Πότε σταμάτησε η Κούβα να εξάγει την επανάσταση;
16/04/2015 12:55
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πότε σταμάτησε η Κούβα να εξάγει την επανάσταση;

Η Κούβα σταμάτησε να προσπαθεί να εξάγει την επανάστασή πριν από δεκαετίες, αλλά ο χαρακτηρισμός της τρομοκρατίας έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα από τα πολλά «όπλα» της Ουάσιγκτον, γράφουν οι David Francis και Elias Groll.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αφαιρέσει την Κούβα από την λίστα των χωρών που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, αφαιρώντας της έναν αναχρονιστικό χαρακτηρισμό που έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα «όπλο» τιμωρίας της Αβάνας για μια συμπεριφορά που έχει ήδη, σε μεγάλο βαθμό, εγκαταλειφθεί. Η διαγραφή της Κούβας είναι το πιο συγκεκριμένο βήμα που έχει γίνει προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τις οποίες χωρίζουν μόλις 90 μίλια ωκεανού, αλλά δεκαετίες δυσπιστίας έχουν σφυρηλατηθεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Στον απόηχο της Κουβανικής Επανάστασης του 1959, η κομμουνιστική κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο επένδυσε τεράστια ενέργεια και κονδύλια για την προώθηση επαναστατικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο. Κουβανοί μαχητές απεστάλησαν στη Λατινική Αμερική και την Αφρική για να ανατρέψουν κυβερνήσεις και να επιταχύνουν την εξάπλωση του κομμουνισμού. Πράγματι, ο Τσε Γκεβάρα, ο «ιερός» κομαντάτε της επανάστασης, πέθανε σε ζούγκλα της Βολιβίας, ως επικεφαλής μιας ετερόκλητης εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης.

Ήταν αυτές οι προσπάθειες - εκτός από την προστασία των φυγάδων - που έφεραν την Κούβα το 1982 στον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία. Αλλά όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, το ίδιο συνέβη και με τις προσπάθειες της Κούβας να εξάγει την επανάστασή της. Παρά τις υποσχέσεις ότι δεν θα στηρίξει πλέον επαναστατικά κινήματα, η Κούβα έμεινε στη λίστα της τρομοκρατίας, σε μεγάλο βαθμό επειδή η απομάκρυνση της ήταν μια πολιτικά προδιαγεγραμμένη αποτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός από την Κούβα, μόνο το Ιράν, η Συρία, και το Σουδάν παραμένουν στη λίστα, η οποία συντηρείται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αλλά καθώς η Κούβα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν μια ιστορική προσέγγιση – που ζήτησε ο Πάπας Φραγκίσκος και το Βατικανό - η άρση του χαρακτηρισμού της τρομοκρατίας είναι η πιο πρόσφατη απόδειξη ότι αυτή η υποτυπώδης σύγκρουση του Ψυχρού Πολέμου λήγει. «Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν, και συνεχίζουν να έχουν, σημαντικές ανησυχίες και διαφωνίες με ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και δράσεων της Κούβας, αυτές οι ανησυχίες και διαφωνίες δεν εμπίπτουν στα κριτήρια για το χαρακτηρισμό ως κράτος-χορηγού της τρομοκρατίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Αμερικής στον Παναμά. Ήταν η πρώτη συνάντηση των ηγετών των δύο εθνών εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.

Αλλά στο μέτρο των τεράστιων προκλήσεων που παραμένουν στο «μπάλωμα» των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας, η αφαίρεση της χώρας από τη λίστα επηρεάζει μόνο ένα μικρό μέρος των τεράστιων αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της. Η διαγραφή της από τον κατάλογο - που υπόκειται σε μια αναμονή 45 ημερών - θα άρει τους αμερικανικούς περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων, τους ελέγχους των προϊόντων διπλής χρήσης, την άμεση οικονομική βοήθεια, καθώς και άλλους χρηματοπιστωτικούς περιορισμούς, αλλά οι περισσότερες συναλλαγές με την Κούβα θα συνεχίσουν να διέπονται από το αμερικανικό εμπάργκο εναντίον του νησιωτικού έθνους, όπως δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα. Ενώ ο Λευκός Οίκος έχει άρει κάποιους από τους περιορισμούς αυτούς, θα απαιτηθεί μια πράξη του Κογκρέσου για να αρθεί επισήμως το εμπάργκο.

Η απόφαση της Τρίτης, ωστόσο, θα ανοίξει το δρόμο προς αυτό που αναμένεται να είναι το επόμενο βήμα στην προσέγγιση μεταξύ Ουάσινγκτον και Αβάνας: το άνοιγμα των πρεσβειών. Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονται επί του παρόντος με τους Κουβανούς ομολόγους τους για την εξασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των αμερικανών αξιωματούχων που θα σταθμεύσουν πιθανώς σε μια αμερικανική πρεσβεία στην Κούβα, σχετικά με τα επίπεδα στελέχωσης σε μια τέτοια εγκατάσταση, καθώς και για την εξασφάλιση σύγχρονης τεχνολογίας και εγκαταστάσεων.

