19/04/2013 13:06
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρεν: Προς επιμήκυνση το χρονικό διάστημα δημοσιονομικής προσαρμογής

Η Ευρωζώνη θα επιβραδύνει τη διαδικασία μείωσης των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων, για να βοηθήσει την τόνωση της ανάπτυξης, δήλωσε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο Reuters.

Όπως είπε ο ευρωπαίος επίτροπος, η Ευρωζώνη δεν είχε άλλη επιλογή από το να μειώσει απότομα τις δαπάνες και τον δανεισμό, όταν οι αγορές άρχισαν το 2010 να αρνούνται τη χρηματοδότηση με βιώσιμα επιτόκια σε κάποιες από τις χώρες της.

«Στην αρχική φάση της κρίσης ήταν αναγκαίο να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, επειδή αυτή αμφισβητείτο ριζικά από τις δυνάμεις των αγορών. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Χρειαζόταν αποφασιστική δράση», δήλωσε ο κ. Ρεν.

«Τώρα, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας βραχυπρόθεσμα, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μία ηπιότερη διαδρομή δημοσιονομικής προσαρμογής μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι τώρα πιο επιθετικές από την Ευρώπη όσον αφορά τη μείωση των ελλειμμάτων.

«Είμαι κάπως εμβρόντητος από την αντίληψη (που υπάρχει) για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη», συνέχισε ο επίτροπος, αναφέροντας τα στοιχεία για τη μείωση των ελλειμμάτων ως ένδειξη ότι η Ευρώπη έχει λάβει ήδη αποφάσεις για να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα μείωσης των ελλειμμάτων.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού υποστήριξε ότι η σπουδή για τη δημοσιονομική λιτότητα στην Ευρώπη έχει επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση σε ορισμένες χώρες της και ότι υπάρχει η ανάγκη να αξιολογηθεί η επίπτωση των δημοσιονομικών περικοπών στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 3,5% του ΑΕΠ το 2012 από 4,2% το 2011, ωθώντας την περιοχή σε ύφεση πέρυσι. Φέτος, το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ.

naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.