#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/06/2013 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ άλλαξε τον πόλεμο για την Τρομοκρατία


Η δίκη του στρατιώτη των ΗΠΑ τελικά ξεκίνησε, σχεδόν τρία χρόνια αφότου οι διαρροές στο WikiLeaks ξεσκέπασαν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατικής μυστικής διπλωματίας.

Τη Δευτέρα, το στρατοδικείο ξεκίνησε τη δίκη του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, του στρατιωτικού αναλυτή ο οποίος κατηγορείται για την αποστολή 700.000 αμερικανικών εγγράφων και τουλάχιστον ενός βίντεο στον κυβερνοχώρο, που ανήκουν στον οργανισμό εναντίον του απορρήτου WikiLeaks. Η δίκη του, τρία χρόνια μετά τη σύλληψή του, θα παρέχει ένα νέο απολογισμό για το πώς ένας νεαρός αμερικανός στρατιώτης ξεσκέπασε τη μυστική διπλωματία που στηρίζει τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και κατά πόσον οι αποκαλύψεις προκαλούν σοβαρές βλάβες στην ικανότητα της Αμερικής να καταπολεμήσει αυτόν τον πόλεμο.

Για τους υποστηρικτές του Μάνινγκ, είναι ένας πληροφοριοδότης και ένας ήρωας που υπέστη σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία από το στρατό, ακόμη και πριν από τη δίκη του. Για τον στρατό των ΗΠΑ, ο Μάνινγκ μπορεί να παρομοιαστεί με έναν κατάσκοπο. Αντιμετωπίζει 22 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και ότι βοήθησε τον εχθρό και παραβίασε το νόμο περί κατασκοπείας, εγκλήματα για τα οποία θα μπορούσε να καταδικαστεί με ισόβια.

Αλλά πολλοί Αμερικανοί ακούν γι’ αυτόν για πρώτη φορά. Η διαρροή των εγγράφων, πολλά από τα οποία ήταν απόρρητα, και την οποία ο Μάνινγκ παραδέχθηκε, δεν ήταν η σοβαρότερη παραβίαση μυστικών στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά ήταν η πιο ευρεία. Οι γνωστοποιήσεις περιλαμβάνουν λεπτομερή διπλωματικά τηλεγραφήματα που παρέχουν τα πρακτικά των συναντήσεων με αρχηγούς κρατών, εκθέσεις των υπηρεσιών μυστικών πληροφοριών από την πρώτη γραμμή του μετώπου στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και  ένα βίντεο που ισχυρίζονται ότι δείχνει μια σκόπιμη αεροπορική επίθεση σε φωτορεπόρτερ του Reuters στο Ιράκ. Ο Μάνιγνκ ήταν σε θέση να τα κάνει όλα αυτά σε μια ασφαλή, μυστική βάση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το έπραξε καλύπτοντας τα αρχεία σε ένα CD που περιείχε μουσική της Lady Gaga.

