#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/01/2014 16:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς όλοι οι Νορβηγοί έγιναν εκατομμυριούχοιΌλοι οι Νορβηγοί έγιναν πλέον εκατομμυριούχοι, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, αφού το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο ξεπέρασε ένα σημαντικό ορόσημο, χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Το ταμείο, που συστάθηκε το 1990, διαθέτει περίπου το 1 τοις εκατό των αποθεμάτων του κόσμου, καθώς και ομόλογα και ακίνητα από το Λονδίνο ως τη Βοστώνη, κάνοντας το σκανδιναβικό έθνος μια εξαίρεση μέσα σε έναν κόσμο όπου όλοι οι άλλοι αγωνίζονται κάτω από «βουνά» χρεών.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η οποία διαχειρίζεται το ταμείο, οι πόροι του αυξήθηκαν σε 5,11 τρις κορόνες (828,66 δις δολάρια), ποσό κλασματικά περισσότερο από 1 εκατ. φορές υψηλότερο από τον πληθυσμό της Νορβηγίας, που κατά την τελευταία εκτίμηση ανέρχεται σε 5.096.300 ανθρώπους. Είναι η πρώτη φορά που η αναλογία άγγιξε το 1 εκατ. κορόνες για κάθε Νορβηγό, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, Thomas Sevang.

Όχι ότι οι Νορβηγοί θα έχουν πρόσβαση ή θα μπορούν να δαπανήσουν τα χρήματα αυτά, αφού οι πόροι αυτοί έχουν «μπει στην άκρη» για μια δύσκολη μέρα αλλά και για τις μελλοντικές γενιές. Η Νορβηγία απέφυγε τον πειρασμό να κατασπαταλήσει όλους τους πόρους της, απ’ όταν βρήκε πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα το 1969.

Ο υπουργός Οικονομικών Siv Jensen είπε στο Reuters ότι το ταμείο, το οποίο ονομάζεται Government Pension Fund Global, είχε βοηθήσει στην εξομάλυνση μεγάλων, απρόβλεπτων διακυμάνσεων στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η Νορβηγία είναι στην έβδομη θέση της παγκόσμιας λίστας των εξαγωγέων πετρελαίου.
«Πολλές χώρες έχουν διαπιστώσει ότι τα προσωρινά μεγάλα έσοδα από την εκμετάλλευση φυσικών πόρων παράγουν σχετικά βραχύβια απότομη οικονομική άνθηση που ακολουθίται από δύσκολες προσαρμογές», δήλωσε. Το ταμείο, που ισοδυναμεί με 183 τοις εκατό του ΑΕΠ του 2013, αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά του στο 220 τοις εκατό το 2030 περίπου.

Η Νορβηγία κατάφερε να αποφύγει τα σκαμπανεβάσματα επενδύοντας τα χρήματα περισσότερο στο εξωτερικό. Οι κυβερνήσεις μπορούν να δαπανούν το 4 τοις εκατό του ταμείου στη Νορβηγία κάθε χρόνο, λίγο πάνω από την ετήσια απόδοση των επενδύσεων. Ωστόσο, ο πλούτος που έχει φέρει το πετρέλαιο ενδέχεται να έχει κάνει το κράτος πιο απρόθυμο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ή να μειώσει επιδοτήσεις που σε άλλες χώρες θα ήταν αδιανόητες. Όπως για παράδειγμα επιδοτήσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους Νορβηγούς κτηνοτρόφους να έχουν θερμαινόμενους στάβλους για τις αγελάδες τους στην Αρκτική. Παράλληλα, μπορεί να έχει κάνει κάποιους Νορβηγούς απρόθυμους να δουλέψουν. «Ένας στους πέντε ανθρώπους εργάσιμης ηλικίας λαμβάνει κάποιου είδους κοινωνικό επίδομα αντί να εργάζεται», σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της DNB Markets, Oeystein Doerum.

http://www.reuters.com/article/2014/01/08/norway-millionaires-idUSL6N0K229720140108

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tasos avatar
  Tasos 09/01/2014 16:44:13

  Τα δικά μας, αν και όταν αποδώσουν, θα τα φάνε οι δανειστές. Φρόντισαν όλοι να μην μπορούμε να επαναλάβουμε το πράδειγμα της Νορβηγίας (όπως και άλλα παραδείγματα της Ισλανδίας με τη ΜΗ διάσωση των τραπεζών ή της Ελβετίας με την Συμμετοχική Δημοκρατία.

