#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/08/2013 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς η επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία βοηθά την Αλ ΚάινταΗ πιο επιτυχημένη ομάδα ανταρτών στη Συρία είναι μια στρατιωτική ομάδα της τζιχάντ . Ο Barak Barfi γράφει για το πώς αναδείχθηκε και τι θα σήμαινε μια επίθεση των ΗΠΑ για την Αλ Κάιντα.

Με τη διεθνή κοινότητα να μελετά τα αντίποινα εναντίον της Συρίας για τη χρήση χημικών όπλων, η αντιπολίτευση πετάει από τη χαρά της. Για περισσότερο από δύο χρόνια, προσπαθεί ανεπιτυχώς να παρασύρει τις παγκόσμιες δυνάμεις από τη θέση των θεατών στην αρένα. Ενώ όμως η Αμερική και οι σύμμαχοί της φαίνονται έτοιμοι να επιτεθούν, η συριακή αντιπολίτευση δεν θα ωφεληθεί. Επειδή στο καζάνι του χάους που βράζει η Συρία, οι τζιχαντιστές είναι αυτοί που ελέγχουν τις ισχυρότερες στρατιωτικές ομάδες .
Οι αγωνιστές της αλ- Κάιντα που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) απαγάγουν Δυτικούς και μαχητές από άλλες ομάδες, μένοντας ατιμώρητοι. Σκοτώνουν ηγέτες από τις επαναστατικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), χωρίς τον παραμικρό φόβο τιμωρίας. Η ISIS ελέγχει βασικούς δρόμους, φράγματα και σιλό δημητριακών, με σημεία ελέγχου παντού. Στις βόρειες επαρχίες του Χαλεπίου, την Ιντλίμπ και την αλ-Ράκα, η οργάνωση είναι είτε η πιο ισχυρή, είτε η δεύτερη πιο ισχυρή στρατιωτική ομάδα.

Η επιτυχία της ISIS στη Συρία δεν είναι κάτι νέο. Σε κάθε σύγκρουση στην οποία συμμετέχουν τζιχαντιστές , σύντομα γίνεται η πιο κυρίαρχη δύναμη. Αρκετοί παράγοντες ευθύνονται για την υπεροχή τους στη Συρία . Η εμπειρία από άλλες συγκρούσεις , συμπεριλαμβανομένης της Τσετσενίας , του Ιράκ και του Μάλι, παρέχει μια θεσμική γνώση του αγώνα που οι ντόπιοι αγωνιστές στερούνται πολλές φορές. Είναι συχνά οι πιο θαρραλέοι πολεμιστές στο πεδίο της μάχης. Το πολεμικό πνεύμα τους προσελκύει το θαυμασμό των ντόπιων που ζητούν να ενταχθούν στην ελίτ τους. Σήμερα, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι περισσότεροι από 6.000 ξένοι αγωνίζονται στη Συρία .
Σε αντίθεση με τους αυτόχθονες αντάρτες , των οποίων η αφοσίωση στην υπόθεση είναι τόσο άστατη όσο και το πρώτο ερωτικό «τσίμπημα» ενός εφήβου, οι τζιχαντιστές αγωνίζονται για ιδεολογικούς λόγους. Πιστεύουν ότι πραγματοποιούν μια ιερή πράξη συμμετέχοντας σε τζιχάντ , ή ιερό πόλεμο. Η ιδέα έχει επικριθεί και παρεξηγηθεί από πολλούς στη Δύση, ως ένας φανατικός θρησκευτικός πόλεμος. Ένας πολύ πιο λεπτός χαρακτηρισμός παρέχεται από τη δήλωση του Προφήτη Μωάμεθ, ότι πρέπει κανείς να πολεμήσει «ώστε ο λόγος του Αλλάχ να βασιλεύει πάνω απ’ όλα». Μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να κυμαίνεται από το να έλθουν οι μουσουλμάνοι πιο κοντά στην πίστη τους ως το να αγωνίζονται για κοινωνική συνοχή.