H Alexa O'Brien, μια ανεξάρτητη δημοσιογράφος που έχει δημοσιεύσει λεπτομέρειες από το στρατοδικείο του Μάνινγκ στο Φορτ Μιντ του Μέριλαντ, δήλωσε ότι η προσωρινή εγκατάσταση για τη διανομή ευαίσθητων πληροφοριών, όπου εργάστηκε ο Μάνινγκ, είχε διαρροές. «Η εγκατάσταση όπου εργάστηκε ο Μάνινγκ δεν πληρούσε τα πρότυπα ασφαλείας του Υπουργείου Άμυνας», είπε. «Ο επόπτης του Μάνινγκ  κατέθεσε στην προδικαστική εξέταση ότι οι στρατιώτες έπαιζαν στις εγκαταστάσεις που προοριζόταν για μυστικές πληροφορίες πειρατικές εκδόσεις ταινιών που αγόραζαν από Ιρακινούς». Οι δικηγόροι υπεράσπισης του Μάνινγκ είπαν αργότερα σε μια προδικαστική ακρόαση ότι έπασχε από διαταραχή φύλου-ταυτότητας και είχε δημιουργήσει ένα alter-ego, την Μπριάνα Μάνινγκ.
Ορισμένοι σχολιαστές αποδίδουν στις διαρροές του Μάνινγκ τη σπίθα για τις επαναστάσεις που ανέτρεψαν τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας και πυροδότησαν εξεγέρσεις στο Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Υεμένη, δηλαδή την Αραβική Άνοιξη. Τα αρχεία που διέρρευσαν από τον Μάνινγκ αποκαλύπτουν μια μυστική σχέση μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και του Προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ της Υεμένης, για να επιτραπούν οι επιθέσεις drone στο εσωτερικό της χώρας, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν κηρύξει πόλεμο. Κάποιο άλλο τηλεγράφημα  αποκάλυπτε λεπτομερώς τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις μετοχές της κυβερνώσας οικογένειας της Τυνησίας. Επίσης άλλα αρχεία αποκάλυψαν μυστικές συνομιλίες μεταξύ των αραβικών κυβερνήσεων και του Ισραήλ, τις πολυτελείς και δαπανηρές συνήθειες της οικογένειας του Μουαμάρ Καντάφι και υποψίες από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γεωργία ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας κατεύθυναν ένα μυστικό πόλεμο στη χώρα κατά την τελευταία δεκαετία.
Οι διαρροές του Μάνινγκ επίσης σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την πάταξη των διαρροών «εκ των έσω» της κυβέρνησης Ομπάμα, ένας όρος που ιστορικά αναφέρεται σε κατασκόπους που πωλούν ή μοιράζονται μυστικά με ξένες κυβερνήσεις. Στις 28 Νοεμβρίου 2010, καθώς ο WikiLeaks μοίραζε τα διπλωματικά τηλεγραφήματα του Μάνινγκ σε επιλεγμένους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των The New York Times και του διευθυντή της Guardian, Jacob Lew, διευθυντή τότε του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Ομπάμα, εξέδωσε μια έκθεση σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες που παράγουν διαβαθμισμένες πληροφορίες για να μεταρρυθμίσουν τα συστήματα για την προστασία των εν λόγω μυστικών. «Κάθε παράλειψη από τους οργανισμούς ώστε να διασφαλίζουν τις διαβαθμισμένες πληροφορίες σύμφωνα με τα σχετικά ... είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει ανεκτή», ανέφερε.
Μετά την διαταγή, βασικοί εργολάβοι της άμυνας άρχισαν να προωθούν λογισμικό με ονομασίες όπως «sureview» και «checkmate», που υποσχόταν ότι παρακολουθεί ενεργά τα μυστικά δίκτυα υπολογιστών για να εντοπίσει τον επόμενο Μπράντλεϊ Μάνινγκ.  Μέσα στην κυβέρνηση, εκπρόσωποι των οργανισμών του Δημοσίου πήραν εντολή να μην αναγνωρίσουν κανένα από τα στοιχεία των κυβερνητικών εγγράφων που πλέον ξεφυτρώνουν σε όλο το Διαδίκτυο σε παρόμοια sites με το WikiLeaks. «Το WikiLeaks ήταν μια τεράστια αφύπνιση για την κυβέρνηση», δήλωσε η Lucy Dalglish, κοσμήτορας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στο τμήμα δημοσιογραφίας. Στο παρελθόν, είπε, δημοσιογράφοι από τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχουν λάβει διαβαθμισμένες πληροφορίες θα διαπραγματεύονταν τις λεπτομέρειες της δημοσίευσης με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο Μάνινγκ «τις ανεβάζει σε μια ανώνυμη ιστοσελίδα και πηγαίνουν σε όλο τον κόσμο σχεδόν αμέσως. Το βλέπουν και λένε ‘τώρα τη βάψαμε’» σχολιάζει.
Πολλοί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχούν ότι το WikiLeaks δεν απέκρυψε τα ονόματα των ατόμων που παρείχαν ευαίσθητες πληροφορίες σε διπλωμάτες των ΗΠΑ και στρατιωτικούς αξιωματούχους. (Οι συνεργαζόμενοι οργανισμοί που δημοσίευσαν επιλεκτικά πληροφορίες έκαναν πολλές τέτοιες αλλαγές). Από τα τέλη Νοεμβρίου του 2010, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγκάστηκε να αρχίσει να κάνει ρυθμίσεις για να μετακινήσει ορισμένες ευαίσθητες πηγές σε εχθρικές χώρες και εμπόλεμες ζώνες, ως αποτέλεσμα του WikiLeaks, δήλωσε ο PJ Crowley, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Σε όλες τις περιπτώσεις που τονίστηκαν δεν υπάρχει κανείς υψηλόβαθμος επίσημος γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά ένας ακτιβιστής ή κάποιος που θα μπορούσε να πληγεί από τη δημοσίευση, και πρόθεση των μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν ήταν να δημοσιεύσουν τα ονόματα», είπε ο Crowley. «Ενώ ορισμένοι μέσα στο WikiLeaks μοιράζονται αυτή την ανησυχία, ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν το έκανε αρχικά, και αναγνώρισε  αυτόν τον κίνδυνο σχετικά αργά. Τελικά έχασε τον έλεγχο του αρχείου και πάρα πολλά ονόματα βγήκαν προς τα έξω».