 2. Tassos avatar
  Tassos 09/01/2014 16:54:31

  Αλλα τέτοια παραδείγματα είναι η Φινλανδία που ξέφυγε από την οικονομική κατάρρευση χάρις στην Νόκια, τα Σκόπια που ουσιαστικά ζουν από ένα ορυχείο, το Κοσσυφοπέδιο από 3.

  • Geros avatar
   Geros @ Tassos 09/01/2014 21:01:50

   Φίλε το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι καν στα Σκόπια , πως ζούνε από αυτό?

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Geros 10/01/2014 15:49:43

    Ξαναδιάβασε προσεκτικά: Τα Σκόπια ζούνε από ένα ορυχείο, γράφει, και το Κοσσυφοπέδιο ζει από τρία (ορυχεία).

 3. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 09/01/2014 17:14:57

  Οι Νορβηγοί απολαμβάνουν τους κόπους και τις οικονομίες τους. Δούλεψαν συλλογικά και έντιμα. Και δεν επένδυσαν σε δομημένα ομόλογα (ακόμα να κρεμάσουμε, έστω και έναν γι'αυτά;) οι δοτες διοικήσεις του ταμείου τους...

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 09/01/2014 17:23:54

  (Αntinews Άρθρο: «Για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, το κράτος επιβλήθηκε» - 29/10/2012)

  «Noldor, είναι ανόμοια και μη-ρεαλιστικά τα μεγέθη σύγκρισης Νομιμότητας 365 ημέρες τον χρόνο. Επειδή, υπάρχει ειδοποιός διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες επί 486 συνεχή και Όχι 400 χρόνια, ΔΕΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΘΗΚΑΝ, ΔΕΝ ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΜΑΘΑΝ από πρώτο χέρι, τι εστί Όνειδος ισλάμ. Και εξ αιτίας του οποίου η Ελλάδα, επί 5 περίπου αιώνες, έχασε τα τραίνα της Ανάπτυξης, του Πολιτισμού, της Προόδου. Και είναι Θαύμα Ελληνικό! το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει μέχρι σήμερα να υπάρχει και ν’ αντέχει. Ν’ αντέχει τα πάντα!

  Και τ’ απόνερα του ισλάμ (το οποίο ορισμένοι, ως νέες οδαλίσκες προσκυνούν και φαντασιώνονται να επαναφέρουν), ακόμα και σήμερα, μέχρι μυελού οστέων στη καθημερινότητά μας τα βιώνουμε (ιδέ, σχέσεις οργής (υποταγμένου) πολίτη – κράτους (δυνάστη). Κι αν οι προοδευτικοί γρήγορα στα συγκαλά τους δεν επανέλθουν. Κι αν το αίμα των αγράμματων και ξυπόλητων παππούδων μας που διέλυσαν την ισλαμική χολέρα, αποτολμήσουν ν’ ακυρώσουν. Αυτή τη φορά, αυτά που περιμένουν την Ελλάδα, (ελέω τουρκοχίτλερ-Αχμέτ), θα κάνουν τη τότε κόλαση του ισλαμικού Δάντη, με σημερινό περίπατο στο δάσος, να φαντάζει .

  Κι επειδή «Πολιτείες Αγγέλων» επί της γης, ΔΕΝ υπάρχουν. Στη βαθύπλουτη, καλλονή, πετρελαιοπαραγωγό, φιλήσυχη, με το πρώτο παγκοσμίως πρόγραμμα Κοινωνικής Πρόνοιας, Νορβηγία: το ισλάμ ΑΠΑΙΤΕΙ σύντομα ισλαμικό Έθνος, διοικούμενο από τον νόμο της Σαρία, ΜΕΣΑ στο Νορβηγικό Εθνος.

  «Δεν θέλουμε να ζούμε μαζί με τα βρώμικα κτήνη σαν εσάς..» έγραψαν οι γεννημένοι στη Νορβηγία ισλαμιστές, οι οποίοι προφανώς ΔΕΝ- «ενσωματώθηκαν». Διαφορετικά, θα υπάρξει η αντίστοιχη 9/11 εναλλακτική, επί Νορβηγικού εδάφους, λέει.»

