Ρώσοι «τουρίστες» ετοιμάζουν την Άνοιξη της Ουκρανίας
16/04/2014 05:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρώσοι «τουρίστες» ετοιμάζουν την Άνοιξη της Ουκρανίας

H Μόσχα προσφέρει εγχειρίδιο καθοδήγησης για τους Ρώσους που θέλουν να προκαλέσουν αναστάτωση στην Ουκρανία -και μάλιστα λειτουργεί - υποστηρίζει το Daily Beast

Ο Ουκρανός επιχειρηματίας Βολοντιμίρ Ριάμποφ αποφάσισε να σκαρφιστεί το δικό του σημείο ελέγχου ανάμεσα στα ρωσικά σύνορα και την πόλη καταγωγής του, την Λούχανσκ στην ανατολική Ουκρανία. Πήρε τσιμεντόλιθους από το μισοχτισμένο του σπίτι και τους μετέτρεψε σε οδοφράγματα. Διαμόρφωσε μια αυτοσχέδια προειδοποιητική πινακίδα που έγραφε: «Προσοχή! Κρατικά σύνορα της Ουκρανίας. Απαγορεύεται η είσοδος!» Μέχρι που έσκαψε και μία αντιαρματική τάφρο και διαμόρφωσε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού για να ταΐζει τους συνοριοφύλακες. Ο ουκρανικός Τύπος τον χαρακτήρισε πρότυπο για εκείνους τους ελεύθερους πολίτες μιας ελεύθερης χώρας «που δεν περιμένουν βοήθεια από το κράτος» και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν μόνοι τους το έθνος.


Αλλά η μεγαλύτερη απειλή για την Ουκρανία αυτή τη στιγμή δεν έρχεται τόσο από τα ρωσικά τανκς, όσο από τους ρώσους «τουρίστες», μερικοί από τους οποίους, φυσικά, μόνο τουρίστες δεν είναι. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ημερών, η αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία έχει ενταθεί δραματικά καθώς ένοπλοι συνεχίζουν να εξαπολύουν μια συντονισμένη εκστρατεία για την κατάσχεση κυβερνητικών κτιρίων. Τα λάβαρα της σημερινής Ρωσίας και της ιστορικής Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσικής αυτοκρατορίας έχουν υψωθεί παράλληλα με όσων δηλώθηκαν πρόσφατα «ανεξάρτητες» περιφερειακές δημοκρατίες. Επιθέσεις έπληξαν το Λούχανσκ, το Χάρκοβο, το Ντόνετσκ το περασμένο Σαββατοκύριακο και τις πόλεις Σλόβιανσκ, Κραματόρσκ και Ντρουζκόβκα αυτό το Σαββατοκύριακο. Παρά τις εκτεταμένες αναφορές ότι αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν σε ρωσικές ειδικές δυνάμεις, συνήθως λένε στους δημοσιογράφους ότι είναι απλά αγανακτισμένοι κάτοικοι, μέρος μιας δήθεν καταπιεσμένης ρωσόφωνης μειονότητας.
Η κυβέρνηση στο Κίεβο δίστασε να απαντήσει δυναμικά από το φόβο ότι η αιματοχυσία θα δώσει στον Πούτιν τη δικαιολογία που ψάχνει για να κάνει μια ανοιχτή εισβολή. Αλλά την Κυριακή το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε επιχείρηση για την επανάκτηση του αστυνομικού τμήματος στο Σλόβιανσκ.

Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έκανε ένα πολύ ευθύ τηλεφώνημα στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία ότι οι επιθέσεις σήμερα από ένοπλους αγωνιστές στην ανατολική Ουκρανία ήταν ενορχηστρωμένες και συγχρονισμένες», όπως ήταν και στην Κριμαία. «Ένοπλοι ήταν εξοπλισμένοι με εξειδικά ρωσικά όπλα και ίδιες στολές, όπως αυτές που φορούσαν οι ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Κριμαία», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι εάν η Ρωσία δεν λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία και δεν μετακινήσει τα στρατεύματά της πίσω από τα σύνορα της Ουκρανίας, θα υπάρξουν πρόσθετες συνέπειες».
Όμως, το ρωσικό παιχνίδι σήμερα, όπως το «Μεγάλο Παιχνίδι» των τσάρων επί δύο αιώνες εναντίον της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, είναι ένα πολύπλοκο μείγμα από μυστική δράση, οικονομικό πόλεμο, προπαγάνδα και απειλή οριστικής μάχης. Εάν η στρατηγική του Πούτιν δουλέψει, θα είναι σε θέση να ανακτήσει τον έλεγχο κατά το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο της Ουκρανίας και ίσως προχωρήσει και σε άλλα πρώην εδάφη από τις πρώην αυτοκρατορίες της Μόσχας. Μία από τις βασικές τακτικές του Κρεμλίνου είναι να αποκρύψει την προέλευση αυτών των δυνάμεων που είναι επικεφαλής για τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία και ένας από τους τρόπους που το κάνει αυτό είναι να προωθεί αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε εξεγερσιακό τουρισμό.

