#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/01/2014 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρωσία: Μια αυτοκρατορία που αργοπεθαίνει;

Οι βομβιστικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ ήταν επιθέσεις αυτοκτονίας ισλαμιστών που σηματοδοτούν τον αργό θάνατο της σοβιετικής αυτοκρατορίας, σχολιάζει ο John Lloyd.Το Στάλινγκραντ είναι το επίκεντρο της δράσης σε ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα του κόσμου, το «Η ζωή και η μοίρα» του Βασίλι Γκρόσμαν. Ο Γκρόσμαν, ένας σοβιετικός πολεμικός ανταποκριτής, πέρασε μήνες στο Στάλινγκραντ το 1942 υπό συνεχείς βομβαρδισμούς. Η περιγραφή που δίνει από εκείνους που το υπερασπίστηκαν κατά την πολιορκία του από τη Βέρμαχτ είναι μία μάχη, συχνά σώμα με σώμα, σε μια ερειπωμένη πόλη μεταξύ των στρατευμάτων δύο ολοκληρωτικών κρατών. Αποτέλεσε κεντρικό σημείο καμπής του πολέμου, όταν ο Κόκκινος Στρατός έσπασε την πολιορκία της. Πέντε χρόνια μετά την αποδυνάμωση του Ιωσήφ Στάλιν το 1956, το Στάλινγκραντ μετονομάστηκε σε γίνει Βόλγκογκραντ. Την Κυριακή βόμβες χτύπησαν τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και ένα τρόλεϊ, σκοτώνοντας περισσότερους από 30 ανθρώπους. Υπάρχει ένα είδος συμμετρίας σε αυτήν την επίθεση και σε εκείνες που έκαναν το Στάλινγκραντ ερείπια. Η διατήρηση της πόλης χρειάστηκε σχεδόν ένα αυτοκτονική κατόρθωμα των στρατευμάτων του Κόκκινου Στρατού, που με τη σειρά του έσωσε τη Σοβιετική Ένωση. Οι βομβιστικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ ήταν επιθέσεις αυτοκτονίας ισλαμιστών και είναι πιθανό να είναι ένα κρίσιμο σημείο στον αργό θάνατο της σοβιετικής αυτοκρατορίας.

Ο θάνατος των μεγάλων αυτοκρατοριών μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια και συχνά δεκαετίες. Οι επιπτώσεις από την απόσυρση της βρετανικής, της γαλλικής και της αυστρο -ουγγρικής αυτοκρατορίας από τις αχανείς περιοχές που κάποτε διοικούσαν μπορεί ακόμα να γίνει αισθητή. Η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε στα τέλη του 1980 χωρίς έναν εμφύλιο πόλεμο, όπως αυτός που σκότωσε σχεδόν το νέο σοβιετικό κράτος μεταξύ 1918 - 1921. Υπήρξαν, ωστόσο, σημαντικές συγκρούσεις στην Τσετσενία, στη Νότια Οσετία, την Αμπχαζία, το Νταγκεστάν, στην Ινγκουσετία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Ουζμπεκιστάν, τη Μολδαβία, την Κιργιζία και μια πλήρης, αν και σύντομη, εισβολή της Ρωσίας στη Γεωργία. Μόνο η πρώτη και η τελευταία από αυτές καλύφθηκαν εκτενώς από τους δημοσιογράφους. Η επίθεση στο Βόλγκογκραντ σηματοδοτεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συγκρούσεις.

Η εμπνευσμένη από την ισλαμιστική ιδεολογία τρομοκρατία είναι πλέον το πιο επείγον πρόβλημα της Ρωσίας. Απειλεί να σταματήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Σότσι - μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από το Βόλγκογκραντ - σε μερικές εβδομάδες. Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ιουλίου, ο Ντόκου Ουμάροφ,  που αυτοπαρουσιάζεται ως «Εμίρης» του Βόρειου Καυκάσου, διέταξε να «χρησιμοποιήσουμε τις μέγιστες προσπάθειες στον δρόμο του Αλλάχ και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διαταράξουμε αυτούς τους δαιμονικούς χορούς στα οστά των προγόνων μας».

Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ήδη τους Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες προβεβλημένες αθλητικές εκδηλώσεις, ως εθνικιστικές δηλώσεις και μπορεί ακόμη και να συμφωνήσουν με την περιγραφή τους ως «δαιμονικούς χορούς». Αλλά η πιο κραυγαλέα φράση στο βίντεο είναι το «κόκαλα των προγόνων μας». Ο Ουμάροφ, ένας έξυπνος και αδίστακτος άνθρωπος, ανάβει μια πυρκαγιά που ελπίζει ότι θα γίνει λαίλαπα σε όλη τη Ρωσία. Πολλά οστά των προγόνων στη Σοβιετική Ένωση - τα περισσότερα από αυτά από την εποχή του Στάλιν –είναι θαμμένα  στο Βόρειο Καύκασο, την εθνικά ετερογενή, ορεινή περιοχή στη νότια Ρωσία. Διάφορες φυλές εκεί  υποτάχθηκαν μέσω του τρόμου, της απέλασης και του βάναυση ημι - εκσυγχρονισμού των οικονομιών τους.
Η βία αυξάνεται στις δημοκρατίες του Νταγκεστάν και την Ινγκουσετία, καθώς και στην Τσετσενία, όπου πίστευαν ότι κάθε αντίσταση είχε εξαλειφθεί όταν η Ρωσία κέρδισε τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας. Ένας από τους πρώτους υπόπτους για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ ήταν η Οξάνα Ασλάντα - από την εθνική ομάδα Ταμπασάραν στο Νταγκεστάν, τα μέλη της οποίας είναι σουνίτες μουσουλμάνοι. Η ομάδα έχει γίνει γνωστή από την παγκόσμια πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ Γελένα Ισινπάγεβα, της οποίας ο πατέρας ανήκει στην εθνότητα αυτή. Η  Ισινπάγεβα και η Ασλάντα φωτίζουν την τραγωδία στο Βόρειο Καύκασο: μισο-ενσωματωμένοι στη ρωσική κοινωνία (η μητέρα της Ισινπάγεβα είναι ρωσίδα) και μισο-σπρωγμένοι προς τις αξιώσεις των οστών των προγόνων τους και προς ακραίες μορφές μίας περιθωριοποιημένης κάποτε θρησκείας.
Αυτές οι ομάδες προσελκύουν Ρώσους οι οποίοι είναι ενθουσιασμένοι από την αγωνιστικότητα τους και επιθυμούν μια ιδεολογία που αντικαθιστά την ηθική και ιδεολογική κενότητα της σύγχρονης Ρωσίας. Ο Πάβελ Πετσιόνκιν, ρωσικής εθνικότητας και πρώην νοσηλευτής από το Νταγκεστάν, είναι ο μόνος ύποπτος για την δεύτερη βόμβα σε ένα τρόλεϊ του Βόλγκογκραντ. Σε απάντηση στις εκκλήσεις των γονιών του να σταματήσει να είναι αφοσιωμένος στην τρομοκρατία, είπε ότι ο Αλλάχ τον είχε προστάξει και «γιατί να μην αφήνουμε τα παιδιά τους ορφανά;»
Για τον Ουμάροφ, που θέλει να κάνει την εθνική δυσαρέσκεια από παθητική, ενεργή, το πλαίσιο της αντίστασης είναι η ισλαμιστική τζιχάντ. Αλλού είναι πιο πολιτικός. Οι ουκρανικές διαδηλώσεις υπέρ της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έληξαν σε μεγάλο βαθμό στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε φθηνό φυσικό αέριο και οικονομική βοήθεια σε αντάλλαγμα για τη συνέχεια της υποταγής στις ρωσική γεωπολιτική και την πιθανή ένταξη σε μια ευρασιατική τελωνειακή ένωση. Αλλά ο  άγριος ξυλοδαρμός της δημοσιογράφου Τατιάνα Τσερνόλοφ, που πόσταρε online φωτογραφίες της μεγάλης περιουσίας του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, αναζωπύρωσε τις μαζικές διαμαρτυρίες στο Κίεβο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η νοσταλγία του Πούτιν για τη Σοβιετική Ένωση βρίσκει μια έτοιμη απάντηση σε ορισμένες περιοχές: το δημοτικό συμβούλιο του Βόλγκογκραντ έχει προτείνει την αλλαγή του ονόματός του ξανά σε Στάλινγκραντ και έχει διατηρήσει τα ονόματα της εποχής Στάλιν στις συνοικίες της πόλης. Η περιοχή στην οποία έγινε η έκρηξη στο τρόλεϊ ονομάζεται Ντζερζίνσκι, από το πρώτο αφεντικό της σοβιετικής μυστικής αστυνομίας, η οποία έγινε κατόπιν η KGB. Για πολλούς Ρώσους, η συνεχιζόμενη αυτοκρατορική κυριαρχία στα γειτονικά κράτη εξακολουθεί να είναι μια φυσική κατάσταση, η οποία όμως πλέον δέχεται προκλήσεις από την τρομοκρατία και τα κινήματα πολιτών.
Η ανασύσταση της αυτοκρατορίας ως κάτι ισχυρότερο από μια καλοήθη και ανίσχυρη σκιά είναι αδύνατη. Από τη στιγμή που οι πολιτικές ελίτ έχουν αποκτήσει τη δική τους δύναμη και το εθνικό συναίσθημα απομακρύνει τη χώρα από το αυτοκρατορικό κέντρο - όπως συνέβη στα πρώην σοβιετικά κράτη της Βαλτικής, τη Μολδαβία, τη Γεωργία και τώρα συμβαίνει στην Ουκρανία - η αυτοκρατορία έχει χαθεί.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι θα γίνουν εν μέσω πολύ ισχυρών εντάσεων. Η περιοχή θα πλημμυρίσει με μυστικές υπηρεσίες και άλλα στρατεύματα για προσωπικότητες, αθλητές και θεατές, οι οποίοι θα είναι νευρικοί για το ενδεχόμενος μιας φρικαλεότητας. Στους υπερβολικούς Ολυμπιακούς Αγώνες των 50 δισ. δολαρίων του Πούτιν, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν όχι μόνο πάνω στα οστά των προγόνων, αλλά και στην καταρρέουσα υποδομή της σοβιετικής αυτοκρατορίας, που τα χρήματα και η σκληρή εξουσία δεν μπορούν να ανοικοδομήσουν. Η Ρωσία πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη για μια μετα- αυτοκρατορική εποχή. Δυστυχώς, ο Πούτιν δεν είναι ο άνθρωπος για να την εγκαινιάσει.