  • aris avatar
   aris @ η Dimi 09/01/2014 19:28:21

   Αγαπητή Dimi απόλυτα σωστό το άρθρο σου. Μη φοβάσαι για τους Προοδευτικούς. Εχουν συνέλθει μετά την πτώση του τείχους το 1989.
   Διάβαζε έναν απ' τους σημαντικώτερους εκπροσώπους τους στην Ελλάδα τον ΣΤΑΘΗ Σταυρόπουλο ή τον Δημ. Κωνσταντακόπουλο και θα καταλάβεις.
   Πολύ σωστή η παρατήρησή σου για τους Ισλαμιστές της Νορβηγίας αλλά η αντίστοιχη 9/11 εναλλακτική, επί Νορβηγικού εδάφους, έγινε απο τον φασίστα Άντερς Μπρέιβικ με την κατακρεούργηση των 91 νέων στις 25/07 /20011.
   Και μην ξεχνάμε οτι ο πλούτος και δή ο αποθηκευμένος στα σεντούκια δεν φέρνει την ευτυχία. " Ά δε ητοίμασας τινί έσται? ". Οι σημερινές γενεές των Νορβηγών θα πεθάνουν χωρίς να απολαύσουν ούτε δεκάρα απο το εκατομμύριο που τους αναλογεί και οι μελλοντικές ή θα τρωνε απ' τα έτοιμα ή θα πεθάνουν κι αυτοί με δύο ή και τρία εκατομμύρια στην άκρη χωρίς να τα αγγίξουν. Το χρήμα έχει αξία μόνο οταν χρησιμοποιείται. Εξ ού και "χρήμα."

 5. Tassos avatar
  Tassos 09/01/2014 17:38:21

  Και ενώ στην Ελλάδα τα λεφτά της ΕΟΚ γίνονταν διακοποδάνεια, Μερσεντοδάνεια, και σπιταρώνες, κάπου αλλού ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΛΑΨΤΕ:

  Tusk: Poland to be in top 20 richest countries by 2022 PDF
  Thursday, 09 January 2014

  Polish Prime Minister Donald Tusk claimed that Poland will join the 20 richest nations in the world by 2022, local press reported on Wednesday.

  This would happen thanks to investments made possible by funds from the European Union (EU) allocated for Poland in the years 2014-2020, said Tusk, following the cabinet meeting which approved spending programs within the current long-term EU budget.

  "Poland's GDP per capita should reach 80 percent of the EU average" by the year 2022 which would put Poland among the world's 20 richest nations, he told a press conference after the meeting.

  "Currently Poland's GDP is at 67 percent (of the EU average) and we had more or less 50 percent at the start" when Poland joined the EU in 2004, he added.

  Tusk said that EU funds for Poland would reach almost 500 billion PLN (170 million U.S. dollars) in the years 2014-2020.

  Tusk said that in 2016 or 2017 Poland's network of motorways and expressways would become larger than that of Britain, putting Poland in fifth place in Europe, after Germany, France, Spain and Italy.

  Also, spending on research and development would reach 2 percent of GDP by 2022, he added.

  The most important challenge was to bring at least 1.5 million Poles out of the poverty zone by 2020, Tusk declared, saying that extra money would also be channelled to the poorest regions and areas suffering from structural poverty.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Tassos 09/01/2014 18:30:56

   Η Ελλάδα είναι ήδη τώρα στο σημείο που θα βρίσκεται η Πολωνία το 2022 (αν δεν υπάρξει βέβαια κι άλλη χρονιά ύφεσης στην χώρα μας). Η Ελλάδα ήταν στο 105% του ΑΕΠ της ΕΕ (όχι της ευρωζώνης, της ΕΕ) το 2008 και τώρα είναι στο 82%. Δες την eurostat αν δεν πιστεύεις:
   http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:GDP_at_current_market_prices,_2001,_2010_and_2011.png&filetimestamp=20121204113534

   Η Πολωνία τώρα είναι στο 67 όπως λέει το άρθρο:
   "Currently Poland’s GDP is at 67 percent (of the EU average)"

   Αυτο αντικατοπτρίζεται και στο συνολικό ονομαστικό ΑΕΠ. Η ελλάδα με πληθυσμό 11 εκατομμύρια έχει 250 δις δολλάρια ενώ η Πολωνία με πληθυσμός σχεδόν 4πλάσιο 490 δις δολλάρια. Από αυτό και μόνο φαίνεται ότι είναι πιο φτωχή απο εμάς ακόμη και τώρα.
   http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_GDP_%28nominal%29

   Όσο για το ότι θα είναι στα 20 πλουσιότερα έθνη το 2020, αυτό έχει να κάνει και με τον σχετικά μεγάλο πληθυσμό της, 40+ εκατομμύρια. Για παράδειγμα ακόμη και η τουρκία, χώρα αρκετά πιο φτωχή από την Πολωνία είναι στους G20 διότι έχει σχεδόν 2πλάσιο πληθυσμό από την πολωνία.

