Ρώσοι χάκερ πίσω από την επίθεση στο Λευκό Οίκο
08/04/2015 12:24
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρώσοι χάκερ πίσω από την επίθεση στο Λευκό Οίκο

Ρώσοι χάκερ που βρίσκονταν πίσω από την κυβερνοεπίθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τους τελευταίους μήνες εισέβαλαν σε ευαίσθητα τμήματα του συστήματος υπολογιστών του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ. Ενώ ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η παράβαση επηρέασε μόνο ένα τμήμα το οποίο δεν αφορά μυστικές πληροφορίες, η περιγραφή αυτή υποτιμά τη σοβαρότητα της εισβολής. Οι χάκερ είχαν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα του προέδρου. Παρότι αυτές οι πληροφορίες δεν είναι μυστικές, εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ευαίσθητες και περιζήτητες από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες, λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε τον Οκτώβριο ότι παρατήρησε ύποπτη δραστηριότητα στο δίκτυο μη μυστικών πληροφοριών στο εκτελεστικό γραφείο του προέδρου. Το σύστημα έχει κλείσει κατά διαστήματα για να γίνουν αναβαθμίσεις ασφαλείας. Το FBI και όλες οι Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών διερευνούν την παράβαση, την οποία θεωρούν μια από τις πιο εξελιγμένες επιθέσεις που ξεκίνησαν ποτέ κατά των συστημάτων της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η εισβολή δρομολογήθηκε μέσω υπολογιστών σε όλο τον κόσμο –κάτι που οι χάκερ κάνουν συχνά για να κρύψουν τα ίχνη τους- αλλά οι ερευνητές βρήκαν ενδεικτικούς κώδικες και άλλα στοιχεία που παραπέμπουν σε χάκερ που εργάζονται για τη ρωσική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Mark Stroh δεν επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ρώσους χάκερ, αλλά είπε ότι «οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα είναι κάτι που λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη». Ούτε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ούτε η Ρωσική Πρεσβεία ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα για σχολιασμό. Ο Ben Rhodes, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η χρήση ενός ξεχωριστού συστήματος του Λευκού Οίκου για διαβαθμισμένες πληροφορίες προστατεύει από τους χάκερ τα ευαίσθητα εθνικά θέματα τα οποία αφορούν την ασφάλεια. «Δεν πιστεύουμε ότι τα διαβαθμισμένα συστήματα μας κινδύνεψαν» δήλωσε ο Rhodes.

Για να φτάσουν στο Λευκό Οίκο, οι χάκερ πρώτα διέρρηξαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πιστεύουν οι ερευνητές. Ένας αξιωματούχος υποστηρίζει ότι οι ρώσοι χάκερ «κατέχουν» το σύστημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί μήνες και δεν είναι σαφές αν έχουν εξαλειφθεί πλήρως από το σύστημα.

Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εισβολή στον Λευκό Οίκο ξεκίνησε με ένα phishing e-mail από έναν λογαριασμό που χρησιμοποίησε διεύθυνση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών James Clapper, σε ομιλία του σε σχετική συνεδρίαση του FBI τον Ιανουάριο προειδοποίησε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να διδάξουν στους υπαλλήλους τους τι είναι το «phishing». «Πολλές φορές, οι Κινέζοι και άλλοι έχουν πρόσβαση στα συστήματά μας, προσποιούμενοι ότι είναι κάποιοι άλλοι και, στη συνέχεια, ζητώντας πρόσβαση που τους δίνεται» δήλωσε ο Clapper.

Η αγριότητα των ρωσικών εισβολών κατά τους τελευταίους μήνες έχει αιφνιδιάσει τους αξιωματούχους των ΗΠΑ, οδηγώντας τους σε μια επανεκτίμηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία συγκρούονται όλο και περισσότερο για θέματα που κυμαίνονται από τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία ως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Συρία.

Οι επιθέσεις στα κρατικά συστήματα και στον Λευκό Οίκο είναι ένας λόγος για τον οποίο ο Clapper είπε σε μια συνεδρίαση της Γερουσίας, τον Φεβρουάριο, ότι η «ρωσική απειλή στον κυβερνοχώρο είναι πιο σοβαρή από ό,τι έχουμε εκτιμήσει στο παρελθόν». Επιπλέον, οι αποκαλύψεις σχετικά με την «εισβολή» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχονται εν μέσω μιας διαμάχης για τη χρήση ενός ιδιωτικού server e-mail από την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, για κυβερνητικά θέματα, κατά τη διάρκεια της θητείας της. Οι επικριτές λένε ότι ο ιδιωτικός server της πιθανότατα ήταν ακόμα λιγότερο ασφαλής από το κρατικό σύστημα. Η ρωσική παραβίαση πιστεύεται ότι αφορά την περίοδο μετά την αποχώρηση της Κλίντον.

Όμως, οι χάκερ έχουν βάλει στο στόχαστρο την Κλίντον και τους συνεργάτες της εδώ και καιρό. Η ιστοσελίδα The Smoking Gun όπλο ανέφερε για πρώτη φορά το 2013 ότι ένας χάκερ γνωστός ως Guccifer είχε «σπάσει» το email στο AOL του Sidney Blumenthal, φίλου και συμβούλου των Κλίντον, και δημοσίευσε τα μηνύματα που ο Blumenthal απέστειλε σε ιδιωτικό λογαριασμό της Χίλαρι Κλίντον. Τα emails περιελάμβαναν ευαίσθητα σημειώματα για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ήταν η πρώτη δημόσια αποκάλυψη της ύπαρξης ιδιωτικής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον (hdr22@clintonemail.com), που τώρα βρίσκεται στο κέντρο της διαμάχης. Η διεύθυνση δεν είναι πλέον ενεργή.

http://edition.cnn.com/2015/04/07/politics/how-russians-hacked-the-wh/index.html

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.