#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/05/2009 13:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρώσοι Ολιγάρχες - Μέρος 1ον

Το κτύπημα του Πούτιν


______________________________________________________________________________________
Από το 1991 και μετά οι όποιοι κανόνες που ίσχυαν στην Ρωσία ήταν ελάχιστοι ενώ οι ευκαιρίες για πολιτικό και οικονομικό κέρδος άφθονες. Υπήρχαν δε και κάμποσες ισχυρές και «παμπόνηρες» προσωπικότητες έτοιμες να εκμεταλλευτούν τις πάμπολλες αναδυόμενες ευκαιρίες για πλουτισμό και δύναμη. Πριν την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία, οι φατρίες - ομάδες ανταγωνίζονταν έντονα μεταξύ τους με σκοπό τον έλεγχο του εθνικού πλούτου, της βιομηχανίας και της πολιτικής.

Μια  τέτοια φατρία ήταν και οι Siloviki που είναι η Ρωσική απόδοση για αυτούς που διαθέτουν δύναμη. Σε αυτή την ομάδα συμμετείχαν κυρίως  πρώην στελέχη της KGB και λοιπών υπηρεσιών ασφαλείας οι περισσότεροι των οποίων ήταν Ρώσοι εθνικιστές με σκοπό να ξαναδούν τη χώρα τους να απολαμβάνει την πρότερη δόξα και δύναμή της. Στη δεκαετία του 1990 οι Siloviki ήλεγχαν τόσο τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών όσο και την διάδοχο της KGB, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας (FSB). Την περίοδο εκείνη ο τότε Πρόεδρος Boris Yeltsin φοβούμενος την ανατροπή του, φρόντισε και με μια προληπτική κίνηση, επανασχεδίασε την όλη οργανωτική δομή εξουσίας της FSB, του στρατού και των λοιπών υπηρεσιών ασφαλείας πετυχαίνοντας έτσι την απομάκρυνσή τους από την πραγματική εξουσία μέχρι το 1999.

Όσον αφορά την «Οικογένεια», τα μέλη της ήταν αρχικά  οικογενειακοί συγγενείς  του Γέλτσιν οι οποίοι μαζί με τους στενούς συνεργάτες τους μπόρεσαν να διεισδύσουν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην οικονομία φροντίζοντας έτσι να διατηρήσουν τον Γέλτσιν στην εξουσία. Στα τέλη όμως της δεκαετίας του `90, στην  «Οικογένεια» παρεισέφρησαν άτομα που ανήκαν σε μια νέα ομάδα επονομαζόμενη «Η Ταξιαρχία της Αγίας Πετρούπολης» και που αποτελούταν κυρίως από δυτικόφρονες  τεχνοκράτες οι οποίοι και φρόντιζαν για την συνεχή εισροή αλλοδαπών κεφαλαίων προς τη χώρα και προς όφελος της Ρωσίας. Η ομάδα αυτή ήλεγχε σε μεγάλο βαθμό τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας. Ανάμεσά τους υπήρχαν άτομα που ήταν «siloviki» και  που επίσης ανήκαν στην «Οικογένεια» και που έφεραν τον Πούτιν, που κατάγεται από την Αγία Πετρούπολη, στην εξουσία του Κρεμλίνου. Αυτή η διείσδυση ήταν  και η αρχή του τέλους για την «Οικογένεια» και σηματοδότησε την επιστροφή των «siloviki» στα πράγματα.

Ενόσω οι «siloviki» και η «Οικογένεια» πολεμούσαν μεταξύ τους στη διάρκεια της δεκαετίας του `90, οι «Ολιγάρχες» ήταν  αυτοί που  κυριαρχούσαν στους ζωτικούς χώρους  της Ρωσικής επιχειρηματικότητας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον κρατικά ελεγχόμενο τομέα. Οι περισσότεροι από αυτούς αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Γέλτσιν, περίοδο που είχε μάλιστα ονομαστεί «θεραπεία σοκ» και που είχε οδηγήσει σε χάος όσον αφορά στο τι ανήκε σε ποιόν και ποιος θα προλάβαινε να αρπάξει τι.

Οι εν λόγω «Ολιγάρχες»  σχημάτισαν μια  δική τους τάξη. Μια ομάδα ελίτ αποτελούμενη από «μετασοβιετικούς» επιχειρηματικούς ηγέτες οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντιμετωπισθούν από τις άλλες φατρίες αν αυτές δεν  προχωρούσαν σε συνένωση ώστε να δυναμώσουν. Αυτό συνέβη επί Πούτιν που ήταν Πρόεδρος από το 1999 έως το 2008 ενώ και σήμερα συνεχίζει να  παραμένει στην εξουσία ως Πρωθυπουργός. Μέσα στα πλαίσια  λοιπόν της προσπάθειας του Πούτιν να συνενώσει το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό μερίδιο της Ρωσικής εξουσίας, προχώρησε και στην διάλυση της «Οικογένειας» τοποθετώντας όμως αυτούς που εμπιστευόταν σε καίριες θέσεις του Κρεμλίνου και κάτω από την δική του επίβλεψη.

 Το 2004 ο Πούτιν εστίασε στους «Ολιγάρχες» ξεκινώντας με τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας τους οποίους άρχισε να προσεταιρίζεται έναν έναν. Έως το 2009, το Κρεμλίνο είχε καταφέρει την σχεδόν πλήρη διάλυση της πρώην πανίσχυρης τάξης των Ρώσων επιχειρηματιών. Με την βοήθεια μάλιστα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που προέκυψε, το Κρεμλίνο σήμερα βάζει ένα οριστικό τέλος στα είκοσι σχεδόν χρόνια της «Αυτοκρατορίας των Ολιγαρχών». Με την συμπλήρωση της καταστροφής αυτής, η συγκέντρωση της Ρωσικής δύναμης και εξουσίας στα χέρια του Πούτιν θα αφήσει τόσο αυτόν όσο και τις ομάδες του χωρίς ουσιαστικά αντίπαλο....

STATFOR

Απόδοση S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αρχίδαμος avatar
  Αρχίδαμος 29/05/2009 13:53:24

  Σοφον το σαφες. καλο.

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 29/05/2009 14:24:25

  η νέα Μόσχα είναι πλέον μια υπέροχη πόλη, καθαρή, πράσινο παντού, καλαίσθητα κτίρια.

 3. Anti Oligarch avatar
  Anti Oligarch 29/05/2009 17:17:08

  Το κολπο ειναι στο ιδιο το χρημα, το οποιο ελεγχεται απο τους 'δημιουργους' του, γιατι ειναι το ατιμο ενα δημιουργημα και η εξασφαλιση της εφαρμογης του πετυχενεται μονο με στρατους και οπλα.
  Για περισοτερες λεπτομερειες παρατηρηστε την πορεια του δολαριου και τις αντιδρασεις Κινας και Αραβικων κρατων.

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 29/05/2009 18:28:25

  αυτό που εντυπωσιάζει είναι το πόσο γρήγορα έγιναν όλα με ένα κλικ, λες και γύρισαν ένα διακόπτη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.