   Προσωπικά, εύχομαι κάθε επιτυχία στους συμπαθείς πολωνούς η επιτυχία των οποίων δεν στερεί τίποτα απο εμάς. Εξάλλου είναι το έθνος που τσάκισε τους τούρκους όταν είχαν φτάσει έξω απο την Βιέννη...

   Εμείς, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να μην έχουμε κι άλλη χρονιά ύφεση.

   • aris avatar
    aris @ Γιώργος Αχαιός 10/01/2014 09:35:54

    Αγαπητέ Γιώργο, καλή χρονιά χωρίς ύφεση, αν και δεν το βλέπω...Τα σχόλιά σου είναι απο τα πλέον έγκυρα στο antinews. Aν δεν σημειωθεί σταθερή άνοδος στις τιμές των ακινήτων, στην Ελλάδα ανάκαμψη δεν θα έρθει. Ο Ελληνας πλέον πολύ σωστά δεν θα τολμήσει να επενδύσει σε μη σταθερές αξίες και η πιο σίγουρη τοποθέτηση χρημάτων όσο η ατμομηχανή της οικονομίας είναι σταματημένη, θα είναι το στρώμα ή η Ελβετία για τους έχοντες.
    Οι τιμές των ακινήτων δεν πρόκειται να ανέβουν όσο τα κοράκια θα υπερίπτανται αναμένοντας την οριστική απελευθέρωση των πλειστηριασμών που θα επιφέρη και το οριστικό κράχ στην οικονομία. Δυστυχώς δεν φτάσαμε ακόμα στον πάτο και αυτοί περιμένουν για να ορμήξουν στο κουφάρι. Δεν προχώρησε και καμμία αποκρατικοποίηση, διότι τώρα πλάκωσαν και τα δικαστήρια και υπάρχει και ο Σύριζα που δηλώνει ξεκάθαρα ριζισπαστικό Αριστερό κόμμα, που σημαίνει οτι μη καθαρές ιδιωτικοποίησεις πολύ σωστά, δεν θα έχουν καμμία εγγύηση απο το κράτος...

    • Γιώργος Αχαιός avatar
     Γιώργος Αχαιός @ aris 10/01/2014 13:39:28

     Καλή χρονιά.
     Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

 6. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 09/01/2014 18:03:15

  Είναι εύκολο ένα έθνος να γίνει πάρα πολύ πλούσιο, αν έχει πάρα πολύ μικρό πληθυσμό και πάρα πολύ πετρέλαιο.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Γιώργος Αχαιός 09/01/2014 19:16:57

   Αυτό είναι όλο το ζουμί. Ας μην είχαν σταγόνα πετρέλαιο ή ας ήταν καμια 15αριά εκατομμύρια ο πληθυσμός τους (αντί για 5 που είναι) και τότε τα πράγματα θα ήταν αρκετά διαφορετικά. Όσο καλή διαχείριση κι άν έκαναν.

   • παραμεθοριος avatar
    παραμεθοριος @ ΚΜ 09/01/2014 21:58:24

    Λιγο πιο κατω οι Φινλανδοι 5 εκτ. και αυτοι, χωρις πετρελαιο, και δεν ειναι πολυ χειροτερα.
    που ειναι το ζουμι;

    • Γιώργος Αχαιός avatar
     Γιώργος Αχαιός @ παραμεθοριος 09/01/2014 22:44:41

     Η Φινλανδία είναι πολύ πιο κάτω απο την Νορβηγία.

