Πώς η Δύση βοηθά το «Ισλαμικό Κράτος»
17/07/2014 13:32
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς η Δύση βοηθά το «Ισλαμικό Κράτος»

Οι δυτικές κυβερνήσεις στέλνουν ενίσχυση εκατομμυρίων ευρώ σε περιοχές που κατέχονται από τη ριζοσπαστική ισλαμική ομάδα Isis στη βόρεια Συρία, υποστηρίζει σε άρθρο του ο Independent. Η επισιτιστική βοήθεια και τα φάρμακα που αποστέλλονται από τις κυβερνήσεις, τις ΜΚΟ και τον ΟΗΕ καταλήγουν σε πόλεις της Συρίας όπου έχουν συμβεί ακρότητες όπως αποκεφαλισμοί και σταυρώσεις, απ’ όταν τις κατέλαβε η τρομοκρατική ομάδα Isis στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Η ενίσχυση, την οποία πληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι ΗΠΑ, αποτελείται από τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Εισέρχονται στη χώρα μέσω του διαλυμένου από τον πόλεμο Βορά, από τους δύο τελευταίους εναπομείναντες συνοριακούς σταθμούς που είναι ανοιχτοί στην Τουρκία, το Ρεϊχανλί και το Κιλίς. Δυτικές ομάδες, όπως η Mercy Corps International, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η World Vision, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών παρέχουν προμήθειες σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε μήνα σε όλο το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.

Αυτό περιλαμβάνει πόλεις όπως η Ράκα, η Μανμπίζ και η Τζαραμπούλους, όπου έχουν συμβεί ακρότητες όπως αποκεφαλισμοί και σταυρώσεις και άλλες δρακόντειες ερμηνείες της Σαρία, απ’ όταν τις κατέλαβε η Isis. «Έχουμε πολλές άμεσες παραδόσεις σε περιοχές που έχει καταλάβει η Isis. Σχεδόν όλα τα φορτηγά μας περνούν τα τουρκικά σύνορα κοντά στο Κιλίς. Μερικές φορές κολλάνε καθ 'οδόν και θα πρέπει να περιμένουμε δύο ή τρεις εβδομάδες για να φτάσουμε εκεί, σε περίπτωση που γίνεται κάποια μάχη ή αν μια άλλη ομάδα της αντιπολίτευσης δεν είναι χαρούμενη με το γεγονός ότι αποστέλλουμε βοήθεια μέσω ενός σημείου ελέγχου της Isis», δήλωσε ένας Δυτικός που εργάζεται σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι ομάδες βοήθειας λένε ότι στόχος τους είναι να βοηθήσουν ευπαθή άτομα και όχι να υποστηρίξουν την Isis. Η Mercy Corps, η οποία έχει έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, έχει λάβει 34,5 εκατ. ευρώ από το Τμήμα Διεθνούς Ανάπτυξης της Βρετανίας για ανθρωπιστικές δραστηριότητες στη Συρία. Μια εκπρόσωπος της Mercy Corps, δήλωσε: «Παραδίδουμε ουσιαστική βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν ανάγκη σε όλες τις πλευρές της σύγκρουσης, ανεξάρτητα από τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία ή τις πολιτικές πεποιθήσεις - ως ανεξάρτητη, αμερόληπτη ανθρωπιστική οργάνωση –αυτή είναι η εντολή μας».

Η Isis χρησιμοποιεί τα social media για να αποδείξει την κτηνωδία με την οποία αντιμετωπίζει τους εχθρούς της και όσους παραβιάζουν τους νόμους της. Αλλά χρησιμοποιεί τα ίδια μέσα για να δείξει ότι προσφέρει βοήθεια και υγειονομική περίθαλψη για τους ανθρώπους κάτω από την εξουσία της. Η ικανότητά της να παραδίδει δωρεάν βοήθεια και δωρεάν καύσιμα έχει αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στο να πείσει τους κατοίκους των πόλεων που έχει κατακτήσει πρόσφατα, όπως η Μοσούλη, να δεχτούν την κυριαρχία της.

