#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/11/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς ένας 15χρονος Αιγύπτιος κατέλαβε Διαδικτυακά το ΙσραήλΤην περασμένη εβδομάδα, όταν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας απείλησαν να κλείσουν το Διαδίκτυο στη Γάζα, ο Nour Haridy είχε ένα εφεδρικό σχέδιο. Έτσι, ο 15χρονος μαθητής Λυκείου από το Κάιρο πήγε στο Twitter και ζήτησε στα αραβικά και στα αγγλικά βοήθεια σχετικά με το πώς οι κάτοικοι της Γάζας θα μπορούσαν να πάρουν πίσω τη σύνδεση σε περίπτωση διακοπής. Το τι συνέβη στη συνέχεια δείχνει την λεπτή γραμμή μεταξύ του λεγόμενου κυβερνο-ακτιβισμού -ή τη χρήση ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και του Διαδικτύου στον πόλεμο της πληροφορίας-  και του hacking, της παράνομης τέχνης του να «σπας» ιστοσελίδες, λογαριασμούς e-mail και άλλες διαδικτυακές περιοχές για το κέρδος, τη διασκέδαση, ή μια πολιτική αιτία.

Ο Haridy λέει ότι πήρε πολλές απαντήσεις στο Twitter, αλλά η πιο πολλά υποσχόμενη ήταν από κάποιους που είπαν ότι είχαν σχέσεις με τους Anonymous, μια ομάδα ακτιβιστών χάκερ που επιτέθηκε περίφημα τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και των εταιρειών που έκρινε εχθρούς του WikiLeaks, όπως η MasterCard και η Amazon.Ο Haridy σύντομα βρέθηκε να μιλά τους Anonymous μέσω ενός Internet Relay Chat στη Γάζα, ενός ασφαλούς τρόπου επικοινωνίας που προτιμούν οι χάκερς, οι ακτιβιστές και οι παίκτες. Σε εκείνες τις πρώτες συζητήσεις, λέει  ο Haridy, οι χάκερς των Anonymous συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα σχέδιο βήμα προς βήμα  για να συνδεθεί είτε μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης είτε με άλλα μέσα σε περίπτωση που έπεφτε το Διαδίκτυο. Οι οδηγίες αυτές ενσωματώθηκαν σε ένα δικτυακό τόπο που δημιούργησαν ο  Haridy και άλλοι ακτιβιστές, το Vox Palestine, για τη διάδοση πληροφοριών για τους κατοίκους της Γάζας κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Μας βοήθησαν πολύ» δήλωσε ο Haridy σε συνέντευξή του. «Χωρίς τους Anonymous δεν θα είχαμε φθάσει στην επιφάνεια». Οι προσπάθειες για να πλησιάσουν τους Anonymous ήταν ανεπιτυχείς.

Αλλά ενώ ο Haridy έβαζε τις τελευταίες πινελιές στην ιστοσελίδα Vox Palestine, οι Anonymous σχεδίαζαν τη δική τους αντεπίθεση που είχαν βαπτίσει # OpIsrael. Σε μήνυμα στο YouTube στις 17 Νοεμβρίου, ένας άνδρας από την ομάδα με τη μάσκα του Γκάι Φοκς διάβασε ένα προειδοποιητικό μήνυμα: «το Ισραήλ, ο άγγελος του θανάτου έχει κληθεί στον κυβερνοχώρο σας». Το μήνυμα υποστήριζε ότι η ομάδα είχε ήδη αλλοιώσει 10.000 ιστοσελίδες του Ισραήλ, αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αμφισβητούν τον αριθμό αυτό.

Ο Haridy θεωρεί ότι αυτά που κάνουν οι Anonymous «είναι απαραίτητα», αλλά λέει ότι ο ίδιος και η ομάδα του δεν είχαν καμία σχέση με τις επιθέσεις των Anonymous. Πράγματι, το IRC στη Γάζα έχει έναν κανόνα προτρέποντας τους συμμετέχοντες να μην συζητήσουν «επιθέσεις DDOS» ή hacks που απενεργοποιούν μια ιστοσελίδα,  κατακλύζοντάς την με αιτήματα για πληροφορίες.

Ένας εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού αρνήθηκε να συζητήσει τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισραηλινών ιστοσελίδων ή τις κυβερνο-επιχειρήσεις του Ισραήλ στον πόλεμο. Τη Δευτέρα, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, Μάικλ Όρεν, δήλωσε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιούσε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα για να στείλει μήνυμα στους Παλαιστίνιους πριν από τους βομβαρδισμούς. Η ικανότητα ηλεκτρονικού πολέμου του Ισραήλ περιλαμβάνει τη δυνατότητα να κλείσει τα κινητά δίκτυα και να μπει σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που ελέγχουν τις υποδομές, όπως τα ενεργειακά δίκτυα. Μέχρι στιγμής, όμως, υπήρξαν μόνο περιοδικές διακοπές στη Γάζα και όχι ένα πλήρες κλείσιμο του Διαδικτύου.

Τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ δέχθηκε επίθεση από ένα είδος κακού λογισμικού, γνωστού ως «RAT Xtreme». Το RAT σημαίνει Remote Access Trojan. Αν ανοίξει, το RAT θα μπει μέσα στον ξένο υπολογιστή και θα δώσει τον έλεγχο του μηχανήματος στον χάκερ.

Ο Aviv Raff, ο διευθύνων σύμβουλος της τεχνολογίας για την ισραηλινή εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας Seculert, ανακάλυψε τον Xtreme RAT όταν μόλυνε το προσωπικό email ενός στρατιώτη σε μονάδα του Ισραηλινού Στρατού και στη συνέχεια έστειλε την επίθεση σε άλλα ηλεκτρονικά μηνύματα μέσα στον φάκελο της προσωπικής διεύθυνσης. Ένας αξιωματούχος του Ισραηλινού Στρατού Άμυνας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπε ότι ο Ισραηλινός Στρατός είχε επίγνωση της επίθεσης, αλλά είχε λάβει μέτρα για να βεβαιωθεί ότι δεν θα εξαπλωθεί και σε άλλους χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Raff  λέει ότι η διεύθυνση IP του διακομιστή που ήταν αρχικά συνδεδεμένος με το RAT ήταν στη Γάζα, αλλά αυτό έχει αλλάξει από τότε. Είπε επίσης ότι άλλοι στόχοι της επίθεσης του RAT ήταν Παλαιστίνιοι που συνδέονται με τη Χαμάς. Ο τελευταίος RAT εμφανίστηκε λίγο πριν ξεκινήσει η σύγκρουση στη Γάζα, σύμφωνα με τον Raff και άλλους ισραηλινούς αξιωματούχους. Ήταν αρκετά σοβαρός ώστε να ζητηθεί από την αστυνομία του Ισραήλ να αποσυνδέσει το δίκτυο υπολογιστών της από το Internet, καθώς κάποιοι υπολογιστές μολύνθηκαν.

Ο RAT τις τελευταίες ημέρες έχει εμφανιστεί σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ισχυριζόμενος ότι έχει επείγουσες πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα. «Το τελευταίο στοιχείο αυτής της εκστρατείας είναι σχετικά με την πρόσφατη σύγκρουση», δήλωσε ο Raff. «Πήραμε ένα email από έναν ισραηλινό πολιτικό, ο οποίος μου έστειλε ένα δείγμα του e-mail του που είχε μολυνθεί. Η επίθεση προήλθε από έναν αξιωματικό του στρατού που μολύνθηκε το Gmail του» είπε. Τα μηνύματα παροτρύνουν τον παραλήπτη να ανοίξει ένα συνημμένο φάκελο που σχετίζεται με την πρόσφατη ισραηλινή επιχείρηση, γνωστή ως Πυλώνα της Άμυνας. Όταν η σύνδεση είναι ανοικτή, ο ιός εξαπολύεται, δίνοντας τον έλεγχο του άτυχου υπολογιστή στον αντίπαλο.

Ένα από τα απογοητευτικά στοιχεία για εκείνους που παίζουν άμυνα σε έναν κυβερνοπόλεμο είναι ότι είναι δύσκολο να μάθουν στα σίγουρα ποιος ξεκινά τις επιθέσεις. Ο Bob Gourley, πρώην προϊστάμενος τεχνολογίας στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας, δήλωσε: «Οι τελευταίες επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι από τους λαούς που συμπαθούν τους Παλαιστινίους. Αυτοί θα μπορούσαν να είναι οι λαοί από το Περού, την Τουρκία, την Ελλάδα, ή οι άνθρωποι από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας».

Ο Xtreme RAT «ήταν αρκετά εξελιγμένος», είπε ο Gourley, προσθέτοντας ότι θα ήταν «δύσκολο να το κάνει ένας μέσος χρήστης». Αλλά είπε επίσης ότι το Xtreme RAT δεν ήταν τόσο περίπλοκο όσο και τα κυβερνο-όπλα που αναπτύχθηκαν από προηγμένες κυβερνήσεις. Εν τω μεταξύ, ο Haridy προσπαθεί να κάνει τη Vox Palestine ένα κομβικό σημείο για τις διαμαρτυρίες και τις online αναφορές εναντίον του Ισραήλ. Λέει ότι ενηλικιώθηκε ενώ ένα μαζικό κίνημα ανάγκαζε τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, να παραιτηθεί από την εξουσία: «Αυτά παθαίνεις άμα μεγαλώνεις κατά τη διάρκεια μιας επανάστασης».

Τhedailybeast

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. parsifal avatar
    parsifal 23/11/2012 10:36:01

    Πόθεν συνάγεται οτι ο 15χρονος "κατέλαβε διαδικτυακά το Ισραήλ" ;

  2. DebbyTant avatar
    DebbyTant 23/11/2012 13:36:33

    Υπηρχε αντιβαιρους για το κακο λογισμικο του νεαρου αλλα κοστιζε και οι εβραιοι παζαρευαν την τιμη. Αρχαιες συνηθειες

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.