Ο Crowley αργότερα παραιτήθηκε, αφού πρώτα επέκρινε δημόσια την αντιμετώπιση του Μάνινγκ μετά τη σύλληψή του, όταν ο στρατιώτης τέθηκε υπό παρακολούθηση για να μην αυτοκτονήσει σε υψίστης ασφαλείας Στρατιωτικό κέντρο κράτησης στο Κουάντικο της Βιρτζίνια, μεταξύ 29 Ιουλίου 2010 και Απριλίου του 2011. Σε αυτή την περίοδο ο Μάνινγκ ήταν περιορισμένος σε ένα κελί για 24 ώρες την ημέρα, μόνο με τα εσώρουχά του. Κάθε πέντε λεπτά φρουροί έπρεπε να τον ρωτούν αν ήταν εντάξει. Του επιτρεπόταν να έχει μόνο ένα βιβλίο τη φορά και δεν του είχαν δώσει μαξιλάρι ή σεντόνια για να κοιμάται.

Ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα θα έλεγε ότι η μεταχείριση του Μάνινγκ ήταν σύμφωνη με τον στρατιωτικό κώδικα των ΗΠΑ, ο δικαστής στην υπόθεση Μάνινγκ επέκρινε την απόφαση να τον κρατήσουν υπό παρακολούθηση για αυτοκτονία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και υποστηρίζει ότι το γεγονός πως ο νεαρός στρατιώτης κρατήθηκε υπό αυτές τις συνθήκες αποδεικνύει ότι τιμωρήθηκε πριν ακόμα καταδικαστεί.

Στις αρχές του έτους, ο Μάνινγκ ομολόγησε την ενοχή του σε 10 μικρότερα αδικήματα σε σχέση με το WikiLeaks, για κακή διαχείριση πληροφοριών τις οποίες είχε την υποχρέωση να προστατεύει. Όμως, η κυβέρνηση συνέχισε να πιέζει με τις βασικές κατηγορίες, ενώ ο Μάνινγκ αρνήθηκε ότι έκανε τη διαρροή του για να βοηθήσει έναν εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών ή ότι παραβίασε με οποιονδήποτε τρόπο το νόμο περί κατασκοπείας. Σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο που εμφανίστηκε το Μάρτιο από μία από τις προδικαστικές ακροάσεις του, στη διάρκεια της οποίας παραδέχτηκε τις διαρροές, ο Μάνινγκ είπε ότι κίνητρό του για να αποκαλύψει τις πληροφορίες ήταν να ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική. Παρατήρησε ότι ένα βίντεο του 2007 που διέρρευσε και είχε τραβηχτεί  από ένα ελικόπτερο πριν από μια αεροπορική επιδρομή στο Ιράκ έδειχνε ότι οι συνάδελφοί του στρατιώτες «φέρονταν απάνθρωπα στα άτομα τα οποία είχαν συλλάβει και φαινόταν να μην δίνουν καμία αξία στην ανθρώπινη ζωή, αποκαλώντας τους ‘νεκρά καθάρματα’ και συγχαίροντάς τους άλλους στρατιώτες για την ικανότητά τους να σκοτώνουν μαζικά».