Ένας εκπρόσωπος του Τμήματος Διεθνούς Ανάπτυξης είπε ότι δεν παρέχουν βοήθεια άμεσα στην Isis: «Προμηθεύουμε βοήθεια σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, σύμφωνα με τις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές, όπως η αμεροληψία». Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος ορκίστηκε για τρίτη φορά πρόεδρος, ανέφερε ότι τα κράτη που υποστήριξαν την τρομοκρατία θα πληρώσουν το τίμημα και ότι θα πολεμήσει τους αντάρτες μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια στη χώρα. «Σύντομα θα δούμε ότι τα αραβικά, περιφερειακά και δυτικά κράτη που υποστήριζαν την τρομοκρατία θα πληρώσουν υψηλό τίμημα», είπε στους υποστηρικτές του στο προεδρικό μέγαρο.

Εν τω μεταξύ, σε αποθήκες και βιομηχανικά πάρκα κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας, υπάρχουν κοντέινερς πλοίων που περιμένουν να εκφορτωθούν. Οι εργαζόμενοι ξεφορτώνουν κουτάκια χωρίς ενδείξεις, οι οποίες στη συνέχεια φορτώνονται στα φορτηγά. Το φαγητό περιλαμβάνει σιτάρι, ρύζι, κονσερβοποιημένες τομάτες, ζάχαρη και λάδι. Οι ιατρικές προμήθειες είναι βασικά υλικά που δεν απαιτούν αποθήκευση σε ψυγεία, όπως επίδεσμοι. Στη συνέχεια, τα φορτηγά οδηγούνται κατά μήκος των συνόρων στις περιοχές που κατέχονται από δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης και ισλαμικές ομάδες, όπως η Τζαμπχάτ αλ-Νούρσα, το επίσημο παράρτημα της Αλ Κάιντα στη Συρία, που επίσης πολεμά την Isis.

Η Isis, ενισχυμένη από τις στρατιωτικές προμήθειες των ΗΠΑ που λαμβάνονται από ηττημένες ιρακινές δυνάμεις, ανανέωσε τις επιθέσεις της κατά των μη-κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων και ομάδων που υποστηρίζονται από τη Δύση όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός. Αν και η Isis επίσημα πολεμά την Τζαμπχάτ αλ-Νούρσα, το Ισλαμικό Μέτωπο και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, η ανθρωπιστική βοήθεια και τα εμπορικά αγαθά επιτρέπεται πιο συχνά να διασχίζουν τα «σύνορα» για περιοχές της Isis. Η ενίσχυση στη συνέχεια διανέμεται και παρακολουθείται από τις πολιτικές επιτροπές ανακούφισης της Συρίας, πολλές από τις οποίες ήταν σε ισχύ πριν αναλάβει η Isis, σύμφωνα με την ομάδα βοήθειας που λειτουργεί έξω από τη νότια πόλη Γκαζιαντέπ της Τουρκίας.

Οι εργαζόμενοι της ανθρωπιστικής βοήθειας λένε ότι η Isis, που στο παρελθόν έχει απαγάγει δυτικούς δημοσιογράφους και εργαζόμενους, τους επιτρέπει να εργάζονται ως επί το πλείστον χωρίς παρεμβολές. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να εργαζόμαστε στο μεγάλο μέρος χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε εργαζόμενος σε ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Isis έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, οι οποίες προσφέρουν επίσης αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του «χαλίφη» Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι.

Εκτός από τη διεθνή βοήθεια, οι περιοχές Ράκα και Ντέιρ Εζούρ που ελέγχονται από την Isis είναι πολύ εύφορες και παράγουν μια μεγάλη ποσότητα σιταριού της περιοχής. Το Ντέιρ Εζούρ έχει επίσης μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές στη Συρία. Η Isis προσελκύει επίσης γιατρούς και νοσοκόμες με μεγάλες αποδοχές, σε αντάλλαγμα για την πίστη τους, όπως δήλωσε ένας Σύριος γιατρός που εργάζεται για μια νορβηγική ιατρική ΜΚΟ. «Εξαγοράζουν τους ανθρώπους τον έναν μετά τον άλλο. Προσφέρουν σε γιατρούς μέχρι και 100.000 συριακές λίρες το μήνα (περίπου 500 ευρώ), ποσό που είναι μια περιουσία για εκεί αυτή την εποχή. Στην αρχή δέχονταν οποιαδήποτε βοήθεια ήταν δωρεάν, αλλά από όταν ανακοίνωσαν την ίδρυση του χαλιφάτου, έχουν τις δικές τους υπηρεσίες, έτσι ώστε να μπορούν να μοιάζουν περισσότερο με κράτος».

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/syria-conflict-how-millions-of-pounds-of-western-aid-destined-for-the-needy-is-falling-into-hands-of-isis-9610491.html

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.