http://blogs.reuters.com/john-lloyd/2014/01/02/an-empire-dies-slowly/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 06/01/2014 09:53:26

  Μάλιστα ενώ αν παει καμία τροικα π.χ θα περνούν καλύτερα οι Ρώσοι κ´ οι Ουκρανοί

 2. Tassos avatar
  Tassos 06/01/2014 10:52:40

  Διάβαζα τις προάλλες άρθρο ενός πρώην υφυπουργού Οικονομικών της Ρωσσίας. Χτυπούσε το ίδιο καμπανάκι που χτυπάει και ο Πούτιν και πολλοί οικονομολόγοι. Η Ρωσσία εξαρτάται απόλυτα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φ.α. Εχει μηδενική πρόοδο σε υψηλές τεχνολογίες με αποτέλεσμα να έχει μια τελείως απαξιωμένη τεχνολογικά βιομηχανία. Ελεγε μάλιστα ο τύπος ότι για να συνεχίσουν σε ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης θα πρέπει να αυξηθεί το πετρέλαιο 5-7% πράγμα άτοπο με το άνοιγμα της Ιρανικής αγοράς και κυρίως λόγω της ανακάλυψης μεθόδου εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου στην Αμερική, πράγμα που θα την κάνει στα επόμενα λίγα χρόνια τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο. Καταλαβαίνετε τι στρατηγικό χτύπημα τους επιφέρει ο TAP με την απεξάρτηση από το ρωσσικό φ.α.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Tassos 06/01/2014 13:35:42

   Εγώ θα επισημάνω επίσης ότι η ρωσία μία χώρα 150 εκατομμυρίων ανθρώπων δεν παράγει σχεδόν τίποτα. Φτιάχνει πολεμικά αεροπλάνα και εξάγει αέριο και καλά κάνει. Δεν μπορεί να σταθει όμως μόνο με αυτά.