«Με την προσφορά συμβιβασμού στον Μάνινγκ, που επιφέρει έως και 20 χρόνια φυλάκισης, αυτό ικανοποιεί την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η αντίληψη στους ένστολους ότι έχουν την ιερή υποχρέωση να προστατεύσουν το εθνικό συμφέρον», δήλωσε ο Crowley την Κυριακή. Ο πρώην εκπρόσωπος θεωρεί ότι ο Μάνινγκ έβλαψε το εθνικό συμφέρον με την διαρροή του. Αλλά είπε επίσης ότι η δίωξη διέτρεχε τον κίνδυνο να πάει πολύ μακριά την υπόθεση, επιδιώκοντας να φυλακίσουν τον Μάνινγκ για το υπόλοιπο της ζωής του, κατηγορώντας τον ότι βοήθησε τον εχθρό. «Η ανησυχία μου είναι ότι, καθώς θα αρχίσει να παρουσιάζεται η ποινική δίωξη, κινδυνεύει να ανάγει τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ σε μάρτυρα», είπε.

http://www.thedailybeast.com/articles/2013/06/03/how-bradley-manning-changed-the-war-on-terror.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. popaia avatar
  popaia 05/06/2013 08:58:26

  Ποιόν εχθρό εξυπηρέτησε ο Μπράντλεϋ Μάνιγκ και ποιό εθνικό συμφέρον έβλαψε για ν' αξίζει τέτοια βασανιστήρια; Το πιο σοβαρό που αποκαλύφθηκε και που τους καίει είναι οι μυστικές σχέσεις ισλαμοφασιστών και Ισραήλ! Διότι τις σχέσεις ΗΠΑ και ισλαμοφασιστών τις ξέραμε. Και τα αίσχη τους στο Ιράκ τα ξέραμε. Αυτό που επιμελώς αποκρύπτεται είναι οι συννενοήσεις κι οι παρτίδες των ισλαμοσυμμάχων των ΗΠΑ με το Ισραήλ (και τους Εβραίους πίσω από το Ισραήλ)
  Ιδού λοιπόν οι μανιακοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντάσσουν εκθέσεις για τους άλλους κι απαιτούν να μην πειράζεται τρίχα της κεφαλής "μετανάστη" ή "ρομά" ή "αντιεξουσιαστή". Χωρίς δίκη καταδίκασαν σε αργό και βασανιστικό θάνατο ένα νεαρό παιδί που αποδείχτηκε πραγματικός ήρωας τελικά.
  Ας επαίρονται τώρα οι διαπλεκόμενες φυλλάδες των ΗΠΑ που τον κατέδωσαν ενώ κι ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ακόμα έγκλειστος σ' ένα δωματιάκι χωρίς φυσικό φως. Κι έτσι προστατεύεται το "εθνικό συμφέρον" του.... μεγάλου έθνους των εταιρειών, διαπλεκόμενωνΜΜΕ, εβραιοτραπεζιτών, πετρελάδων, αλλά κι ανθρωπιστικών οργανισμών βεβαίως βεβαίως. Πού είναι η τώρα η Χιούμαν Ράϊτς Γουότς που μας έστειλε τελεσίγραφο για το αντιρατσιστικό, να υπερασπιστεί και τα δικαιώματα του Μπράντλεϋ;

  • Albert avatar
   Albert @ popaia 05/06/2013 15:39:11

   Να υποθέσουμε δηλαδή ότι αν ένας Μανιγκόπουλος κι ένας Ασαντζίδης βγάλουν στη φόρα μυστικά τηλεγραφήματα των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, εσείς δε θα διαμαρτυρηθείτε για τη σύλληψη-κράτηση και δίκη τους?