Η «Ρωσική Άνοιξη», όπως αποδεικνύεται, δεν είναι μόνο ένα ρεβανσιστικό σύνθημα εκτός Μόσχας, το οποίο αρχίσαμε να ακούμε πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας. Είναι επίσης και μια ιστοσελίδα (http://rusvesna.su/). Οι λάτρεις της περιπέτειας που ονειρεύονται την αναβίωση της ΕΣΣΔ μπορούν να συνδεθούν online και να μοιραστούν πληροφορίες για το πώς να ταξιδέψουν στην Ουκρανία και, επίσης, πώς να δημιουργήσουν εκεί χάος. Πριν από την αναχώρηση τους, οι τυχοδιώκτες στρατιώτες συμβουλεύονται να εξοικειωθούν με το σύνθημα «Φύγετε για το μέτωπο! Δόξα στη Ρωσία!», μαζί με τους κανόνες συμπεριφοράς ενός Ρώσου τουρίστα που επιθυμεί να φτάσει στο «έδαφος της αδελφικής Ουκρανίας»:

«Από την αρχή των γεγονότων της Κριμαίας στις 2 Μαρτίου μέχρι σήμερα, η Ουκρανία έχει απαγορεύσει την είσοδο σε περισσότερους από 10.000 Ρώσους και ο αριθμός αυξάνεται κάθε μέρα», προειδοποιεί το ενημερωτικό δελτίο. «Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργηθεί με τεχνητό τρόπο για να μειώσουν την ποσότητα των ανθρώπων που θα μπορούσαν να εμπλακούν στη σύγκρουση από την πλευρά των ρωσόφωνων Ουκρανών».

Έτσι, όπως συνιστά η «Ρωσική Άνοιξη», «θα πρέπει να συμμορφωθείτε με ορισμένους κανόνες » και να γνωρίζετε ορισμένα γεγονότα. Ιδού μια κάπως σύντομη, αλλά κατατοπιστική λίστα που προτείνει, μεταξύ άλλων, το είδος των «τουριστών» που είναι πιθανό να διασχίσουν τα σύνορα:
1. Φύλακες ουκρανικών συνόρων που είναι πιστοί στο Κίεβο, το οποίο τους έδωσε την εντολή να βρίσκουν οποιοδήποτε λόγο για να αρνηθούν την είσοδο σε άτομα με ρωσικά διαβατήρια.
2. «Ακόμα κι αν έχετε μόνο ένα καμουφλαρισμένο T - shirt, κάποια σπρέι πιπεριού ή ένα μαχαίρι, θα μπορούσατε να απελαθείτε στη Ρωσία ως κομάντο. Έτσι, αν χρειάζεστε αυτά τα πράγματα, μπορείτε να τα αγοράσετε σε καταστήματα της Ουκρανίας: οι τιμές δεν είναι υψηλότερες από ό,τι στη Ρωσία».
3. «Σας συμβουλεύουμε να μην δημοσιεύετε αντι-ουκρανική προπαγάνδα στους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
4. «Να θυμάστε ότι τα κινητά τηλέφωνά σας μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες φωτογραφίες, όπως στρατιωτικές πατριωτικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχατε. Μην αποθηκεύετε κείμενα SMS, όπως ‘Ζήτω η Αριστερά, δόξα στη Ρωσία!’ και άλλα παρόμοια».

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/04/13/russia-tells-tourists-how-to-go-fight-in-ukraine.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 16/04/2014 10:18:17

