Ράμα: Αλβανία και Κόσοβο θα ενωθούν
08/04/2015 12:22
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ράμα: Αλβανία και Κόσοβο θα ενωθούν

Η ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο είναι «αναπόφευκτη», είτε γίνει μέσω της ένταξης στην ΕΕ, είτε όχι, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Έντι Ράμα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Πρίστινας «Kosova Klan», από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «προέχει η ενοποίηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο εάν η Ε.Ε. συνεχίσει να κλείνει την πόρτα στο Κόσοβο, τότε οι δύο χώρες είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν στην ενοποίηση τους με τον κλασικό τρόπο».

Η πρόταση καταγγέλθηκε από το Βελιγράδι, όπου ένας ανώτερος αξιωματούχος κατηγόρησε τον Ράμα, ότι «χτυπά τα τύμπανα του πολέμου» για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο πολλοί Σέρβοι θεωρούν ως το λίκνο του έθνους τους και της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Η Σερβία και η Δύση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε κάθε συζήτηση για ενοποίηση της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που οι δυτικές δυνάμεις απέκλεισαν όταν υποστήριξαν την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008.

Το Κοσοβο και η Αλβανία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι ελπίζουν να «ενωθούν» κάτω από τη σημαία της ΕΕ. Αλλά πολλοί στην περιοχή των Βαλκανίων, που έχει πληγεί από την αστάθεια και τον πόλεμο στη δεκαετία του 1990, μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, είναι απογοητευμένοι από αυτό που βλέπουν ως απροθυμία της ΕΕ να ανοίξει τις πόρτες του στην περιοχή. «Η ενοποίηση των Αλβανών της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου ...είναι αναπόφευκτη και αδιαμφισβήτητη», δήλωσε ο Ράμα στη συνέντευξη. «Το ερώτημα είναι πώς θα συμβεί. Θα συμβεί στο πλαίσιο της ΕΕ ως μια φυσική διαδικασία κατανοητή από όλους, ή θα συμβεί ως αντίδραση στην τύφλωση και την απραξία της ΕΕ» είπε.

Επικρίνοντας την απροθυμία της ΕΕ να επεκτείνει ένα καθεστώς ελεύθερης βίζα με το Κοσσυφοπέδιο, ο Ράμα δήλωσε ότι το μπλοκ πρέπει να σκεφτεί περισσότερο στρατηγικά και «να απαιτήσει τα Βαλκάνια να γίνουν μέρος της το συντομότερο δυνατόν». Ένας σύμβουλος του προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, δήλωσε ότι ο Ράμα θα πρέπει να σταματήσει να «χτυπά τα τύμπανα του πολέμου», ενώ ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έγραψε στο Twitter ότι η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο «δεν θα ενωθούν ποτέ». «Ζητώ από τους Αλβανούς ηγέτες να σταματήσουν να υποκινούν την αστάθεια στην περιοχή», έγραψε ο Βούτσιτς.

Το Κοσσυφοπέδιο αποσχίστηκε από τη Σερβία το 2008, σχεδόν μια δεκαετία αφότου το ΝΑΤΟ επενέβη με αεροπορικούς βομβαρδισμούς για να διώξει τις σερβικές δυνάμεις και να σταματήσει τη δολοφονία και εκδίωξη των Αλβανών πολιτών κατά τη διάρκεια της διετούς αντι-εξέγερσης. Η νέα χώρα έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 100 χώρες, μεταξύ των οποίων και 23 από τα 28 μέλη της ΕΕ, αλλά η Σερβία λέει ότι ποτέ δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους. «Προειδοποιούμε την Δημοκρατία της Αλβανίας να σταματήσει να χτυπά τα τύμπανα του πολέμου και να αφοσιωθεί πλήρως στην τήρηση των διεθνών υποχρεώσεών της όσον αφορά την καλή γειτνίαση» δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου της Σερβίας Μάρκο Ντιούριτς.

http://www.reuters.com/article/2015/04/07/us-albania-kosovo-unification-idUSKBN0MY18L20150407

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.