   Επισης, είναι Ρομά, όχι "ρομά", με κεφαλαίο Ρ και χωρίς εισαγωγικά, όπως λέμε Έλληνας και όχι "έλληνας".

   Τέλος, η HRW, όσο κι αν σας φανεί παράξενο, έχει τμήμα και για τις ΗΠΑ, δεν ασχολούνται μόνο με μας. (http://www.hrw.org/united-states/us-program)

   • Περικλής avatar
    Περικλής @ Albert 05/06/2013 15:52:16

    Δε θα διαμαρτυρόμουν. Τι θέλετε να πείτε δεν καταλαβαίνω; Το κακό της άλλης χώρας είναι καλό για τη δική μου και ο προδότης της Αμερικής είναι ήρωας για εμένα.

    • Albert avatar
     Albert @ Περικλής 05/06/2013 15:56:52

     Το σχόλιο μου είναι για τον popaia. Έκανα διόρθωση!

   • Albert avatar
    Albert @ Albert 05/06/2013 15:55:00

    διόρθωση: εσείς ΘΑ διαμαρτυρηθείτε για την κράτηση τους? (δηλ. θα την θεωρήσετε άστοχη?)

 2. Περικλής avatar
  Περικλής 05/06/2013 15:11:36

  Ευτυχώς που υπάρχουν και μερικοί άνθρωποι και βοηθάνε να ανοίξουμε εμείς ο κοσμάκης τα μάτια του και να καταλάβουμε πώς σκέφτονται αυτοί που ρυθμίζουν τον υπόλοιπο πλανήτη.

 3. popaia avatar
  popaia 05/06/2013 15:53:53

  Να τα βλέπουν οι υποτιθέμενοι αντιαμερικανοί που μας δουλεύουν, τί τύχη και τί τέλος θα είχαν έτσι και ήταν στ' αλήθεια αντιαμερικανοί και διανοούνταν έστω και φραστικά να βλάψουν το αμερικάνικο "εθνικό συμφέρον". Εδώ έφτασε ως κι ο Κούλογλου να ισχυρίζεται όταν έληξε το συμβόλαιό του στη ΝΕΤ ότι τον έκοψαν "επειδή ενοχλούνταν οι Αμερικανοί"!!! Το είχα δει τότε (πρωτοσέλιδο του NtV εβδομαδιαίου ένθετου των Νέων 17-5-08) και κόντεψα να πάθω συγκοπή.

 4. popaia avatar
  popaia 05/06/2013 16:06:31

  Α, κύριε Άλμπερτ τώρα είδα το σχόλιό σας. Να υποθέσουμε λοιπόν κι εμείς ότι κατά τη γνώμη σας καλώς εξοντώνονται ο Μάνιγκ και ο Ασάνζ, εξαγριώνεστε μόνο όταν γράφει κάποιος ρομά αντί Ρομά κι όταν υπονοήσει μεροληψία για την περιβόητη καρανεοταξίτικη και σκανδαλωδώς μεροληπτική ΗΡW. Καλά, σίγουρα θα είστε και θαυμαστής της ADL, άαααααλλο κελεπούρι.

  • Albert avatar
   Albert @ popaia 05/06/2013 17:32:09

   Οι Μάνινγκ και Ασαντζ υφίστανται τις συνέπειες (σκληρή μεταχείριση, όχι εξόντωση) των πράξεών τους. Η πράξη τους (να διαρρεύσουν απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ) είναι ποινικά κολάσιμη στις ΗΠΑ, όπως θα ήταν σε οποιαδήποτε χώρα της οποίας πολίτης (και μάλιστα στρατιωτικός στην περίπτωση Μάνινγκ) έβλαπτε το εθνικό της συμφέρον. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, ακόμα κι αν εμείς χαιρέκακα τους θαυμάζουμε για την προσφορά τους στο σύνολο πληροφοριών που διαθέτουμε για το τι συμβαίνει στον κόσμο.

