάλιστα δίωξη! Για συνθήματα που φώναξαν ! Υποκριτές ! Να παραιτηθούν όλοι τους, να αναλάβουν άλλοι, που δεν φοβούνται να παράγουν πολιτική, που θα είναι χαρά τους η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας . Επιτέλους !

  • o βουνίσιος avatar
   o βουνίσιος @ enianos 05/05/2011 10:48:44

   φταίει ο βοράς γιατί δεν θέλει τους Ασιάτες και έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χωματερή ανθρώπων της εε.
   για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να μεταφερθεί μέρος του σε αυτούς, διαφορετικά οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να στέλνουν όσο και να φυλάμε τα σύνορα.
   πως, για παράδειγμα, επιτρέπει το ΝΑΤΟ στην Τουρκία, χώρα μέλος του, να έχει τα σύνορα της ελευθέρα στην πρόσβαση ανθρώπων από χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία! και βρίσκεται σε εξέλιξη πόλεμος;

 5. enianos avatar
  enianos 05/05/2011 12:03:47

  Όταν έχεις να παράγεις έργο, και δεν το κάνεις, είτε γιατί είναι δύσκολο η εύκολο δεν έχει σημασία, ακόμα και αν έχεις την καλύτερη δικαιολογία . Πας σπίτι σου ! Αυτονόητο!

 6. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/05/2011 12:23:48

  Πολλαπλασιαζεται το ενστικτο αυτοκαταστροφης της ΕΕ .........!!!!!
  Παμε καλα.. το σχεδιο δουλευει !!

  ΠΠ

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/05/2011 14:03:28

   Ναί πιπί, τελικά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Άντε να τελειώνουμε με τους χρυσοκάνθαρους που σκοτώνουν το (κάπως βάσιμο) όραμα για ειρηνική κι ενωμένη Ευρώπη.

 7. δημης avatar
  δημης 05/05/2011 13:51:35

  ΦΥΣΙΚΑ.....ΑΦΟΥ ΟΙ.......ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΝ ΜΕ ΝΟΤΙΟΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ...

 8. anonymous avatar
  anonymous 05/05/2011 14:21:21

  Υπάρχει και η ανάρτηση Ξεσκονίστε τα … διαβατήριά σας

  Το δικό μου σχόλιο εκεί ήταν:

  Τα σοβαρά κράτη κοιτάζουν το συμφέρον τους. Μόλις αυτό θίχτηκε στο ελάχιστο αμέσως έθεσαν θέμα αναθεώρησης των συνθηκών. Εμείς είχαμε κι έχουμε σοβαρό πρόβλημα αλλά μας έγραφαν και κάναμε και τις πάπιες.

  Πάρτε το απόφαση. Ελευθερία κίνησης προσώπων ισχύει μόνο υπό φυσιολογικές συνθήκες. Αν γίνει κανένα ταρατατζούμ με την Τουρκία και θέλουμε να πάμε στην ΕΕ θα μας πουν ότι δε μπορούμε να πάμε διότι οι συνθήκες είναι έκτακτες και η ελευθερία κίνησης δεν ισχύει.

  Το ίδιο επιχείρημα θα μπορούσαμε να πούμε κι εμείς για τους λάθρο. Ναι μεν ισχύει το Δουβλίνο ΙΙ αλλά ισχύει για φυσιολογική ροή και όχι για ροή που αντιστοιχεί σε όλη τη ροή προς την Ευρώπη.

 9. giannis avatar
  giannis 05/05/2011 15:10:24

  σιγα τα αυγα...

  επιτελους θα φανει καπου χρησιμο το πασοκ κι ο ποδηλατης....

  ας τους κανουμε ΟΛΟΥΣ ελληνες και μετα το 6μηνο, τους στελνουμε σε γερμανια γαλλια και σουηδια.

  • Γιώργος Μεσσηνία avatar
   Γιώργος Μεσσηνία @ giannis 05/05/2011 15:38:20

   Έτσι όπως μας έχουν εκνευρίσει οι ευρωπαίοι παρτάκηδες, ένα τέτοιο χουνέρι τους χρειάζεται να το φυσάνε και να μη κρυώνει...

 10. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 05/05/2011 20:57:05

  Ας αποφασίσουμε να φυλάμε τα σύνορα και να πέφτουν που και που και πραγματικά πυρά. Και αν συγκινηθούν τίποτα "ανθρωπιστές" Ευρωπαίοι, να τους τρίψουμε στα μούτρα τις αποφάσεις τους.
  400 χρόνια κάτω από το Ισλάμ, 500 στη βόρεια Ελλάδα, δεν γουστάρουμε να ξαναδούμε την πατρίδα μας υπό ισλαμική κατοχή.

 11. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 05/05/2011 20:58:12

  Σε τελική ανάλυση, εκεί βαίνουν τα πράγματα. Η Ευρώπη θα μείνει ένα τσόφλι κενό ουσιαστικού πολιτικού περιεχομένου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.