   Ασ σκεφτούμε την ιταλία, χώρα 3 φορές μικρότερη σε πληθυσμό. Τα σούπε μάρκετ είναι γεμάτα με ιταλικά κρασιά, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, ζυμαρικά, ποιοτικά τρόφιμα κτλ. Να μιλήσω για την ιταλική μόδα, την βαριά βιομηχανία; Τα ίδια ισχύουν για την γαλλία, την γερμανία ακόμη και την ισπανία. Θα μου πει κάποιος βέβαια ότι δεν βρίσκουμε πουθενά σχεδόν αυστριακά προιόντα. Σωστά αλλά η αυστρία έχει μόλις 8 ή 9 εκατομμύρια πληθυσμό. Το πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η παραγωγή έχει σχέση και με τον πληθυσμο.

 3. Kράντωρ avatar
  Kράντωρ 06/01/2014 12:08:01

  Eυσεβείς πόθοι του διεθνιστικού κεφαλαίου , που επιδιώκει να θέση υπό τον έλεγχον του τις τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ρωσίας.
  Wall Street + City ( Έμποροι των Εθνών) εναντίον ρωσικής αυτοκρατορίας.

 4. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 06/01/2014 12:34:46

  Η Ρωσία όχι μόνο δεν πεθαίνει μα και δυναμώνει συνεχώς και αδιαλείπτως , ξέρω βέβαια πως αυτό στενοχωρεί αρκετούς!!

 5. TopGunZ avatar
  TopGunZ 06/01/2014 13:15:50

  Ακόμα να το πάρουνε χαμπάρι μερικοί πως η Ρωσία δεν είναι τπτ άλλο παρά μια αρκούδα που χορεύει στο ντέφι της Ευρώπης. Φυσικά και εξακολουθεί να είναι αρκούδα, αλλά όσο την ταίζουμε με τις αγορές ΦΑ παραμένει κατοικίδιο. Με δόντια και νύχια, αλλά κατοικίδιο.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ TopGunZ 06/01/2014 13:56:49

   Ναι ναι, πες το στους ευρωπαίους που είχαν λυσάξει να ρίξουν τον Άσαντ.

 6. Κωνσταντῖνος Ρούμογλου avatar
  Κωνσταντῖνος Ρούμογλου 06/01/2014 13:55:12

  Ὅπως φαίνεται, ἡ ἐπιθυμία τοῦ REUTER εἶναι ἡ μητέρα τοῦ ἄρθρου καὶ ὄχι ἡ πραγματικὀτητα τῆς Ρωσσίας.

 7. giorgos avatar
  giorgos 06/01/2014 13:59:05

  Τελικά αυτό άρθρο πως τεκμηριώνει το ερώτημα του τίτλου??? Απλά κάνει μια παράθεση ασύνδετων πληροφοριών και γεγονότων που δεν στοιχειοθετούν κάποιους λόγους, ενδείξεις ή αποδείξεις κατάρρευσης. Μόνο στο τέλος λέει τα γνωστά για τον Πούτιν ακατάλληλος κλπ κλπ (οι δικοί μας είναι κατάλληλοι άραγε??)

 8. ori1985 avatar
  ori1985 06/01/2014 14:26:32

  πολύ θα το θέλατε..ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει και θα το καταλάβετε αυτο σε λίγους μήνες και στην Ελλάδα..η ψευτοευρώπη των τοκογλύφων τελειώνει..η θέση της Ελλάδος είναι με την Ρωσία και για αυτό αυτή η πρεμούρα..περαστικά στα παιδια στις βρυξέλες..