  Τα κράτη δεν είναι ούτε φιλανθρωπικά ιδρύματα ούτε σύλλογοι φίλων της αγάπης. Λογικό και αναμενόμενο είναι η Ρωσία, από τη στιγμή που χάνει την επιρροή της στην Ουκρανία, να επιχειρήσει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της, αποδυναμώνοντας την Ουκρανία με την προσάρτηση της Κριμαίας και με την πίεση για ένα είδος ουδέτερης αυτονομημένης ζώνης στην Α. Ουκρανία, διότι ξέρει ότι προσάρτηση και κει μάλλον δεν την παίρνει να κάνει. Βέβαια στρατιωτικά η Ρωσία είναι ο μόνος παίκτης στην περιοχή και θεωρητικά θα μπορούσε να κάνει ότι θέλει. Τα πράγματα όμως είναι πιο πολύπλοκα απ' ότι θέλουν να τα βλέπουν οι εν Ελλάδι λάτρεις του Πούτιν και της μετασοβιετικής Ρωσίας που επιθυμεί να επανακάμψει στα παλιά της μεγαλεία του νταβατζή της περιοχής. Οι άλλοι νταβατζήδες δε μπορούν ευθέως να την εμποδίσουν, αλλά και η θέση της Ρωσίας είναι επισφαλής. Η οικονομία της είναι εξαρτημένη από την πώληση ενέργειας και οι πελάτες της είναι και εξαρτώμενοι αλλά και ελέγχοντες. Η απώλεια της θέσης της Ρωσίας σαν αξιόπιστη πηγή ενέργειας, θα αποτελέσει σφοδρό και μη αναστρέψιμο πλήγμα για την Ρωσική οικονομία. Παρακολουθούμε λοιπόν ένα μπρα-ντε-φερ όπου και τα δύο μέρη ξέρουν ότι έχουν τρομερά εκτεθειμένες θέσεις και είναι να αναγκασμένα να προσέχουν τις κινήσεις τους. Κινούνται ξέροντας μέχρι που τους παίρνει και μπλοφάρουν ελπίζοντας να αποσπάσουν το καλύτερο. Οι μόνοι που ελπίζουν σε σίγουρα (έμμεσα) κέρδη είναι οι Αμερικανοί που παίζουν στην αυλή του αντιπάλου. Οι άλλες χώρες της περιοχής είναι αναπόφευκτο να εκλάβουν τα γεγονότα στην Ουκρανία σαν προειδοποίηση για τις ίδιες και η καχυποψία και η εχθρότητα προς τη Ρωσία θα τις στρέψει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η Ευρώπη διαισθανόμενη την ευάλωτη της θέση θα προσπαθήσει να μην τραβήξει το σχοινί αλλά θα είναι πλέον πολύ περισσότερο πρόθυμη στο μέλλον για διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών και απεξάρτηση από μια μη αξιόπιστη Ρωσία. Η Ρωσία θα προσπαθήσει για το μεγαλύτερο κέρδος "τρομάζοντας τις κότες" όσο γίνεται λιγότερο. Βέβαια σε τέτοιες περιπτώσεις είναι εύκολο τα μυαλά κάποιων να πάρουν αέρα (στη Μόσχα αλλά κυρίως στο Κίεβο) και να παρατραβήξουν το σχοινί με απρόβλεπτες συνέπειες και εδώ είναι ο κίνδυνος για τη σταθερότητα στην περιοχή.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ βαγγέλας 16/04/2014 11:42:34

   Βαγγέλα, τα περί "απώλειας της θέσης της Ρωσίας σαν αξιόπιστη πηγή ενέργειας" είναι απόρροια νοσηρής φαντασίας προπαγανδιστών φερεφώνων της Ουάσινγκτον. Ο Nord Stream προμηθεύει αέριο στη μισή Ευρώπη και μπορεί να μεταφέρει και περισσότερο αν χρειαστεί. Η γερμανορωσική συνεργασία είναι πρακτικά εξασφαλισμένη για δεκαετίες.

   • βαγγέλας avatar
    βαγγέλας @ pythagorean 16/04/2014 12:12:55

    Όταν αυτός που σου προμηθεύει ενέργεια εκμεταλλεύεται αυτή του τη δεσπόζουσα θέση για να σε πιέσει πολιτικά και να σε έχει το χέρι, δεν είναι αξιόπιστος προμηθευτής, άρα αναπόφευκτα θα προσπαθήσεις να απεξαρτηθείς. Αυτό εννοώ κι όχι ότι δεν μπορεί να σου δώσει τις ποσότητες που θέλεις. Νομίζω είναι προφανές.

    • pythagorean avatar
     pythagorean @ βαγγέλας 16/04/2014 13:20:57

     Ποια πίεση της Ρωσίας προς τη Γερμανία εννοείς? Γίνε συγκεκριμένος.

     • βαγγέλας avatar
      βαγγέλας @ pythagorean 16/04/2014 17:49:19

      Εφόσον η Ευρώπη εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία, είναι ανήμπορη να αντιδράσει σε οτιδήποτε πράξει η δεύτερη. Άρα είναι το έλεος της. Πόσο ασφαλής μπορεί να αισθάνεται η Πολωνία ή οι Βαλτικές χώρες;

     • pythagorean avatar
      pythagorean @ βαγγέλας 16/04/2014 18:47:24

      Δεν είναι τόσο μονόπλευρη η σχέση. Προφανώς η ευρω-ρωσική εξάρτηση είναι αμοιβαία. Αυτό το ξέρει πολύ καλά η Μέρκελ και οι άλλοι Ευρωπαίοι και συνεπώς δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τους ηλίθιους γκανγκστερισμούς της Ουάσινκγτον στην Ουκρανία.

 2. MCA avatar
  MCA 16/04/2014 19:17:22

  Μόνο που οι Ρώσσοι τουρίστες δεν μπορούν ψηφίσουν. Έπρεπε να είχαν γίνει χθες εκλογές στην Ουκρανία.

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/04/2014 20:19:35

  'Οποιος είναι στο ΝΑΤΟ είναι απολύτως ασφαλής γιατί προστατεύεται από τα αμερικανικά όπλα (Πολωνία,Βαλτικές).Αυτοί που είναι απέξω είναι μόνοι τους.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ ψυχραιμια 17/04/2014 15:06:48

   Ναι, ναι. Όπως τα αμερικανικά όπλα προστατεύουν την Ελλάδα από την εξ ανατολών απειλή. Πλάκα μας κάνεις?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.