Στη Συρία, η ISIS είναι ενεργή σε όλα τα μέτωπα. Παραδίδει μαθήματα 15 ημερών με θέμα Εισαγωγή στο Ισλάμ, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με ανθρώπους που λένε ότι έχουν παρακολουθήσει το εργαστήρι. Εκεί, πολλοί  Σύριοι που στερούνται σε μεγάλο βαθμό θρησκευτικής διδασκαλίας από την ηγεσία του κοσμικού κόμματος Μπάαθ μαθαίνουν τις βασικές αρχές της πίστης τους. Η ISIS έχει ακόμα και θερινές κατασκηνώσεις για τη νεολαία. Τα προγράμματα αυτά δείχνουν στους Σύριους την πιο ήπια πλευρά της ομάδας, που συχνά χάνεται από τα δυτικά ΜΜΕ που επικεντρώνονται σε πιο εμπόλεμες δραστηριότητές της .
Η ISIS παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες, όπως διαμεσολάβηση σε συγκρούσεις. Επειδή οι ξένοι μαχητές δεν έχουν καμία σχέση με τη Συρία, μπορεί να παίξουν έναν ουδέτερο ρόλο. Με τον πόλεμο που κατέστρεψε το δικαστικό σύστημα , οι Σύριοι αναζητούν τα μέλη της ISIS για την επίλυση διαφορών. Σε μία περίπτωση, οι τζιχαντιστές φυλάκισαν  έναν μηχανικό για μια κακή εργασία επισκευής, σύμφωνα με έναν κρατούμενο που μοιράζονταν το κελί.
Οι τζιχαντιστές σε άλλες χώρες έχουν κάνει το ίδιο. Στην Υεμένη, η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο έχει γεμίσει το κενό που δημιούργησε το εξαθλιωμένο σύστημα δικαιοσύνης. Αυτό δεν είναι ένα νέο φαινόμενο στις ισλαμικές χώρες. Ιστορικά, οι απόγονοι του Προφήτη Μωάμεθ έπαιζαν αυτό το ρόλο. Με την επίλυση των καθημερινών διλημμάτων, η ISIS έχει κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των Σύριων.

Οι Σύριοι είναι εξίσου εντυπωσιασμένοι από την ολοκάθαρη εικόνα της ομάδας. Σε αντίθεση με άλλες στρατιωτικές ομάδες, το σύνθημα των οποίων είναι «πόλεμος τη μέρα, λεηλασία τη νύχτα», η ISIS είναι μια ειδική δύναμη μάχης. Οι δυνάμεις του FSA κλέβουν τα πάντα, από σιτάρι ως κλιματιστικά. Μονάδες στο Αλέπο, όπως η Ahrar Suriyya, η Asifa al - Shamal και η Ghuraba al - Sham , έχουν προκαλέσει την οργή ενός πληθυσμού που ολοένα και περισσότερο αντιμετωπίζουν την επανάσταση ως απλή κάλυψη για την αντικατάσταση ενός καταπιεστικού καθεστώτος με «φέουδα» που ελέγχουν ληστές- πολέμαρχοι.
Αν και ορισμένες μονάδες του FSA πρέπει να ανακατεύονται σε εγκληματικές δραστηριότητες για να επιβιώσουν και να πληρώνουν τους μαχητές τους , η ISIS δεν δίνει μετρητά. Μια σταθερή ροή χρηματοδοτών από πλούσια έθνη του Περσικού Κόλπου φτάνουν σε τουρκικές συνοριακές πόλεις όπως το Ρεϊχανλί. Περνούν μια εβδομάδα στη Συρία όπου επισκέπτονται μονάδες της ISIS, επιστρέφοντας στις χώρες τους για να υποβάλουν τις εκτιμήσεις τους και επανεμφανίζονται με βαλίτσες γεμάτες μετρητά. Μια τέτοια καλολαδωμένη μηχανή εξασφαλίζει ότι η ISIS μπορεί να επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές της στην καταπολέμηση του συριακού καθεστώτος και όχι στο να εκλιπαρεί τα έθνη- προστάτες για χρηματοδότηση.