   Δε μου απαντήσατε όμως σε αυτό που σας ρώτησα. Αν ο Μάνιγκ ήταν Έλληνας φαντάρος θα θεωρούσατε την κράτηση και τη δίκη του -σύμφωνα με τους νόμους- ως "εξόντωση"?

   Η απαξιωτική σας αναφορά στην HRW (και τώρα στην Anti defamation league) με ενόχλησε (δε με εξαγρίωσε) για 2 λόγους. Πρώτον επειδή ήταν άσχετη με το άρθρο και άσκοπα ειρωνική. (Αδυνατώ να καταλάβω την αδυναμία σας να βρείτε αναφορές τους για παραβίαση δικαιωμάτων π.χ. των Χριστιανών της Αιγύπτου και της Τουρκίας, ή Παλαιστινίων από το Ισραήλ). Δεύτερον, επειδή πιστεύω οτι τα ανθρώπινα δικαιώματα οποιουδήποτε και οπουδήποτε είναι αδιαπραγμάτευτα και όχι πολυτέλεια -με άλλα λόγια θεωρώ πιο έξυπνη πολιτική την προστασία αυτών των δικαιωμάτων, παρά τον εκνευρισμό απο την επισημάνση κενών σε αυτήν προστασία.

   • Σπορέας avatar
    Σπορέας @ Albert 05/06/2013 20:43:07

    Ο Μάνινγκ είναι ένας νέος που συνειδητοποιεί ότι η πατρίδα του βρίσκεται "εν αδίκω".
    Πολεμάει έναν πόλεμο, χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά από την πατρίδα του, απέναντι σε έναν λαό που ποτέ δεν πολέμησε την πατρίδα του.
    Ότι έκανε το έκανε για να δείξει στους συμπατριώτες του αυτό το άδικο.
    Αντίθετα στην Ελλάδα, κυβέρνηση, λαός και στρατός, προσπαθούν να κρατήσουν ακέραιο "το πάτριο" έδαφος.
    Στη συγκεκριμένη λοιπόν περίπτωση ο Μάνινγκ είναι ένας ήρωας, ενώ ένας "Μανιγκόπουλος" θα ήταν ένας προδότης.
    Αν ο στρατός της χώρας μου πήγαινε μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά να πολεμήσει τους Παπούα ή τους Λιλιπούα τότε ο "Μανιγκόπουλος" ναι θα ήταν και αυτός ήρωας.
    Ο μπάρμπα Βλαδίμηρος το έχει πει αξιωματικά, συγκεκριμένες λύσεις σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.
    Και κάτι ακόμα :
    Τον "δωδεκάλογο τού γύφτου" δεν θα τον κάνω "δωδεκάλογο τού ρομά" όσο και να χτυπιέται κάτω όλη η πολιτικά ορθή θολοκουλτουριάρικη ψευτοδιανόηση.

    • Albert avatar
     Albert @ Σπορέας 05/06/2013 23:02:49

     Προφανώς, όταν κάνω τον παραλληλισμό με έναν Μανιγκόπουλο, αναφέρομαι και σε παρόμοια κατάσταση.
     Άσχετο, αλλά ασφαλώς και το να αλλάξουμε τον τίτλο του ποιήματος του Παλαμά, όπως και τον "αράπη τον ταραραμ" του Ζαμπέτα, κινείται στα όρια της γραφικότητας.

   • Περικλής avatar
    Περικλής @ Albert 05/06/2013 23:09:09

    Το θέμα είναι ότι εμείς δεν είμαστε Αμερικανοί. Είμαστε Έλληνες και ως Έλληνες μας συμφέρει η πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες.