Η διαγραφή άρχισε τον Δεκέμβριο, όταν ο Ομπάμα ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επανεξετάσει την υποστήριξη της Κούβας στην τρομοκρατία ως μέρος μιας ανακοίνωσης για την επανεκκίνηση των σχέσεων Ουάσιγκτον και Αβάνας. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, η Ουάσιγκτον έχει χαλαρώσει τις απαγορεύσεις ταξιδιών και οικονομικών περιορισμών, μεταξύ άλλων πτυχών του πολυετούς εμπάργκο των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα. Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, οι διπλωμάτες της Κούβας έκαναν σαφές ότι ήθελαν το έθνος τους να απομακρυνθεί από τη λίστα των χωρών που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία πριν τα εγκαίνια των πρεσβειών. Ο Ομπάμα έκανε δεκτή αυτή την επιθυμία.

Τα τελευταία χρόνια, η ένταξη της Κούβας στη μαύρη λίστα της τρομοκρατίας θεωρούνταν σε μεγάλο βαθμό ως μια πολιτική κίνηση, και όχι ως μια κίνηση που αντικατοπτρίζει την υποστήριξη της Αβάνας στον βίαιο εξτρεμισμό. Ο χαρακτηρισμός περιόριζε σημαντικά τη διπλωματική οδό μεταξύ Αβάνας και Ουάσιγκτον και η απομάκρυνση του δίνει πλέον στους διπλωμάτες πολύ περισσότερο χώρο για ελιγμούς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι έχει συμπεράνει πως η Κούβα έχει αποφύγει την τρομοκρατική δραστηριότητα για τουλάχιστον έξι μήνες, κάτι που πληροί τα κριτήρια για να αφαιρεθεί από τον κατάλογο. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους σχετικά με την απόφαση, δήλωσαν, επίσης, ότι είχαν λάβει «υψηλού επιπέδου» διαβεβαιώσεις από την κουβανική κυβέρνηση ότι δεν θα υποστηρίξουν οποιεσδήποτε τέτοιες πράξεις στο μέλλον.

Απουσία εμφανούς στήριξης σε πράξεις τρομοκρατίας από την Αβάνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό, εν μέρει λόγω της στέγασης στην Κούβα φυγάδων και διεθνών τρομοκρατώ, συμπεριλαμβανομένων των μελών της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ και της FARC, της Κολομβιανής αριστερής ομάδας ανταρτών. Επίσης, μεταξύ εκείνων που προστατεύονται από την κουβανική κυβέρνηση είναι η αμερικανίδα ακτιβίστρια Joanne Chesimard, επίσης γνωστή ως Assata Shakur, μέλος του Μαύρου Απελευθερωτικού Στρατού που δραπέτευσε από τη φυλακή και διέφυγε στην Κούβα μετά την καταδίκη της για τον θάνατο ενός αξιωματικού της αστυνομίας του Νιου Τζέρσεϊ το 1973. Μια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2013 δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι η Κούβα υποστηρίζει επαναστατικές ή τρομοκρατικές ομάδες και σημειώνει ότι διαμεσολαβεί για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και των FARC.

Η απόφαση του Ομπάμα είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις από «γεράκια», όπως οι γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο και Ρόμπερτ Μενέντεζ. Αλλά ο Μενέντεζ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, έχει απομακρυνθεί από την θέση του ως επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, μια θέση που χρησιμοποίησε για να «ανατινάξει» τις προσπάθειες προσέγγισης Ομπάμα και Κάστρο. Η κριτική του Ρούμπιο, αντίθετα, είναι πιθανό να ενταθεί τώρα που κατεβαίνει υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικάνους για την προεδρικές εκλογές του 2016. «Η απόφαση που ελήφθη από τον Λευκό Οίκο σήμερα είναι τρομερή, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη», δήλωσε ο Ρούμπιο σε ένα μήνυμα στο YouTube το απόγευμα της Τρίτης. «Η Κούβα είναι μια χώρα που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Πράγματι, φιλοξενούν φυγάδες της αμερικανικής δικαιοσύνης. Θα έπρεπε να παραμείνει στον κατάλογο των χωρών- χορηγών της τρομοκρατίας και πιστεύω ότι αυτό στέλνει ένα ανατριχιαστικό μήνυμα στους εχθρούς μας στο εξωτερικό, ότι αυτός ο Λευκός Οίκος δεν αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά το να αποκαλεί την τρομοκρατία με το όνομά της» είπε ο Ρούμπιο.

http://foreignpolicy.com/2015/04/14/united-states-to-remove-cuba-from-list-of-state-terrorism-sponsors/

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.