     Η πρώτη έχει 250 δις ΑΕΠ και η δεύτερη πάνω απο 500 με ίδιο πληθυσμό περίπου. Δεν είναι σωστή η σύγκριση που επιχείρησες.

     http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_GDP_%28nominal%29

 7. Nik avatar
  Nik 09/01/2014 18:20:18

  Η ερμηνεία του πατριωτισμού εκεί έχει πρακτική ουσία, εδώ είναι κούφιος συναισθηματισμός. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. Οσο και αν τους ψέγουμε για ωφελιμιστικιστή προσέγγιση κλπ, σε μερικά πράγματα έχουν πολλά να μας διδάξουν.

 8. APOLLWNIOS avatar
  APOLLWNIOS 09/01/2014 18:25:25

  Και να σημειώσουμε ότι η χώρα έχει εθνικό νόμισμα και όχι ευρώ,τυχαίο;;Δεν νομιζω!

 9. Κυνας avatar
  Κυνας 09/01/2014 18:45:41

  Επισης να σημειωσουμε οτι η Νορβηγια σε αντιθεση με την Ελλαδα εχει "πολιτικους" και οχι "πωλητικους" και ευρωσκυλακια.....

 10. Κωστας Τ avatar
  Κωστας Τ 09/01/2014 21:06:19

  Έβγαλε και η Νορβηγία στο παρελθόν προδότες πολιτικούς,τον γκεσταμπίτη γερμανοτσολιά σε όλο τον κόσμο τον αποκαλούν "Κουίσλινγκ",στο όνομα του ναζί πρωθυπουργού τους το 1940.....
  Η γεωγραφική της θέση,η συμμαχία της με το Ην. Βασίλειο και φυσικά το πετρέλαιο την έφεραν στην πρώτη θέση οικονομικά....
  Ας τους μοιάσουμε...........

 11. Δημητρακης avatar
  Δημητρακης 09/01/2014 23:13:14

  "Ωστόσο, ο πλούτος που έχει φέρει το πετρέλαιο ενδέχεται να έχει κάνει το κράτος πιο απρόθυμο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ή να μειώσει επιδοτήσεις που σε άλλες χώρες θα ήταν αδιανόητες..."

  Μα αν το κράτος είχε προχωρήσει σε "μεταρρυθμίσεις", το ταμείο Government Pension Fund Global θα ήταν ιδιωτικό και όχι κρατικό, άρα αυτή τη στιγμή οι Νορβηγοί δεν θα ένιωθαν ασφαλείς. Αλλωστε, σε χωρα με 2% ανεργια, υψηλη αναπτυξη, πλεονασμα ρεκορ στα ασφαλιστικα ταμεια, δεν κανεις "μεταρρυθμισεις". Εκτος κι αν ειναι οι μεταρρυθμισεις αυτοσκοπος, κατι που αποδεικνυει τις αποψεις μου που καποιοι θεωρουν ανοητες συνωμοσιες...

  Οσο για τους "τεμπεληδες" Νορβηγους (αρχισε και εκει το παραμυθι;) που παρασιτουν τρωγοντας τα λεφτα του κρατους, πρωτον εκει δεν εχουν ελληνικο ΟΑΕΔ, εγγραφηκες, σε συντομο διαστημα θα σου βρουν δουλεια, μετα απο καιρο χανεις το επιδομα ανεργιας, δευτερον, η ανταγωνιστικοτητα της οικονομιας ειναι πανυψηλη, παροτι η οικονομια ειναι υπερπληθωρισμενη (δλδ πανακριβη). Ωραια θα ηταν να ειχαμε τους μνημονιακους που πιστευουν οτι το εργατικο κοστος ειναι το δοχειο Α ενω η απασχοληση και η ανταγωνιστικοτητα το δοχειο Β και απλα χυνεις υγρο απο το ενα στο αλλο, να μας πουν πως γινεται να εχεις υψηλο μισθο, καραπρονοια και να εισαι και ανταγωνιστικος. Τελος, πως γινεται να εχουν τοσους "τεμπεληδες" και η ανεργία να ειναι στο 2%; Μηπως απλα δεν εχουν αρκετες θεσεις εργασιας;

 12. aris avatar
  aris 10/01/2014 09:39:35

  Η Νορβηγία θα ήταν ο Παράδεισος επι γής, εάν είχε τον ήλιο και τη θερμοκρασία της Ελλάδας. Ο ήλιος όμως όπως είπε κι ο Διογένης είναι το πολυτιμώτερο όλων των αγαθών που κανένας Αυτοκράτωρ δεν μπορεί να χαρίσει...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.