 5. Πολίτης Θ avatar
  Πολίτης Θ 05/06/2013 21:05:41

  Για σιγά ρε παιδιά.. Όλοι ξέρουμε ότι ο Μάνινγκ δεν αξίζει τέτοιας μεταχείρισης, αλλά τι θα έπρεπε να κάνει μια χώρα - οποιαδήποτε χώρα - που ανακαλύπτει πως ένας στρατιώτης της δημοσιοποιησε απόρρητες πληροφορίες; Να πλειοδοτήσει και να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες; Να τον παρασημοφορήσει; Να αδιαφορήσει; Να παρακινήσει κι άλλους να κάνουν το ίδιο;
  Καλά είναι τα παραμύθια με τους δράκους και τους ιππότες αλλά εδώ στην πραγματικότητα τα δεδομένα είναι διαφορετικά...

 6. popaia avatar
  popaia 06/06/2013 13:04:32

  Άλλο κράτηση έστω σε απομόνωση και άλλο όλο το 24ωρο να σε ρωτάνε κάθε πέντε λεπτά αν χρειάζεσαι κάτι κι αυτό να διαρκεί χρόνια, για να μην αναφερθώ στα υπόλοιπα και δε θέλω ούτε να τα σκέφτομαι. Σε περίπτωση λοιπόν που η χώρα μου ήταν Αμερική, ούτε τις αδικίες της θα στήριζα (πολλοί αντιταχθήκαμε στην ατιμία της Ελλάδας τότε επί Οτσαλάν π.χ.) αλλά ούτε και τέτοια κινέζικα μαρτύρια θα δεχόμουνα ποτέ για κανέναν. Τώρα για τις διάφορες ποστμόντερν οργανώσεις που υπερασπίζονται μάλλον τα υπανθρώπινα παρά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τί να πρωτοθυμηθώ; Να θυμηθώ φερ' ειπείν αυτά που αποκάλυψε η ίδια η Κάρλα ντελ Πόντε για τη δράση των ουτσεκάδων, για το "κίτρινο σπίτι" του μαρτυρίου Σέρβων αιχμαλώτων στην Αλβανία που τους αφαιρούσαν τα όργανα κι έκαναν εμπόριο αλλά παρά ταύτα οι οργανώσεις τύπου διεθνής αμνηστία, hrw, κλπ, δεν είδαν ποτέ τίποτα; Μόνο "ομαδικούς τάφους" κοσοβάρων βλέπανε;
  Κάνετε λες και δεν ξέρετε το ρόλο τέτοιων οργανώσεων στη γεωπολιτική. Ή στη διαμόρφωση ποστμόντερν (βολικών) ηθών. Ή σε διάφορα. Κάνετε σα να λέω κάτι απίθανο. Κοτζάμ ΟΗΕ και παρεκτρέπεται...

  • Albert avatar
   Albert @ popaia 06/06/2013 14:42:54

   Με κίνδυνο να με χαρακτηρίσετε δικηγόρο της HRW, ρίξτε μια ματιά: (http://www.hrw.org/news/2009/04/09/evidence-kla-secret-prisons-kosovo-and-albania)
   Όπως θα διαβάσετε, η αναφορά μάλλον σας καλύπτει.

   Ειλικρινά, το χαρακτηρισμό ποστμοντερν για την υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν τον εννοώ. (εσείς γράφετε "μάλλον υπανθρώπινων", τι εννοείτε?)

   Πάρτε και την αναφορα στον Manning, επειδή αναρωτηθήκατε "Πού είναι η τώρα η Χιούμαν Ράϊτς Γουότς".
   (http://www.hrw.org/news/2011/03/16/us-explain-conditions-bradley-manning-s-confinement)