Καθώς η Ουάσινγκτον εξετάζει την επίθεση στη Συρία, δεν θα πρέπει να ξεγελαστεί και να πιστέψει ότι μια εναέρια επίθεση θα ανατρέψει τη μάχη υπέρ του FSA. Αντ’ αυτού , οι βόμβες που θα ρίξει η Αμερική θα είναι μάννα εξ’ ουρανού για την ISIS. Επειδή η Συρία γίνεται σιγά-σιγά ο παράδεισος της τζιχάντ που η Αλ Κάιντα αναζητούσε ιστορικά στην καρδιά του αραβικού κόσμου. Και τίποτα λιγότερο από μια εντατική εκστρατεία, που η Ουάσιγκτον δεν έχει τα κότσια να κάνει, δεν μπορεί να αποτρέψει αυτή την προφητεία από το να πραγματοποιηθεί.

http://www.thedailybeast.com/articles/2013/08/28/how-u-s-strikes-on-syria-help-al-qaeda.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκη avatar
  Νίκη 29/08/2013 14:20:36

  Κάτι μου λέει ότι οι Αμερικάνοι τα έχουν συμφωνήσει μυστικά με τον Άσσαντ και τους Ρώσους. Θα καθαρίσουν την απειλή που είναι για το Ισραήλ οι πυραυλικές εγκαταστάσεις με τα βιολογικά και τα χημικά όπλα και μετά θα τους αφήσουν να φαγωθούν μεταξύ τους

 2. Νίκη avatar
  Νίκη 29/08/2013 14:36:05

  Είναι όμως δύσκολο και επικίνδυνο όταν "παίζεις" με αποθήκες που έχουν χημικά και βιολογικά όπλα!

 3. ΚΜ avatar
  ΚΜ 29/08/2013 15:38:13

  Εσύ το έχεις δέσει σκοινί κορδόνι ότι υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Από προχτές, σε ό,τι ποστάρεις, το πλασάρεις ως δήθεν αυτονόητη παραδοχή. Δεν ξέρω από που αντλείς τόση σιγουριά, δεδεομένης της πρόσφατη ιστορία (του Σαντάμ, ακόμα τα ψάχνουν οι ... πολιτισμένοι) αλλά έστω ότι υφίστανται: Άν είναι έτσι (υπόθεση εργασίας), τότε ο πιο σίγουρος τρόπος να μείνουν για πάντα μακριά από τα χέρια τρομοκρατών, θα ήταν η ενίσχυση του Άσαντ, όχι η απομάκρυνσή του και η αναρρίχηση στην εξουσία ... των σαλαφιστών τρομοκρατών! Άρα άλλο είναι το επιδιωκόμενο, και δεν είναι καν τα πετρέλαια, όπως λεν μερικοί: Είναι η περικύκλωση του Ιράν. Για τους μεν Αμερικανούς, η καταστροφή του Ιράν είναι εξαιρετικά σημαντική, για να μην υπάρχει, ως ιστορικό προηγούμενο, κράτος που τα έβαλε μαζί τους και στο τέλος δεν καταστραφηκε (και τυχόν μπουν ιδέες και σε άλλους μελλοντικά). Το δε Ισραήλ, τους Άραβες τους έχει του χεριού του εδώ και πολλά χρόνια και μόνο το Ιράν θεωρεί ως υπολογίσιμη απειλή και, δευτερευόντως, την Χεζμπολλάχ (που υποστηρίζεται από το Ιράν).

  • ΑκαιΣ avatar
   ΑκαιΣ @ ΚΜ 29/08/2013 16:42:55

   Αυτό όπως το περιγράφετε (εμένα μου φαίνεται πολύ σοβαρό ως εκδοχή), μα δυστυχώς ακούγεται ως : '' ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται ήδη εδώ''.....