  • Δαρβινος avatar
   Δαρβινος @ ori1985 07/01/2014 12:18:19

   Δεν εχεις αδικο ! Οσο για το αν "πεθαινει" η Ρωσσια, ειδαμε τι εγινε με την Ουκρανια που ειχαν λυσσαξει οι Γερμανοι να την προσαρτησουν στη δικηα τους συμμορια για να αρπαξουν τα ενεργειακα της αποθεματα (μεχρι και πολιτικοι της ΕΕ και των ΗΠΑ ειχαν κατεβει στις "αυθορμητες" διαδηλωσεις). Ειδαμε επισης το φιασκο που παθανε οι δυτικοι "δημοκρατες" με τη Συρια. Ο Πουτιν βεβαια δεν τους αρεσει, γιατι δεν ειναι σαν τις γελοιες μαριονεττες που παριστανουν τους δυτικους ηγετες κατ' εντολη των τραπεζιτων και των τοκογλυφων. Απο την αλλη μερηα, η γεωστρατηγικη θεση της Ελλαδας σιγουρα απαιτει επανεξεταση των σχεσεων με τη Ρωσσια, ομως, με τεραστια προσοχη, γιατι δεν θα μας ωφελησει εθνικα να περασουμε απο την μια σφαιρα επικυριαρχιας σε καποια αλλη. Τα εχει υποστει αυτα η πατριδα μας. Η Ρωσσια θα κοιταξει πανω απο ολα τα δικα της συμφεροντα και σε πρωτη ευκαιρια θα μας "αδειασει", εαν δει οτι την βολευει να το κανει. (Ειδαμε τι εγινε π.χ με την Λιβυη). Απαιτειται λοιπον και ευφυϊα και -κυριως- πατριωτισμος, ιδιοτητες οι οποιες συνηθως -και δυστυχως- ειναι εν ανεπαρκεια στους ελληνες πολιτικους, πλην σπανιων εξαιρεσεων.

 9. Agrofylakas avatar
  Agrofylakas 07/01/2014 01:58:10

  Το άρθρο εξέπληξε πολλούς που δείχνουν ότι δεν πείσθηκαν. Αυτό μπορεί να σημαίνει δυο πράγματα.
  Πρώτον, ότι ο κόσμος είναι πλέον σε θέση να γνωρίζει τι γίνεται στον κόσμο (υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια) και δεν μασαει αυτά τα παράξενα που μας λέει το REUTER, Σε αυτήν την περίπτωση φταίει το REUTER γιατί έχει μείνει πίσω.
  Δεύτερον, πράγματι ο κόσμος έχει μείνει πίσω και δεν ήξερε αυτά που πραγματικά συμβαίνουν στην Ρωσία. Και σε αυτήν την περίπτωση φταίει το REUTER διότι όλα αυτά τα χρόνια απέτυχε στην αποστολή του να μας κρατά ενήμερους για το τι γίνεται στον κόσμο.
  Όπως να το κάνεις, Δημοσιογράφοι=Λαμόγια (βεβαίως, βεβαίως, ……υπάρχουν και οι εξαιρέσεις για να ενισχύουν τον κανόνα!.....).

 10. emperor avatar
  emperor 07/01/2014 14:21:02

  Η χώρα αυτή κοιτάει τα συμφέροντά της κ μόνο. Ειμαστε η Νο1 χώρα που οι πολίτες την υποστηρίζουν τόσο πολυ όσο καμία άλλη. Αλλα γιατι?Τι μας πρόσφερε ως αντάλλαγμα κ την αγαπαμε τόσο?Μπήκε μπροστα το 22 όταν γινοταν η σφαγή στη Μ Ασία?Μπήκε μπροστά το 96 στα Ϊμια? Μπήκε το 74 με τον Αττίλα Ι κ ΙΙ? Με την κύπρο κ τις καταθέσεις? Δεν την αφήσαν στην τύχη της? Στη Λιβύη το ίδιο δεν καναν? Κουνήσαν πανω κατω το Moscva όταν κινδήνεψε το λιμάνι τους στην Συρία.Οταν δουν τα δύσκολα , στρίβειν δια του αρραβώνος.Θα μου πεις οι Ευρωπαιοι καλύτεροι είναι? Οχι βέβαια. Απλως θελει προσοχή σε ποιά μεριά θα επιλεξουμε να κάτσει η μπίλια. Τυχαίο ότι μας πουλανε 30% ακριβότερα το φυσικό αέριο αποτι στη Γερμανία? Με την gazprom καναν πίσω τελαυταία στιγμη.Γιατί? Τι τους εμποδισε?Οι Azeroi? Ε και? Με την κάρτα την ευχευτήρια του Πουτιν?ΠΟυ ειμαστε εμεις?Δεν πηρε τιποτα ο δικός μας.Τυχαίο κ αυτο?Η επειδή είμαστε στο Νατο καλύπτει όλα τα παραπάνω? Ελατε ρε παιδια...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.