 7. popaia avatar
  popaia 08/06/2013 13:46:05

  Εσείς τα διαβάσατε αυτά τα ξενέρωτα, χλιαρά, γραφειοκρατικά, "αντικειμενικά"; Και σας άρεσαν; Γιατί εγώ αηδίασα ακόμα πιο πολύ.
  Στην πρώτη περίπτωση το μόνο που κατηγορεί είναι η άρνηση των αλβανικών και κοσοβάρικων αρχών να συνεργαστούν για...να...διερευνηθεί (φέξε μου και γλίστρυσα) η φρικιαστική αυτή υπόθεση. Ένα γραμματάκι έστειλε μόνο. Έρευνα δεν έκανε όπως το ΒΒC, το Συμβούλιο της Ευρώπης ή η EULEX (που κι αυτοί δηλαδή για στάχτη στα μάτια.). Έχει έδρα στο Κόσοβο, το ξέρετε; Και κάτω απ' τη μύτη της γίναν όλα. Δεν είναι δημοσιογραφικός οργανισμός για ν' αποστασιοποιείται έτσι, ανθρωπιστικός είναι. Αλλά....
  Στη δεύτερη περίπτωση μάς λέει τί; Ότι αν ο Μάνιγκ δεχτεί να δημοσιοποιηθούν τα ιατρικά του δεδομένα τότε κι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους που τον έχει βάλει σε καθεστώς αποτροπής αυτοκτονίας;... Κι αν εξηγήσει καθαρίσαμε; Άσε που τα γράφει τόσο στρογγυλεμένα, απλά εσώρουχο τις νύχτες δεν φοράει ο κρατούμενος, δατ' ς ωλ.
  Τί να σας πω κύριε Άλμπερτ, είναι περιττό να συνεχίσουμε, μιλάμε άλλη γλώσσα.

  Και τί εννοώ υπανθρώπινα δικαιώματα; Το δικαίωμα στην παιδεραστία π.χ. για το οποίο η αντιντεφαμαίησιον ληγκ δίνει...αγώνες. Ή το δικαίωμα στην κτηνοβασία. Ή το δικαίωμα στην "κουλτούρα και θρησκεία" όταν αυτές περιλαμβάνουν φρικαλεότητες τύπου κλειτοριδεκτομή ας πούμε. Ή το δικαίωμα σε τελετουργικές σφαγές ζώων χωρίς αναισθητικό.

  Αυτά.

 8. Albert avatar
  Albert 08/06/2013 17:43:01

  Το μόνο στο οποίο θα συμφωνήσω -και που είναι απειροελάχιστο σε σχεσή με τα υπόλοιπα που είπατε- είναι η τελετουργική σφαγή ζώων, στην οποία είμαι κι εγώ αντίθετος.

  Για τα υπόλοιπα,

  Η HRW είναι ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ. Η μέθοδος που ακολουθεί είναι η Blame and Shame (σε ελεύθερη μετάφραση κατηγορώ δια της αποκαλύψεως). Δεν είναι ανθρωπιστικός οργανισμός που επεμβαίνει. Την καταλαβαίνετε τη διαφορά?

  Ξεκινήσατε με τον αφορισμό "που είναι τώρα αυτή η HRW, δεν έγραψε τίποτα για κείνο και για το άλλο", σας παρέπεμψα στις αναφορές της και τώρα μου λέτε "ε, τα λέει στρογγυλεμένα και γραφειοκρατικά, και μόνο δυο γραμματάκια έστειλε, και σιγα μωρέ"? Έτσι γράφουν κύριε στην hrw, αυτό κάνουν, ακολουθούν μια δεοντολογία στο τι γραφουν και πώς το γράφουν, δεν είναι κυριακάτικη φυλλάδα. Άλλο η κριτική, άλλο η δυσφήμιση.

  Όσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν εσείς τα αντιλαμβάνεστε σαν δικαίωμα στην παιδεραστία(!) και την κτηνοβασία(!!), και την κλειτοριδεκτομή (ήμαρτον), δεν έχω λόγια, είτε η άγνοια σας είναι αβυσσαλέα, είτε έχετε πρόβλημα κατανόησης. Εννοείτε ότι αν μου στείλετε λινκ θα τα διαβάσω

  Και εννοείται μιλάμε διαφορετική γλώσσα. Αυτό είναι ολοφάνερο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.