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ ΑκαιΣ 29/08/2013 18:59:51

    Δεν ξέρω φίλε. Πάντως, ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, ένας αγιασμένος και ταπεινός ιεράρχης, το 2005, στο νεκροκρέβατό του, με αγωνία έλεγε: «Όταν ξεκινήσει το κακό στη Συρία, να προσεύχεστε!» Ποιός ξέρει τί του είχε αποκαλύψει ο Θεός...

    • Παπασταύρου avatar
     Παπασταύρου @ ΚΜ 29/08/2013 19:57:48

     Μακάρι με κάποιον τρόπο να αποτραπεί η παρά πέρα αιματοχυσία. Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

    • Απλος πολιτης avatar
     Απλος πολιτης @ ΚΜ 30/08/2013 04:02:32

     Και σε σενα τα αποκαλυπτει ο Θεος μεσα στην Αγια Γραφη...Αν τη διαβασες ποτε σου....

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Απλος πολιτης 30/08/2013 14:30:29

      Βγάλε το χριστιανόμετρο να με μετρήσεις!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΚΜ 30/08/2013 00:10:49

   Έχω αρχίσει να γίνομαι καχύποπτος με μερικούς σχολιαστές εδώ μέσα που εμφανίζονται σαν κομήτες (ενίοτε εξαφανίζονται και σαν κομήτες) και έχουν συγκεκριμένες εντελώς politically correct εμμονές που εξυπηρετούν τρέχουσες συγκεκριμένες και εντελώς politically correct πολιτικές....

  • Νίκη avatar
   Νίκη @ ΚΜ 30/08/2013 07:02:19

   Στόχος είναι η Κίνα.

 4. popaia avatar
  popaia 29/08/2013 16:16:51

  Αυτό το περίεργο άρθρο πάντως που πλέκει το εγκώμιο των.... απογόνων του Μωάμεθ (!) παίρνει σα δεδομένο ότι η Αμερική θέλει να στηρίξει μόνο τον FSA για ν' ανατρέψει τον Άσαντ και όχι την ISIS που πρόσκειται στην Αλ Κάϊντα και θα διαδεχτεί τον Άσαντ. Καλά, μην παίρνει και όρκο ο αρθρογράφος. Κι ούτε είναι δυο τόσο ξεχωριστά "αντάρτικα", τζιχαντιστές είναι όλοι.
  Κι εκείνες οι βαλίτσες με τα λεφτά κι η καλολαδωμένη μηχανή που αναφέρει λες να έχουν σχέση μόνο με χώρες του κόλπου και Τουρκία εν αγνοία των ΗΠΑ;
  Παράξενες αναλύσεις.

 5. ΠΙΛΟΤΟΣ avatar
  ΠΙΛΟΤΟΣ 29/08/2013 18:31:59

  Ελλάς Συρία Ορθοδοξία !

  • Vee avatar
   Vee @ ΠΙΛΟΤΟΣ 29/08/2013 19:52:54

   Πιλότε, συγνώμη αλλά μήπως η έλλειψη οξυγόνου στα 10000 πόδια σε πείραξε; Τί σχέση έχουν αυτά τα τρία;

   • ΠΙΛΟΤΟΣ avatar
    ΠΙΛΟΤΟΣ @ Vee 29/08/2013 20:42:38

    'Οτι σχέση έχεις εσυ με την έλλειψη οξυγόνου.
    Απόλυτη.

 6. Bob ο μάστορας avatar
  Bob ο μάστορας 30/08/2013 00:14:35

  Υπάλληλοι τους είναι.

 7. tassos.κ avatar
  tassos.κ 30/08/2013 06:25:27

  Με πόση ευκολία άραγε ο ΥΠΕΞ είπε το ναι, αναρωτήθηκε κανείς; Μεγάλος υπουργός... Ούτε τα προσχήματα δεν κράτησε. Δουλικό των Αμερικανών.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.